Wat zijn aftrekposten?

Wat zijn aftrekposten? De jaarlijkse belastingaangifte is een hele klus, omdat de fiscale regeling omtrent aftrekposten regelmaitg verandert. Aftrekposten verlagen het belastbaar inkomen (verzamelinkomen): het inkomen waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Aftrekposten worden in mindering gebracht op het belastbare bedrag. Soms worden de begrippen “heffingskortingen” en “aftrekposten” door elkaar gebruikt. Wat is het verschil? Wat zijn aftrekposten? Welke aftrekposten zijn er?

Wat zijn aftrekposten?

Aftrekposten worden in mindering gebracht op het verzamelinkomen.

Aftrekposten inkomstenbelasting

Particulieren die in loondienst zijn kunnen alleen aftrekposten opvoeren als de wet dit expliciet bepaalt. Het salaris wordt namelijk betaald uit bedragen die het bedrijf al af heeft getrokken als personeelskosten en ieder voordeel dient ten minste een keer belast te worden. De inkomstenbelastingwetten houden meestal rekening met de persoonlijke situatie en daarom zijn er veel aftrekposten toegestaan.

Welke aftrekposten zijn er?

Voor particulieren zijn er de volgende aftrekposten:
 • Arbeidsgerelateerde kosten, zoals reiskosten woon-werkverkeer
 • Persoonlijke verplichtingen, zoals hypotheekrenteaftrek
 • Buitengewone lasten: ziektekosten, studiekosten, kinderopvang
 • Giften
 • Lijfrente

Aftrekposten ondernemers en ZZP'ers

Ondernemers en ZZP'ers kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de ondernemersaftrek. Voor meer informatie: Aftrekposten ZZP.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek is verreweg de grootste en bekendste aftrekpost. Met het huidige liberale kabinet ziet het ernaar uit dat huizenbezitters met een gerust hart hun belastingaangifte kunnen invullen, want “aan de hypotheekrenteaftrek wordt niet getoornd”. De hypotheekrenteaftrek kan al snel enkele duizenden euro’s per jaar opleveren. De kosten die gemaakt zijn voor aankoop of verbetering van de woning zijn eveneens aftrekbaar.

Persoonsgebonden aftrek

Soms zijn er persoonlijke omstandigheden die extra uitgaven tot gevolg hebben. Sommige uitgaven mag je aftrekken van de belasting. Die uitgaven vallen onder de persoonsgebonden aftrek. Het gaat om de aftrek voor specifieke zorgkosten, studiekosten en scholingsuitgaven. Als er sprake is van persoonsgebonden aftrekposten, dan kun je het P-formulier (voorheen Tj-formulier) niet gebruiken, maar dien je het aangifteprogramma te gebruiken.

Aftrek specifieke zorgkosten

Onder bepaalde voorwaarden zijn ziektekosten, oftewel specifieke zorgkosten, fiscaal aftrekbaar. Het gaat om de volgende ziektekosten:
 • Kosten voor een bezoek aan de huisarts
 • genees- en heelkundige hulp
 • voorgeschreven medicijnen
 • hulpmiddelen zoals steunzolen
 • vervoer zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis
 • een dieet
 • extra gezinshulp
 • extra kleding en beddengoed
 • reiskosten ziekenbezoek

Alimentatie

De alimentatie voor de partner kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. De alimentatie die u betaald voor kinderen is daarentegen niet aftrekbaar.
 • Alimentatie betaald aan de partner
 • Eventuele aanvulling op de alimentatie
 • Een afkoopsom voor toekomstige alimentatie, mits die niet gebruikt is voor de afkoop van pensioen of lijfrente.

Verschil aftrekposten en heffingskortingen

Van aftrekposten wordt regelmatig gezegd dat ze “de belasting verlagen”. Dit is echter onjuist. Aftrekposten verlagen het belastbaar inkomen: het inkomen waarover nog belasting moet worden betaald. Heffingskortingen daarentegen worden in mindering gebracht op de te betalen belasting en/of de premies volksverzekeringen. De heffingskorting bestaat uit maximaal 13 verschillende kortingen.
© 2011 - 2022 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2021 en 2022 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftrek t…
Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook al hebt u over 2021 minder aftrek, de aftrekposten inkomstenbelasting blijven belangrijk bij uw belastingaangifte in…
Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingDrempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingUw drempelinkomen berekenen in 2020, 2021 of 2022, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen…
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…

Wat is drempelinkomen? Drempelinkomen berekenenWat is drempelinkomen? Drempelinkomen berekenenBij de aangifte inkomstenbelasting kom je het begrip "drempelinkomen" tegen. Wat is het drempelinkomen? Hoe moet je het…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst
 • Wikipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.