Hypotheekrenteaftrek wordt een hypotheekrentebijtelling

Hypotheekrenteaftrek wordt een hypotheekrentebijtelling Uw hypotheekrenteaftrek kan in 2018, 2019 en 2020 omslaan in een hypotheekrentebijtelling als u een inkomen hebt in belastingschijf 4 en een kleine hypotheek. Bizar, u dacht er goed aan te doen om de hypotheek extra af te lossen, maar de Belastingdienst beloont u hiervoor niet. Sterker nog, u moet extra belasting betalen door de zogenaamde tariefmaatregel die in 2014 voor hogere inkomens werd ingevoerd. Door een extra aflossing kan het in 2018, 2019 en 2020 gebeuren dat u geen aftrekpost hypotheekrente hebt omdat het saldo van eigenwoningforfait en hypotheekrente niet negatief is. Bij een positief saldo resulteert dan zelfs een bijtelling, meer belasting betalen dus. De komende jaren krijgen meer mensen met deze belastingmaatregel te maken en gaan daardoor meer belasting betalen. De bedragen kunnen dan oplopen tot vele honderden euro's. Een extra aflossing op de hypotheek wordt zo eigenlijk bestraft door de fiscus, een fiscale strop terwijl extra aflossen toch de norm zou moeten zijn.

Tariefaanpassing aftrek kosten eigen woning omhoog


Door de hypotheekrenteaftrek minder belasting betalen

Minder belasting betalen, dat is toch wat u zou denken. U hebt een eigen woning, betaalt hypotheekrente en door de aftrekpost hypotheekrenteaftrek gaat u minder belasting betalen. Toch? Immers u verlaagt uw belastbare inkomen en krijgt van de Belastingdienst een deel van de hypotheekrenteaftrek terug. De overheid stimuleert het eigenwoningbezit door middel van de hypotheekrenteaftrek. Als u een hoger inkomen hebt, belastingschijf 4, verwacht u een hypotheekrenteaftrek tegen 52%. In werkelijkheid kan dit heel anders aflopen.

Tariefaanpassing hypotheekrenteaftrek 2014, 2017-2020

Om te bezuinigen en om iets aan de hoge hypotheekrenteaftrek te doen, wordt vanaf 2014 de maximale aftrek van hypotheekrente met 0,5% punt verlaagd. Dat betekent dat in 2017 de hypotheekrente nog tegen maximaal een tarief van 50% aftrekbaar is en dat, omdat dit aftrekpercentage jaarlijks met 0,5% punt vermindert, de maximale aftrek in 2019 is dan 49%. Deze aanpassing wordt versneld vanaf 2020 waardoor in 2020 de aftrek nog maar tegen 46% is. En dan is nog iets raars aan de hand als u een geringe hypotheek hebt en een hoger inkomen. Het volgende rekenvoorbeeld verduidelijkt dat.

Rekenvoorbeeld, u hebt een hypotheekrentebijtelling in plaats van hypotheekrenteaftrek

  • Stel de WOZ-waarde van uw woning bedraagt 300.000 euro.
  • Stel u verdient 70.000 euro (belastingschijf 4).
  • Stel uw hypotheek bedraagt 100.000 euro.
  • Stel u betaalt 2% rente (2000 euro).

Onder deze veronderstellingen is uw aftrekpost tot 2019 gelijk aan nul. Logisch, door de wet Hillen, is het eigenwoningforfait gelijk aan 2.250 euro, meer dan de hypotheekrente die u betaald hebt. Maar daarmee is de kous niet af. Vervolgens zegt de Belastingdienst dat u in 2018 2,45% van de hypotheekrente moet bijtellen omdat het belastingtarief in uw geval niet 51,95% is maar 49,50%. Onder de streep betekent dat een netto bijtelling van 40 euro, extra belasting betalen dus. Geen aftrek met andere woorden, maar een hypotheekrentebijtelling.

Tariefaanpassing eigen woning

De tariefaanpassing eigen woning:
  • 2018: 2,45%.
  • 2019: 2,75%.
  • 2020: 3,50%.

Extra aflossing hypotheek wordt bestraft door de fiscus

Het gaat in 2018 wellicht nog niet om een groot bedrag, maar in 2021 bedraagt uw bijtelling al 3,5% en deze loopt jaarlijks op. Eigenlijk worden de mensen die hun hypotheek extra aflossen en een hoger inkomen hebben zo extra benadeeld. Bovendien wordt de groep mensen die met deze hypotheekrentebijtelling te maken krijgt jaarlijks groter. Immers aflossen via een annuïteitenhypotheek is heden ten dage de norm, waardoor hypotheken steeds lager uitvallen. Bovendien is het aannemelijk dat het eigenwoningforfait de komende jaren in euro's zal toenemen door de gestegen woningprijzen, waardoor de hypotheekrenteaftrek nog verder wordt verlaagd. Tot slot de aftrek wordt verder verlaagd naar 37,05% in 2023.zijn er geluiden om de verlaging van de maximale aftrek naar 38% versneld door te voeren, waardoor een grotere hypotheekrentebijtelling zich versneld zal gaan voordoen.

Wat kunt u doen om hypotheekrentebijtelling te voorkomen?

Komt u in de situatie dat een hypotheekrentebijtelling waarschijnlijk wordt, dan kunt u er nog het beste voor kiezen om de hypotheek helemaal af te lossen voordat een nieuw belastingjaar begint. Hebt u een eigen woning zonder hypotheek dan hoeft u geen post hypotheekrenteaftrek op te voeren en zal er ook geen bijtelling zijn. Als u een fiscale partner hebt met een lager inkomen, een inkomen dat niet in belastingschijf 4 van de inkomstenbelasting valt, dan vult u de hypotheekrente bij uw gezamenlijke belastingaangifte volledig in bij uw fiscale partner.

Belasting betalen over eigen hypotheekrenteaftrek

Het signaal dat sommigen zelfs belasting moeten betalen over hun post hypotheekrente is opvallend, maar zit wel in de fiscale belastingwetten verweven. Zolang deze wetten niet worden aangepast, doet u er dus goed aan om zelf te bekijken hoe u een hypotheekrentebijtelling kunt voorkomen. Hiervoor zijn u twee mogelijkheden aangedragen, ook uw belastingadviseur kan u hierbij verder helpen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huurwaardeforfait 2018 berekenenHuurwaardeforfait 2018 berekenenVoor uw eigen woning betaalt u in 2018 ook een huurwaardeforfait. Het huurwaardeforfait behoort tot de woonlasten. De ge…
Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Alles over de aanvraag hypotheekrenteaftrek. Stel u hebt een huis gekocht met een hypotheek, hoe kunt u dan de hypotheek…
Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Hebt u de fiscale aftrekposten voor 2023 en wilt u de mogelijkheden voor 2024 weten zodat u de woonlasten verlaagt en de…
65 jaar belastingtarief – de houdbaarheidsbijdrage 2020-202165 jaar belastingtarief – de houdbaarheidsbijdrage 2020-2021De houdbaarheidsbijdrage 2023 en 2024 is het verhoogde belastingtarief voor wie recht heeft op AOW en ook nog eens is ge…

Veranderen van hypotheek is slimVeranderen van hypotheek is slimU wilt een andere hypotheek bij uw eigen bank of misschien wel overstappen naar een andere bank. Alles is mogelijk, maar…
Na 30 jaar is hypotheek niet afgelost, wat nu?Na 30 jaar is hypotheek niet afgelost, wat nu?Hebt u een probleem als de hypotheek na 30 jaar nog niet is afgelost? Mogelijk is dat inderdaad het geval als u nog een…
Bronnen en referenties
  • Kamervraag Bashir april 2017
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 23-10-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.