Moeten minderjarigen belasting betalen?

Moeten minderjarigen belasting betalen? Inkomen wordt belast bij diegene die het ontvangt, maar hoe zit het bij minderjarige kinderen? Moeten zij zelf belasting betalen of worden de ouders aangeslagen voor de belastingheffing? Onder minderjarige kinderen wordt verstaan jongeren die nog geen 18 jaar oud zijn. Niet alle inkomsten van de jongere wordt belast bij de jongere. In het geval het niet wordt aangeslagen bij de jongere, worden de belastingplichtigen met het ouderlijk gezag aangeslagen voor de belastingheffing. Een jongere met een baantje als vakkenvuller wordt zelf aangeslagen voor de belastingheffing.

In onderstaande gevallen wordt de belasting geïnd bij de belastingplichtigen met het ouderlijk gezag:
  • Belastbare inkomsten die betrekking hebben op een eigen woning die op naam staat van een minderjarige;
  • Belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden doordat de jongere vermogensbestanddelen ter beschikking heeft gesteld (bijvoorbeeld het verhuren van onroerend goed);
  • Belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang (box 2 van ons belastingstelsel);
  • Dividendbelasting voor zover dit betrekking heeft op een ter beschikkingsregeling;
  • Belastingheffing over vermogen.

Welke inkomsten worden bij het kind belast?

Alle inkomsten die geen betrekking hebben op bovenstaande opsomming, worden belast bij de minderjarige zelf. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan inkomsten uit arbeid, winst uit onderneming en periodieke uitkeringen en verstrekkingen. Een uitzondering wordt gemaakt voor inkomsten die voortkomen uit een lijfrenteverzekering die is afgesloten vóór 1992.

Teruggaaf vragen van teveel geïncasseerde belasting

Jongeren die naast hun opleiding betaalde arbeid verrichten, worden gestimuleerd om aangifte te doen. In veel situaties wordt er namelijk teveel belasting in rekening gebracht. De werkgever is verplicht om deze inhoudingen te verrichten. Onderneemt de jongere geen actie? Dan wordt de teveel betaalde belasting niet verrekend. De werkgever houdt bij de verrekening van het loon van bruto naar netto mogelijk geen rekening met heffingskortingen waar wel recht op bestaat.

Hoe kunt u belastinggeld terugvragen?

In het verleden konden jongeren een Tj-biljet invullen om teveel betaalde belasting terug te vragen. Dit biljet bestaat niet meer sinds 2010. Voor de teruggaaf moet nu het P-biljet worden ingevuld. Dit kan schriftelijk, maar eenvoudiger is om de aangifte elektronisch te doen. Tijdens het invullen krijgt u tips gericht op het onderdeel dat u aan het invullen bent. Het versturen gaat met de Digid. Voor vragen over het invullen van het biljet of het programma, kunt u contact opnemen met de Belastingtelefoon.

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken?

De minimumleeftijd om geld te verdienen is 13 jaar. 1 op de 3 jongeren van 13 en 14 jaar verdienen bij volgens het Nibud. Van de 15 en 16 jarigen heeft 60% een baantje naast hun school. Er worden wel eisen gesteld aan het werk dat jongeren mogen verrichten. Een 13-jarige mag bijvoorbeeld op een schooldag niet meer dan 2 uren werken, en op zondag helemaal niet. Ze mogen uitsluitend lichte werkzaamheden verrichten, zoals het rondbrengen van folders en fruit plukken.

Werken zonder loonstrook

Over de inkomsten van de jongeren moet belasting voldaan worden. De werknemer hoort een loonstrook te ontvangen van de werkgever. Deze loonstrookjes zijn het bewijs dat er belasting is voldaan over de werkzaamheden. Niet alleen de werkgever is in overtreding bij zwartwerken, ook de werknemer kan hierop worden aangesproken. Voor de jongere is het ook niet slim, want onder voorwaarden komt het volledige bedrag aan belastingheffing, of een groot deel daarvan, weer terug via de Belastingdienst.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Middeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenMiddeling belasting: voorwaarden & middeling berekenenBij een sterk wisselend inkomen kan het zijn dat u teveel belasting betaalt. Het is mogelijk om middeling van de belasti…

Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Gaat de spaarbelasting in Nederland omlaag in 2020 of 2021?Wie in 2020 meer spaargeld heeft dan ruim 30.000 euro, betaalt in Nederland een spaarbelasting van 0,6 tot 1,6 procent.…
Vrij van recht erven of vrij van recht schenkenVrij van recht erven of vrij van recht schenkenOver een erfenis, nalatenschap of legaat moet u erfbelasting betalen, maar u kunt ook vrij van recht erven. In dat geval…
Bronnen en referenties
  • http://www.nibud.nl/scholieren/inkomsten/baantjes/loonstrook.html
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 22-03-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.