Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021

Heffingsrente 2020 en 2021 is nu belastingrente 2020, 2021 Wat is belastingrente en hoeveel betaalt u in 2022 en 2023, de heffingsrente stijgt immers weer. Vanaf 1 januari 2013 is de heffingsrente vervallen en spreken we voortaan over belastingrente en door de coronacrisis is de belastingrente in 2020 verlaagd, maar stijgt vanaf 1 juli 2023 fors. En dat is meer dan een naamsverandering. Ook de rente die u de Belastingdienst moet betalen als u nog belasting schuldig bent, de invorderingsrente, is hoger en wordt anders berekend. Deze heffing en tarief veranderen voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting. Als u belasting moet betalen of ontvangt. Hoe wordt de belastingrente berekend en wat het u gaat kosten bij uw belastingaangifte 2022 en 2023? Voor de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en de erfbelasting. Een echte boeterente voor te laat belastingaangifte doen of als u moet bijbetalen.

Heffingsrente en invorderingsrente betalen

Tot voor kort kon het voordelig zijn om even te wachten met uw belasting te betalen, omdat de invorderingsrente die u moest betalen toch maar 2% of 3% was. Of het kon zo zijn dat u geld verdiende door nog niet uw te veel betaalde belasting terug te vragen, maar rustig te wachten totdat de belastingdienst zo ver was dat u het geld kreeg overgemaakt. De te veel betaalde belasting kreeg u immers van de fiscus terug met een mooie rente als bonus. Sparen bij de belastingdienst of juist lenen van de fiscus kon zo zeer aantrekkelijk zijn.

Belastingrente 2022 en 2023 berekenen

Maar daar is met ingang van 1 januari 2013 verandering in gekomen. De overheid heeft een nieuw begrip geïntroduceerd, de belastingrente en de methodiek voor belastingrente en invorderingsrente gewijzigd. Door het overgangsrecht geldt de belastingrente overigens voor de jaren 2012 en later. Wie zijn belastingaangifte doet, kan dus al snel met de belastingrente te maken krijgen. De nieuwe belastingrente geldt voor de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. De voorganger van de belastingrente, de heffingsrente, werd berekend over de periode die begon op de dag direct na het einde van het belastingjaar tot het moment van de dagtekening van het aanslagbiljet. De belastingrente daarentegen wordt berekend vanaf 1 juli van het jaar volgend op het kalenderjaar. Dus vanaf 1 juli 2023 voor uw belastingaangifte 2023. De invorderingsrente, de rente die u moest betalen, liep vanaf het moment dat de belastingaanslag betaald had moeten zijn. Dat wordt nu anders:
  • De heffingsrente kreeg u vanaf het einde van een belastingjaar;
  • De invorderingsrente betaalde u vanaf het moment dat de belastingaanslag betaald had moeten zijn;
  • De nieuwe belastingrente ontvangt u vanaf 1 juli van het jaar volgend op het belastingjaar in kwestie, maar is pas invorderbaar zes weken na dagtekening van de belastingaanslag.
  • De nieuwe invorderingsrente betaalt u de eerste dag nadat de belastingaanslag betaald had moeten zijn.
  • De rente bij een navorderingsaanslag wordt in de meeste gevallen berekend vanaf juli tot de dag die voorafgaat aan de dag waarop de navorderingsaanslag invorderbaar is. Dat wordt dan een maand na de dagtekening van de aanslag.

Hoogte belastingrente

Dat zal betekenen dat deze wijziging in heffing voor veel mensen voordeliger is, omdat in veel gevallen de belastingaanslag voor 1 juli van het volgende jaar is afgedaan. Maar als dat niet het geval is, kan het ook zeer nadelig uitpakken als u geld moet bijbetalen. De fiscus verdient dan aan u omdat de belastingrente gelijk is aan wettelijke rente die voor particulieren in 2013 3% bedraagt. Bovendien wordt geen belastingrente vergoed als u na een bezwaar met succes een vermindering van een belastingaanslag krijgt. Ook de invorderingsrente is met ingang van 2013 gelijk aan de wettelijke rente. Die is vanaf 1 april 2014 gelijk aan 4% voor particulieren. De belastingrente is 4% voor particulieren en 8% voor een ondernemer, meer dus dan de heffingsrente en invorderingsrente in 2012 en 2011. De 4% belastingrente voor particulieren in 2014 is een minimale ondergrens die 1% punt hoger is dan de werkelijke rente in 2013 (toen was er nog geen ondergrens). De coronajaren zijn hierop een uitzondering, maar vanaf 1 juli 2022 normaliseert de Belastingdienst de heffing weer. U gaat dus meer rente betalen.

Belastingrente en aangifte erfbelasting

Ook erfgenamen kunnen met de belastingrente te maken krijgen. De belastingrente wordt berekend vanaf de negende maand na overlijden. De eerste acht maanden nog niet, maar bedenk dat de Belastingdienst zelf drie en een halve maand nodig heeft voor het controleren van uw aangifte en u u anderhalve maand hebt voor de voor de betaling. Dat betekent dat u het beste, als u de belastingrente wilt vermijden, uiterlijk drie maanden na overlijden de belastingaangifte voor de erfbelasting kunt indienen.

Corona en belastingrente, 2022 en 2023

Als tijdelijke maatregel verlaagt de fiscus vanaf 1 juni 2020 voor de erfbelasting, vennootschapsbelasting en andere belastingen dan de inkomstenbelasting de belastingrente naar 0,01%. Voor de inkomstenbelasting gaat dit per 1 juli 2020 in. Doet u belastingaangifte erfbelasting bij een overlijden op of na 1 januari 2017, dan wordt er zelfs tijdelijk geen belastingrente berekend. Dit alles duurt tot en met 31 december 2021:

Percentage belastingrente 2020, 2021, 2022 en 2023:

jaarkwartaal 1kwartaal 2kwartaal 3kwartaal 4
20234%4%6%6%
20224%4%4%4%
20210,01%0,01%0,01%4%
20204%4%0,01%0,01%

Conclusie belastingrente 2022 en 2023

De periode dat belastingrente wordt vergoed over de te veel betaalde belasting is kleiner geworden, maar het percentage is hoger geworden en de eisen voor vergoeding zijn aangescherpt. Daarom zal de wijziging van heffingsrente naar belastingrente in veel gevallen vooral voor de belastingdienst voordelig uitvallen. De invorderingsrente blijft bestaan, maar wordt ook over een kortere periode berekend. Daar staat tegenover dat de rente hoger is dan tot nog toe gebruikelijk was. Bovendien geeft de koppeling aan de wettelijke rente wat stabiliteit, omdat niet langer de rente elk kwartaal hoeft te worden aangepast en bekend gemaakt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen of sparen bij de BelastingdienstGeld lenen of sparen bij de BelastingdienstAls u belasting moet bijbetalen na afloop van een jaar, leent u geld van de overheid en dit lenen is soms goedkoper dan…
Belastingaangifte 2020: de verzuimboete en heffingsrenteBelastingaangifte 2020: de verzuimboete en heffingsrenteWie te laat zijn belastingaangifte inkomstenbelasting doet, kan ook over 2021 en 2022 van de Belastingdienst een hoge ve…
Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst in 2020 en 2021Sparen bij de Belastingdienst met heffingsrente als rente is ook in 2020 en 2021 eenvoudig. Leuker kunnen we het niet ma…
Verdien aan de Belastingdienst - belastingrenteVerdien aan de Belastingdienst - belastingrenteIn 2020 en 2021 geld verdienen aan de Belastingdienst wordt steeds moeilijker. Het kan met de belastingrente als vergoed…

Hoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarHoge rente restschuld fiscaal aftrekbaarIs uw huis nog met een restschuld verkocht en financiert u de restschuld, dan is de rente op de schuld wellicht aftrekba…
Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?Wanneer krijg je geld van Belastingdienst terug?Voor sommige mensen kan de belastingaangifte een positief gevolg hebben: ze krijgen geld terug. Maar wanneer heb je rech…
Reacties

Marcel, 29-03-2016
N.a.v. de reactie op de vraag van Annet: De belastingrente wordt toch berekend over de aanslag en niet over het erfdeel? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Marcel,
Zij betaalt erfbelasting over het erfdeel na aftrek van de vrijstelling. Dat is inderdaad de belastingaanslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Annet, 11-09-2015
De belastingrente van een erfenis bedraagt 4%, wanneer je uitstel van betaling vraagt.
Wordt deze rente berekend over het belastbare deel van de erfenis? Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Annet,
Ja de belastingrente wordt per belastbaar erfdeel (na aftrek vrijstelling) berekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 01-07-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.