Schulden overnemen van uw kind

Schulden overnemen van uw kind U wilt een schuld of schulden overnemen en misschien wel boetevrij schenken in 2023 of 2024. Wat zijn de gevolgen als u de schulden van een ander overneemt? Denk aan de schulden van uw kind. Stel de zoon of dochter heeft een dure studie gevolgd, hebben nog geen baan en kunnen de studieschuld niet terug betalen. Of uw kind heeft andere schulden die te duur zijn, terwijl u als ouder of ouders nog wel wat geld achter de hand heeft of terwijl u wel een hoog inkomen hebt. Kunt u dan beter geld lenen om de schuld van zoon of dochter af te betalen en wat zegt de Belastingdienst daarvan? Is schulden overnemen van uw kind of partner de oplossing?

Schulden van iemand overnemen, wat betekent dat?

In de regel is het toegestaan dat u de schulden van iemand anders overneemt, maar zolang de lening niet is afbetaald blijft de oorspronkelijke aansprakelijkheid tussen de lener en de bank bestaan. De bank heeft bijvoorbeeld met uw zoon de lening afgesloten en daarmee blijft uw zoon hoofdelijk aansprakelijk voor het betalen van de lening tot het moment dat de lening is afgelost. De hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schulden geldt totdat de bank aangeeft dat de hoofdelijke aansprakelijkheid niet meer bestaat. Ook als twee partners die een lening hebben afgesloten, besluiten uit elkaar te gaan waarbij onderling wordt afgesproken dat de vrouw alles zal terugbetalen, verandert dat niets aan het contract dat de bank met u beiden heeft. Anders gezegd: als de vrouw ophoudt te betalen, kan de bank gewoon bij de andere partner aankloppen. De onderlinge tussen afspraak de ex-partners verandert daar niets aan. Niet voor een gewone lening, niet voor een hypotheek.

De lening van uw kind vervroegd aflossen, een betalingsregeling

Als het overnemen van de schulden betekent dat u de lening en schuld van het kind vervroegd gaat aflossen, moet u er aan denken dat het vervroegd aflossen niet in alle gevallen boetevrij is toegestaan. Vaak kan een deel van de lening boetevrij worden afgelost en moet over het meerdere een boeterente worden betaald. Bij een hypotheek kan meestal maar 10% in een jaar boetevrij vervroegd worden afgelost. Soms is ook een betalingsregeling mogelijk.

Hoe schulden kind overnemen en de belastingdienst in 2023 of 2024?

Ook de belastingdienst kijkt mee als u schulden van uw kind geheel of gedeeltelijk wilt overnemen. Waarop de belastingdienst let is of de overname van de schulden ook kan worden gezien als een schenking en of er dus schenkbelasting moet worden betaald. Als u uw kind een bedrag geeft zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat, is dat een schenking waarover waarschijnlijk belasting moet worden betaald. U mag jaarlijks aan uw zoon of dochter grofweg 6.000 euro belastingvrij schenken maar als het bedrag groter is, moet er al gauw 10% belasting over worden betaald.

Schulden overnemen door zelf schulden te maken en een lening af te sluiten?

Ouders hebben vaak een behoorlijk inkomen en denken zelf een lening af te sluiten om daarmee een deel van de lening van het kind af te lossen. Of dat verstandig is en kan hangt af van de rente die de nieuwe lening gaat kosten en de hoogte van uw inkomen. In de meeste gevallen is het maken van nieuwe schulden om oude schulden af te lossen niet zo'n verstandig plan. Ook het benutten van de overwaarde in een huis door een extra hypotheek te nemen, hoeft niet een goede keuze te zijn.

Boetevrij schenken voor de hypotheek, ja en neen

Tot 1 januari 2015 mocht u boetevrij 100.000 schenken aan uw kind zolang dat geld maar gebruikt wordt om de hypotheek af te lossen of de hypotheek bij aankoop van een eigen woning te verminderen. In feite neemt u dan de schuld over en betaalt die met eigen geld. Vanaf 2017 is er weer een nieuwe regeling van het kabinet Rutte 2 die per 1 januari 2017 is ingegaan. Ook hiermee mag u boetevrij schenken tot maximaal een ton (106.671 euro in 2022), als u niet eerder van deze regeling gebruik maakte.Sinds 2023 bestaat hiervoor geen specifieke schenkingsvrijstelling, maar u kunt altijd van de algemene vrijstellingen gebruik maken.

Schulden aflossen met spaargeld

Omdat de spaarrente in 2023 en 2024 niet zo hoog is, kan het verstandig zijn om een deel van de schulden met spaargeld af te lossen. Maar dan wel in de gevallen waarbij u niet zelf het geld binnenkort zelf nodig hebt, want dan zou u alsnog moeten gaan lenen. Let dan ook op de vrijstellingen van de Belastingdienst en op het feit dat de Belastingdienst veronderstelt dat uw kind een marktconforme rente moet betalen over wat u aflost. Anders is uw aflossing plus de niet betaalde rente een schenking aan uw kind waarover mogelijk weer belasting moet worden betaald.

Advies inwinnen en een paar berekeningen maken voor belastingvrije schenking in 2023 of 2024

Het komt erop neer dat bekeken zal moeten worden wat voor u de voordeligste optie is. Voor zowel u als uw kind en wel met een constructie waarbij er niet ook nog eens geld moet worden betaald aan de Belastingdienst. U kunt maximaal gebruik maken van het belastingvrij schenken door de schenkingen over meerdere jaren uit te smeren en niet door alles in één keer af te lossen. Een bijkomend voordeel is dat de boeterente zo lager kan zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Mijn partner heeft problematische schuldenMijn partner heeft problematische schuldenAls één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schul…
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Schulden aflossen met schuldenSchulden aflossen met schuldenMensen die in een moeilijke financiële positie zitten, kunnen soms genoodzaakt zijn om een lening af te sluiten om ander…

Libor-manipulatie treft ook particulierenLibor-manipulatie treft ook particulierenDe London Interbank Offered Rate (Libor) wordt dagelijks berekend en bepaalt tegen welke tarieven de banken onderling ge…
Wat is een onderhandse lening?Wat is een onderhandse lening?In economisch slechtere tijden worden er meer onderhandse leningen afgesloten. Deze manier van lenen heeft voordelen, ma…
Reacties

Pieter Elbers, 10-04-2019
Kleindochter is eenoudergezin met twee kleine kinderen. Zij heeft een wajomguitkering
van 1030 euro.
Zij had vorig jaar 4000 euro schuld, meest aan de belasting (eigen bijdrage voor opname wegens handicap)
Wij hebben de schuld als schuldhulpverlener overgenomen.in drie jaar moet zij dit terugbetalen.vanaf 1 januari 2019 te beginnen. Zij betaalt 120 euro per maand.

Vraag kan ik de schuldhulpverlening fiscaal aftrekken?.

het schuldbedrag van circa 4000 euro is gedocumenteerd. De schulden zijn door ons zelf betaald via onze bank. Aflossing van 120 euro per maand is geregeld via een contract dat door kleindochter is ondertekend. Reactie infoteur, 11-04-2019
Beste Pieter Elbers,
Als u de schuld van een kleinkind betaalt, terwijl uw kleindochter die schuld vervolgens aan u heeft, verandert er voor u qua vermogen niets. Uw eigen geld is alleen vervangen door een vordering. Het levert ook geen extra aftrekpost op.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rian, 05-08-2017
Mijn dochter zit in de schuldsanering en moet over 2016 700 euro zorg toeslag terug betalen. Zij kan dit uiteraard onmogelijk zelf terug betalen en wordt bij nieuwe schulden uit de schuldsanering gezet. Mag ik als moeder deze 700 euro aan de belasting dienst betalen vanaf mijn eigen rekening? Reactie infoteur, 01-02-2019
Beste Rian,
De Belastingdienst zal dit goed vinden maar de bewindvoerder zal van mening zijn dat het om een schenking gaat die in de boedel hoort. Overleg dus vooraf met de bewindvoerder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Louis, 28-07-2017
Goede morgen,
Mijn dochter, inmiddels getrouwd en moeder heeft een aanzienlijke studie schuld. Omdat zij inwoont bij familie wordt het tijd dat ze een woning voor hen zelf gaan vinden. Echter de studie schuld drukt zeer zwaar op een evt te verkrijgen hypotheek aanvraag. Is het mogelijk dat ik als ouder deze studieschuld als overneem? Wat zijn evt mogelijkheden om als ouder haar te helpen? Reactie infoteur, 01-02-2019
Beste Louis,
De lening staat op naam van uw dochter. Wat u wel kunt doen is uw dochter een bedrag schenken of lenen, waarmee ze de studieschuld aflost. Overigens telt een studieschuld relatief beperkt mee bij de bepaling van een hypotheek:

http://financieel.infonu.nl/hypotheek/131705-studieschuld-aflossen-en-hogere-hypotheek.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. de Kort, 08-03-2015
Een ding heeft dit artikel mij nog niet duidelijk gemaakt. Mijn dochter had een betalingsachterstand bij twee verschillende instanties en deze hadden een deurwaarder ingeschakeld. Er was al beslag gelegd op haar inboedel en de woningstichting dreigde met uitzetting. Gelukkig kon ik financieel bijspringen en heb de vorderingen betaald. In totaal ging het om ongeveer € 5000,-. Het inkomen van mijn dochter bestaat uit studiefinanciering. Over terugbetaling hebben we geen afspraken gemaakt, omdat zij voorlopig nog niet in staat zal zijn om ook maar met een aflossing te beginnen. Zijn de door mij betaalde bedragen aan de deurwaarders aftrekbaar of moet het gezien worden als gift? Reactie infoteur, 01-02-2019
Beste H. de Kort,
De aan de deurwaarder betaalde bedragen zijn voor u niet fiscaal aftrekbaar. Of het een schenking is, hangt ervan af of u alsnog een lening met uw dochter afspreekt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.