Belastingdienst, belastingtips particulieren 2020

Belastingdienst, belastingtips particulieren 2020 Belastingtips en eindejaarstips voor de belastingen om straks bij de aangifte inkomstenbelasting minder belasting te hoeven betalen. Niemand betaalt graag te veel belasting en daarom wordt gezocht naar belastingtips en eindejaarstips om zo min mogelijk belasting te betalen. Met de juiste aftrekposten voor de afsluiting van het belastingjaar kunt u zichzelf veel belasting besparen. Een grote belastingpost kan bijvoorbeeld de boeterente zijn, als u uw hypotheek nog snel vervroegd oversluit.

Eindejaarstips inkomstenbelasting: belastingtips voor 2020

Het Nederlandse belastingstelsel is niet alleen ingewikkeld, maar het zorgt er ook voor dat u wellicht meer belasting betaalt dan nodig is of het recht op bepaalde belastingkortingen onbedoeld laat liggen. Het doen van uw belastingaangifteinkomstenbelasting volgend voorjaar, begint eigenlijk al dit najaar. Door in 2020 de juiste stappen te zetten, kunt u bij uw belastingaangifte voorjaar 2021 geld besparen. Wat kunt u zoals doen?

Belastingtips: giften en schenkingen

Er zijn allerlei fiscaal aftrekbare giften die u kunt doen. Ze verlagen uw inkomen, u steunt een goed doel en komt misschien daardoor wel in aanmerking voor bepaalde fiscale toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag). Periodieke giften kunt u zelfs vijf jaren achtereen volledig aftrekken. Denk ook aan schenkingen. Deze zijn, afhankelijk van de grootte van de schenking, fiscaal onbelast. Als er toch schenkingsrecht moet worden betaald, denk dan ook aan de samenloopregeling bij het schenkingsrecht en schenkbelasting. Dat kan u veel geld schelen.

Box 3

Druk de heffing op vermogen in box 3 door uitgaven die u binnenkort toch moet doen, nog voor het einde van dit jaar te doen. Denk aan de belastingen, waarvan u de definitieve aanslag binnen heeft, maar die normaliter pas in januari hoeven te worden gestort. Of aan de te betalen contributies voor de vereniging van eigenaren, een sportvereniging en zo verder. Betaal als het kan ook al vast een deel van de toekomstige hypotheekrente vooruit. De totale rente, inclusief de vooruitbetaalde, kunt u dan dit jaar nog aftrekken.

BPM op nieuwe auto

De BPM gaat de komende jaren geleidelijk omlaag. Wacht met de aankoop van een nieuwe auto of wacht in ieder geval met de kentekenregistratie totdat die verlaging er doorheen is. Het moment van de kentekenregistratie is namelijk het moment dat de meter van de BPM gaat lopen.

Koop nog een auto

Nogal wat auto dealers hebben onverkochte auto's over die ze voor het einde van het jaar graag met korting willen verkopen. Gaat u op dat aanbod op tijd in, dan hebt zo een goedkope auto en betaalt u minder belasting in box 3. De Belastingdienst kijkt naar uw vermogen per 1 januari, dus een aankoop eind december betekent minder vermogen in box 3 voor uw belastingaangifte 2020.

Kleine hypotheek aflossen

Los een kleine hypotheek, zeg tot 30.000 euro, af. U hebt daardoor minder vermogen in box 3, waarover u belasting moet betalen en het voordeel dat u geen huurwaardeforfait of eigen woning forfait meer bij uw in komen moet tellen. Een kleine hypotheek laten bestaan kan een nadelig effect hebben, namelijk dat u extra belasting moet betalen. Voor hogere inkomens kan als u niet oppast een hypotheekrenteaftrek omslaan in een hypotheekrentebijtelling.

Huis kopen

Wie op het punt staat een huis te kopen of een andere grote uitgave te doen, kan dit het beste voor het einde van het jaar doen. Doet u de uitgave nog voor 31 december, dan verlaagt u daarmee u belastbaar vermogen in box 3. U bespaart dan vermogensbelasting over het nog snel betaalde bedrag, en dat kan bij grote uitgaven natuurlijk aardig in de papieren lopen. Bekijk hoe u slim uw huis koopt of verkoopt.

Hypotheek oversluiten

Wie vervroegd zijn hypotheek afsluit, omdat de hypotheekrente inmiddels een stuk lager is, moet vaak een boeterente betalen. Deze boeterente is fiscaal volledig aftrekbaar. Dat betekent een flinke aftrekpost en vaak een reden om nog even snel voor het einde van het jaar de hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente.

Lijfrente

Uw lijfrentepremie is tot een bepaald bedrag aftrekbaar. De aftrek is afhankelijk van uw pensioenopbouw. Als u de fiscus een pensioentekort kunt aantonen komt u in aanmerking voor de jaarruimte en inhaal ruimte. Deze som is wat lastiger, maar op internet vindt u vele aanbieders en offertes. Stort nog dit jaar een bedrag voor uw lijfrente bij een bank of verzekeraar.

Slot

Doet u vooral nu uw voordeel met deze belastingtips, want besparen op de inkomstenbelasting wordt elk jaar weer lastiger.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelHypotheekrente min eigenwoningforfait = fiscaal voordeelBetaalde hypotheekrente kan worden afgetrokken van het inkomen. Het eigenwoningforfait moet juist bij het inkomen worden…
Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Aftrek giften 2018, 2019, 2020 en 2021Giften doen betekent ook altijd een mooie fiscale aftrekpost. Als u in 2020, 2021 of 2022 een gift (geld of in natura) d…
Wat is een voorlopige teruggaaf?Wat is een voorlopige teruggaaf?De meeste huizenbezitters die een hypotheek hebben op hun eigen woning, maken gebruik van een voorlopige teruggaaf. Hier…
Aftrekposten verdelen onder de fiscale partnersAftrekposten verdelen onder de fiscale partnersDoor slim te schuiven met aftrekposten tussen de fiscale partners, kunt u de meest gunstige fiscale benadering voor uzel…

Vennootschapsbelasting WetVennootschapsbelasting WetDe Wet op de vennootschapsbelasting (artikel 3) belast de winsten van belastingplichtige lichamen: de Besloten en Naamlo…
Fiscaal aftrekbare giften inkomstenbelastingFiscaal aftrekbare giften inkomstenbelastingGiften aan goede doelen aftrekken als aftrekpost inkomstenbelasting. Onder voorwaarden zijn giften aan charitatieve inst…
Reacties

Smeekes, 02-12-2007
Omdat je via de belastingdienst voorlopig geen info krijgt, is deze informatie bijzonder prettig. Reactie infoteur, 05-01-2020
Graag gedaan.

Damien Bridie, 02-12-2007
Kunt u me helpen, ik kan er nog niet achterkomen waar de verzwaring in 2008 vandaan komt.

Stel inkomen op 60.000 en buitengewone uitgaven op 10.000 inclusief 4.000 nominale inkom.afhankelijke premie.
In 2007 een aftrek van 10.000 - 11,5% v. 60.000 = 3.100 en in 2008 van 6.000 - 1,65% v. 60.000 = 5.010
Ik ga er dan toch op vooruit?
Hartelijk dank voor een prompte reactie. Damien Bridie Reactie infoteur, 05-01-2020
Beste Damien Bridie,

Zonder de premies zullen velen in 2008 nog maar weinig ziektekosten kunnen aftrekken of de drempel niet halen, terwijl dat in 2007 nog wel mogelijk was. In dat geval doet men er goed aan om uitgaven naar voren (2007) te halen.
In uw som blijken de buitengewone uitgaven ook exclusief de premies ver boven de drempel te liggen. Onder dezelfde veronderstellingen als in uw som, maar bij een inkomen van 30.000 kan in 2007 6550 worden afgetrokken en in 2008 nog 5505. Circa 16% minder dus. De aftrekmogelijkheden zullen verder worden beperkt.

Zie ook:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120906-voorlopige-aanslag-2020-inkomstenbelasting-teruggave.html

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.