Aftrekposten verdelen onder de fiscale partners

Aftrekposten verdelen onder de fiscale partners Door slim te schuiven met aftrekposten tussen de fiscale partners, kunt u de meest gunstige fiscale benadering voor uzelf en uw partner bepalen. In de jaarlijkse aangifte kunt u zeer eenvoudig vaststellen wat de best mogelijke verdeling is van de aftrekposten. Aftrekposten kunt u in mindering brengen op de te betalen inkomstenbelasting. Ze verlagen de heffing van de Belastingdienst. De grootste aftrekpost is de hypotheekrente. De rente die u moet betalen over de hypotheek van uw eigen huis, is aftrekbaar. U kunt één keer in het jaar de aftrekbare kosten gaan verrekenen met de Belastingdienst, maar u kunt ook maandelijks een voorschot aanvragen op de teruggave (=voorlopige teruggave). U krijgt dan een voorschot op het bedrag dat u gaat krijgen over de belastingaangifte van het huidige belastingjaar.

Fiscale partners hebben het voordeel dat ze zelf kunnen bepalen wie bepaalde aftrekposten toebedeeld krijgt. Afhankelijk van het inkomensverschil kan het honderden tot duizenden euro’s per jaar besparen.

Voordelen van fiscaal partnerschap

Bij fiscaal partnerschap mogen partners zelf bepalen wie welke aftrekposten aangeeft bij de Belastingdienst. De aftrekposten kunnen door tweeën gedeeld worden, maar het is verstandiger om eerst na te gaan wie recht heeft op de hoogste teruggave. Dit kan verschillen doordat diegene met het hoogste inkomen mogelijk in een hogere belastingschijf zit. Hierdoor zal de hoogte van de teruggave ook hoger zijn.

Wie zijn fiscale partners van elkaar?

Gehuwden en stellen met een geregistreerd partnerschap zijn automatisch fiscale partners van elkaar. Voor samenwonenden moet er eerst aan voorwaarden worden voldaan. Het gaat om de volgende voorwaarden:
 • De partners hebben samen een kind
 • Eén van de partners heeft een kind en de ander heeft het kind erkend
 • De partners hebben een notarieel samenlevingscontract
 • De partners staan bij elkaars pensioenfonds geregistreerd
 • De partners zijn samen eigenaar van het eigen huis die als hoofdverblijf dient
 • De partners staan op hetzelfde adres ingeschreven

Welke aftrekposten zijn onderling te verdelen?

Er zijn veel aftrekposten die u onderling kunt verdelen. Een totaaloverzicht treft u aan op Belastingdienst.nl. Hieronder treft u een overzicht aan van veel voorkomende aftrekposten:
 • Aftrekposten met betrekking tot de eigen woning
 • Gezamenlijk vermogen in box drie (spaargeld en beleggingen en dergelijke)
 • Betaalde alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen
 • Uitgaven voor levensonderhoud van kinderen jonger dan 30 jaar
 • Studiekosten en uitgaven voor scholing
 • Giften

Voorbeeld

Fiscale partners zijn gehuwd en hebben beide inkomsten uit loondienst. De man verdient €65.000 per jaar en de vrouw verdient €15.000 per jaar. Door het progressief belastingstelsel, is het aantrekkelijk om de man zoveel mogelijk aftrekposten op te laten voeren. Over het hoogste deel van zijn inkomen betaalt hij namelijk een belastingtarief van 52 procent, terwijl de vrouw slechts 33 procent betaalt.

Gescheiden financiën tussen de partners

Voor de Fiscus kunt u de aftrekbare kosten toebedelen aan één partner, maar wat nu als de partners gescheiden financiën hanteren? Dit maakt voor de Belastingdienst geen verschil. De partners kunnen het onderling weer naar eigen inzicht gaan verdelen. Ieder de helft van de aftrekbare kosten toebedelen, ondanks dat de inkomensverschillen groot zijn, is niet verstandig.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fiscaal partner, een keuze of een verplichting?Uitgangspunt van de belastingwetgeving is dat ieder belast gaat worden voor zijn eigen inkomen. Fiscale partners hebben…
Wanneer fiscaal partnerschapWanneer fiscaal partnerschapHet fiscaal partnerschap 2023 en 2024 is voor uw huishoudboekje van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoor…
Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Fiscaal partnerschap 2020 en 2021Het fiscaal partnerschap 2022 en 2023 regelt de hoogte van uw toeslag (zorgtoeslag en dergelijke) en de inkomstenbelasti…
Redenen om een samenlevingscontract te makenRedenen om een samenlevingscontract te makenHet laten opmaken van een samenlevingscontract is om meerdere redenen belangrijk voor samenwoners. Bij overlijden of ver…

Vrijstelling vermogensrendementsheffingVrijstelling vermogensrendementsheffingIn het verleden hadden wij vermogensbelasting, maar na de invoering van de Wet Inkomstenbelasting 2001, is dat de vermog…
Bronnen en referenties
 • Belastingdienst.nl
Reacties

Jaap, 20-07-2012
L.S.

Volgende situatie:
Fiscale partners hebben geen gelijk inkomen en de aftrekbare kosten worden toebedeeld aan de partner met het hoogte salaris.

De partner met het hoogste salaris heeft meer aftrekposten (bv ziekkosten). Als er sprake is van een teruggave van bv € 100 is het dan eigenlijk "oneerlijk" om deze voor 50% te verdelen onder de partners. Oftewel, is het na te gaan wat de verdeling zou moeten zijn (bv € 80 voor de één en €20 voor de ander)? Reactie infoteur, 20-07-2012
Hoe de fiscale partners vervolgens de teruggave willen verdelen is aan de fiscale partners. In dit geval wordt het uitgekeerd aan de partner met het hoogste inkomen, vervolgens is het vrij te besteden.

Berend, 22-06-2012
L.S.

Tijdens een reis door Zuid Amerika heb ik ideeën opgedaan om daar een bedrijfje te beginnen. Om dat te doen zal ik me daar moeten vestigen en zal ik me moeten uitschrijven bij de gemeente.

Ik bezit een woning in Nederland, waar mijn (fiscaal) partner (voorlopig) zal blijven wonen.

Voorlopig verwacht ik nog geen inkomsten te hebben uit het nieuw op te zetten bedrijf, mijn partner heeft echter wel inkomsten. Is het een probleem om haar de hypotheekrenteaftrek te laten claimen als ik (als eigenaar van de woning) niet ingeschreven sta bij de gemeente? Reactie infoteur, 22-06-2012
Een voorwaarde hiervoor is wel dat jullie fiscale partners blijven. Indien dat het geval is mag uw partner de hypotheekrente volledig van het inkomen aftrekken.

Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.