Geen belasting betalen: belasting omzeilen

Geen belasting betalen: belasting omzeilen Hoe zorgt u ervoor dat u geen belasting hoeft te betalen over 2020 of 2021? Kortom belastingtarief nul, een belastingvrij inkomen, geen belasting over erfenis of schenking, niet over spaargeld of vermogen om zo belastingvrij geld te verdienen. Is niet belasting betalen mogelijk zonder zwart te werken of bij te klussen? Het antwoord is ja, maar het is in de meeste gevallen geen vetpot om van te leven. De Belastingdienst weet veel van u en dat betekent meestal wel belasting betalen. Meestal maar niet altijd, want een aantal zaken zijn belastingvrij.

Geen belasting betalen over loon, belastingvrij loon

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie en leeftijd is geen loonbelasting betalen mogelijk tot ongeveer 6100 euro per persoon. Het kan wat meer zijn als u recht hebt op vele heffingskortingen. Als toch loonbelasting wordt ingehouden, bestaat de mogelijkheid om de betaalde belasting terug te vragen bij de Belastingdienst waardoor u per saldo toch geen belasting hoeft te betalen. Dat betekent ook dat ons belastingstelsel u uitnodigt om te bekijken welke vrijstellingen er allemaal zijn en op welke heffingskortingen u recht hebt. Minimaal hebt u recht op de algemene heffingskorting.

Een kamer verhuren met volledige vrijstelling van belasting, tarief nul

Als u een kamer beschikbaar hebt die u kunt verhuren, kan dit in veel gevallen zonder belasting te betalen. Er zijn aan de verhuur van uw kamer dan wel een aantal voorwaarden verbonden, maar met de kamerverhuurvrijstelling kunt u toch een ruim bedrag ontvangen zonder hierover belasting te betalen. Het mooie van deze constructie is ook dat u uw hypotheekrenteaftrek volledig behoudt. De bruto ontvangen huur is zo tegelijkertijd de netto ontvangen huur.

Toeslagen Belastingdienst zijn netto bedragen

Ook over de toeslagen van de Belastingdienst betaalt u geen belasting. Wat u aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget of kinderopvangtoeslag ontvangt, zijn netto bedragen die u niet als loon bij uw aangifte inkomstenbelasting hoeft op te geven.

Belastingvrij verdienen als student

Studenten die studiefinanciering ontvangen kunnen een behoorlijk inkomen verdienen zonder dat hun studiefinanciering wordt verlaagd. Ze betalen wel een deel belasting over hun inkomen, maar ontvangen zonder probleem hun studiefinanciering als toegift en hierbij gaat het om interessante bedragen:
  • In 2020 en 2021 is er in het hbo en wo geen bijverdiengrens als u niet onder het oude stelsel van studiefinanciering valt.
  • In het mbo vervalt in 2020 de bijverdiengrens door de coronacris, de grens voor 2021 ligt op 15.415,63.

Schenking of gift vanuit het buitenland ontvangen, omzeilen belasting op schenking

Wie vanuit het buitenland een gift of schenking ontvangt, ontvangt dit belastingvrij als de schenker tien jaar of meer in het buitenland woont. Eenvoudig is het ook om een schenking of gift van iemand in Nederland te krijgen zonder daarover belasting te betalen. De belangrijkste voorwaarde is dat de schenking niet hoger is dan de vrijstelling die geldt. Die vrijstelling kan aardig oplopen als een ouder zijn eigen kind wat wil schenken. Daarbij kan jaarlijks belastingvrij worden geschonken tot ruim 5000 euro, maar ook eenmalig veel meer als het geld is bedoeld voor een huis of dure studie. U mag in 2020 of 2021 zelfs aan iemand jonger dan 40 jaar belastingvrij meer dan een ton schenken voor de aankoop van een eigen woning.

Vrij van recht schenken van vermogen

Vrij van recht schenken is een bijzondere schenking in die zin dat als er toch belasting moet worden betaald, omdat de schenking hoger was dan de vrijstelling de gever van het geld de te betalen belasting voor zijn rekening neemt. Dan wordt wel belasting betaald, maar niet door de ontvanger van de schenking. De Belastingdienst ziet dit niet als inkomen en heft hierover geen inkomstenbelasting.

Vrij van recht erven, geen belasting op een erfenis

Er zijn twee manieren om geen of weinig belasting op een erfenis te hoeven betalen:
  • Bij een erfenis vrij van recht.
  • Door de vrijstellingen te gebruiken die voor vooral een partner groot kunnen zijn.

Spaarrente onbelast maar het vermogen niet, omzeilen van belasting op spaargeld

Als u tot 30.846 euro aan spaargeld hebt in 2020 of 50.000 euro in 2021, valt u hiermee beneden de vrijstelling voor belastingheffing. Dat betekent ook dat u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen en dat u geen belasting hoef te betalen. Hetzelfde geldt voor dit bedrag aan beleggingen op de beurs. Beneden de vrijstelling van vermogen zijn alle inkomsten uit sparen of beleggen belastingvrij.

Minder belasting betalen door aftrekposten inkomstenbelasting

Tot slot heeft een particulier talloze mogelijkheden om minder belasting te betalen als hij gebruik kan maken van aftrekposten. Denk bijvoorbeeld aan de betaalde alimentatie, de hypotheekrenteaftrek en ziektekosten. Deze posten zorgen ervoor dat u een deel van uw fiscale aftrek terugkrijgt en zo netto minder belasting betaalt. Denk aan de algemene heffingskorting voor de minstverdienende partner: ook wel aanrechtsubsidie genoemd.

Conclusie geen belasting betalen

Geen belasting betalen zonder dit zwart te doen kan wel degelijk. Hoeveel u zo kunt ontvangen hangt af van uw persoonlijke situatie. Het heeft zeker zin om dit eens goed uit te zoeken en te bekijken waar u allemaal recht op hebt. Probeer zo uw aftrekposten inkomstenbelasting ten volle te benutten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Vermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing ontwijkenVermogensrendementsheffing is de belasting die over spaargeld moet worden betaald. Er is een aantal manieren om vermogen…
Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Belasting betalen over partneralimentatie in 2020 en 2021Partneralimentatie is voor velen een gruwel, maar voor wie recht heeft op alimentatie is dit vaak ook een belangrijke br…
Welke belastingen heft de Rijksoverheid?Welke belastingen heft de Rijksoverheid?In Nederland is de Rijksoverheid verantwoordelijk voor het maken van wetgeving op basis waarvan de Belastingdienst de di…

Huis met hypotheek verhurenHuis met hypotheek verhurenUw huis gedeeltelijk verhuren in 2020, 2021 of 2022 met toestemming van de bank betekent extra inkomsten en de mogelijkh…
Geldlening box 3 inkomstenbelastingGeldlening box 3 inkomstenbelastingWe kennen bij de inkomstenbelasting drie boxen. Hoe geeft u een geldlening in box 3 op voor de inkomstenbelasting? Welke…
Reacties

Jeanne, 25-10-2020
Ik heb een etage in mijn huis in amsterdam en verhuur dit al jaren.
Nu zal er naast ons een grote verbouwing wat jaren nodig heeft, komen.
Om die reden kan ik veel minder huur gaan ontvangen wel nog boven de kamervrijstelling.
Moet ik nu toch belasting betalen over de woz waarde van die etage of kan ik tijdens de enorme geluidsoverlast alleen belasting betalen over deze geringere huuropbrengst. Reactie infoteur, 27-10-2020
Beste Jeanne,
U bent geen professionele verhuurder en dan geldt dat of de etage tegen WOZ-waarde naar box 3 gaat en de huur belastingvrij is of dat u gebruik kunt maken van de kamerverhuurvrijstelling. Een etage is meer dan een kamer, dus blijft eigenlijk alleen box 3 over. Alleen een bezwaar bij de gemeente kan de WOZ-waarde verlagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denis Brummer, 30-06-2020
Goede dag,

Mijn naam is Denis Brummer.
Ik heb een letselschade vergoeding ontvangen van bijna €50,000,-.
Moet ik dit bedrag middelen over de 7 jaren waarvoor de vergoeding is verstrekt naar de toekomst?
Dit vraag ik i.v.m. vermogens belasting betalen of niet door bijvoorbeeld te middelen.
Indien ik wel vermogens belasting moet betalen dan wordt mijn huurtoeslag gestopt.
En dan wordt er dus een flink deel van de vergoeding "opgegeten door de belastingdienst.
Is er misschien een andere mogelijkheid om belasting op dit "vermogen" te omzeilen?

Graag wacht ik uw reactie af…

Met vriendelijke groeten,

Denis Brummer. Reactie infoteur, 05-07-2020
Goede dag Denis Brummer,
Dat hangt ervan af. Smartengeld bij letselschade wordt voor de huurtoeslag als bijzonder inkomen en vermogen gezien als u daarom vraagt (en niet automatisch):

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 08-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.