Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021

Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021 Sparen bij de Belastingdienst met heffingsrente als rente is ook in 2020 en 2021 eenvoudig. Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker. Zo luidt de slogan van de Belastingdienst. Dat leuke zit vooral in de spaarrekening die de Belastingdienst biedt. U kunt er met een belastingaanslag goed sparen. Er kan ook sprake zijn van een invorderingsrente. In de eerste helft van 2020 is dit 4%. Probeer minder belastingen te betalen. Maakt u gebruik van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting als u een teruggave verwacht, betaal dan in één keer. De korting is de rente die u krijgt.

Heffingsrente en invorderingsrente fiscus

De Belastingdienst als spaarbank dus. De heffingsrente en invorderingsrente van de Belastingdienst zijn zijn nogal variabel. Deze rente wordt per kwartaal opnieuw vastgesteld. Zie de uitgebreide tabel hierna voor de hoogte van de heffingsrente per kwartaal.

Sparen bij de Belastingdienst

Wie na het einde van een belastingjaar inkomstenbelasting moet bijbetalen, is aan de Belastingdienst heffingsrente verschuldigd. Wie echter inkomstenbelasting terugkrijgt, omdat hij te veel heeft betaald, krijgt heffingsrente vergoed. Het verschil wordt nog groter als het vermogen in box 3 wordt meegerekend, waarover u 1,2 procent vermogensbelasting betaalt. De te veel betaalde belasting daarentegen valt niet onder de vermogensbelasting in box 3. Daarmee spaart u dus de heffing van 1,2 procent uit als u in een jaar te veel belasting voorschiet. Bij een heffingsrente van 5,4%, kan het totale rendement op jaarbasis zo dus oplopen tot maar liefst 6,6 procent op jaarbasis. Een overzicht van de belastingrente van de fiscus:

Heffingsrente Belastingdienst 2019, 2020 en 2021:

jaarkwartaal 1kwartaal 2kwartaal 3kwartaal 4
20210,01%0,01 0,010,01%
20204%4% 0,010,01%
20194%4% 4%4%
20184%4% 4%4%
20174%4% 4%4%
20164%4% 4%4%
20154%4% 4%4%
20144%4% 4%4%
20133%3% 3%3%
20122,8%2,3% 2,5%4,25%
20112,5%2,5% 2,75%3%
20102,5%2,5% 2,5%2,5%
20094,90%3,50% 2,75%2,5%
20085,30%4,75%5,15%5,45%
20074,70%5,00%5,25%5,40%
20063,50%3,75%4,00%4,25%

Berekening heffingsrente

De heffingsrente wordt berekend vanaf 1 januari na afloop van het betreffende belastingjaar. Als u geld terug krijgt, wordt de heffingsrente berekend tot de dagtekening op de belastingaanslag. De Belastingdienst met een nieuwe heffing, de belastingrente 2020 en 2021.

Invorderingsrente berekenen

Als de Belastingdienst rente mist doordat u een belastingaanslag niet op tijd hebt betaald of als u zelf rente mist doordat u te veel belasting hebt betaald, geldt een invorderingsrente. Te ontvangen door de fiscus of door u, al naar gelang de situatie. U ontvangt invorderingsrente als een belastingaanslag wordt verlaagd. Deze loopt vanaf de dag na de laatste vervaldag van de belastingaanslag tot en met de dag voor de dag van betaling. Als u betalen moet, betaalt u invorderingsrente zodra u na de laatste betalingstermijn nog een bedrag moet betalen op de aanslag.

Voorlopige aanslag aanvragen en betaal in één keer

Het kan daarom verstandig zijn om snel een voorlopige aanslag aan te vragen over het lopende jaar. De Belastingdienst blij, want ze krijgen eerder hun geld. U blij, want u ontvangt een hoge rente, wanneer u te veel hebt betaalt. Of u voorkomt daarmee dat u een hoge rente aan de Belastingdienst moet betalen als achteraf blijkt dat u te weinig betaald hebt. Soms weet u dat van te voren. Denk aan verlies van baan of juist het krijgen van een extra bonus. Interessant is ook dat u uw voorlopige aanslag met belastingkorting in één keer mag betalen. Het grote voordeel ten opzichte van maandelijks betalen is dat u een korting krijgt die meer oplevert dan de rente op een spaarrekening.

Geen voorlopige teruggave via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Als u in de gelukkige omstandigheid bent dat u weet dat u geld terug krijgt, moet u juist geen voorlopige teruggave vragen in maandelijkse termijnen. Spaar bijvoorbeeld een relatief hoge hypotheekrenteaftrek of andere grote aftrekposten op. Als u het opspaart en het later in één keer laat terug betalen, krijgt u de rente van de Belastingdienst als bonus. Als u die teruggave over het jaar heen tilt, betaalt u ook minder heffing in box 3. Uw vermogen is immers lager.

Eenmalige teruggave of maandelijkse teruggave

Als de rente laag is kunt u beter kiezen voor een maandelijkse uitbetaling van uw teruggave dan voor een teruggave ineens. De teruggave ineens vindt soms pas plaats na meer dan een jaar. Bij een lage rente is een jaar op uw geld wachten weer niet de moeite waard.

Slot sparen bij de fiscus

Het is overduidelijk dat de Belastingdienst steeds meer haast heeft met innen. Men heeft daar een chronisch tekort aan geld. Belastingaanslagen belanden steeds vroeger in de brievenbus. Uw eerste reactie zal negatief zijn, maar als u weet dat u te veel betaalt, moet u maar snel betalen. Dan krijgt u het met een hoge heffingsrente terug. Neen, leuker kan de Belastingdienst het niet maken. Alleen bij een spaardeposito vindt u momenteel misschien nog een hogere spaarrente.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen of sparen bij de BelastingdienstGeld lenen of sparen bij de BelastingdienstAls u belasting moet bijbetalen na afloop van een jaar, leent u geld van de overheid en dit lenen is soms goedkoper dan…
Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2021Ook u kunt een versnelde definitieve aanslag van de Belastingdienst krijgen in 2021 en 2022. Dat betekent sneller uw gel…
Bezwaar maken tegen de BelastingdienstBezwaar maken tegen de BelastingdienstBent u het oneens met een belastingaanslag of fiscale boete van de Belastingdienst? U kunt dan bezwaar maken tegen een b…
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…

Schuiven met aftrekposten en verdelingSchuiven met aftrekposten en verdelingFiscale partners kunnen onderling schuiven met aftrekposten en inkomsten bij de belastingaangifte inkomstenbelasting ove…
Belasting betalen over overwaarde huisBelasting betalen over overwaarde huisMoet u in 2021, 2022 of 2023 belasting betalen over de overwaarde en verkoopwinst van uw huis bij verkoop van uw huis? I…
Reacties

B. Boxman, 17-02-2017
Eind februari 2016 heb ik enige duizenden betaalt op voorlopige aanslag. In de loop van het jaar, vooral tegen het eind, heb ik echter hoge persoonlijke zorgkosten gemaakt. Dit zal uiteraard - na de aangifte Inkomstenbelasting over 2016 - resulteren in een teruggaaf. Maar: hoe zit dat met de belastingrente? Ik heb (zoals ik al schreef) eind februari 2016 de voorlopige aanslag betaald, en kan de aangifte 2016 pas op z'n vroegst begin maart 2017 indienen. Daar zit een vol jaar tussen, waarover ik dus, zo zie ik het althans, een teveel betaald bedrag bij de Belastingdienst had uitstaan. Je zou dus verwachten dat je in zo'n geval daar rente over krijgt zoals uw artikel ook stelt.

Ik heb de Belastingtelefoon hier nu eens over gebeld, want het artikel de site van de Belastingdienst over de Belastingrente heeft het alleen over rentevergoeding na een normale aanslag, als gevolg van een normale aangifte. Het geval van een voorlopige aanslag blijft onbesproken.
En wat zegt men bij de Belastingtelefoon? " Helaas; rente gaat pas na de aangifte in. U heeft begin 2016 al een vergoeding gekregen toen u - bij betaling in 1 keer, i.p.v. in termijnen - korting kreeg." Volgens mij was die korting echter voor het in eenmaal betalen, niet als vergoeding voor rente over de te hoge aanslag!.
Graag uw stellingname! Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste B. Boxman,
Er is een verschil tussen de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en de feitelijke aangifte inkomstenbelasting. Bij de voorlopige aanslag krijgt u een korting als u in één keer betaalt in plaats van maandelijks, bij de aangifte inkomstenbelasting gaat helaas de teller pas lopen als er belastingaangifte is gedaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. H. Bizot, 03-08-2010
Kan ik gewoon geld lenen bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste J.H. Bizot,
De enige manier om geld te lenen van de belastingdienst is:
1. Het vragen om uitstel voor de indiening van de belastingaangifte als u weet dat u moet bijbetalen.
2. Een betalingsregeling met de belastingdienst sluiten, wanneer u de opgelegde aanslag niet in hun termijnen terug kunt betalen. De betaling kan dan uitgespreid worden over een heel jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. J. Barendregt, 25-01-2009
Wanneer ggat de rente in bij de belastingdienst? Ik dat al direct bij de eerste betaling, is dat op de verval datum dat de betaling binnen moet zijn, gaat deze pas in op de dag totdat er uitstel is verleent? Wanneer is dit? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste K.J. Barendregt,
De rentemeter gaat al lopen vanaf de maand juli van het belastingjaar. Eerder dus dan vele mensen denken!
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.