AOW en belasting betalen: de heffingskortingen

AOW en belasting betalen: de heffingskortingen Ook over de AOW moet u in 2024 belasting betalen. Gelukkig kunt u dit beperken door de heffingskortingen waarop u recht hebt en door het opvoeren van aftrekposten. Wie naast het AOW-pensioen nog een ander inkomen heeft moet oppassen voor een naheffing van de Belastingdienst. Een naheffing wordt daardoor ook vaak in het eerste jaar van de AOW toegestuurd. Welke heffingskortingen zijn op u van toepassing en welke inhoudingen past de Sociale Verzekeringsbank SVB toe?

AOW-pensioen en Belastingdienst in 2024


AOW en heffingskortingen

Wie AOW ontvangt heeft recht op heffingskortingen, deze heffingskortingen zijn kortingen op de belasting die u moet betalen. De AOW wordt bruto weergegeven (zonder heffingskortingen), maar ook netto (met heffingskortingen). Een AOW'er heeft recht op (in ieder geval) de volgende heffingskortingen:
 • De algemene heffingskorting;
 • De ouderenkorting;
 • De alleenstaande ouderenkorting (als u alleen woont).

De algemene heffingskorting en AOW 2024

Iedereen heeft recht op de algemene heffingskorting, maar niet iedereen krijgt deze korting volledig uitbetaald. Geen volledige uitbetaling gebeurt als uw opgebouwde AOW relatief laag is, bijvoorbeeld doordat u een groot aantal jaren in het buitenland hebt gewoond en gewerkt. U kunt dan de vermelding loonheffing 0,00 krijgen. De maximale heffingskorting bedraagt in 2024 maximaal 1.735 euro. Maar let op, als u ook een aanvullend pensioen of een ander inkomen hebt, kan de algemene heffingskorting lager uitvallen. Met welk bedrag de SVB rekening heeft gehouden vindt u terug op de periodieke specificaties van de SVB.

De ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting 2024

De ouderenkorting is er speciaal voor wie recht heeft op AOW, jongeren hebben er dus geen recht op. Het bedrag dat u in 2024 krijgt, is afhankelijk van de hoogte van uw jaarinkomen:
 • 2.010 bij een jaarinkomen tot 44.770;
 • Afbouw met 15% bij een jaarinkomen van 44.770 en hoger.

De alleenstaande ouderenkorting is 524.

In 2024 is de ouderenkorting is maximaal 2.010 tot een jaarinkomen tot 44.770 en wordt daarboven met 15% afgebouwd. Bij een jaarinkomen van 58.170 is de ouderenkorting dan gelijk aan nul. De alleenstaande ouderenkorting is inkomensonafhankelijk gelijk aan 524.

Het aanvragen van de heffingskortingen

De SVB past automatisch de heffingskortingen en inhoudingen toe, u hoeft hiervoor geen aanvraag in te dienen. Als u ook een ander inkomen hebt, dan kan het omgekeerde wel verstandig zijn: u vraagt de SVB om juist niet met de heffingskortingen rekening te houden. Zo beperkt u het bedrag dat u eventueel aan belasting moet bijbetalen. Immers ook bij uw andere inkomen zal rekening zijn gehouden met de heffingskortingen. Dat kan betekenen dat de heffingskortingen al volledig zijn benut (ze zijn op) of lager uitvallen doordat uw inkomen hoger is dan de AOW alleen. betalen. De precieze afrekening van wat u eventueel moet terugbetalen vindt jaarlijks plaats bij de belastingaangifte inkomstenbelasting.

Belastingschijven en AOW

Zodra u AOW ontvangt hoeft u in 2024 geen AOW-premie meer te betalen, dat betekent dat de som van belasting en premies in de eerste twee belastingschijven lager uitvalt:

2024, geboren voor 1 januari 1946:

 • 19,07% tot een jaarinkomen van 40.021;
 • 36,97% bij een inkomen tussen 40.021 en 75.518.
 • 49,50% bij een inkomen hoger dan 75.518.

2024, geboren na 1 januari 1946:

 • 19,07% tot een jaarinkomen van 36.098;
 • 37,07% bij een inkomen tussen 38.098 en 75.518.
 • 49,50% bij een inkomen hoger dan 75.518.

Hebt u meer inkomen dan de AOW, dan zal het belastingtarief in 2024 afgerond al snel 19,07% en meer bedragen.

Beperk uw jaarinkomen met aftrekposten

Met aftrekposten verlaagt u uw inkomen, maar hiervan dus gebruik. Denk aan de zorgkosten die u maakt, de hypotheekrente die u betalen moet of de aftrek door het doen van een gift. Sommige aftrekposten kunt u hierbij strategisch gebruiken, het doen van een gift is hiervan een goed voorbeeld. Een lager inkomen betekent dat een aantal heffingskortingen omhoog gaan en mogelijk ook wat fiscale toeslagen. Maar ook als u net te veel vermogen hebt voor de zorgtoeslag, zal een gift uw vermogen verlagen waardoor u wel voor de toeslag in aanmerking kunt komen. Een kleine gift kan zo een veelvoud opleveren.

De netto AOW, de inhoudingen

Kortom uw netto AOW is afhankelijk van de heffingskortingen, uw aftrekposten, uw andere inkomen en de belastingschijf waarin uw totale inkomen valt. Met deze elementen in handen kunt u vaak zelf bepalen of u wel of niet belasting moet bijbetalen. Als u zeker weet dat u belasting moet bijbetalen en dus netto te veel ontvangt, dan kunt u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen. Het voordeel daarvan is dat u een naheffing kunt voorkomen en de rekening in maandelijkse termijnen terug kunt betalen en niet een groot bedrag ineens hoeft af te dragen aan de Belastingdienst. Als u naast de AOW nog werkt, dan kunt u nog recht hebben op een extra heffingskorting, de arbeidskorting.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berekening verzamelinkomen veel gestelde vragenBerekening verzamelinkomen veel gestelde vragenHoe is de berekening van het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting 2023 en 2024? Is dit verzamelinkomen het bruto o…
Geen belasting betalen: belasting omzeilenGeen belasting betalen: belasting omzeilenHoe zorgt u ervoor dat u geen belasting hoeft te betalen over 2020 of 2021? Kortom belastingtarief nul, een belastingvri…
Belastingkorting 2020 en 2021 omlaagBelastingkorting 2020 en 2021 omlaagUw belastingkorting in 2020 en 2021 bestaat uit twee delen: uw aftrekposten en de heffingskortingen. Uw aftrekposten lev…
Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Geld terug van de Belastingdienst 2020 en 2021 (tips)Belastingtips voor de belastingteruggave 2020, 2021 en 2022 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particuli…

Groendeposito is belastingvrij sparen en beleggenGroendeposito is belastingvrij sparen en beleggenEen groendeposito is groen sparen met een mooi rendement. Zowel de ING bank als de Rabobank bieden een groendeposito aan…
Fiscale waarde erfenis of schenking: waardebepalingFiscale waarde erfenis of schenking: waardebepalingStel, u krijgt een erfenis of ontvangt een schenking. De kans is dan groot dat u erfbelasting of schenkbelasting moet be…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.