Hoogte heffingskortingen 2019 (loonheffingskorting)

Hoogte heffingskortingen 2019 (loonheffingskorting) Kijkend naar het aantal heffingskortingen in 2019 is een belastingvereenvoudiging niet gelukt. Er zijn zes heffingskortingen, sommige tamelijk ingewikkeld en dan ook nog eens verschillend wanneer u recht hebt op AOW of als u jonger bent dan 66 en vier maanden. Een loonheffingskorting is belangrijk en bepaalt vaak of u netto meer loon en inkomen overhoudt of niet. Kortom, niet alleen de belastingtarieven in de loonbelasting en inkomstenbelasting bepalen fiscaal hoeveel u van uw bruto loon netto zult overhouden, maar ook de heffingskortingen. Waarop hebt u recht in 2019?

Recht op heffingskortingen in 2019


Zes heffingskortingen in 2019

De heffingskortingen kunnen ervoor zorgen dat u er netto op vooruit gaat en dat uw loonstrookje er vanaf 2019 positiever uitziet. De heffingskortingen zijn fiscale stuurinstrumenten van de overheid. Wie aan de voorwaarden van een bepaalde heffingskorting voldoet, heeft er recht op. De algemene heffingskorting dient een algemeen doel en stuurt vooral de koopkracht van lagere inkomens bij. De andere heffingskortingen hebben een meer specifiek doel:
  • De arbeidskorting is een beloning van arbeid boven een uitkering. Wie werkt wordt zo extra beloond.
  • De inkomensafhankelijke combinatiekorting is de beloning en ondersteuning van een gezin met kinderen.
  • Enkele heffingskortingen voor AOW-gerechtigden waaronder de ouderenkorting zorgen voor een bijsturing van de koopkracht van wie recht heeft op AOW.
  • De jonggehandicaptenkorting is een fiscale ondersteuning van jonggehandicapten.
  • De heffingskorting voor groene beleggingen stimuleert en beloont maatschappelijke beleggingen waaronder duurzame beleggingen en groene beleggingen.

Het gaat niet om niets, per heffingskorting kan het met uitzondering van de jonggehandicaptenkorting, om een netto bedrag van duizend tot een paar duizend euro gaan. Gedurende het jaar past de werkgever en aantal loonheffingskortingen toe en bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting wordt duidelijk of u de juiste bedragen van de heffingskortingen hebt gekregen en of ze allemaal correct zijn toegepast.

Hoogte van de bedragen van de heffingskortingen in 2019

Een aantal heffingskortingen pakt in 2019 hoger uit dan in 2018:

Hoogte heffingskortingen, loonheffingskortingen, 2019, jonger dan 66 jaar en vier maanden (= de AOW-leeftijd)

LoonheffingskortingenBelastingjaar 2019
Algemene heffingskortingmaximaal 2.477 euro
Arbeidskorting (maximaal)maximaal 3.399 euro
Inkomensafhankelijke combinatiekortingmaximaal 2.835 euro
Jonggehandicaptenkorting 737 euro
Groen beleggen0,7%

De maximale algemene heffingskorting is 50 euro hoger dan in 2018, de arbeidskorting 150 euro.

Let wel, het gaat soms om de maximale bedragen, dat betekent dat de exacte hoogte van de betreffende heffingskorting afhankelijk is van uw inkomen. In die gevallen loopt de heffingskorting op tot een maximaal bedrag en wordt het bedrag lager naarmate het inkomen stijgt.

Welke heffingskortingen als u recht hebt op AOW

De AOW-leeftijd gaat omhoog en bedraagt in 2019 66 jaar en vier maanden. Als u die leeftijd hebt bereikt, gelden er andere belastingtarieven en andere heffingskortingen. De tarieven beginnen lager omdat u geen AOW-premie meer hoeft af te dragen, de heffingskortingen zijn een stuk lager dan voor de jongeren:

Hoogte heffingskortingen 2019 als u AOW-gerechtigd bent

HeffingskortingenBelastingjaar 2019
Algemene heffingskortingmaximaal 1.268 euro
Arbeidskorting (maximum) maximaal 1.745 euro
Ouderenkorting1.596 euro maximaal
Alleenstaande ouderenkorting423 euro
Ouderenkorting boven inkomensgrens 47.500 euro0
Inkomensafhankelijke combinatiekortingmaximaal 1.431 euro
Groen beleggen0,7%

De maximale algemene heffingskorting is111 euro hoger dan in 2018, de arbeidskorting 86 euro.

Belastingaangifte inkomstenbelasting doen om alle heffingskortingen te krijgen

U kunt van de Belastingdienst het bericht krijgen om geen belastingaangifte te doen. Toch is het de vraag of dat voor u altijd even verstandig is. U kunt bijvoorbeeld bepaalde aftrekposten hebben waarvan de Belastingdienst nog geen weet heeft of recht hebben op bepaalde heffingskortingen. Het kan vaak geen kwaad om eens te bekijken hoe een en ander voor u uitpakt en dan te besluiten of u beter toch belastingaangifte inkomstenbelasting kunt doen. Maar het kan natuurlijk ook tegenvallen, bijvoorbeeld als u extra inkomen had in 2019 of te veel aan heffingskortingen kreeg uitbetaald. Hebt u kinderen, vergeet dan ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting niet. Belegt u en hebt u gekozen voor groene beleggingen, dan kunt u wellicht rekenen op een extra hoge heffingskorting. Kortom, bekijk zelf goed waarop u recht hebt, want bij elkaar opgeteld kan het om een fors bedrag gaan.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte heffingskortingen 2020Hoogte heffingskortingen 2020Zes heffingskortingen zijn er in 2020, waar hebt u recht op? Een heffingskorting is vooral een loonheffingskorting die w…
Belastingkorting 2020 en 2021 omlaagBelastingkorting 2020 en 2021 omlaagUw belastingkorting in 2020 en 2021 bestaat uit twee delen: uw aftrekposten en de heffingskortingen. Uw aftrekposten lev…
Inkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenInkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijvenHet tweeschijvenstelsel wordt voor wie geen AOW heeft al in 2020 ingevoerd, een jaar eerder dan gepland. Voor de tarieve…
AOW en belasting betalen: de heffingskortingenAOW en belasting betalen: de heffingskortingenOok over de AOW moet u in 2024 en 2025 belasting betalen. Gelukkig kunt u dit beperken door de heffingskortingen waarop…

Vennootschapsbelasting 2020, 2021 daalt. Tarief box 2 stijgtVennootschapsbelasting 2020, 2021 daalt. Tarief box 2 stijgtDat de vennootschapsbelasting in 2020 en 2021 daalt, is gunstig voor ondernemers en iedereen met vermogen in box 2 als m…
Groendeposito is belastingvrij sparen en beleggenGroendeposito is belastingvrij sparen en beleggenEen groendeposito is groen sparen met een mooi rendement. Zowel de ING bank als de Rabobank bieden een groendeposito aan…
Reacties

André, 30-01-2020
Beste Zeemeeuw,
Ik heb over 2019 drie jaaropgaven ontvangen en ben nog niet AOW gerechtigd, 1 jaaropgaaf van (ex) werkgever betreffende een kleine periode begin 2019 met loon-vakantiegeld/uren etc, bij deze is ook de arbeidskorting toegepast. Een tweede jaaropgaaf 2019 zelfde werkgever betreffend uitkering transitie vergoeding, en een derde jaaropgaaf 2019 van het UWV betreft wia uitkering. Nu zie ik dat op alle drie de jaaropgaven de loonheffingskorting is toegepast waarvan ik nu begrepen heb dat dit slechts eenmaal mogelijk is. Kunt u mij uitleggen hoe ik hier mee om moet gaan in mijn aanstaande digitale aangifte inkomstenbelasting? Met vriendelijke groet, André. Reactie infoteur, 31-01-2020
Beste André,
De loonheffingskortingen zijn inderdaad aan maxima gebonden waardoor driemaal toepassen waarschijnlijk betekent dat er in 2019 te weinig belasting is betaald. Omdat 2019 voorbij is, zit er niets anders op dan voorjaar 2020 belastingaangifte inkomstenbelasting te doen en dan wordt duidelijk wat de rekening is. Jaaropgaaf 1 zijn inkomsten uit tegenwoordig werk en jaaropgaven 2 en 3 zijn inkomsten uit een vroegere dienstbetrekking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 28-12-2019
Beste zeemeeuw,

ik kom er achter dat er in 2014 te weinig loonheffing is ingehouden nadat ik de belastingdienst applicatie gedownload heb en mijn gegegevens heb opgevraagd. uit die gegevens blijkt dat ik nog 60 euro moet betalen (de belastingdienst weet dit blijkbaar op basis van de bij hen bekende gegevens), toch heb ik geen aangifteverzoek ontvangen destijds. hoe kan dat?

en ben ik nu verplicht om alsnog aangifte te doen (in 2019 over 2014)? Bij 2019 lees ik 'Doe dan aangifte vóór 14 juli 2019. Want u kunt een boete krijgen als wij u na 14 juli moeten vragen om aangifte te doen.' Krijg ik hier voor 2014 dan problemen mee (2014 is inmiddels al verstreken en aanvankelijk dacht ik juist dat ik loonheffingsgeld terug zou krijgen)? ik lees bijv ergens:

"Als er geen uitnodiging is ontvangen tot het doen van een aangifte inkomstenbelasting, dan kan er nog steeds een aangifteplicht zijn. Hier is sprake van als u kunt weten dat er belasting betaalt dient te worden. De wetgever verplicht de belastingplichtige om dan uit eigen beweging om aangifte te doen. " Reactie infoteur, 04-01-2020
Beste Maarten,
Het klopt dat er een aangifteplicht kan bestaan, ook als de belastingdienst u geen verzoek heeft gestuurd. Omdat het om een eerder jaar gaat, geldt de 14 juli 2019 niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joop van den Heuvel, 27-01-2019
Ik woon in Duitsland heb AOW en een klein pensioen waar ik in Nederland belasting over betaal.
De SVB heeft nu een brief gestuurd waarin staat dat zij geen heffingskorting (2019) meer toepassen.,dat is 68 euro minder, die ik dan via de belastingdienst kan terug vragen mits ik gekwalificeerd buitenlands betalingsplichtige ben en een inkomensverklaring van Duitsland overleg. Aangezien mijn hele inkomen in Nederland belast is moet ik dan toch die verklaring halen? Die op nul staat omdat ik hier geen inkomen heb.
Bij voorbaat Dank, voor Uw antwoord. Reactie infoteur, 30-01-2019
Beste Joop van den Heuvel,
Die verklaring is voor de Belastingdienst nodig om te kunnen bepalen dat tenminste 90% van uw inkomen uit Nederland komt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron Cohen, 22-01-2019
Ik, AOW’er, heb langer dan 1 jaar geen loonheffingkorting laten toepassen, noch op mijn 2 kleine pensioenen noch op de AOW.
Kan ik met succes de teveel betaalde inhoudingen terug vragen of kan ik dat straks in de belasting opgave 2018 verwerken?
Dank voor uw antwoord.
Ron Cohen Reactie infoteur, 27-01-2019
Beste Rob Cohen,
Als de heffingskortingen nog niet zijn verwerkt en u over al uw inkomen wel al loonbelasting hebt betaald, zal er sprake zijn van een belastingteruggave. Deze wordt duidelijk bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting, omdat u dan ziet hoeveel u had moeten betalen en hoeveel u al betaald hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 27-02-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.