Belastingkorting 2020 en 2021 omlaag

Belastingkorting 2020 en 2021 omlaag Uw belastingkorting in 2020 en 2021 bestaat uit twee delen: uw aftrekposten en de heffingskortingen. Uw aftrekposten leveren in 2020 en 2021 minder op, omdat de belastingtarieven omlaag gaan. Maar ook uw heffingskortingen kunnen dalen. Zodra de Belastingdienst uw heffingskortingen gaat verrekenen, kan het gebeuren dat u minder heffingskorting krijgt uitbetaald dan u had berekend. In de meeste gevallen komt dat doordat u weinig tot geen inkomen hebt. Als u een fiscale partner hebt, kan uw belastingkorting misschien niet meer volledig worden uitbetaald.

Minder belastingkorting in 2020 en 2021


Wat leveren de aftrekposten u nog op?

In 2020 zijn de belastingtarieven voor de loonbelasting in veel gevallen lager dan in 2019 en 2021 weer lager dan in 2020. Velen hebben de aftrekpost eigen woning (de hypotheekrente) of alimentatie. Anderen maken gebruik van de aftrekpost giften of de post studieaftrek. Deze posten worden verrekend tegen lagere belastingtarieven en leveren u daarom minder op. Voor hogere inkomens wordt de hypotheekrenteaftrek nog eens extra beperkt. Dat betekent dat uw rendement in de vorm van een belastingteruggave lager is. In dat geval is uw belastingkorting navenant lager.

Heffingskortingen berekenen

Dan de heffingskortingen. De inkomstenbelasting in Nederland kent niet alleen belastingtarieven, maar ook heffingskortingen. De heffingskortingen waarop u recht hebt vormen samen een belastingkorting, u gaat immers minder belasting betalen als de heffingskortingen omhoog gaan. Een heffingskorting waarop in beginsel iedereen recht heeft is de algemene heffingskorting. Wie werkt, heeft recht op de arbeidskorting en hebt u kinderen dan kunt u recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Iedereen kan zo berekenen op welke bedrage hij of zij recht heeft.

Heffingskortingen verrekenen en uitbetalen

En toch krijgt u als u geen fiscale partner hebt, niet het gehele bedrag aan heffingskortingen uitbetaald als u een relatief laag inkomen hebt. Dat komt doordat de Belastingdienst ophoudt met de verrekening van heffingskortingen zodra u meer belasting dreigt terug te krijgen dan u betaalt. Hebt u een fiscale partner, dan is soms toch een volledige teruggave mogelijk. Ingewikkeld, een simpel voorbeeld verduidelijkt dit.

Rekenvoorbeeld heffingskortingen

De maximale algemene heffingskorting bedraagt in 2021 2.837. Stel u hebt een laag inkomen en geen fiscale partner. Stel het belastingpercentage maal uw inkomen bedraagt 2.000. In dat geval hebt u op papier recht op 2.837, maar verrekent de Belastingdienst als belastingkorting het bedrag van 2.000. Meer kan niet omdat u anders meer belasting zou ontvangen dan betalen. U loopt dus 477 mis. Hebt uw wel een fiscale partner en heeft die voldoende inkomen, dan kan, afhankelijk van uw leeftijd, toch het gehele bedrag worden uitbetaald. Dat komt doordat de algemene heffingskorting overdraagbaar is.

Welke heffingskortingen zijn overdraagbaar?

Andere overdraagbare heffingskortingen zijn:
  • De arbeidskorting.
  • De inkomensafhankelijke combinatiekorting.

Ouderenkorting

De ouderenkorting is bijvoorbeeld niet overdraagbaar en kan bij een laag inkomen vaak niet worden uitbetaald. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer iemand later in een jaar voor het eerst AOW ontvangt of als iemand weinig AOW heeft opgebouwd omdat men vele jaren in het buitenland heeft gewoond en gewerkt.

Belastingkorting 2020 en 2021 daalt

Per 1 januari 2019 is de overdraagbaarheid van de heffingskortingen veranderd. Het bedrag dat overdraagbaar is, is namelijk verlaagd. Niet alleen de algemene heffingskorting wordt in mindere mate overdraagbaar, maar ook de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Tot en met 2018 zijn de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor 100% overdraagbaar, vanaf 1 januari 2019 is nog maar 26,667% overdraagbaar. Dit percentage wordt in 2020 en 2021 verder afgebouwd en zal in 2023 worden afgeschaft. Dat kan dus veel minder belastingkorting betekenen.

Conclusie belastingkorting 2020 en 2021

Zoals altijd pakken de wijzigingen in de loon- en inkomstenbelasting voor iedereen anders uit. Twee maatregelen zullen vele mensen raken: de gewijzigde aftrekposten en de gewijzigde overdraagbaarheid van sommige heffingskortingen. Lagere belastingtarieven zullen worden verwelkomd, maar als u een hoge aftrekpost hebt, wordt het rendement daarvan in 2020 en 2021 wel een stuk kleiner. Als u weinig tot geen inkomen hebt, zult u merken dat de beperking van de overdraagbaarheid van sommige heffingskortingen ervoor zorgt dat u waarschijnlijk netto minder over zult houden. Hoe groot is uw belastingkorting?

Lees verder

© 2019 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenkorting 2021 omhoogOuderenkorting 2021 omhoogWie in 2023 recht heeft op AOW, heeft in beginsel ook recht op de ouderenkorting 2024. Deze heffingskorting is wel inkom…
AOW en belasting betalen: de heffingskortingenAOW en belasting betalen: de heffingskortingenOok over de AOW moet u in 2024 belasting betalen. Gelukkig kunt u dit beperken door de heffingskortingen waarop u recht…
Hoogte heffingskortingen 2020Hoogte heffingskortingen 2020Zes heffingskortingen zijn er in 2020, waar hebt u recht op? Een heffingskorting is vooral een loonheffingskorting die w…
Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Inkomensafhankelijke combinatiekorting 2020Met een kind dat eind 2019 en in het bijzonder op 1 januari 2020 jonger is dan 12 jaar hebt u in 2020 recht op de inkome…

Aanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAanrechtsubsidie 2020 minstverdienende partnerAls u weinig tot geen inkomen hebt, kunt u recht hebben op de aanrechtsubsidie, voluit de algemene heffingskorting minst…
Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Belastingvrije verhuur woning of moet u belasting betalen?Is belastingvrije verhuur mogelijk? Wie een koopwoning of vakantiewoning bezit, kan er immers voor kiezen om deze het he…
Reactie

Erwin Huizinga, 16-07-2019
Een (algemene?) vraag over de loonheffingskorting.
Ik heb de afgelopen 6 maanden gewerkt als uitzendkracht en ik heb hier de loonheffingskorting laten toepassen.
Nu per 8 juli 2019 heb ik (helaas) weer WW moeten aanvragen.
Ik vraag mij af of ik nu bij mijn WW-aanvraag weer de loonheffingskorting moet laten toepassen.
Het is mij nl. niet duidelijk hoe het precies werkt met deze LH-korting en ben bang dat als ik nu van mijn WW-uitkering de LH-korting weer laat toepassen, dat ik teveel LH-korting krijg en dit dus bij mijn aangifte 2019 moet terugbetalen.
Gaarne uw reactie.
EH Reactie infoteur, 20-02-2020
Beste Erwin Huizinga,
Dat hangt ervan af hoeveel u al van de loonheffingskorting hebt gebruikt. In veel gevallen is deze heffingskorting op na zes maanden, omdat de korting een maximum bedrag kent. Daarom is het verstandig om even geen loonheffingskorting toe te passen op uw WW-uitkering. Bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting ziet u dan of u belasting terugkrijgt, en die kans is groter bij de stopzetting waarvoor u al gekozen hebt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.