Joyce P., 22-09-2018
Mijn zus heeft een koopwoning. Nu wil ze het appartement naast haar kopen ( deze komt uit de verhuur in de verkoop).
Het is de bedoeling dat onze moeder (nu nog in een verpleeghuis) daar komt te wonen en huur gaat betalen. Ik ga dan 24/7 voor onze moeder zorgen met een pgb.
Mijn zus wil er niet op verdienen alleen de hypotheeklasten moet door mijn moeder betaald worden. Het is ook geen dure flat, hooguit 100.000
Is dit financieel voor haar verstandig om te doen?
Op 18-2 stelt Ronald een bijna zelfde vraag. Is het antwoord dat u gaf voor mijn moeder en zus ook mogelijk of zijn er nog andere mogelijkheden?
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Joyce P,
Uw zus kan, als haar inkomen dat toelaat, het appartement (deels) met hypotheek kopen en verhuren aan uw moeder. De huur zal niet zo hoog zijn en dus kan uw moeder ook nog recht hebben op huurtoeslag. Voor uw zus is de hypotheekrente niet aftrekbaar, aangezien ze niet zelf in het appartement woont. Of aankoop door uw zus dan wel uw moeder het verstandigste is (dan is er wel hypotheekrenteaftrek), hangt ook af van het spaargeld en inkomen van moeder.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ans, 23-02-2018
Mijn partner en ik denken erover om een pand op te kopen en hiervan een gedeelte zelf te bewonen en daarnaast 3 kleine huurwoningen te creëren. De hypotheek op het pand zal 500.000 euro bedragen. Daarnaast zullen we ruim 150.000 euro zelf moeten investeren om het pand bewoonbaar te maken. Een derde zullen we zelf bewonen, tweederde zullen we verhuren.
Ik begrijp dit gedeelte niet helemaal:
"In box 3 betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing over 100.000 euro plus € 5.800 schuldendrempel box 3 en minus € 42.278 aan gezamenlijke vrijstelling, zie geldlening box 3 inkomstenbelasting, ofwel 1,2% over 63.522 euro. Dat is 762 euro per jaar."
Is dit een vast gegeven of werkt u hier met een ton overwaarde?
Hoe zou de berekening in ons geval uitkomen?
Alvast heel erg bedankt!
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Ans,
De som is inmiddels geactualiseerd en geldt alleen bij de genoemde nieuwe uitgangspunten. De overwaarde van de te verhuren woning is in dit geval inderdaad 100.000 euro.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ronald, 18-02-2018
Ik heb een vraag namelijk hoe het zit als mijn schoonzus en zwager een huis kopen dat mijn vrouw en ik dan weer huren. Ze hebben nog geen koopwoning. Zou het ook mogelijk zijn dat mijn schoonzus en ik samen een hypotheek nemen op een woning en dat ik haar een bepaald bedrag per maand betaal voor de hypotheek. Mijn schoonzus en zwager gaan er niet wonen.
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Ronald,
U kunt in beginsel een hypotheek samen met uw schoonzus afsluiten als het inkomen dit toelaat. Voor u is dit uw eigen woning (u woont er) en is de hypotheekrente aftrekbaar voor uw aandeel in de hypotheek, voor uw schoonzus niet. Voor haar aandeel in de woning mag u afspreken dat u die van haar huurt, als ook de bank daarmee akkoord is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nick Verstegen, 28-09-2017
Ik heb het idee om misschien een huis te kopen om dit te gaan verhuren. Dit zou dan mijn enige huis zijn, omdat ik verder nog geen eigen woning heb. Heb ik dan wel recht op hypotheekrenteaftrek? Aan welke kosten moet er nog meer worden gedacht bij het verhuren van een woning (hoeveel onderhoud per jaar bijvoorbeeld)?
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Nick Verstegen,
Als u niet ook zelf in de woning woont, is er geen hypotheekaftrek voor de woning. Hoeveel onderhoud er nodig is, hangt sterk af van de staat van de woning. Daarbij is er wel een onderscheid te maken tussen klein onderhoud (af en toe wat schilderen) en groot onderhoud (een nieuwe dak, nieuwe badkamer). Vergeet ook de verzekeringen niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Huisineindhoven, 13-11-2016
Ik speel met het idee om een extra huisje/appartement te kopen in Eindhoven om het te verhuren aan 1 huurder/gezin. Ik heb zelf een koophuis van ongeveer 285.000 met een hypotheek van 60.000. Dus ik vermoed dat ik en mijn partner nog wel hypotheek kunnen krijgen op basis van onze inkomsten. Stel dat ik een klein huisje koop, waar loopt ik dan tegenaan wbt belastingen of andere zaken? Ik krijg geen hypotheekrenteaftrek, maar bij de huidige rente lijkt me dat niet zo'n probleem. Heeft u tips voor me? Kan dit rendabel zijn?
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Huisineindhoven,
Kopen en vervolgens verhuren kan zeker rendabel zijn, maar zet alle kosten op een rij en vergelijk dat met de huuropbrengsten. Houd ook een buffer aan want er zijn altijd ook risico's (leegstand, hogere rente, baan).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Toni, 10-09-2016
Een bekende is bij mij over de vloer geweest en wil mijn huis huren. Hij wil 1100 euro huur betalen en mijn hypotheek is 622. Kan ik dan zomaar verhuren als ik toestemming van de bank heb en me bij iemand anders inschrijf? Hoop dat iemand mij hiermee kan helpen, Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Toni,
Ja dat kan op zich, maar bij een totale verhuur verliest u wel uw hypotheekrenteaftrek. Zorg ook dat uw woning goed verzekerd blijft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Erik, 08-09-2016
Vraag over deze informatie: nergens wordt genoemd of de huurinkomsten moeten worden opgegeven als inkomen. Is dat bewust, omdat dat niet hoeft? Op andere sites lees ik dat 70% van de inkomsten opgegeven moet worden. Of is dat voor een andere situatie?
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Erik,
Het hangt er vanaf wat u verhuurt en hoe hoog de huur is die u krijgt. Verhuurt u een tweede woning, dan is de huur onbelast. Verhuurt u uw eigen woning (u woont er ook zelf nog) dan geeft u 70% van de huur op tenzij het een kamer betreft die qua huur onder de vrijstelling kan vallen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Vdp, 11-12-2015
Wij hebben onlangs een huis gekocht met een klein huisje er aan vast. Dit huis hebben we met huurder er in gekocht. De hypotheekverstrekker is akkoord. Het verhuurde deel is apart getaxeerd en voor dat bedrag hebben we een apart leningdeel in de hypotheek opgenomen. Dit bedrag is dan ook meteen het bedrag wat we in box 3 opgeven en waar we geen aftrek op hebben.
Het huis is kadastraal niet gesplitst. Toen het huis gebouwd werd was het nu verhuurde gedeelte een opslagruimte. Het huisje staat dus ook niet als aparte woonruimte te boek in het kadaster. Het verhuurde deel heeft een eigen ingang en eigen sanitair en eigen gas water en licht aansluiting.
Als ik het goed begrijp hoef ik de huuropbrengst dus niet op te geven aan de belasting. De waarde van het verhuurde deel moet ik wel opgeven in box 3 maar als daar weer een lening op rust, mag je de lening in mindering brengen op de waarde van het verhuurde deel. In ons geval is de lening net zo hoog als de waarde. Klopt mijn redenering tot dusver?
Verder heb ik nog een paar vragen.
1. Moet ik het verhuurde deel toch kadastraal laten scheiden? En zo ja, waarom? Wat is het voordeel/nadeel hiervan?
2. Kan het zo zijn dat als mijn partner en/of ik iets van een uitkering of zorg nodig hebben, dat het inkomen van de huurder meegeteld wordt en dit nadelig voor ons kan uitpakken?
3. Wat als de huurder ineens zorg nodig heeft? Zijn wij dan verplicht de ruimte aan te passen op minder validen?
4. Wat als de huurder uitkeringen en/of toeslagen aanvraagt. Kan dat nog effect hebben op ons inkomen?
Zo erg blij zijn als u antwoord kunt geven op mijn vragen. Alvast hartelijk dank hiervoor.
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Vdp,
Omdat het verhuurde deel geen eigen woning is, ziet u hiervan het saldo van de waarde en lening terug in box 3 plus 3.100 euro (drempel voor een consumptieve lening in 2020).
1. Kadastraal scheiden is niet nodig.
2. De huur wordt alleen bij een bijstandsuitkering door de gemeente meegeteld als inkomen, niet voor de inkomstenbelasting.
3. U bent niet verplicht de ruimte aan te passen. Het kan wel betekenen dat de huurder moet vertrekken.
4. Uitkeringen en toeslagen huurder hebben geen invloed op uw inkomen. Zorg wel voor een goed huurcontract, waardoor de huurder echt een huurder is en geen deel uitmaakt van uw eigen huishouding.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yup-Huis, 04-09-2015
Beste adviseur,
Het is mij nog niet duidelijk hoe de hypotheekrente-aftrek e.d. zit in de volgende situatie:
- Mijn partner en ik willen gaan wonen in een huis dat grotendeels door een hypotheek is gefinancierd (240.000)
- In dat zelfde huis willen we 2 huurders zetten (a 450 euro huur pp)
- Er is geen splitsing in het huis en geen aparte voordeur. Het is zogezegd een studentenhuis, maar dan met werkende mensen
- Mijn partner en ik hebben een goed en stabiel inkomen
- We hebben berekend dat het ondanks het verlies aan hypotheekrenteaftrek nog steeds aantrekkelijk is (als we uitgaan van de splitsing 50-50 in box 1 en 3 en de huidige rentstand) en kunnen zowel door de huurinkomsten en een aardige duit aan extra freelanceklussen behoorlijk snel aflossen (zeker binnen 10 jaar)
Vraag 1
Zou de bank hier ook tegen zijn? Wanneer is de bank wel voor? Ook als er een relatief hoge doorloop is van huurders (yuppen gaan relatief snel weer een andere plek zoeken om te wonen) lijkt me het risico van de bank niet zo groot. Wellicht kan je ook kortlopende contracten aanbieden (< 1 jaar)
Vraag 2
En hoe kom je erachter welk deel in box 1 en 3 valt? Ik kan hier relatief weinig over vinden, terwijl het toch wel aantrekkelijk lijkt.
Vraag 3
Wat raadt u aan? Hoe kan ik dit verder uitzoeken?
Ontzettend bedankt voor uw tijd en kennis!
Hartelijke groet!
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Yup-Huis,
1. Banken sluiten het liefst elk risico uit en zullen daarom snel neen zeggen, omdat er waardevermindering van de woning kan optreden. Een huurder heeft huurbescherming: ook een huur voor bepaalde tijd eindigt niet automatisch maar met de opzegging door de huurder.
2. Kamerverhuur kan fiscaal nog wel eens een voordelige optie zijn:
https://financieel.infonu.nl/belasting/108886-belastingvrij-verhuren-kamerverhuurvrijstelling-2019-2020.html
3. Als er meer wordt verhuurd dan een kamer, bepaalt u de WOZ-waarde van het verhuurde deel. Dat deel komt in box 3 en dat deel is ook niet fiscaal aftrekbaar. Stel er zijn drie verdiepingen en u verhuurt er eentje, dan is tweederde deel van uw woning box 1 en de rest box 3.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sarah, 12-06-2013
Beste,
hoe zit dat met eigen en enige woning verhuren als vakantiewoning op momenten dat ik zelf op reis ben?
Hartelijk dank alvast voor uw antwoord.
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Sarah,
Ook het verhuren van de eigen woning als vakantiewoning zien banken en verzekeraars niet graag. Niet zozeer omdat u een dergelijke bewoner er niet uit krijgt, maar door de kans op beschadigingen. Daarom wordt verhuren zonder toestemming volledig uitgesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Van der Wal, 07-03-2013
Ik zie mijn situatie er niet bijstaan, maar ik wil wel weten waar ik aan toe ben en wat ik eventueel moet doen:
Ik woon nu in een koophuis met een kleine hypotheek (ongeveer 1/3 van de WOZ) Ik ga tijdelijk ( 1 a 2 jaar ) elders wat huren.
Mijn woning wil ik in die tijd verhuren.
Hoe zit dit met hypotheekrente-aftrek? Is deze nog aftrekbaar.
De verhuur wil ik regelen via een organisatie die het zoeken voor z'n rekening neemt. Ik neem aan dat hiermee het tijdelijke karakter duidelijk is.
Graag reactie,
Met vriendelijke groet,
N van der Wal
Reactie infoteur, 02-04-2020
Beste Van der Wal,
In de periode van totale verhuur is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Zie voor tijdelijke verhuur onder gebruikmaking van de Leegstandswet ook het artikel:
https://financieel.infonu.nl/hypotheek/111623-een-leegstaande-koopwoning-verhuren.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw