Belasting betalen over overwaarde huis

Belasting betalen over overwaarde huis Moet u in 2021, 2022 of 2023 belasting betalen over de overwaarde en verkoopwinst van uw huis bij verkoop van uw huis? Is de overwaarde bij verkoop belast? Belasting betalen doet niemand graag, maar als u bepaalde zaken bij verkoop goed op elkaar in de tijd afstemt, kunt u zichzelf veel geld besparen. Voorkom dat u onnodig veel belasting moet betalen op de winst op uw huis. Dit geldt zeker ook voor de vermogensbelasting die u moet betalen bij verkoop over de overwaarde van uw huis. Laat niet te lang het geld op uw rekening staan. Let erop dat de peildatum voor het vermogen 1 januari is. Het over 1 januari van het jaar heen tillen van de verkoop van uw huis levert ook in 2022 en 2023 meer geld op.

Overwaarde woning benutten

De overwaarde van uw huis is belangrijk. U kunt dit verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek benutten voor:
  • Een tweede hypotheek op uw huis.
  • Een verhoging van een bestaande hypotheek.
  • Het oversluiten of omzetten van een bestaande hypotheek naar een andere soort hypotheek.

Maar de overwaarde is ook belangrijk bij de verkoop van uw huis.

Belastingen over overwaarde eigen huis bij verkoop eigen huis, verkoopwinst belast?

Als u een eigen huis heeft, krijgt u meermalen per jaar een rekening gepresenteerd door de fiscus. Denkt u aan de WOZ, de rioolheffing, huurwaardeforfait en zo verder. Natuurlijk is er de mogelijkheid van aftrek van de hypotheekrente, maar die tikt niet fors aan bij een geringer inkomen, terwijl de vaste lasten gewoon door stijgen.

Moet ik belasting betalen bij verkoop huis over de overwaarde

Ook als u gaat verhuizen moet u betalen. Allereerst de overdrachtsbelasting die sinds 15 juni 2011 voor een jaar 2% van de aankoopwaarde bedraagt. In 2022 en 2023 is deze 0% voor starters. Of bij een nieuwe woning 21% btw. Dan hebben we het nog niet over de kosten van de notaris, de hypotheek en het Kadaster. Bovendien gaat u belasting betalen over de overwaarde van uw huis in box 3 via de vermogensbelasting ofwel vermogensrendementsheffing. Timing is belangrijk om niet meer te betalen dan strikt noodzakelijk is.

Belastingdienst, overwaarde huis en verhuizen

De eigen woning als hoofdverblijf, de hypotheek en de hypotheekrente, worden door de fiscus in box 1 behandeld. Maar, als u verhuist, ontstaat een nieuwe situatie. De fiscus zal in ieder geval willen weten of er sprake is van overwaarde. Met andere woorden of de verkoopwaarde hoger is dan de hypotheekschuld die er op rustte. Cruciaal is ook het moment van overdracht van de woning bij de notaris. Normaliter vindt namelijk bij de financiële overdracht ook de betaling aan u plaats. Zodra dit geld op uw rekening staat, behoort het tot uw vermogen en wordt het behandeld in box 3.

De rendementsheffing en overwaarde huis

Vooral als u een nieuw huis gaat kopen is een juiste timing essentieel. Tot en met de belastingaangifte 2010 stelde de fiscus uw vermogen vast door naar twee peildata te kijken in een jaar: 1 januari en 31 december. Stel de akte van verkoop passeert in december van een jaar bij de notaris en de nieuwe aankoop wordt uitgesteld tot het voorjaar van het nieuwe jaar of later. Dan zit u in de ongelukkige situatie dat de overwaarde minimaal twee keer meetelt in uw vermogen. Zowel op 31 december van het lopende als 1 januari van het nieuwe jaar. Als dat niet zonde is van het geld, wat dan wel? In 2022 en 2023 is een goede timing nog steeds belangrijk.

Vermogensbelasting 2021, 2022 en 2023

De peildatum voor de vaststelling van vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting is gewijzigd. Dat betekent in 2021, 2022 en 2023 dat door de Belastingdienst alleen wordt gekeken naar de situatie per 1 januari en niet meer naar de stand per 31 december. Alles wat u in een belastingjaar na deze datum extra bezit wordt niet in dat belastingjaar belast, maar in het jaar erna. Houd het vermogen op 1 januari dus laag, bijvoorbeeld door aan het einde van een jaar al wat rekeningen vooruit te betalen of door een woning vroeg in het jaar te verkopen, maar na 1 januari. En zo zijn nog meer belasting eindejaarstips te geven om daarmee de inkomstenbelasting te verlagen.

Hoeveel belasting moet ik betalen in box 3 inkomstenbelasting

Voor box 3 geldt de vermogensrendementsheffing van 1,2 % met een vrijstelling van 50.000 euro per persoon in 2021, in 2022 is de vrijstelling 50.650 euro en in 2023 gaat deze vrijstelling verder omhoog naar 57.000 euro per persoon. Alles daarboven wordt belast.
Als u nu een nieuw huis gaat huren, ontkomt u niet aan een vermogensrendementsheffing. Uitzonderingen hierbij zijn de situaties waarbij:
  • U blijft onder de genoemde vrijstellingen.
  • De overige schulden de verkoopopbrengst van het huis overstijgen.

En deze vrijstellingen in box 3 van de inkomstenbelasting, de belastingvrijstelling sparen en vermogen, zijn zeker de moeite waard.

Overwaarde van uw eigen woning berekenen

De overwaarde is het positieve verschil tussen de verkoopopbrengst van uw woning en de eigenwoningschuld die erop rust. Een schatting van de waarde van uw woning en daarmee de overwaarde bepaalt via een taxatie, vergelijkbare woningen in het Kadaster en de WOZ-beschikking van de gemeente. De echte overwaarde kent u natuurlijk pas als de verkoopprijs. Denk er bij een taxatie van uw huis aan dat die taxatie al gauw 400 tot 500 euro kan kosten. Overigens kan er ook van een onderwaarde of negatieve overwaarde sprake zijn als de hypotheek inmiddels groter is dan wat de verkoop van het pand opbrengt.

Huis verkopen en overwaarde weer investeren in het nieuwe huis, de bijleenregeling

Ja, als u uw eigen huis verkoopt en binnen 3 jaar een nieuw huis koopt moet u de overwaarde van het oude huis in het nieuwe huis stoppen om nog aanspraak te kunnen maken op een volledige hypotheekrenteaftrek. U mag het geld wel gebruiken voor andere zaken, maar de rente voor de lening is dan voor dat deel niet langer fiscaal aftrekbaar.

Restschuld 2020, 2021 of 2022 in plaats van winst bij verkoop huis

Als de verkoop van uw huis plaatsvindt met een restschuld, kunt u de rente op de schuld tot 2018 opvoeren als hypotheekrenteaftrek, in 2020, 2021 en 2022 en 2023 dus niet meer.

Slot, hoe verkoop ik mijn huis slim?

Het is dan ook veel beter om aan- en verkoop gelijktijdig te laten verlopen. Als u dat doet, valt het extra vermogen door de verkoop weg tegen de betaling die u moet doen voor de nieuwe woning. In dat geval heeft de fiscus namelijk het nakijken. Als een nieuwe aankoop niet zo wil vlotten, maar de verkoop wel, kunt u overwegen om helemaal in het begin van het jaar, maar wel na 1 januari, uw huis te verkopen. Dan heeft u nog een klein jaar voor het vinden van een nieuw koophuis en blijft de verkoopopbrengst nog even uit handen van de Belastingdienst.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Anders verkoopt u toch gewoon het huis!Door waardeopbouw in een eigen huis en door aflossing van de hypotheek die op het huis gevestigd is, kunt u een overwaar…
Huis verkopen: wat te doen met overwaardeHuis verkopen: wat te doen met overwaardeWanneer u uw huis met winst verkoopt is er sprake van overwaarde. De overheid wilt dat u deze overwaarde gebruikt wannee…
Overwaarde woning benuttenAls u een aantal jaren in het bezit bent van een koopwoning, is de kans groot dat uw woning overwaarde heeft. De overwaa…

Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst met heffingsrente als rente is ook in 2020 en 2021 eenvoudig. Leuker kunnen we het niet ma…
Alan Greenspan het orakelAlan Greenspan het orakelAlan Greenspan was vele jaren een van de machtigste mannen in de wereld. Dit voorjaar, 6 maart 2021, wordt hij 95 jaar o…
Reacties

Jeeten, 03-12-2020
Beste,
Wij zijn voornemens om onze apartement in 2021 te verkopen met een overwaarde +/- 40000 eur
Direct na verkoop willen wij remigreren naar onze geboorteland.
Kan ik de overwaarde " meenemen" en is het belastbaar door fiscus in NL en hoeveel % moeten wij afdragen?
Welke tip heeft u als het gaat om timing van verkoop als wij in Aug willen vertrekken. Reactie infoteur, 06-12-2020
Beste Jeeten,
U mag de overwaarde gewoon meenemen. De overwaarde is onbelast als het bedrag niet per 1 januari op uw Nederlandse rekening staat. Een vertrek in augustus zou dan prima zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sietske Adema, 06-10-2020
Wij hebben ons huis verkocht met overwaarde. Begrijp ik het goed dat we net zo goed nu naar de notaris kunnen dan in jan 2021, ivm belasting betalen? Reactie infoteur, 07-10-2020
Beste Sietske Adema,
Voor de vermogensbelasting 2021 kijkt de Belastingdienst naar uw vermogen op 1 januari 2021. De verkoop van een eigen woning in de loop van 2020, is dus niet van invloed op de vermogensbelasting in 2020.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert Priem, 04-10-2020
Wij zijn voornemens ons appartement te verkopen met een overwaarde van 140000 euro en een Chalet kopen met vaste domicilie wat is belasting technisch de beste oplossing.

M.v.g Reactie infoteur, 10-10-2020
Beste Gert Priem,
Wat de beste vorm van financiering van een woning is, hangt af van uw inkomen, leeftijd, uw spaargeld en hoeveel geld u vrij beschikbaar wilt hebben. De overwaarde is belangrijk voor de mate waarin de rente van de hypotheek aftrekbaar is (bijleenregeling):

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/69975-hypotheek-en-inkomstenbelasting-bijleenregeling.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nahsen, 19-07-2020
Beste Zeemeuw,
Wij zijn in december 2018 gemigreerd naar Turkije en hebben het huis in 2019 voor 1 jaar verhuurd. Nu zijn wij van voornemens om ons huis te verkopen met een overwaarde van naar schatting 75000 euro. Wat zijn de gevolgen betreft belastbaarheid door fiscus?

Vriendelijke groeten, Reactie infoteur, 21-07-2020
Beste Nahsen,
De verkoopwinst die u in Nederland maakt is in Nederland niet belast, het is belastingvrij. Wel was uw woning op 1 januari 2020 waarschijnlijk nog vermogen in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mireille, 15-06-2020
Ik ben gescheiden. We hebben een koopwoning waar mijn ex man blijft wonen. Hij is mij een uitkoopbedrag verschuldigd van 75.000 euro. Er komt bij het overzetten op zijn naam een spaardepot deel vrij van 35.000 daarvan wil hij mij alvast afbetalen. De andere 40.000 wil hij binnenkort ook overmaken. Betaal ik daar belasting over? Reactie infoteur, 17-06-2020
Beste Mireille,
Gedurende een jaar betaalt u hierover geen belasting, maar als het geld op 1 januari van een jaar op uw rekening staat, telt het wel mee bij uw vermogen en mogelijk de vermogensbelasting. Hebt u een bijstandsuitkering (stel dat), dan zal de gemeente wel geïnteresseerd zijn in het geld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Katerina, 22-04-2020
Beste,
Wij wonen sinds begin 2019 in Londen. Wij hebben een eigen woning in Nederland die tijdelijk wordt verhuurd, maar overwegen ons huis in Nederland te verkopen en een huis in Engeland te kopen (als onze enige eigen woning). Wij werken nu beide in VK en betalen ook daar belastingen. Als ons NL huis verkocht wordt, moet er belasting betaald worden in NL op de overwaarde en kunnen wij de overwaarde belastingvrij meenemen en gebruiken om een nieuwe hypotheek in VK af te sluiten? Alvast dank! Ekaterina Reactie infoteur, 25-04-2020
Veste Katherina,
U mag de overwaarde die u behaalt op de verkoop van de woning in Nederland, belastingvrij meenemen naar Londen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Harold, 13-04-2020
Ik heb in 2018 mijn oude huis verkocht met overwaarde en in 2018 ook een nieuw huis. Nu had ik op 1-1-2019 nog een groot deel van de overwaarde op mijn rekening maar stond er een factuur klaar ter betaling aan de aannemer ivm laatste termijn. ik had dus een schuld die net zo groot is als mijn overwaarde. Kan ik die schuld opvoeren bij mijn belastingaangifte waardoor ik minder vermogensbelasting hoef te betalen? Reactie infoteur, 15-04-2020
Beste Harold,
Dat hangt ervan af. Een schuld is aftrekbaar in box 3, maar een schuld is een lening. In dit geval lijkt het om een factuur te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rinus, 02-03-2020
Wij denken eraan om onze woning in NL te verkopen en met de overwaarde in bv Spanje een woning te kopen en te wonen.
Wij hebben beiden een AOW-uitkering en ikzelf nog een pensioenuitkering.
Wat zijn de financiële/fiscale gevolgen van de overwaarde (ongeveer Euro 100.000) en van de inhoudingen op de uitkeringen?
Kunnen wij dan nog in NL verzekerd zijn voor ziektekosten? Reactie infoteur, 04-03-2020
Beste Rinus,
De overwaarde bij verkoop van uw woning is in Nederland niet fiscaal belast, tenzij dit geld op 1 januari 2021 nog op uw rekening staat en u nog in Nederland belastingplichtig bent. De fiscale gevolgen zijn afhankelijk van de vraag of u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige wordt. Bovendien is Nederland met Spanje in overleg over een nieuw belastingverdrag:

https://financieel.infonu.nl/belasting/130391-kwalificerende-buitenlandse-belastingplichtige-2019-en-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gti, 23-02-2020
Beste,
Ik heb mijn huis verkocht 2019 april overwaarde is 85k, 20k in nw huis gestoken de rest in aflossen schulden e.d heb nog 30k over, een kennis zegt houdt rekening met inkomstenbelasting hierover? Reactie infoteur, 09-10-2020
Beste Gti,
Wat uw kennis kan bedoelen is dat als u meer vermogen (spaargeld e.d.) hebt dan de vrijstelling, u vermogensbelasting moet betalen. Dat komt niet door de overwaarde, maar omdat u het geld nog niet volledig hebt opgemaakt. Bij relatief kleinere bedragen valt die heffing nog wel mee in 2020 en 2021:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64892-vermogensrendementsheffing-2019-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter van der Meulen, 14-02-2020
Stel dat ik mijn huisje ga verkopen en daar na aflossing restschuld 75000 euro netto aan overhoud.
Kan ik dan gaan huren en van die 75000 een camper kopen en de wereld door gaan reizen, of moet ik over die 75000 euro eerst nog een bulk belasting gaan betalen Reactie infoteur, 16-02-2020
Beste Peter van der Meulen,
U mag die 7.500 euro besteden zoals u wilt, u betaalt er pas belasting over als u op 1 januari van een jaar meer vermogen hebt dan de vrijstelling (30.846 euro in 2020).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mevr de Vries, 13-02-2020
Dank voor u antwoord. Is dit ook het geval bij schulden bij familie? Wij hebben namelijk zowel een schuld bij familie als een persoonlijke lening. Reactie infoteur, 16-02-2020
Beste Mevr de Vries,
Als de schuld bij de familie en de persoonlijke lening zijn aangegaan voor de woning, vermindert dat de overwaarde. Zijn het andere schulden dan komen ze in mindering op uw vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frank Z., 31-01-2020
U stelt regelmatig dat voor 1 januari van enig jaar er geen of een aan grenswaarden gekoppeld
maximaal vermogen (vanwege winst op verkoop woning) op de salarisrekening mag staan. Is het leeghalen van deze salarisrekening voor 31 december van hetzelfde jaar als verkoop een trigger voor nader onderzoek naar vermogen door de belastingdienst? Met andere woorden, kun je, door het in een kluis bewaren (of uitgeven) van de overwaarde, de tax ontlopen? Reactie infoteur, 04-02-2020
Beste Frank Z,
De rekening op tijd leeg halen om zo vermogensbelasting te voorkomen, zou al veel eerder en in etappes kunnen plaats vinden. Het is wel zo dat banken verdachte transacties kunnen melden (grote opnames of stortingen) en bovendien contant geld voor de Belastingdienst ook vermogen is. Wat kleinere opnames zullen niet opvallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mevr de Vries, 30-01-2020
Wij hebben 4 jaar geleden een nieuwbouwhuis gekocht. Helaas hebben we behoorlijke schulden, waardoor we genoodzaakt zijn om onze huis te verkopen. De overwaarde van het huis is ongeveer 150.000 euro. Dit is ook ongeveer onze schuld. Is het mogelijk om de overwaarde van het huis te gebruiken om onze schulden af te lossen? Ik begrijp dat het niet mogelijk is om 3 jaar een nieuwe huis te kopen, omdat we anders de overwaarde moeten gebruiken. Wij vinden het geen probleem om te huren als dit de enige optie is. Stel dat we de overwaarde van het huis gebruiken om onze schulden af te lossen moeten we dan extra geld aan de belastingdienst betalen?

Alvast bedankt voor u reactie! Reactie infoteur, 02-02-2020
Beste Mevr de Vries,
Als u de woning verkoopt en de schulden met de overwaarde aflost, hoeft u geen extra belasting te betalen. Doe dit wel op tijd zodat de overwaarde niet op 1 januari 2021 op uw rekening staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rob, 15-01-2020
Hoi, dus als ik het goed begrijp moet je als je op dezelfde moment aankoopt en verkoopt geen belasting betalen over je meerwaarde? En als je verkoopt op 2 januari en later dat jaar aankoopt moet je wel belasting betalen? Reactie infoteur, 16-01-2020
Hoi Rob,
Ja, over het vermogen op 1 januari dat hoger is dan de vrijstelling betaalt u vermogensbelasting. Hebt u eerder verkocht en weer gekocht, dan zit het geld (de overwaarde) weer in uw eigen woning en is niet belast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. D., 15-01-2020
Dag,
mijn dochter ligt in scheiding en de ex wil haar uitkopen voor hun gezamenlijke woning. De overwaarde is voor haar deel 35000.- euro. Zij heeft een uitkering met twee kinderen.
Via de Notaris willen we de overwaarde op mijn naam zetten om de uitkering niet in gevaar te brengen, ook heeft zij schulden na het betrekken van haar huurwoning, en zijn er over het bedrag ook belastingen te verwachten?
Ben zelf a.o.w.er.
Heel graag een reactie. met groet P.D Reactie infoteur, 17-01-2020
Dag P.D.
Over het bedrag zijn bij u belastingen te verwachten als u op 1 januari (2021) hierdoor meer dan de vrijstelling op uw rekening hebt staan. Bovendien is niet zeker dat de notaris hieraan wil meewerken omdat de rekening dan niet op naam van uw dochter is. Ook de gemeente kan moeilijk doen als uw dochter een bijstandsuitkering heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Andrea, 09-01-2020
Hallo, ik heb een eigen huis waar geen hypotheek meer op rust. Daarnaast een vermogen boven de vrijstellingsgrens. Nu wil ik dit gaan investeren in onroerend goed die ik betaal met eigen geld en een (kleine) hypotheek. Deze wil ik verhuren. Komt de waarde van dit appartement en de inkomsten uit verhuur ook in box 3? Reactie infoteur, 10-01-2020
Hallo Andrea,
De waarde van het verhuurde pand is vermogen in box 3 (waarde pand minus hypotheek). De huur is belastingvrij en komt daardoor in geen enkele box van de inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lola, 31-12-2019
Beste,
Ik heb in augustus mijn huis verkocht en de overwaarde op mijn rekening ontvangen. Een deel van de overwaarde heb ik geïnvesteerd in een ander huis, het restant van de overwaarde staat nu op mijn rekening en is nu lager dan 30.000,-.
Is er dan een vrijstelling of word er gekeken naar het totale bedrag van overwaarde op het moment van verkoop wat er oorspronkelijk op mijn rekening is gestort in augustus?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 04-01-2020
Beste Lola,
De Belastingdienst kijkt voor de vermogensbelasting naar wat er op 1 januari nog over is van de overwaarde, niet het bedrag in augustus. Is het bedrag op uw rekeningen op 1 januari lager dan de vrijstelling, dan betaalt u geen belasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jantina, 29-10-2019
We hebben in augustus ons huis verkocht en in december een ander huis verkocht. Overdrachtsdatum is 31-12. De koopsom hoeft dan nog niet betaald te zijn, omdat de verkoper nog het een en ander moest doen in het huis. Moeten we dan over het geld, dat bestemd is voor het volgende huis vermogensbelasting betalen? Reactie infoteur, 30-10-2019
Beste Jantina,
Voor uw vermogen is de datum van 1 januari bepalend. Staat het geld voor de aankoop dan nog op uw eigen rekening en niet op de derdenrekening van de notaris, dan betaalt u hierover vermogensbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dennis, 06-10-2019
Beste, Na 12 jaar verkoop ik mijn appartement, waar ik jaren niet meer woon. ik heb ondertussen met mijn partner een eengezinswoning gekocht in 2016. nu gaat er in November de transport plaats vinden bij de notaris.

Het appartement heb ik in 2003 alleen gekocht mijn huidige partner heeft er nooit gewoond.
Nu heb ik een overwaarde van 50k.
Dien ik dit nu in mijn huidige hypotheek te stoppen? dit i.v.m. hypotheek aftrek.

Alvast bedankt voor u antw. Reactie infoteur, 08-10-2019
Beste Dennis,
De overwaarde die u behaalt bij verkoop van uw appartement komt inderdaad in mindering op uw eigenwoningreserve vanaf het moment dat het transport heeft plaats gevonden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lita, 27-09-2019
Beste,

Ik heb een eigenwoning maar heb sinds kort een ww.uitkering. Ik ben van plan om mijn huis volgend jaar te verkopen en te gaan huren. Ik verwacht een winst van ongeveer 60.000,00. Over de belasting box weet ik niet veel. Moet ik over de winst belasting betalen of niet? Heeft het invloed op mijn ww uitkering? Wat moet ik wel en niet doen?
Gaarne uw advies.

Bij voorbaat dank
Lita Reactie infoteur, 29-09-2019
Beste Lita,
Over de winst op uw woning betaalt u geen loonbelasting of iets dergelijks, maar als het geld op uw rekening staat op 1 januari 2020, wordt het dat jaar tot uw vermogen gerekend en betaalt u over het bedrag dat groter is dan de vrijstelling (ongeveer 31.000 euro) vermogensbelasting. Uw vermogen is niet van invloed op de hoogte van uw WW-uitkering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kruitwagen, 19-09-2019
Ik woon in het buitenland en ben buitenlandsbelastingplichtig voor mijn privé pensioen. Mijn AOW wordt in Ned belast. Ik heb een hypotheekvrij huis in Ned en heb het voornemen het te verkopen. Het huis wordt nu belast in box 3. Moet ik over de overwaarde belasting betalen? In feite wordt het huis ieder jaar opnieuw geïndexeerd. Het is nu bijna oktober 2019. Kan de overdracht dan het beste in 2020 plaatsvinden of eerder? Reactie infoteur, 22-09-2019
Beste Kruitwagen,
Dat hangt ervan af:
1. Omdat de vermogensbelasting per 1 januari van een jaar wordt vastgesteld door de fiscus, is het beter om voor die tijd de transactie te doen. Maar het is nu wel kort dag (medio september 2019) en ook het geld op uw bankrekening wordt tot uw vermogen gerekend. Geeft u dat geld op tijd weer uit?
2. De kans is groot dat de WOZ-waarde van de woning lager is dan wat u voor de woning bij verkoop kunt krijgen. In dat geval is even wachten tot na 1 januari fiscaal gezien waarschijnlijk goedkoper.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wendy, 05-09-2019
Beste Zeemeeuw,

Ik denk er sterk aan om mijn woning te verkopen. Mijn woning zal hoogstwaarschijnlijk verkocht worden met een winst van EUR +/_ 80.000. Wat zijn de gevolgen belastingtechnisch als ik het in november/december 2019 verkoop?
Ik wil dan +3 jaar gaan huren, wat schulden aflossen en geld opzij zetten voor de studie van mijn kinderen, . Waarschijnlijk kom ik dan in BOX 3 te zitten, wat betekent dit in % voor mij? Is het % hoog wat de belasting inhoudt, alleen dan zal ik een beslissing nemen. Dank alvast Reactie infoteur, 08-09-2019
Beste Wendy,

1. Als u de overwaarde bij verkoop van uw woning nog in 2019 ontvangt, heeft dat geen gevolgen voor uw belasting in 2019. Staat dit bedrag op 1 januari 2020 op uw rekening dan valt dit onder uw vermogen in 2020, staat het geld er een paar dagen later op, dan zijn er ook in 2020 geen gevolgen.

2. De belasting in box 3 is afhankelijk van uw totale vermogen, niet alleen de overwaarde. Zie bijvoorbeeld:

https://financieel.infonu.nl/belasting/111936-vermogensbelasting-2019-berekening-en-wijzigingen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jerome, 04-09-2019
Beste,
Ik zit er aan te denken mijn huis in Amsterdam te verkopen en te emigreren naar Frankrijk en daar een huis te kopen.
Mijn huis zal hoogst waarschijnlijk verkocht worden met een winst van circa 200.000 euro.
Ik ben free-lance fotograaf en sta ingeschreven als zelfstandige ondernemer werkend aan huis. Hoe zit het met de hypotheek aftrek als ik een huis in Frankrijk koop en ook de vermogensbelasting? Reactie infoteur, 05-09-2019
Beste Jerome,
Als er na emigratie geen inkomsten uit Nederland zijn, bent u alleen tot het moment van emigratie (vertrek, niet meer in Nederland wonend) nog in Nederland belastingplichtig. Daarna hebt u met de fiscus in Frankrijk te doen. Het moment van emigratie (voor of na 1 januari van een nieuw belastingjaar) kan dus fiscaal van belang zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bert, 01-09-2019
Hoi
Ik heb sinds 2008 een huis in Amsterdam en ga dat nu te koop zetten - verwachte overwaarde is ongeveer +_ 140.000.
Nou woon ik in het buitenland maar sta ik wel tijdelijk ingeschreven op de woning. Ik ben verder dus niet belasting plichtig in Nederland.
Twee vragen:

1) kan ik bij verkoop de overwaarde gewoon houden en gebruiken zoals ik zelf wil? Zo Ja, hoeveel belasting dien ik te betalen?
2) Kan ik me beter uitschrijven, zodat de woning als 2e huis wordt aangemerkt? Reactie infoteur, 02-09-2019
Hoi Bert,
De overwaarde bij verkoop van een woning is in Nederland onbelast totdat het per 1 januari van een jaar deel uitmaakt van het vermogen in box 3 (spaargeld, beleggen).
U geeft aan niet belastingplichtig te zijn in Nederland, maar of dat zo is, is nog maar de vraag. U bent in Nederland ingeschreven en hebt hier onroerend goed. Ook als u niet in Nederland woont maar in Nederland een woning hebt, kunt u een belastingaanslag krijgen (gemeentelijke heffingen, wellicht inkomstenbelasting).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marcel, 29-07-2019
Beste,

Wie kan mij helpen. Binnenkort verkoop ik samen met mijn broer het huis van mijn ouders. Zij zijn beide overleden en het huis zit in de erfenis met een redelijke overwaarde (+- 80K). Ik begrijp dat je als je zelf een huis verkoopt met overwaarde die je zelf in eigendom had en niet in een nieuwe woning steekt dat je dan belasting moet betalen. Wat ik niet kan vinden is hoe het werkt als je een geërfde woning verkoopt, woning is nooit overgeschreven op onze namen. Werkt het dan hetzelfde of zijn er uitzonderingen?

mvg

Marcel Reactie infoteur, 01-08-2019
Beste Marcel,
Als de woning nog op naam van uw ouders staat, moet die eerst op jullie naam (u en uw broer) worden gezet om haar te kunnen verkopen. Vervolgens is de woning, omdat jullie er niet wonen, een tweede woning (box 3). De bijleenregeling speelt hierbij dus niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leander, 21-07-2019
Hallo,

Ik verwacht ongeveer 70000 euro aan overwaarde te ontvangen door de verkoop van mijn huis. Als ik het artikel zo lees, is het het beste om de akte van verkoop op of na 1 januari 2020 te laten passeren.
Daarnaast ben ik van plan om voor onbepaalde tijd te gaan reizen (minimaal 2 jaar), lees: ik ben verplicht om mij uit te schrijven uit de gemeente administratie. Naast mijn spaargeld (ongeveer 50000 euro) heb ik dan ongeveer 120000 euro aan spaartegoed.

Wat heeft bovenstaande situatie voor gevolgen voor mijn belastingverplichting en m.n. de eventuele belasting die ik dan betaal over de overwaarde/spaartegoed? Is het dan wellicht verstandiger om een groot deel te investeren i.p.v. op mijn rekening te laten staan?

Graag een reactie Reactie infoteur, 22-07-2019
Hallo Leander,
Kijkend naar de spaartaks (vermogensrendementsheffing) doet u de verkoop het beste vanaf 2 januari 2020. Dan telt de overwaarde niet mee bij uw belastingaangifte over 2020. Een woning brengt ook belastingen van andere overheden met zich mee (gemeente, waterschappen), die u bij verkoop (deels) terugkrijgt. Gaat u uw geld vervolgens investeren in iets anders dan een eigen woning of bijvoorbeeld kunst, dan ziet de Nederlandse fiscus dit eveneens als vermogen in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Estrella, 06-06-2019
Beste,

Ik heb onlangs mijn huis verkocht, heb 55.000 gestort gekregen om mijn rekening, hoeveel belasting moet ik daarover betalen? graag in percentages, niet in box 3, daar snap ik even niks van, ik wil weten hoeveel ik moet betalen aan de belasting. Ik woon nu in een huurhuis. Graag uw reactie, alvast bedankt! Reactie infoteur, 08-06-2019
Beste Estrella,
Over dit bedrag betaalt u in 2019 geen inkomstenbelasting. Pas als het bedrag van de overwaarde van de woning ook op 1 januari 2020 nog op uw rekening staat, gaat dit meetellen in box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wg, 30-04-2019
Hoi
Onze huidige woning staat te koop. We verwachten een overwaarde van rond de 20.000.
Dit is is het verschil tussen bedrag hypotheek en opbrengst woning na verkoop en kosten makelaar.
Onze huidige hypotheek is deels banksparen.Het bedrag ligt op vandaag rond de 30.000
Vraag 1 : Moet het banksparen bedrag volledig in de nieuwe hypotheek bij aankoop nieuwe woning of anders?
Vraag 2: We hebben in deze woning ook fors geïnvesteerd van ons eigen vermogen. Als ik de hypotheek som en geïnvesteerd bedrag optel dan is er geen overwinst.
Heeft dit invloed?
Graag reactie Reactie infoteur, 02-05-2019
Hoi Wg,
1. Sommige banken staan toe dat u uw oude hypotheek (inclusief spaarbedrag) meeneemt naar de nieuwe woning.
2. Uw investeringen in de woning met eigen geld maken deel uit van de overwaarde. Vinden de investeringen plaats met een lening of hypotheek, dan komen de investeringen in mindering op de overwaarde.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B., 27-04-2019
Geachte heer,
Wij willen ons huis verkopen met een overwaarde van ca 250.000. Dus ieder een overwaarde van 125.000.
Vervolgens wil ik zelf een nieuwbouwwoning aanschaffen van ca. 300.000 en mijn vriendin wilt later een huis kopen voor de verhuur.
Met mijn jaarinkomen kan ik ongeveer 200.000 lenen en dan zal ik een deel van de overwaarde gebruiken. Het restant van het geld hebben wij nodig voor zakelijke doeleinden. Heeft de situatie dat ik niet mijn volledige overwaarde gebruik voor de aanschaf voor een nieuwe woning invloed op het maximale hypotheekbedrag van de bank? (Als ik bovenstaande lees zou het betekenen dat de hypotheekrente voor een groot deel niet in aftrek kan worden gebracht) Reactie infoteur, 29-04-2019
Geachte B,
Het niet volledig gebruiken van de overwaarde voor de nieuwe woning kan in die zin van invloed zijn op de maximale hypotheek dat de bank van mening is dat gegeven uw inkomen een dergelijke hypotheek voor u niet betaalbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H., 24-03-2019
Wij kunnen ons huis verkopen met een overwaarde van ca 50.000.
Nu willen we graag een nieuw huis kopen, niet zo duur, maar zitten met BKR. Voelen ons niet thuis in dit nieuwbouw huis wat verkregen is door aardbevingsproblematiek.
We zijn inmiddels schuldenvrij, hebben vast inkomsten en dus een groot eigen bedrag. Zouden we dan wel een nieuw huis kunnen kopen of zit de bkr in de weg? Reactie infoteur, 26-03-2019
Beste H,
Vaak zit een negatieve bkr een nieuwe hypotheek in de weg, omdat banken vaak niet verder kijken. Het is verstandig om vooraf een bank te zoeken die hier wel genuanceerd mee omgaat, wellicht kan de negatieve bkr inmiddels ook verwijderd worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M., 01-03-2019
We hebben op ons huis een hypotheek van 220000 en hebben onze woning verkocht voor 370000. Nu kopen we een nieuwe woning voor 380000 hiervoor hebben we een hypotheek nodig van 200000. Dit gebeurt beide in dezelfde maand op 1 dag. Nu is mijn vraag we hebben dus een overwaarde van 150000. Betekent dit dus dat we maar van 50000 euro de rente kunnen aftrekken? Reactie infoteur, 04-03-2019
Beste M,
Nee hoor, u hebt in beginsel aftrek over de hele hypotheek omdat die lager is dan de prijs van de nieuwe woning minus de geïncasseerde overwaarde.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gj, 10-02-2019
Wanneer ik mijn huis verkoop met een overwaarde van nog 25000 euro, wat moet ik aan belasting af dragen dan? Ik ga elders met iemand samenwonen in een huurhuis. Ik heb echter een WAO uitkering.
Wat zijn de gevolgen? Reactie infoteur, 11-02-2019
Beste Gj,
De overwaarde heeft geen invloed op uw WAO-uitkering. Als u per 1 januari 2020 nog geld op de bank hebt staan, kan het zijn dat u vermogensbelasting moet betalen als u ook nog ander vermogen hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric, 27-01-2019
Beste deskundige,

Mijn vriendin( ex-vrouw) verkoopt haar woning met een winst van 58k. Ze koopt geen woning terug want ze komt weer bij mij in wonen. Ik heb ook een eigen woning. We gaan wel een deel gebruiken om mijn woning op te knappen. Moet zij (wij) belasting betalen over de 58 k overwaarde (winst) van de verkoop van het verkochte appartement?

Groet Eric Reactie infoteur, 28-01-2019
Beste Eric,
Als het vermogen in box 3 per 1 januari van een jaar hoger is dan de vrijstellingen, moet hierover vermogensrendementsheffing worden betaald. Wordt de overwaarde in hetzelfde jaar nog besteed zodat het niet meer op de rekening staat, dan is de overwaarde belastingvrij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kelly, 01-11-2018
Beste deskundige,

Ons huis zal naar schatting een overwaarde opleveren van 35.000. De overdracht is de eerste week van februari. Wij hebben ook direct een nieuwe woning aangeschaft.
Als we de overwaarde niet inbrengen in de nieuwe hypotheek, is voor dat bedrag geen rente aftrek mogelijk. Daarbij zitten we dan ook aan de vrijstellen van 30.000 zoals beschreven in uw artikel.
Begrijp ik het dan goed dat er niet belast wordt over deze overwaarde?

In afwachting van uw reactie. Reactie infoteur, 04-11-2018
Beste Kelly,
De overwaarde van uw eigen woning is niet belast, zolang u ervoor zorgt dat het geld van de overwaarde niet op 1 januari van een jaar op uw rekening staat. Staat dit geld op dat moment wel op uw rekening, dan ziet de fiscus dit als vermogen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hendrikus, 27-10-2018
Geachte deskundige. Graag willen wij u de volgende vragen stellen. Wij overwegen om begin 2019 onze huidige woning te verkopen, om vervolgens voor 3 tot 5 jaar in ons vakantiehuisje in Frankrijk te gaan wonen. We emigreren dus voor een paar jaar naar Frankrijk. Daarna overwegen we om eventueel weer naar Nederland terug te keren, en hier misschien van onze
" geparkeerde " overwaarde, weer een huis te gaan kopen. Wij zijn een gehuwd stel, man 63,vrouw 59. Wij werken beiden niet meer, en ons inkomen bestaat uit een vervroegde pensioenuitkering, een uitkering uit een goudenhanddruk, en per eind 2019 komt hier nog een periodieke uitkering uit een dan expirerende lijfrentepolis bij. Indien mogelijk willen wij in Nederland, na onze emigratie naar Frankrijk, geen belastingverplichtingen meer hebben.
1, kunnen wij onze overwaarde gedurende die 3 tot 5 jaar gewoon op onze Nederlandse bankrekening " parkeren ", zonder er hier in Nederland belasting over te hoeven betalen? De hoogte van dit spaarsaldo en de rente hierover, willen / zullen we vervolgens opgeven bij de Franse fiscus. Is dit mogelijk en is dit fiscaal gezien, de beste methode?
2, kunnen wij ons inkomen uit Nederland " bruto " op onze Franse bankrekening laten storten, ( eventueel via onze Nederlandse bankrekening ) om er vervolgens in Frankrijk belasting over te gaan betalen?
3, hebben jullie eventueel nog andere tips en / of aandachtspunten voor ons, waar we aan moeten denken?
Alvast hartelijk dank voor uw antwoord(en) Vriendelijke groet, Hendrikus. Reactie infoteur, 30-10-2018
Geachte Hendrikus,
Het eerste volle jaar dat u bent geëmigreerd, bent u niet meer in Nederland belastingplichtig maar in uw woonland. Let wel op, bankrekeningen zijn in Nederland niet altijd mogelijk als u in het buitenland woont en ook de uitbetaling van een lijfrentepolis kan dan problemen ondervinden (vaak is een Nederlandse bankrekening vereist). U kunt aan de uitbetalende instanties vragen om het geld voortaan op de rekening in Frankrijk te storten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jasmijn, 05-09-2018
Geachte heer,

In 2015 hebben wij een woning gekocht met een hypotheek van 300k. In 2017 hebben wij een nieuwbouwproject gekocht en is in 2018 opgeleverd.
Wij willen daar achteraf gezien niet in wonen en blijven dus in onze huidige woning die we in 2015 hadden gekocht wonen. De nieuwbouwwoning kunnen we verkopen met een overwaarde van 50k. Is in onze geval ook een bijleenregeling van toepassing. Oftewel kan ik voor de 50k van mijn eerste woning geen hypotheekrenteaftrek krijgen?

Vriendelijke groet,
Jasmijn Reactie infoteur, 08-09-2018
Geachte Jasmijn,
Dat hangt ervan af of u in de nieuwbouwwoning ingeschreven bent geweest. Als dat niet het geval is en u er nooit gewoond heeft, dan is de nieuwbouwwoning een woning in box 3 en dat is de overwaarde dan ook. Dat zou ook betekenen dat de hypotheekrente voor de nieuwbouwwoning nooit aftrekbaar is geweest en er voor de bestaande woning niets verandert.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bb, 08-07-2018
Beste meneer,

Onlangs heb ik mijn huis verkocht met een overwaarde van 96.000,-

Ik heb van dat bedrag 35.000,- overgeheveld naar de hypotheek van het nieuwe gekochte huis.

Er is inmiddels 61.000,- overgmaakt naar mijn spaarrekening.

Mijn vragen zijn de volgende:
- hoe wordt de 61.000,- belast, welk percentage gaat er naar de belasting?
- wanneer zal de belastingdienst dat percentage afschrijven?

Ik hoor het graag

Hartelijke groet,

BB Reactie infoteur, 07-11-2019
Beste Bb,

Geld dat op 1 januari van een jaar bij de bank staat wordt in dat jaar in box 3 belast met vermogensbelasting voor zover het totale bedrag uitkomt boven de vrijstellingen die in deze box gelden. In 2018 bedraagt de vrijstelling 30.000 euro per persoon:

https://financieel.infonu.nl/belasting/15774-belastingaangifte-2019-spaargeld-en-ander-vermogen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Na, 18-06-2018
Hoi,

De overdracht van mijn huis is 2 januari 2019. De winst zal 48.000 bedragen (netto).
Ik wil hiermee direct een BKR 20.000 betalen dit resteert dan 28.000.
Ik wil geen nieuwe woning kopen. Wordt de 28.000 op 31 december 2019 dan volledig vrijgelaten? Of moet ik dit wel opgeven in BOX 3 hoe werkt dit?

Wat ik begrijp is dat ik dan na 3 jaar bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek weer aanspraak maak op renteaftrek? Reactie infoteur, 19-06-2018
Hoi Na,
De Belastingdienst kijkt naar uw spaargeld en vermogen op 1 januari 2019. De overdracht is op 2 januari 2019 en doet dus niet ter zake voor de vermogensbelasting in 2019. Na drie jaar kunt u weer aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek zonder dat met de eerder geïncasseerde overwaarde rekening hoeft te worden gehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yuri, 08-06-2018
Beste,

Als ik mijn huis verkoop en na 3 jaar een ander huis koop, is dan de volledige hypotheek weer rente aftrekbaar?
En hoeft het dan dus niet meer herinvesteert te worden in een andere woning?

Alvast bedankt voor uw reactie,

met vriendelijke groeten,
yuri Reactie infoteur, 09-06-2018
Beste Yuri,
Klopt, als u later dan na 3 jaar een andere woning koopt, hoeft u de eigenwoningschuld met hypotheekrenteaftrek niet te verminderen met de eigenwoningreserve (overwaarde).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tomasz B., 07-06-2018
Ik wil in 2019 mijn huis verkopen. Daarna gaan we verhuizen naar Polen. Ik denk dat ik een overwaarde ga krijgen van 20000- 25000.
Moet ik rekening houden dat ik ook belasting over het bedrag moet betalen?
Kan ik eventuele boeterente (rond 10000) aftrekken? Reactie infoteur, 08-06-2018
Beste Tomasz B.,
U betaalt geen belasting over de overwaarde van uw woning. Wel is het zo dat als dit bedrag per 1 januari 2019 op uw rekening staat, het kan zijn dat u vermogensbelasting moet betalen. Verkoop dus iets later dan per 1 januari 2019. Als u uw woning verkoopt, hoeft u geen boeterente te betalen, deze is overigens wel aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. van de Beek, 25-05-2018
Beste,

Ik heb een vraag over de overwaarde van een huis. Mijn ex en ik gaan in september het huis verkopen met een overwaarde van 150.000,-. Nu is het geval dat dat hij de afgelopen 7 jaar de hypotheek in zijn eentje heeft betaald en ik geen aanspraak wil maken op de overwaarde. Onze hypotheek staat nog wel op beide namen omdat hij deze niet alleen op zijn naam kon krijgen. mijn vraag is nu wat voor handelingen moet ik doen om duidelijk te maken tegenover de belastingdienst dat ik geen overwaarde heb en niet extra belast wil worden. Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en dat iemand een antwoord heeft :-) Reactie infoteur, 27-05-2018
Beste M. van de Beek,
Bij verkoop is er een overwaarde van 150.000 euro. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is de helft hiervan voor ieder van jullie. Wil een ex de helft niet hebben, dan is er ook nog sprake van een schenking van 75.000 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. Yildirim, 13-05-2018
Goedendag ik wil mijn huis verkopen en +-150000 overwaarde mag ik dit bedrag direct van mijn rekening afhalen gebruiken in het buitenland? Reactie infoteur, 14-05-2018
Goedendag C. Yildirim,
Ja het geld is van u en vrij besteedbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erwin, 11-02-2018
Beste,
Wij gaan binnenkort ons huis verkopen ivm scheiding. Nu zit er een overwaarde van ongeveer 200.000 op maar na oplevering (casco) 7 jaar geleden hebben wij ongeveer 150.000 geïnvesteerd in de verbouwing. Dit bedrag komt niet uit de hypotheek maar eigen spaargeld. Hoe wordt de overwaarde gezien tov het zelf geïnvesteerde geld? Reactie infoteur, 12-02-2018
Beste Erwin,
De fiscus kijkt puur naar de overwaarde en niet naar de herkomst van het geld. Bij een verdeling in verband met een echtscheiding is het overigens goed denkbaar dat jullie zelf wel ook kijken naar de herkomst van het geld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Avci, 03-02-2018
Beste Zeemeeuw,

Ik wil in 2018 of 2019 samen met mijn vrouw ons huis verkopen. Daarna gaan we verhuizen naar het buitenland(Turkije). Ik denk dat we een overwaarde gaan krijgen van +/- 75000.

Wil het bedrag overmaken naar mijn bankrekening in Turkije. Maar moet ik rekening houden dat ik ook belasting over het bedrag moet betalen?

Mvg,
A.Avci Reactie infoteur, 09-10-2020
Beste A. Avci,
In Nederland betaalt u over uw vermogen belasting, dat wil zeggen als het geld op 1 januari nog op uw rekening staat, maar een deel is belastingvrij:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64892-vermogensrendementsheffing-2019-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Vetten, 28-01-2018
Ik ben 69 jaar en ga mijn huis verkopen en een goedkopere woning kopen. Het geld dat ik overhoud aan de verkoop en na aankoop nieuwe huis breng ik niet naar de bank en is dus niet
zichtbaar voor de fiscus. Ik wil daar leuke dingen van gaan doen, leuke reisjes maken met mijn vrouw. Mijn vraag is hoe gaat de belasting hierop reageren? Reactie infoteur, 29-01-2018
Beste De Vetten,
U mag met uw geld doen wat u wilt, het is uw geld. Maar ook contant geld behoort tot iemands vermogen en valt onder de vermogensbelasting. De Belastingdienst hoeft daar niet per se achter te komen, maar dat kan natuurlijk wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 17-01-2018
Hallo.

Ik ben van plan mijn appartement te verkopen en k kan er een flinke overwaarde aan over houden. (+/- 55.000 euro).

Hoe wordt dit belast? Betaal ik vermogensbelasting en wordt er eventueel nog meer op belast/berekend? Komt dit bedrag op mijn inkomsten te staan? Reactie infoteur, 18-01-2018
Hallo Anoniem,
De overwaarde die u overhoudt bij verkoop van uw woning telt niet meer in 2017 mee voor de vermogensbelasting, maar mogelijk wel in 2018. Het is dan vermogen in box 3 (geen inkomsten box 1).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Koppen, 07-01-2018
Ik ga mijn huis verkopen, geschatte overwaarde ongeveer 60.000. vanwege mijn leeftijd (69) en geen pensioen hebbend kan ik geen hypotheek meer krijgen. Ik werk nog steeds als zelfstandig ondernemer in de gezondheidszorg maar dit is van geen betekenis bij het kunnen sluiten van een hypotheek.
Mijn pensioen is de overwaarde van het huis, wat moet ik met de fiscus afrekenen over de overwaarde na verkoop? Reactie infoteur, 09-10-2020
Beste Koppen,
Over de overwaarde betaalt u in jaar van verkoop normaliter geen belasting. Staat er nog geld op uw rekening per 1 januari van een jaar, dan betaalt u daarover vermogensrendementsbelasting:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64892-vermogensrendementsheffing-2019-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alice, 18-12-2017
Hallo,

Huis verkocht met een overwaarde van ca 28.000 en we krijgen banksparen uitgekeerd van ca 17.000. Dit geld gaan we investeren in de nieuwbouw welke in 2018 opgeleverd wordt. Nieuwe hypotheek is afgesloten, maar de grond moesten we 8 december jl betalen en geld is/wordt deze week uitgekeerd.
Ivm nieuwe hypotheek, moeten we nu nog steeds vermogensbelasting betalen over beide bedragen?

Bedankt Reactie infoteur, 19-12-2017
Hallo Alice,
Voor de vermogensbelasting wordt gekeken naar het saldo van het kapitaal dat u hebt en uw hypotheek per 1 januari 2018.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Gok, 17-12-2017
Hallo, ik ben plan om mij huis te verkopen, ik hou rond 20000 ( tweehonderdduizend ) overwaarde. ik wil voorlopig niet kopen maar huren, naast vermogens belasting moet ik aan belastingdienst nog wat betalen?

dank u wel Reactie infoteur, 18-12-2017
Hallo M. Gok,
Neen. Als dit bedrag op 1 januari aanstaande nog op uw rekening staat, betaalt u hierover in 2018 wel vermogensbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Inge, 29-11-2017
Dit jaar hebben we een nieuwe hypotheek van 270.000 afgesloten voor een nieuwbouwwoning. De woning wordt in het 2e kwartaal 2018 opgeleverd. Onze huidige woning is verkocht met een overwaarde van 10.000, de overdracht is in maart 2018. Ik heb begrepen dat we met de bijleenregeling te maken hebben maar ivm hoge kosten die niet in de hypotheek zijn meegefinancierd zoals dubbele lasten, aanschaf keuken, vloeren, wandafwerking maar ook tijdelijke opslag en tussentijdse woonruimte raakt ons eigen spaargeld snel op. Ik weet dat wanneer we de overwaarde niet gebruiken om de nieuwe hypotheek af te lossen, dat we dan over 260.000 hypotheekrente kunnen aftrekken. Nu heb ik de volgende vragen:

1. Natuurlijk is het prettig om de nieuwe hypotheekschuld te verlagen, maar wat extra ruimte om de woning naar onze smaak af te laten werken zal ook prettig zijn. Scheelt het veel als je over 260.000 ipv 270.000 hypotheekrente (3%) kunt aftrekken?

2. Als we de overwaarde wel gebruiken in het kader van de bijleenregeling, wanneer moet dan de aflossing betaald worden. Is dit gelijk bij het vrijkomen van de overwaarde dus in maart 2018 of voldoen we ook aan de regel als we dit later in het belastingjaar doen, bijvoorbeeld november 2018?

3. Is het eventueel ook mogelijk om 5000 van de overwaarde te gebruiken voor het verlagen van de nieuwe hypotheek zodat deze verlaagd wordt naar 265.000 en we dus over 265.000 hypotheekrente kunnen aftrekken? Reactie infoteur, 01-12-2017
Beste Inge,
1. Dat hangt van uw inkomen en de rente af. Stel u financiert 10.000 euro tegen 2% en uw belastingtarief is 40% dan scheelt dat netto 80 euro per jaar (hypotheekrente zonder aftrek 200 euro, met aftrek 120 euro).
2. De bijleenregeling gaat in zodra een woning verkocht is. Overigens mag u meer lenen met aftrek als u een woning verbetert.
3. Ja dat kan ook.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-09-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.