Wat zijn aftrekposten?
De jaarlijkse belastingaangifte is een hele klus, omdat de fiscale regeling omtrent aftrekposten regelmaitg verandert. Aftrekposten verlagen het belastbaar inkomen (verzamelinkomen): het inkomen waarover inkomstenbelasting moet worden betaald. Aftrekposten worden in mindering gebracht op het belastbare bedrag. Soms worden de begrippen “heffingskortingen” en “aftrekposten” door elkaar gebruikt. Wat is het verschil? Wat zijn aftrekposten? Welke aftrekposten zijn er?
Wat zijn aftrekposten?
Aftrekposten worden in mindering gebracht op het
verzamelinkomen.
Aftrekposten inkomstenbelasting
Particulieren die in loondienst zijn kunnen alleen aftrekposten opvoeren als de wet dit expliciet bepaalt. Het salaris wordt namelijk betaald uit bedragen die het bedrijf al af heeft getrokken als personeelskosten en ieder voordeel dient ten minste een keer belast te worden. De inkomstenbelastingwetten houden meestal rekening met de persoonlijke situatie en daarom zijn er veel aftrekposten toegestaan.
Welke aftrekposten zijn er?
Voor particulieren zijn er de volgende aftrekposten:
- Arbeidsgerelateerde kosten, zoals reiskosten woon-werkverkeer
- Persoonlijke verplichtingen, zoals hypotheekrenteaftrek
- Buitengewone lasten: ziektekosten, studiekosten, kinderopvang
- Giften
- Lijfrente
Aftrekposten ondernemers en ZZP'ers
Ondernemers en ZZP'ers kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de ondernemersaftrek. Voor meer informatie:
Aftrekposten ZZP.
Hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek is verreweg de grootste en bekendste aftrekpost. Met het huidige liberale kabinet ziet het ernaar uit dat huizenbezitters met een gerust hart hun belastingaangifte kunnen invullen, want “aan de hypotheekrenteaftrek wordt niet getoornd”. De hypotheekrenteaftrek kan al snel enkele duizenden euro’s per jaar opleveren. De kosten die gemaakt zijn voor aankoop of verbetering van de woning zijn eveneens aftrekbaar.
Persoonsgebonden aftrek
Soms zijn er persoonlijke omstandigheden die extra uitgaven tot gevolg hebben. Sommige uitgaven mag je aftrekken van de belasting. Die uitgaven vallen onder de persoonsgebonden aftrek. Het gaat om de aftrek voor specifieke zorgkosten, studiekosten en scholingsuitgaven. Als er sprake is van persoonsgebonden aftrekposten, dan kun je het P-formulier (voorheen Tj-formulier) niet gebruiken, maar dien je het aangifteprogramma te gebruiken.
Aftrek specifieke zorgkosten
Onder bepaalde voorwaarden zijn ziektekosten, oftewel specifieke zorgkosten, fiscaal aftrekbaar. Het gaat om de volgende ziektekosten:
- Kosten voor een bezoek aan de huisarts
- genees- en heelkundige hulp
- voorgeschreven medicijnen
- hulpmiddelen zoals steunzolen
- vervoer zoals reiskosten naar een huisarts of ziekenhuis
- een dieet
- extra gezinshulp
- extra kleding en beddengoed
- reiskosten ziekenbezoek
Alimentatie
De alimentatie voor de partner kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. De alimentatie die u betaald voor kinderen is daarentegen niet aftrekbaar.
- Alimentatie betaald aan de partner
- Eventuele aanvulling op de alimentatie
- Een afkoopsom voor toekomstige alimentatie, mits die niet gebruikt is voor de afkoop van pensioen of lijfrente.
Verschil aftrekposten en heffingskortingen
Van aftrekposten wordt regelmatig gezegd dat ze “de belasting verlagen”. Dit is echter onjuist. Aftrekposten verlagen het belastbaar inkomen: het inkomen waarover nog belasting moet worden betaald. Heffingskortingen daarentegen worden in mindering gebracht op de te betalen belasting en/of de premies volksverzekeringen. De heffingskorting bestaat uit maximaal 13 verschillende kortingen.