Overwaarde benutten via de omkeerhypotheek

Overwaarde benutten via de omkeerhypotheek Benut de overwaarde, maar hoe? De omkeerhypotheek, omgekeerde hypotheek of opeethypotheek genoemd, is een krediethypotheek. Zo benut de overwaarde van uw huis met de omkeerhypotheek, bijvoorbeeld voor een aanvullend pensioen. Zo is er dagelijks extra geld beschikbaar. Volgens de Vereniging Eigen Huis wil een derde van de 55 plussers zijn inkomen via een omkeerhypotheek aanvullen. De omkeerhypotheek of opeethypotheek biedt vele mogelijkheden om relatief goedkoop aan geld te komen. Met deze krediethypotheek kunt u in uw eigen tempo uw huis of een deel daarvan opeten en beschikt u maandelijks over extra geld. Een nieuwe variant is de zorghypotheek.

Haal zo de overwaarde uit uw woning


Wat is de omkeerhypotheek, gebruik de overwaarde van uw woning?

Bij een omkeerhypotheek lost u uw hypotheek niet geleidelijk af, maar bouwt u juist geleidelijk een hypotheek op. Dit doet u door gebruik te maken van de overwaarde van uw huis. De omkeerhypotheek wint ook in Nederland aan populariteit. Een goede reden om eens serieus naar deze mogelijkheid van extra krediet te kijken als u zoekt naar een aanvulling van uw inkomen.

Voor wie is deze krediethypotheek?

De omkeerhypotheek heet ook wel krediet hypotheek of omgekeerde hypotheek, omdat dit een doorlopend krediet is met uw huis als onderpand. Deze hypotheek is er voor mensen die wel een huis met overwaarde hebben, maar tegelijkertijd hun inkomen willen aanvullen. In de praktijk zijn dat vooral de babyboomers die op een gunstig tijdstip hun huis hebben gekocht en nu een forse overwaarde hebben. Vaak zijn het dus 55 plussers. Sommige regelingen vereisen dat iemand minimaal 60 jaar is, zoals de opeethypotheek om uw huis te verzilveren bij Florius, andere stellen ook een maximum aan de toegestane leeftijd op het moment van afsluiten van de hypotheek. Vaak is dat maximaal 80 jaar. Ook mensen die hun huis willen verbeteren en een overwaarde in het huis hebben, kunnen kiezen voor de krediethypotheek.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

De opeethypotheek uitgelegd

De omkeerhypotheek ofwel opeethypotheek is een krediethypotheek met een aantal bijzondere voorwaarden. De gelijkenis bestaat er in dat op basis van de waarde van uw huis een kredietlimiet wordt afgesproken met uw huis als onderpand. Dat maakt het mogelijk dat u regelmatig krediet opneemt tot aan de toegestane maximale kredietlimiet. Vaak krijgt u eerst ook een bepaald bedrag ineens. De opgenomen bedragen kunt u naar eigen believen besteden. Een belangrijk verschil vormen de aanvullende voorwaarden van de hypotheek.

Omkeerhypotheek en hypotheekrenteaftrek

Als u een omkeerhypotheek afsluit, is er geen hypotheekrenteaftrek voor het deel dat de nieuwe hypotheek aanvullend is op een reeds bestaande hypotheek. Op de bestaande hypotheek behoudt u wel uw aftrek.

Aanvullende voorwaarden van de hypotheek

In de woonrecht variant van de omkeerhypotheek verkoopt u uw huis aan de hypotheekbank met het recht dat u er uw verdere leven in kunt blijven wonen. Doordat de bank daarbij een zeker risico neemt, omdat niemand van te voren weet hoe oud u zult worden, zal de kredietlimiet lager worden vastgesteld dan bij constructies waarbij u gewoon eigenaar blijft. Bovendien zal de rente dan wat hoger zijn. Rentepercentages en kredietlimieten zijn mede afhankelijk van uw leeftijd, wanneer u instapt. Een belangrijk voordeel van de omkeerhypotheek is dat u geen kopzorgen meer hebt om uw huis en nooit met een restschuld kunt achterblijven. Bekijkt u wel altijd de de financiële bijsluiter en polisvoorwaarden goed.

Steenrijk zijn, veel overwaarde, maar het blijven stenen waarmee u niets kunt kopen

Wanneer steenrijk zijn betekent dat het geld in stenen zit zonder dat u er comfortabel bij kunt, dan is de omkeerhypotheek een handige oplossing om extra inkomen te verkrijgen. Als u het extra geld niet zo zeer nodig hebt of geen wereldreis wilt maken, zal een krediethypotheek zonder aanvullende voorwaarden vaak een goedkopere oplossing zijn, bijvoorbeeld door een zorghypotheek af te sluiten.

Minder erfbelasting betalen

Door de overwaarde om te zetten in een hypotheek, wordt de waarde van uw woning per saldo lager en zullen uw kinderen later minder efbelasting moeten betalen. Nog belangrijker voor u wellicht, dat u tot die tijd over extra geld kon beschikken.

Slot omkeerhypotheek en overwaarde

De opeethypotheek is voor vele mensen een goede keuze. Laat altijd uw adviseur u voorrekenen of deze krediethypotheek voor u de beste oplossing is. Een groot voordeel is dat u voor extra geld, zolang u onder de krediet limiet blijft, niet iedere keer langs de notaris moet. Als u een deel van het geld voor uw huis gaat gebruiken is de rente hiervan fiscaal aftrekbaar. U doet er goed aan om deze uitgaven op een aparte rekening te zetten, zodat een en ander eenvoudig aan de belastingdienst is te overleggen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een opeethypotheek als extra inkomenEen opeethypotheek als extra inkomenDen opeethypotheek kan voor u ook in 2021 en 2022 erg handig zijn om extra geld te krijgen als er overwaarde op de eigen…
Uw huis opeten, hoe snel gaat dat?Uw huis opeten, hoe snel gaat dat?Uw huis opeten en verzilveren in 2020 en 2021 doet u vooral als u extra inkomen wilt en uw huis voldoende overwaarde hee…
Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22Uw huis verzilveren, uw woning opeten in 2021/'22De opeethypotheek betekent dat u in 2021 en 2022 de overwaarde van uw huis kunt opeten en benutten. Uw eigen huis als ou…
Opeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerOpeethypotheek: de Stekkie inkomensaanvullerVivat en Reaal bieden de opeethypotheek Stekkie aan. Stekkie is een inkomensaanvuller, wat wil zeggen dat u met deze hyp…

Hypotheekrente & kapitaalverzekeringHypotheekrente & kapitaalverzekeringSluit de kapitaalverzekering eigen woning niet altijd over, want dit kan in 2020 en 2021 een belangrijk fiscaal nadeel z…
Opeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusOpeethypotheek & huis verzilveren bij FloriusFlorius heeft een opeethypotheek voor u, de verzilverhypotheek genaamd. Dit is een omgekeerde hypotheek, een omgekeerd w…
Bronnen en referenties
Reacties

Burnie van der Tol, 23-11-2017
Wij hebben een woning met een waarde van ongeveer 300.000 Euro in Frankrijk hypotheekvrij.
Kunnen wij daar een omkeerhypotheek op krijgen?

Met vriendelijke groeten,
Burnie van der Tol Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Burnie van der Tol,
Waarschijnlijk niet via een Nederlandse bank, wellicht wel bij een Franse bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Herman Groen, 08-08-2015
Ons appartement is recent getaxeerd op 750.000/800.000 en er loopt nog een hypotheek van 250.000.
Om ons pensioen aan te vullen studeren we op de mogelijkheid van de zgn. omkeerhypotheek maar we kunnen nergens
namen van banken en/of financiele instellingen vinden waar we dat kunnen bespreken.
Kunt u ons verder helpen?
Bvd
Herman Groen Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Herman Groen,
Zelfs ABN AMRO biedt de omkeer hypotheek aan, of de Florius verzilverhypotheek en Lommerhuizen:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/195119-verzilverhypotheek-abn-amro-overwaarde-woning-opeten.html

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/14191-opeethypotheek-huis-verzilveren-bij-florius.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Super, 24-08-2012
Mijn hypotheek op mijn woning is afgelost. Ik zit er aan te denken om een appartement o.i.d. te kopen in Spanje. Wat is naar uw mening fiscaal het verstandigste om te doen. Een woz crediet, een omkeerhypotheek, een krediethypotheek, een opeethypotheek, blijven wonen in mijn woning en elders huren, kortom wat bied het beste rendement?
B.v.b. mijn dank met vriendelijke groet Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste E. Super,
1. Het is even de vraag of u een appartement in Spanje wilt als tweede woning of dat u daar gaat wonen. Overigens is de economie in Spanje in problemen. Dat betekent dat het vastgoed daar nu relatief goedkoop is, maar niemand weet of het niet nog goedkoper gaat worden.
2. Ook in ons land gaan de economie en woningmarkt niet geweldig. Het kan dan juist wel fijn zijn om geen hypotheek te hebben.
3. De begrippen omkeerhypotheek, een krediethypotheek, een opeethypotheek zijn eigenlijk synoniemen voor hetzelfde.
4. Ook de huren zullen de komende jaren verder stijgen.
5. Ik zou als ik u was niets overhaast doen, rustig offertes aanvragen, en kijken wat voor u gewenst is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maria, 14-01-2011
Goedemiddag, Ons huis is ca. 4 ton waard en al 2 jaar vrij dus geen lasten meer! Als mijn man komt te overlijden heb ik geen inkomen meer want ik heb geen recht op AOW omdat ik 15 jaar jonger ben. Mijn werk als zelfstandige, heb ik langzaam afgebouwd naar een klein inkomen van ca. 200,= per maand, tevens blijft er een klein pensioen van ca. 400,= per maand over. Ik kan mijn werk weer verder gaan uitbreiden, mits ik gezond blijf?! Ik val dus in een gat van ca. 8 jaar [in mei word ik 57] tot ik 65 ben. Hoeveel rente moet ik ongeveer per maand betalen als ik b.v ieder maand 1000,= wil besteden van ons eigen huis? Ik weet dat de rente variabel is bij deze hypotheek maar ik zou graag een richtlijn zien. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste Maria,
In 2015 is deze partnertoeslag voor de AOW voor iemand van uw leeftijd afgeschaft. Op deze toeslag hebt u ook momenteel recht als uw man 65 plus is (66 jaar en vier maanden in 2020).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. van Drunen, 17-08-2010
Geachte M-V
Indien ik een landhuis heb met grond en een overwaarde van ongeveer 1000.000,= op het geheel heb, wat is dan de beste manier om hiervan na mijn 65 e te profiteren (ben 64)
Ik heb geen pensioenregeling en ben zelfstandig ondernemer. (samenwonend, zonder kinderen) Reactie infoteur, 30-06-2020
Beste W. van Drunen,
1. Het hang van uw wensen af voor welke hypotheek u kiest. Een opeethypotheek heeft het grote voordeel dat u niet steeds weer langs de notaris hoeft en tot de limiet geld kunt opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag.
2. Een nadeel is wellicht de variabele rente. U kunt er dan ook kiezen voor een gewone hypotheek met vaste rente. De aflossingsvrije hypotheek is dan misschien wat voor u, want op aflossing zit u niet echt te wachten, lijkt me.
3. Vraag altijd, eventueel online, bij meerdere aanbieders vrijblijvend een offerte aan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.