Belastingrente 2020: wat is het en hoeveel is het?

Belastingrente 2020: wat is het en hoeveel is het? Wanneer je je belastingaangifte over 2020 invult krijg je aan het einde een indicatie van hoeveel belasting je terugkrijgt en hoeveel je moet betalen. Daarbij wordt vermeld dat het gaat om een bedrag exclusief belastingrente. Deze belastingrente is een vergoeding van gemiste rente. Heeft de Belastingdienst te veel belasting ingehouden dan heb je hier zelf onterecht geen rente over kunnen ontvangen. De Belastingdienst betaalt je hier dus een vergoeding voor. Tot 2011 stond deze rente bekend onder de naam heffingsrente. Vanaf 1 juni 2020 wordt de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%, als onderdeel van een pakket van maatregelen om de corona-crisis op te vangen.

Belastingrente in 2020


Vergoeding voor misgelopen rente

Stel je voor, je betaalde in het voorgaande jaar in totaal 2.500 euro belasting. Na berekening van deze som blijkt dat je eigenlijk maar 1.500 euro belasting had hoeven betalen. Je hebt dan in het vorige jaar dus 1.000 euro te veel belasting betaald. Was dit bedrag niet ingehouden dan had je hier zelf rente over kunnen ontvangen door het op een spaarrekening te zetten. Wanneer je dit bedrag later alsnog terug krijgt dan is het als gevolg van de inflatie bovendien relatief minder waard. Om deze 'derving van inkomsten' te compenseren krijg je van de Belastingdienst belastingrente.

De belastingrente werkt wel twee kanten op: als je geld tegoed hebt van de Belastingdienst dan betalen zij jou hierover belastingrente, ben jij de Belastingdienst echter geld schuldig dan moet je zelf belastingrente betalen. Dit kan flink in de papieren lopen wanneer je bijvoorbeeld partneralimentatie ontvangt. Ben je het niet eens met de berekende rente dan heb je zes weken de tijd om hiertegen bezwaar te maken.

Hoeveel is de belastingrente?

In het aangifteprogramma van de Belastingdienst wordt melding gemaakt van het feit dat de belastingrente nog niet is meegenomen in de berekening van bedrag dat je terug krijgt of terug moet betalen. Wanneer je zelf een idee wilt krijgen van het totaalbedrag dat je rond de maand mei op je rekening kunt verwachten of waarvoor je een acceptgiro kunt verwachten dan zul je dus moeten weten wat de hoogte van de belastingrente is.

Voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting start de periode waarover de rente berekend wordt een half jaar na het belastingjaar, 1 juli dus. Dit is een verandering ten opzichte van de vroegere heffingsrente, welke berekend werd vanaf 1 januari. Door deze wijziging betaal je zelf minder rente in het geval van een schuld. De vergoeding van de rente neemt ook af waardoor je deze in veel gevallen niet langer krijgt. Sinds 1 januari 2015 is de belastingrente ook van toepassing op dividendrente. Dit is een gevolg van het Belastingplan 2015.

Overzicht percentages belastingrente

De percentages worden per kwartaal bijgesteld. Over de periode van 2012 tot 2020 zijn deze als volgt:
Periode (van - tot) Percentage
Vanaf 1 juni 2020*0,01%
1-4-2014 tot 1-6-20203,00%
1-7-2012 tot 1-4-20144.00%
1-1-2012 tot 1-7-20123,00%

* De verlaging van de belastingrente naar 0,01% is een tijdelijke maatregel. Voor de inkomstenbelasting geldt deze met ingang van 1 juli 2020. Deze maatregel is genomen als onderdeel van een pakket om de financiële lasten als gevolg van de wereldwijde corona-crisis op te vangen.

Invorderingsrente

Naast belastingrente bestaat er ook nog de invorderingsrente. Dit is een rente die je de Belastingdienst verschuldigd bent wanneer je een belastingaanslag te laat betaalt. Ga je de schuld afbetalen dan betaal je eerste kosten, dus zowel de invorderingsrente als eventuele kosten die verbonden zijn aan een aanmaning, dwangbevel of betalen vanuit het buitenland. De percentages van de invorderingsrente zijn gelijk aan die van de belastingrente.

Lees verder

© 2014 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021Wat is belastingrente en hoeveel betaalt u in 2022 en 2023, de heffingsrente stijgt immers weer. Vanaf 1 januari 2013 is…
Geld lenen of sparen bij de BelastingdienstGeld lenen of sparen bij de BelastingdienstAls u belasting moet bijbetalen na afloop van een jaar, leent u geld van de overheid en dit lenen is soms goedkoper dan…
Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst met heffingsrente als rente is ook in 2020 en 2021 eenvoudig. Leuker kunnen we het niet ma…
Verdien aan de Belastingdienst - belastingrenteVerdien aan de Belastingdienst - belastingrenteIn 2020 en 2021 geld verdienen aan de Belastingdienst wordt steeds moeilijker. Het kan met de belastingrente als vergoed…
Samenwonen en belasting betalenSamenwonen en belasting betalenWelke gevolgen heeft samenwonen financieel voor de belasting die u moet betalen (inkomstenbelasting, erfbelasting)? Gaat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIX1861, Pixabay
  • Belastingdienst - https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/standaard_functies/prive/contact/rechten_en_plichten_bij_de_belastingdienst/belastingrente/overzicht_percentages_belastingrente
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 24-04-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.