Belastingdienst: aftrek buitengewone uitgaven (zorgkosten)

Belastingdienst: aftrek buitengewone uitgaven (zorgkosten) Ziek zijn is duur, gelukkig zijn er nog fiscale aftrekmogelijkheden. Met de aftrekpost voor de zorgkosten kunt u deze buitengewone uitgaven opvoeren op uw belastingformulier (online) en zo een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Wie hoge kosten voor de zorg heeft, doet er waarschijnlijk goed aan om een maandelijkse teruggave te vragen via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en niet een jaar te wachten totdat het moment van de jaarlijkse belastingaangifte inkomstenbelasting weer mogelijk is.

Ziektekosten als buitengewone uitgaven


Aftrek buitengewone uitgaven in 2020 en 2021

Wat nog fiscaal aftrekbaar is, is een overzichtelijk lijstje aan ziektekosten geworden:
 1. Door een arts voorgeschreven medicijnen. Het moeten medicijnen zijn die door Nederlandse artsen als medicijn worden beschouwd. Dit kunnen ook homeopathische medicijnen zijn.
 2. Kosten tandarts, fysiotherapie, optometrist, tandprotheticus en specialist.
 3. Bepaalde hulpmiddelen exclusief visuele hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen. Uitgaven voor hulpmiddelen als vervanging van het gezichtsvermogen, zoals de kosten van een blindenstok, een blinden geleidehond of bepaalde aanpassingen aan een computer zijn aftrekbaar. Verder ook zaken als steunzolen, gehoor apparaten, kunstgebit en prothesen.
 4. Vervoerskosten bij het vervoer van zieken en ziekenbezoek. Volledig als het uw zelf betreft en 0,19 per kilometer in andere gevallen. Het gaat om het vervoer naar een arts of ziekenhuis of extra vervoerskosten in verband met ziekte of invaliditeit.
 5. Bepaalde diëten op dokters voorschrift.
 6. Vervoerskosten voor het halen en brengen van gehandicapte personen van 27 jaar en ouder, die in een Wlz-instelling (AWBZ-instelling) wonen, zijn fiscaal aftrekbaar als uitgaven voor weekendbezoek van ernstig gehandicapten. Ook de zogenaamde extra leefkilometers door ziekte en handicap zijn aftrekbaar van de belasting als extra vervoerskosten.
 7. Extra uitgaven kleding en beddengoed. Voor deze uitgaven mag u een vast bedrag meetellen van 300. Als u kunt aantonen, dat de extra uitgaven hoger waren dan 600, mag u 750 opvoeren.
 8. Extra gezinshulp. Hiervoor gelden bepaalde inkomens drempels.
 9. Genees- en heelkundige hulp, dat wil zeggen de kosten voor de huisarts, de tandarts of een specialist,verpleging in een ziekenhuis of een andere verpleeg instelling, paramedische behandelingen door een fysiotherapeut of een chiropractor, of paramedische behandelingen door of onder begeleiding van een arts. Denk aan acupunctuur, revalidatie, logopedie en homeopathie.

Welke ziektekosten zijn niet fiscaal aftrekbaar in 2020 en 2021

De volgende kosten zijn niet aftrekbaar:
 • Verzekeringspremies inclusief de kosten van een aanvullende verzekering.
 • Huisapotheek.
 • Kosten uitvaart.
 • Kosten voor geestelijke gezondheidszorg voor een persoon jonger dan 18 jaar.
 • Kosten voor dyslexiezorg voor een persoon jonger dan 18 jaar.
 • Kosten voor een prenatale screening, zoals een combinatietest of een NIPT-test.
 • Uitgaven wegens arbeidsongeschiktheid.
 • Visuele hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, zoals bril, contactlenzen, oog laser behandelingen ter vervanging van bril of contactlenzen.
 • De rollator, krukken, scootmobiel, rolstoel en traplift plus het onderhoud, de reparatie en verzekering van deze hulpmiddelen.
 • Eigen bijdragen AWBZ en WMO.
 • Zorgpremies en het eigen risico (basisverzekering en aanvullende verzekering).
 • Uitgaven wegens adoptie.

Vermenigvuldigingsfactor in 2020 en 2021

Er is onder voorwaarden een vermenigvuldigingsfactor chronisch zieke van 40% tot 113% mogelijk voor de specifieke ziektekosten. Deze factor is afhankelijk van inkomen en leeftijd:

Vermenigvuldigingsfactor specifieke ziektekosten 2020:

inkomenU hebt op 1 januari 2020 nog niet op de AOW-leeftijd bereiktU hebt op 1 januari 2020 wel de AOW-leeftijd bereikt
Het gezamenlijke drempelinkomen is niet hoger dan 35.37540%113%

Met ander woorden:
 • Is uw gezamenlijke inkomen in 2020 hoger dan 35.375, dan hebt u geen recht op een ophoging van de aftrekbare zorgkosten.
 • Bij een inkomen lager dan 35.375 bepaalt uw leeftijd (wel of niet AOW) de ophoging.

Wat is het drempel inkomen ziektekosten in 2020

De fiscale regeling werkt met inkomensafhankelijke drempels. De uitgaven komen slechts voor aftrek in aanmerking voor zover deze boven de onderstaande uitgaven drempels uitkomen:
 • Tot een drempelinkomen van 7.863 geldt als uitgavendrempel voor een alleenstaande 136.
 • Bij een drempelinkomen van 7.863 tot 41.765 geldt als uitgaven drempel 1,65% van het drempel inkomen.
 • Bij een drempelinkomen meer dan 41.765 is de drempel 1,65% van 41.765 plus 5,75% van het inkomen dat hoger is dan 41.765.

Slot

Uw aftrekpost buitengewone uitgaven (de zorgkosten) heeft gevolgen voor het fiscaal inkomen van belastingplichtigen en dus gevolgen kan hebben voor eventuele andere toeslagen. Het is daarom zeer de moeite waard om elk jaar goed na te gaan op welke aftrek u precies recht hebt. Anders laat u onnodig veel geld bij de fiscus liggen dat eigenlijk in uw portemonnee thuis hoort. Bekijk daarom bij uw belastingaangifte nog eens goed welke posten u kunt aftrekken. Een belastingaangifte inkomstenbelasting vervalt na vijf jaar, dus een correctie is vaak nog mogelijk.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingdienst: tarieven 2020 en buitengewone lastenBelastingdienst: tarieven 2020 en buitengewone lastenAftrekbare ziektekosten? Teruggave bril en lenzen in 2020 en 2021? De aftrekbare zorgkosten en ziektekosten behoren tot…
Aftrekbare ziektekosten IB 2019 uitgelegdAftrekbare ziektekosten IB 2019 uitgelegdHoeveel ziektekosten krijgt u via de aangifte inkomstenbelasting vergoed en hoe staat het met de aftrek van de buitengew…
Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van we…
Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018Aftrekbare specifieke zorgkosten 2018De aftrekbare specifieke zorgkosten, reiskosten bij ziekenbezoek en aftrekbare ziektekosten bestaan in 2018 gelukkig nog…

Vastgoed & check de WOZ-waarde van uw huis goed (2020)Vastgoed & check de WOZ-waarde van uw huis goed (2020)De WOZ-waarde 2019 staat op uw WOZ-beschikking 2020. Het is weer zover. Als huiseigenaar ontvangt u op zijn vroegst in f…
De fiscus en het bankgeheimDenk vooral niet dat in België uw bank zich altijd zo maar achter het bankgeheim kan verschuilen wanneer de fiscus inlic…
Reacties

Marian Verveer, 19-09-2016
Mijn zwager beweert dat je boven de 2000km pas reiskosten van ziekenhuis en bezoek verpleeghuis kunt aftrekken van de belasting. Heeft hij gelijk?
Mvg Matian Verveer Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Marian Verveer,
Die kilometergrens is er niet, er is wel een drempel voor het totaal aan aftrekbare ziektekosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

https://financieel.infonu.nl/belasting/136048-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. Jagers, 27-08-2013
Zijn (buitengewone) tandartsenkosten aftrekbaar, indien de drempel overschreden
wordt?
Graag uw antwoord. Bij voorbaat dank.
A.J. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste A. Jagers,
De kosten die u zelf betaalt voor de tandarts minus de drempel zijn aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Laarveld, 01-11-2012
Hallo, helaas moet ik een keuze maken tussen 2 implantaten of een brug. Aangezien implantaten de beste oplossing is wordt het een duur geintje. Mijn vraag is met een gezamenlijk inkomen van 62000.00 kan ik belastingtechnisch wat terug verwachten en zoja hoeveel ongeveer. Kan ik een gedeelte dit jaar nog beter doen of alles naar 2013 schuiven. Hoe kan ik dit het beste regelen de kosten liggen rond de 4000 euro voor implantaten en 2000 euro voor een brug
Wacht uw antwoord af Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Laarveld,
Bekijk de inkomensdrempel die voor u geldt om te zien hoeveel er aan zorgkosten aftrekbaar is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dhr Nadorp, 26-05-2011
Ik zit met twee vragen. Wat betreft zijn de reiskosten naar arts en ziekenhuis aftrekbaar, maar als mijn vrouw in het ziekenhuis ligt lees ik dat reiskosten zieken bezoek ook aftrekbaar is, en bij mijn aangifte zei de invulster van het FNV dat zieken bezoek niet aftrekbaar is.

Mijn tweede vraag is, ik ben net twee maal aan mijn rug geopereerd en heb een zitwandelstok moeten kopen omdat ik zeer slecht loop. Komt deze ook in aanmerking voor belasting aftrek op medische gronden. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste heer Nadorp,
1. Onder voorwaarden zijn de kosten van ziekenbezoek wel degelijk fiscaal aftrekbaar. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

2. Uw zitwandelstok lijkt aftrekbaar als hulpmiddel.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hoevenaar, 08-03-2011
De compensatie is voor velen een wassen neus gebleken. in diverse commissies oa cg-raad. ouderen bonden is dit meermalen aan de kaak gesteld. stel je bent chronisch ziek. maar valt niet in de groep(en) die het CAK heeft opgesteld. idem de zg fkg's (medicijnen) of je bent ziek maar heb nooit een uitkering aangevraagd omdat de partner genoeg inkomsten had. of je bent ziek en was huisvrouw(aaw bupo artikel 26 zaak roks e.v.a ) dan krijg je geen compensatie. het UWV wil je niet keuren(eis voor oa die 350 euro) omdat je in de zin van de wet geen werknemer(ster) bent. kortom de wet heeft hierin gefaald. wij hebben tot het ministerie toe, idem de schrijvende pers en de nationale ombudsman daarover gedebatteerd. kortom er is nog een wereld te winnen. gr hoevenaar (lid vereniging verontruste burgers i.o) Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Hoevenaar,
Dank voor uw reactie. De compensatie blijkt inderdaad onvoldoende de juiste mensen te bereiken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Imen, 18-12-2009
Wanneer wordt deze compensatieregeling uitbetaald in 2009 want de tbu van 2008 heb ik in december 2008 gekregen dus best wel lekker in een toch wel duur jaar.

m.v.g. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Imen,
Zie voor de regelingen, de bedragen in 2019 het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/35916-aftrekbare-ziektekosten-ib-2019-uitgelegd.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daniel, 08-12-2009
Mijn psychotherapeut heeft de kosten van 2008 tot en met begin 2009 pas begin dit jaar gedeclareerd bij mijn ziketekostenverzekeraar. Deze heeft dit in mindering gebracht op mijn eigen risico en mij hiervoor een factuur gestuurd. Komen deze kosten alsnog voor aftrek in aanmerking en zo ja, hoe kan ik deze dan aanvragen? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Daniel,
De kosten kunnen worden afgetrokken van de belasting in het belastingjaar, waarin de kosten worden betaald. Daarbij gaat het om de niet door de verzekeraar vergoede kosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Stefan, 28-11-2009
Waarom wordt alles altijd veranderd. Op termijn komt er altijd een compensatieregeling, maar nooit tegelijk bij de financiële tegenvaller. Wanneer de regeling voor de overheid niets oplevert zouden ze het ook niet veranderen. Dus stop met zeggen dat de kosten gecompenseerd worden. We zijn toch altijd slechter af. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Stefan,
U bent gemiddeld genomen zeker slechter af, want anders zou het geen bezuiniging zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

B. Kint, 02-11-2009
Wij huren nu een appartement waar we nu huurtoeslag voor krijgen en ook een bijdrage voor zorgtoeslag. Zowel mijn echtgenote en ikzelf zijn schronisch ziek vanwege autoongeval vanaf 1965 en echtgenote door een hersentumoer sinds 2000. Ik trek zelf door een fout van een ander ook bijna geen pensioen (ongeval). We hebben al zoveel in moeten inleveren. mijn broer van 18 is ook al getorven door het ongeval. Nu krijgen we dit ook nog, graag een oplossing? Wat kan ik nog wel voor buitengewonbe lasten aftrekken? Reactie infoteur, 03-05-2019
Beste B. Kindt,
Wat nog aftrekbaar is aan ziektekosten en wat niet meer, wordt in het artikel aangegeven. Voor een andere toelichting op de aftrekbare ziektekosten in 2019 verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/35916-aftrekbare-ziektekosten-ib-2019-uitgelegd.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroen, 23-09-2009
Veel mensen, die arbeidsongeschikt zijn, zijn ook chronisch ziek. Kan je voor de aangifte 2008 zelf kiezen, mits je natuurlijk aan de voorwaarden voldoet, wat voor jou het meest gunstig is? Denk aan de 113% regeling. Volgens de belasting telefoon moet ik dan altijd eerst kiezen voor arbeidsongeschiktheid. Zodat ook als je geen gebruik maakt van die 821,- voor arbeidsongeschiktheid, je geen gebruik mag maken van de 821,- voor chronische ziekten. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Jeroen,
Zie voor de aftrek van ziektekosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/12849-belastingdienst-tarieven-2019-en-buitengewone-lasten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Aster, 18-07-2009
Zijn aanpassingen voor een rolstoelauto ook aftrekbaar? Reactie infoteur, 03-05-2019
Beste Aster,
1. Voor een rolstoelvoorziening kunt u vaak een groot deel vergoed krijgen via de WMO van uw gemeente. Het niet vergoede deel kunt u aftrekken van de belasting.

2. Zie voor de aftrekbare posten buitengewone lasten, buitengewone uitgaven, ziektekosten in 2019, ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/35916-aftrekbare-ziektekosten-ib-2019-uitgelegd.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerardus, 07-05-2009
Aanpassing woning ivm rolstoelafhankelijkheid en chronische ziekte nog aftrekbaar in 2009. In kader van WMO zal niet alles vergoed worden. Welke voorwaarden zijn evt. aan aftrekbaarheid verbonden?
Dank voor antwoord Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Gerardus,
Bij een woningaanpassing is er in 2020 geen aftrek. Dit loopt via de WMO.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn Guijs, 17-03-2009
Beste Zeemeeuw, Voor vervoer naar een arts, ziekenhuis e.d. zijn de werkelijke kosten aftrekbaar. Mijn vraag is: Hoe bepaal je bij gebruik van de eigen auto de werkelijke kosten? En hoe maak je ze aantoonbaar voor de fiscus? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Martijn Guijs,
1. Dat is niet altijd zo eenvoudig, als de inspecteur het wil controleren. Wat u nodig hebt is een overzichtje met de afspraken met arts, ziekenhuis en zo verder. Liefst ook de parkeerbonnetjes.
2. Maar het gaat u waarschijnlijk vooral, om de kosten per gereden kilometer, denk ik. Welnu, die kunnen per auto weer anders zijn. Denk aan de ouderdom van de wagen, de verzekeringen, het brandstofverbruik, de afschrijfkosten van de auto. Meestal verwijs ik daarvoor naar de site van de ANWB, waar u voor verschillende merken wat indicaties voor de kosten vindt. Als u in die buurt blijft, kunt u zich geen buil vallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sylvia, 07-03-2009
Ik lees hier dat kosten voor psychologische hulp in de aangifte van 2008 nog afgetrokken kunnen worden. Vallen deze kosten dan ook onder de fiscale chronische ziekte; m.a.w. kan ik door hoge kosten voor psych. hulp in aanmerking komen voor de extra aftrek van Euro 821?
Hoe bereken je de reiskosten die je hiervoor maakt?
Wat betekent op medische indicatie? Ik heb een doorverwijzing van de huisarts. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Sylvia,
1. De extra aftrek voor chronisch zieken geldt voor de specifieke ziektekosten bedraagt 40 tot 113%.
2. De reiskosten: u mag de werkelijke reiskosten aftrekken.
3. Een verwijzing door de huisarts is voldoende, en wordt gezien als verwijzing op medische indicatie.
4. Zie voor veel meer informatie over de aftrekposten ziektekosten het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/12849-belastingdienst-tarieven-2019-en-buitengewone-lasten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 02-03-2009
Een vraagje. Mijn vader is in december 2008 overleden. De kosten van de crematie zijn betaald in 2008. In de aangifte inkomstenbelasting kunnen deze kosten dus nog opgevoerd worden. Worden mijn ouders over heel 2008 nog als fiscale partners gezien en bij wie kunnen de kosten van de crematie op worden gevoerd? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Martijn,

1. Het fiscaal partnerschap geldt in dit geval voor heel het jaar. Zie ook het artikel:

http://financieel.infonu.nl/belasting/31116-wat-is-fiscaal-partnerschap.html

2. Ook zal de erfenis afgewikkeld moeten worden. Zie hiervoor het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/96006-hoeveel-erf-ik-van-een-oom-tante-suikeroom-broer-of-zus.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariet, 02-03-2009
Is het dit jaar nog mogelijk om psychologische hulpverlening af te trekken als buitengewone uitgaven en de reiskosten hierna toe Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Margriet,
Ja. De psychologische hulp moet wel op medische indicatie zijn en uitgevoerd worden door een erkend medicus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irmgard Segerink, 27-02-2009
Is dit jaar het nog mogelijk om de ziektekosten en beugel van mijn dochter af te trekken? Waarom betalen we dan nog ziektekosten? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Irmgard Segerink,
Jazeker, onder de hulpmiddelen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

K. de Ruiter, 19-02-2009
Mijn moeder verblijft permanent in een verzorgingshuis.
24 januari ontving ik een brief van het CAK. Haar bijdrage gebaseerd op het verzamelinkomenvan 2007 werd vastgesteld op 712 euro.
23 februari ontving ik een nieuwe brief. Het verzamelinkomen werd gecorrigeerd met het bedrag dat in 2007 als buitengewone uitgaven werd opgegeven, ca 4700 euro.
Hierover zal extra belasting betaald moeten worden, maar er zijn ook wat regels om het één en amder te verzachten.
Maar: de bijdrage aan het verzorgingshuis wordt bepaald ddo rhet verzamelinkomen.
Dit inkomen verzamelinkomen stijgt met ca 4500 euro.

Ze moet vanaf januari geen 712 maar 964 euro per maand bijdragen voor haar verzorging.
Is dus 250 euro netto per maand meer, is dus 3000 (drieduizend) euro netto per jaar.

Is dit wel correct, zijn er meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten als mijn moeder?

vr. gr.

K. de Ruiter Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste K. de Ruiter,
1. Als de Belastingdienst het verzamelinkomen hoger heeft vastgesteld, rolt daar waarschijnlijk een hogere bijdrage uit. Hoe hoog is ondermeer afhankelijk van uw inkomen.
2. Bent u het niet eens met de Belastingdienst, maak dan bezwaar. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Kox, 17-02-2009
Wie kan mij helpen? Ik laat binnenkort in Belgie een maagband plaatsen. Kosten 6000 euro die ik zelf moet betalen omdat ik net ietsje te licht ben om het door de verzekering te kunnen laten vergoeden. De specialist is wel bereid op papier een verklaring af te geven dat hij het noodzakelijk acht dat de ingreep plaats vindt. Wellicht gaat de huisarts ook nog een brief schrijven met dezelfde verklaring. Is het te betalen bedrag op te geven aan de belasting en is er kans op teruggave? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste M. Kox,
Indien beiden de medische noodzaak van de ingreep schriftelijk vastleggen, lijkt dit te vallen onder "Genees- en heelkundige hulp". Wilt u meer zekerheid, dan kunt u altijd een bevestiging vragen van uw regionaal belastingkantoor.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johan, 31-01-2009
Bezig voor een vriend die de zaken voor zijn op 3 januari plotseling overleden echtgenote regelt en geen verzekering had. Kosten? 6000. Is er nu echt helemaal niets meer aftrekbaar? Reactie infoteur, 02-08-2020
Beste Johan,
1. Dat kan wel, maar in combinatie met de fiscale afwikkeling van een erfenis.
2. De begrafenis- of crematiekosten zijn namelijk aftrekbaar van de nalatenschap als zij niet buitensporig zijn. De uitkeringen van een uitvaartverzekering moeten van deze kosten worden afgetrokken.
3. Voor meer over erfenis en nalatenschap verwijs ik u ook naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/9356-erfenis-en-nalatenschap-2020-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vanem, 24-01-2009
M.b.t. de aftrekbaarheid van buitengewone uitgaven in 2009 (dan geheten: aftrek specifieke zorgkosten) ontbreekt iedere duiding inzake de uitgaven binnen het eigen risico ( 155,-) van de standaardzorgpolis. De vraag rijst dus of de in 2009 binnen het eigen risico betaalde kosten voor b.v. medicijnen of specialist etc. wél of niet aftrekbaar zijn.? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Vanem,

Voor het eigen risico in zorg verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/verzekering/113394-hoogte-eigen-risico-zorgverzekering-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Berchris, 30-12-2008
Mooi duiedelijk overzicht, waarmee ik uit de voeten kan. Reactie infoteur, 15-07-2020
Dank je wel Berchris.

J. Berends, 15-12-2008
Zie E.Geirnaerd d.d.3/11: het " lijstje" zal nu toch wel definitief zijn? Voormij van belang : staat aanpassing woning
[i.c. traplift] hier op?

Ten tweede: zijn de in 2009 aftrekbare bgu in principe bij iedere belastingplichtige af te trekken of moet daarvoor
eerst worden bepaald of "chronisch ziek" zijn van toepassing is? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste J. Berends,
De kosten voor de aanpassing van een woning vallen onder de WMO (uw gemeente) en zijn niet langer fiscaal aftrekbaar als zorgkosten en buitengewone uitgaven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Cabret, 26-11-2008
Uw bericht vermeldt wel de buitengewone lasten, die aftrekbaar blijven, maar niet of daarbij een, en zo ja, welke drempel zal gelden. Gaarne toelichting. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste J. Cabret,
Voor enkele rekensommen over de ziektekosten, drempel, drempelinkomen en zo verder zij verwezen naar een ander aanvullend artikel, te weten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. J. P. Wijnen, 23-11-2008
Het verpliicht eigen risico van? 150,-- valt dat eventueel onder de specifieke uitgaven van? 325,--?
ik kan aantonen dat ik in 2008 voor meer dan? 150,-- aan "voorgeschreven medicijnen heb moeten kopen. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste H.J.P. Wijnen,
1. Het verplicht eigen risico is niet aftrekbaar van de belasting.
2. Voor alles over het eigen risico zorg verwijs ik u naar het artikel:

https://financieel.infonu.nl/verzekering/113394-hoogte-eigen-risico-zorgverzekering-2020-en-2021.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton van der Geest, 21-11-2008
Ivm letsel heb ik in 2008 reiskosten gemaakt naar de poliklinieken van het MCA te Alkmaar en de VU te Amsterdam. Zijn deze kosten aLs aftrekposten op te voeren en zo ja hoe dienen ze te worden berekend? Met vriendelijke dank voor uw beantwoording. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Ton van der Geest,
1. Uw reiskosten en parkeerkosten voor het vervoer naar een arts, ook ambulancevervoer, zijn volledig aftrekbaar als het om een behandeling van u zelf gaat. Uiteraart, voor zover niet vergoed door de verzekering.
2. Deze reiskosten vallen onder de specifieke kosten.
3. Zie voor nadere uitleg en berekeningen ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marianne Voets, 18-11-2008
Is er al iets te zeggen over de aftrekbaarheid van de kosten van een gehoorapparaat in 2009? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Marianne Voets,
Een hoortoestel inclusief batterijen kan deels fiscaal aftrekbaar zijn. Niet de brillen, contactlenzen en andere hulpmiddelen om het gezichtsvermogen te ondersteunen.
Met vriendelijke groeten
Zeemeeuw

E. Geirnaerdt, 03-11-2008
Heb de Belastingtelefoon gebeld over fiscaal aftrekbare posten in 2009. Hierover is nog helemaal niets bekend. Pas in december. Den Haag moet hierover nog beslissen, werd mij verteld. Op Uw website staat een vrij uitgebreide lijst van aftrekbare posten in 2009. Ook van het door U vermelde drempelpercentage van 5.75% in 2009 was niets bekend. Ik kreeg alleen te horen dat er vermoedelijk heel weinig overblijft van de aftrekbare posten buitengewone uitgaven. Hoe betrouwbaar is de op Uw website verstrekte informatie over dit onderwerp? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste E. Geirnaerdt,
Zie ook:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. Dekter, 18-09-2008
Interessante site: ik ga hem zeker vaak raadplegen. Weet iemand hoe het zit met de aftrekbaarheid in 2009 voor huishoudelijke hulp via de WMO? Valt dit onder de noemer extra gezinshulp? Als ik naar mijn vorige aangiftes kijk valt het daaronder, maar er wordt wel een drempel afgetrokken. Zou die drempel sterk verhoogd worden? Zou me niets verbazen. Wat mij uitermate irriteert is dat ik nergens kan vinden wat nou precies alle regels zullen worden. Iemand een suggestie? Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste J.Dekter,
Zie ook:

https://financieel.infonu.nl/belasting/105078-recht-op-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten.html

Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Smit, S., 15-09-2008
De uitvaartondernemingen melden dat de kosten van een begrafenis/crematie miv 2009 niet meer fiscaal aftrekbaar zijn. Als je hiervoor bij hen een koopsom stort in 2008 is die dus nog afttrekbaar en wel tot een bedrag van 6.590,-- per persoon. Ik vraag me af of dit waar is. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste S. Smit,
Neen.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

J. Boutkan, 03-09-2008
De zwakken in de samenleving worden steeds zwaarder gedupeerd. Alsof echt ziek zijn en bijna niets meer kunnen al niet erg genoeg is. Nee… leuker kunnen ze het niet maken, wel vervelender! Het bloedzuigende kabinet moet eindelijk eens verdwijnen en ruimte maken voor bestuurders die niet alleen denk aan het vullen van hun eigen zakken (standaard salarisje van 179.000 euro ex. benzine slurpende auto met chauffeur en mooi pensioen, 6 jaar salaris recht behoud je als je zelf wegens disfunctie opstapt). Ach, ik kan er inmiddels als ex fiscalist een boek over schrijven. Was voorheen slechts de auto dé ultieme melkkoe. Nu lijkt iedere Nederlander een melkkoe geworden te zijn. En het vreemde van alles is: er wordt niet meer geprotesteerd, helemaal niets.

Gelaten laat men het maar over zich heen komen. Zelfs de valse en gemanipuleerde gulden naar euro conversie die ons allemaal alleen al op het moment van conversie 15% gekost heeft en dan daarna dus ook doorwerkt. Dit is een vorm van gelegaliseerde diefstal. Maar niemand doet wat…

De energiekosten rijzen de pan uit en Bos lacht in z'n vuistje… Nog niet genoeg aan de volstrekt buitensporige koppeling van de olieprijs aan onze eigen gasprijs… dan voeren we toch gewoon ook nog een energiebelasting in. En over de energiebelasting moet je dan ook nog 19% BTW betalen… Belasting over belasting.

De ziektekosten… volstrekt uit de hand gelopen. Ach. de specialisten declareren nog maar 700 miljoen euro te veel en ten onrechte per jaar. Wie betaalt dat allemaal? En de privatisering? Er zou meer concurrentie komen wat een neerwaarts prijseffect zou hebben. Natuurlijk niet; inmiddels zijn de premies in een paar jaar vertienvoudigd en men komt steeds meer tekort terwijl je als 'consument' verzekerde, steeds meer moet betalen voor steeds minder vergoedingen.

Ach… ik zou er een boek over kunnen schrijven.

Ik wens iedereen heel veel sterkte en laat je vooral blijvend horen…! Reactie infoteur, 15-07-2020
Ben benieuwd wat ook Prinsjesdag ons nog brengen gaat!

F. J. A. Dominicus, 26-07-2008
De wijzigingingen in de buitengewone lasten vallen voor mij niet gunstig uit. Ik hoop dat er weer betere tijden komen. Zoals bekend komen na 7 magere jaren, 7 vette jaren. Dus ik hou hoop. Reactie infoteur, 15-07-2020
Beste Dominicus,
Misschien kunt u nog uitgaven naar voren halen, die nu nog tegen een hoger belastingtarief aftrekbaar zijn.
Met vriendelijke groet,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 07-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.