Vrij van recht erven of vrij van recht schenken

Vrij van recht erven of vrij van recht schenken Over een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval ontvangt u de erfenis netto in plaats van bruto. Maar vrij van recht erven is niet onbeperkt mogelijk, omdat de belastingdienst uiteindelijk wel betaald wil worden. Het is niet belastingvrij want de tarieven van de erfbelasting en successierechten blijven immers gelden. Hoe gaat dit in zijn werk? Volgens dezelfde methodiek kunt u kiezen voor vrij van recht schenken in 2020, 2021 en 2022.

Vrij van recht een erfenis of schenking ontvangen


Erfenis en erfbelasting

Over een erfenis moet in de regel belasting worden betaald zodra de nalatenschap groter is dan de vrijstelling die op u van toepassing is. Als u een ver familielid bent en 10.000 euro ontvangt, zult u zien dat van een erfenis normaliter een groot deel naar de fiscus gaat in de vorm van erfbelasting. Ik zal u een rekenvoorbeeld geven.

rekenvoorbeeld erfbelasting achterkleinkind 2020 - 2022

Stel u erft als achterkleinkind 10.000 euro. Dan is hiervan in 2020 2.208 vrijgesteld en het restant van 7.792 belast met 30%. Dat betekent dat van de erfenis van 10.000 euro netto ruim 7.662 euro overblijft, er gaat namelijk 2.338 euro op aan de erfbelasting. Nog altijd de moeite waard, maar toch een stuk minder dan de bruto erfenis. Ter vergelijking een kind ontvangt een erfenis van een ouder van 10.000 euro wel netto, omdat zijn vrijstelling in 2020 20.946 bedraagt. In 2020 bedraagt de vrijstelling voor een kleinkind ook 20.946, voor een achterkleinkind niet. Bovendien zijn er nog de eenmalige vrijstellingen in 2020 en 2021, wat belastingvrij schenken in 2020, 2021 en 2022 mogelijk maakt.

Vrij van recht erven

Bij vrij van recht erven regelt de erflater uw erfenis zo dat uw erfenis netto is. Dat kan de erflater doen met een testament en is voor u voordelig als de vrijstelling van erfbelasting voor u laag is ten opzichte van de erfenis. In bovengenoemd voorbeeld had deze manier van erven geen effect waar het om het eigen kind gaat, maar wel degelijk effect als het om een kleinkind gaat, een neef, nicht, oom, tante, vriend en zo verder. In dat geval spreken we van een legaat vrij van recht. In dat geval betalen in feite de overige erfgenamen de door u verschuldigde belasting uit de rest van de erfenis. Het is voor de ontvanger van het legaat een fijne manier van erven, maar de andere erfgenamen zullen er minder blij mee zijn. Hoeveel erfbelasting ze moeten betalen kan worden berekend door de erfenis te bruteren.

Bruteren van erfenis of legaat

De belastingdienst wil geen geld mislopen en ziet uw legaat dat vrij van recht is als een netto erfenis na aftrek van belasting. Anders gezegd, eigenlijk is uw erfenis groter geweest, maar daar is de belasting al vanaf. Om te bepalen hoe groot uw erfenis was gaat de belastingdienst de erfenis bruteren.

rekenvoorbeeld erfenis bruteren

Neem weer het voorbeeld van het achterkleinkind van hierboven met een netto erfenis van 10.000 euro. Als het achterkleinkind zelf erfbelasting had moeten betalen over een bedrag van 13.400 euro, had het 10.017 euro overgehouden. Met andere woorden de bruto erfenis bedroeg ongeveer 13.400 euro en hierover moet nu ongeveer 3.383 euro aan erfbelasting worden betaald.

Vrij van recht schenken

Vrij van recht schenken is een vergelijkbare optie. U kunt bij leven iemand vrij van recht een bepaald bedrag schenken. Normaal gesproken betaalt de ontvanger van de schenking boven de vrijstelling schenkbelasting, maar in dit geval betaalt u als schenker de belasting. Omdat de vrijstelling bij een schenking aan een achterkleinkind in 2020 eveneens 2.208 bedraagt ( 2.274 in 2022), betekent een schenking van 10.000 euro vrij van recht dat u afgerond de fiscus 3.475 euro betaalt en 10.000 euro aan uw achterkleinkind. Ook de belasting die u voor uw rekening neem wordt als schenking gezien waarover u weer belasting betaalt.

Slot vrij van recht schenken of erven

Om netto een bepaald bedrag te kunnen schenken of erven is wat meer rekenwerk nodig, maar het heeft ook wel iets aangenaams. U weet zo precies wat in handen van de ander komt. Bij een nalatenschap is een testament nodig om dit goed te regelen, bij een schenking niet. Zoals aangegeven is het wel iets anders dan belastingvrij erven of schenken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven 2019 & 2020 en 2021Belastingvrij erven in 2021 of 2022, minder belasting over een erfenis betalen, kan dat en hoe voorkomt u zelfs successi…
Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel erf ik van een oom, tante, suikeroom, broer of zus?Hoeveel geld erf ik in 2022 netto na belasting als bijvoorbeeld mijn oom, tante, een broer of zus komt te overlijden? Ho…
Schenking 180 dagen voor overlijdenSchenking 180 dagen voor overlijdenAls u een schenking krijgt van iemand die kort daarna overlijdt, kan de schenking als onderdeel van de erfenis worden ge…
Erfbelasting 2021 vrijstellingen, tarieven, successierechtenErfbelasting 2021 vrijstellingen, tarieven, successierechtenEen erfenis in 2022 of 2023 betekent in veel gevallen ook erfbelasting en successierechten betalen. Voor deze erfbelasti…

Moeten minderjarigen belasting betalen?Moeten minderjarigen belasting betalen?Inkomen wordt belast bij diegene die het ontvangt, maar hoe zit het bij minderjarige kinderen? Moeten zij zelf belasting…
Belastingaangifte voor beginnersBelastingaangifte voor beginnersVoor de meeste mensen is de belastingaangifte een gruwel. Maar de moeite loont, want veel mensen krijgen geld terug. Wat…
Reacties

J. Rijnbergen, 27-05-2019
In onze situatie zijn er 5 kleinkinderen die elk een legaat van 20.371 erven. In het testament is aangegeven dat zij dit "niet vrij van recht" ontvangen. In de aangifte van de erfbelasting moet ik dit dus "niet vrij van recht" invullen. Er wordt specifiek gesteld dat als het om een "kleinkindlegaat" gaat, dan komt het bedrag ten laste van de ouder van het kleinkind, is dat hier van toepassing? Reactie infoteur, 28-05-2019
Beste J. Rijnbergen,
Een kleinkind heeft voor de erfbelasting een eigen vrijstelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. Hoek, 22-02-2017
L.S.,
in 2016 is mijn vermogen van mijn huis niet vrijgekomen, dat zal in 2017 wel plaatsvinden.
Maar ik heb mijn kinderen toegezegd de vrije schenking van 5.000,00 in 2017 te schenken naast de schenking weer in / van 2017. Alles keurig op eigen briefpapier en niet via de notaris. Ik hoor in de wandelgangen dat de een die zegt dat kan en van een ander die zegt dat kan niet. Nu is mijn vraag wat is wijsheid. Of is er dan nog een oplossing?
L. Hoek Reactie infoteur, 10-12-2017
Beste L. Hoek,
Dat hangt er van af. Een schenking op papier bij leven mag onderhands (dan moet de schenking worden betaalt terwijl u nog leeft), een schenking die inbaar wordt zodra u bent overleden wordt niet onderhands door de Belastingdienst geaccepteerd:

https://financieel.infonu.nl/geld/77197-schenken-op-papier-voordelen-en-nadelen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.