Mart, 10-12-2020
Beste,
Erg bedankt voor het artikel. Ik ga een huis kopen met 2 vrije slaapkamers. Ik ga zelf wonen in dit huis en ik wil de twee vrije kamers graag verhuren aan 2 vrienden maar volgens het bestemmingsplan mag er geen sprake zijn van kamerverhuur. Mijn vraag is: wanneer is er sprake van kamerverhuur? Kan ik in mijn situatie de kamers verhuren als 'hospita'?
Dankuwel!
Reactie infoteur, 18-12-2020
Beste Mart,
Het hangt sterk van het bestemmingsplan af wanneer sprake is van kamerverhuur. Vaak wil de gemeenten een volledige verhuur in kamers voorkomen (studentenflat en dergelijke), maar wordt de verhuur van een enkele kamer toegestaan, zolang u ook zelf nog in de woning woont. Even nagaan bij de gemeente dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Lars, 28-11-2020
Bedankt voor het artikel, erg nuttig! Ik mis echter wat er gebeurt als je meer inkomsten uit hospitaverhuur krijgt dan de vrijstelling.
Mijn situatie is als volgt, ik heb twee slaapkamers over in m'n appartement die ik graag zou willen verhuren. Aangezien ik beide kamers wil verhuren voor zo'n 450/500,- euro per kamer, kom ik dus boven de vrijstelling uit. Wat is nu wijsheid als het gaat om zo min mogelijk belasting te betalen aan de fiscus? Kan ik dan helemaal niet meer gebruik maken van de vrijstelling, of wordt alleen het bedrag dat hier boven komt belastbaar gezien? Zo ja, hoe wordt die belasting berekend?
Alvast bedankt voor uw hulp.
Groetjes,
Lars
Reactie infoteur, 06-12-2020
Beste Lars,
Als 1 kamer wel binnen de vrijstelling blijft, gebruikt u daarvoor wel de kamerverhuurvrijstelling en voor de andere kamer niet (die behandelt u als kostganger).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marjo Broekhuizen, 23-11-2020
Is het bedrag voor belasting vrije kamer verhuur 2021 al bekend of blijft het bedrag het zelfde als in 2020? Gr Marjo
Reactie infoteur, 04-12-2020
Beste Marjo Broekhuizen,
Ja, het bedrag is bekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anoniem, 13-10-2020
Beste,
Ik zal voor een periode van ongeveer 3/4 maand een kamer huren bij mijn ouders, waarvoor ik een maandelijks bedrag zal betalen. Moeten zij hierover belasting betalen?
Mvg
Reactie infoteur, 17-10-2020
Beste Anoniem,
Waarschijnlijk zal de fiscus u niet als huurder zien (u woont immers bij uw ouders). Als er wel een huurcontact wordt opgesteld, is het belangrijk om onder de huurgrens voor een kamer te blijven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marjon, 28-09-2020
Goedemorgen, mijn zoon huurt een gastenverblijf met eigen ingang/douche, toilet en keuken voor 600,00 in de maand. Nu heeft hij een heel laag inkomen en dus recht op huursubsidie. Wat zijn de gevolgen voor de verhuurder? Gaat de verhuurder dit geld kosten? En zo ja, hoeveel?
Groet Marjon
Reactie infoteur, 03-10-2020
Goedemorgen Marjon,
Het aanvragen van huurtoeslag heeft geen gevolgen voor de verhuurder. Een professionele verhuurder betaalt belasting over de huur, maar een particulier die een deel van een woning verhuurt niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Christiane van Nuland, 25-09-2020
Vanwege haar lage inkomen mag mijn zus in een appartement boven de eigenares (vriendin) gaan wonen voor 200 pm maand.
wat zijn de plichten en de rechten
Reactie infoteur, 26-09-2020
Beste Christiane van Nuland,
Plichten en rechten kunnen ontstaan wanneer er een huurcontract is en zijn afhankelijk van de inhoud daarvan. Wordt ze huurder, partner, gevolgen voor de toeslagen en dergelijke.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Luuk, 06-09-2020
Goedemorgen,
I ben de eigenaar van een appartement waar ik zelf woon en waarvan ik een kamer wil verhuren als hospitaverhuur. Kunnen onderstaande kosten bovenop de huur aan de huurder verrekend worden maar in de berekening van de grens van de kamerverhuurvrijstelling van de huur afgetrokken worden?
onroerendezaakbelasting (OZB)
rioolheffing
waterschapsbelasting
afvalstoffenheffing.
Alvast bedankt!
Reactie infoteur, 12-09-2020
Goedemorgen Luuk,
De kamerverhuurvrijstelling is inclusief een eventuele vergoeding voor het gebruik van meubilair, energie en dergelijke servicekosten. Een eigenaarsheffing zoals de ozb mag niet aan de huurder worden doorberekend. De afvalstoffenheffing mag u bijvoorbeeld wel doorberekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
An, 23-08-2020
Goedemorgen,
Ik heb een huurwoning. Mijn zoon van 25 woont nog thuis. Zijn inkomen wordt meegeteld voor jaarlijkse huurverhoging; waardoor ik nu jaarlijks een verhoging heb van 45,00. Dit is voor mij over paar jaar niet meer te doen als hij het huis uitgaat (wat natuurlijk de bedoeling is). Mag hij zijn kamer in mijn huis huren, zodat onze inkomens niet meer bij elkaar opgeteld worden? Mits woningbouw akkoord gaat. En heeft dit consequenties voor zijn inschrijving als woningzoekende bij entree?
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 24-08-2020
Goedemorgen An,
Voor de huurverhoging telt inderdaad het inkomen van een thuiswonend kind ouder dan 23 jaar volledig mee bij het huishoudinkomen. De huurverhoging is gebaseerd op het inkomen van twee jaar terug. Het beste overlegt u met uw woningbouwcorporatie, want ook als u in 2020 een lager inkomen hebt omdat u verhuurt, hoeft de woningbouwcorporatie daarmee geen rekening te houden. Het inkomen van uw zoon telt nu ook mee voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nico, 21-08-2020
Mijn definitieve aanslag valt veel hoger uit dan verwacht. Kan het zijn dat de belastingdienst huurinkomsten ziet als extra (belastbaar) inkomsten? Ik val verder onder de voorwaarden van huurvrijstelling
Reactie infoteur, 24-08-2020
Beste Nico,
Huurinkomsten vallen voor een particulier normaliter niet onder het inkomen. Het beste loopt u alle posten even langs om te zien waar de Belastingdienst afwijkt van uw belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Alp Bidam, 10-08-2020
Goedemorgen,
Im heb met mijn partner een huis gekocht. Wij willen 1 of 2 kamers aan onze collega verhuren. Moet ik daarvoor extra belasting betalen?
Reactie infoteur, 11-08-2020
Goedemorgen Alp Bidam,
U betaalt geen belasting over de huurinkomsten, maar het kan zijn dat een deel van de woning (het verhuurde deel) in box 3 van de inkomstenbelasting terecht komt en u over die waarde belasting moet betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Willem, 03-08-2020
Ik wil voor enkele maanden een kamer huren bij mijn zus totdat mijn nieuwe huis klaar is.
Om te voldoen aan de voorwaarden voor belastingvrij, hoe kort mag de minimale huur periode zijn?
Reactie infoteur, 08-08-2020
Beste Willem,
Bij de kamerverhuurvrijstelling geldt niet echt een minimale periode, maar bijvoorbeeld verhuur aan vakantiegasten valt er niet onder. U moet ook op het adres ingeschreven staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Klaas, 17-07-2020
Goedendag,
Wij hebben een huis op het oog om te gaan kopen, deze heeft een apart gebouw dat nu gebruikt wordt voor een airb&b. Dit gebouw willen wij in eerste instantie gaan verhuren aan onze dochter en schoonzoon. Het gebouw zit niet vast aan het huis. Mogen wij dit gebouw aan hun verhuren? Wat zijn de consequenties? Waar kunnen wij hierover meer informatie vinden?
Reactie infoteur, 23-07-2020
Goedendag Klaas,
In sommige steden is verhuur vergunningsplichtig. Uw gemeente kan u daar meer over vertellen. Fiscaal gaat het verhuurde deel naar box 3 van de inkomstenbelasting, omdat het om een zelfstandige woonruimte lijkt te gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Liesbeth van Os, 12-07-2020
Beste heer/mevrouw.
We hebben een huis gekocht, en mijn ouders verhuizen mee. Krijgen hun eigen badkamer, keuken, slaapkamer en woonkamer. Evt. gedeelde voordeur, maar ook een eigen entree/achterom. Wat zijn de financiële consequenties? We vragen niet meer huis dan de grens van 5500 (?).
Reactie infoteur, 19-07-2020
Beste Liesbeth van Os,
De grens van 5.500 is voor de verhuur van een kamer en niet een zelfstandige woonruimte. Wat uw ouders gaan huren lijkt op een zelfstandige woonruimte. Waarschijnlijk zal de huur dus hoger zijn en u mag daarvan weer een deel schenken zodat de huur uiteindelijk toch binnen de perken blijft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Mariam, 08-07-2020
Wij overwegen één kamer te verhuren in onze woning die door onszelf ook bewoond wordt.
de kamer is 43 m2 en is ingedeeld in woon/slaapkamer met apart gelegen eigen keuken en badkamer dit alles t.b.v. één persoon.
Vraag is;
a. Heeft men daar bij de gemeente een vergunning voor nodig, of is er alleen sprake van een meldingsplicht?
b. Dient over de huurinkomsten ook belasting voldaan te worden?
Graageen reactie en info a.u.b.
Reactie infoteur, 10-07-2020
Beste Mariam,
Als u één kamer aan een persoon verhuurt en er bijvoorbeeld geen studentenhuis van maakt, is er in de meeste gevallen geen vergunning van de gemeente nodig. Blijft u onder de vrijstelling per jaar, dan betaalt u er geen huur over. Ook niet als u een zelfstandige woonruimte verhuurt, maar het verhuurde deel komt dan wel in box 3 van de inkomstenbelasting terecht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Monica, 30-06-2020
Hallo, vanwege Corona is mijn alimentatiezaak vooruitgeschoven. Ik heb een inkomen van 1100 euro en krijg 100 euro zorgtoeslag. Aangezien ik het momenteel niet red met dit inkomen tot de uitspraak, dat kan nog een half jaar duren, ben ik van plan om het tuinhuis (met sanitaire voorzieningen) te verhuren aan een vriend van de buren die als overbrugging tussen twee huizen (de oplevering is een paar maanden later dan gepland) een plek nodig heeft. Hij wil zich voor die paar maanden wel inschrijven vanwege zijn zorgverzekering en de wegenbelasting. Hij woont dus niet in mijn huis maar staat dan wel voor die periode op mijn adres ingeschreven. Kan dit invloed hebben op mijn alimentatie als mijn ex gaat roepen dat ik, in zijn ogen, samen woon ook al kan ik via een contract aantonen dat het de verhuur het tuinhuis betreft en die persoon dus niet in mijn huis woont en niet langer verhuurd wordt dan 6 maanden? En moet ik de zorgtoeslag/belasting op de hoogte brengen dat ik meer inkomen heb of kan ik tot een bepaald bedrag verhuren zonder dat de zorgtoeslag in gevaar komt? Ik heb een eigen huis dat hypotheekvrij is en huur een stukje grond, voor 65 euro per maand van de gemeente. Alvast vriendelijke bedankt voor uw reactie.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Monica,
Als u een officieel huurcontract opstelt en de huurder op de overschrijvingen duidelijk huur vermeldt, woont u niet samen met de huurder. De huurder is voor de zorgtoeslag ook geen toeslagpartner, maar de Belastingdienst krijgt van de gemeente wel een seintje als er nog iemand op uw adres is ingeschreven. De huur is voor de inkomstenbelasting geen extra inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Naamkatja, 05-06-2020
Ik woon niet in mijn eigen woning en overweeg de kamers te verhuren aan 4 of 5 personen, elke kamer wordt rond de 400 verhuurd. Moet ik hiervoor belasting voor betalen?
Reactie infoteur, 08-06-2020
Beste Katja,
Als u niet in de woning woont, is de huur belastingvrij. Wel zal de woning in box 3 (vermogensbelasting) terecht komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Patrick van Haaster, 23-05-2020
Ik heb de volgende vraag.
mijn dochter van 20 heeft met een schenking en aflossingsvrije hyp.lening (verstrekt door de vader) een huis gekocht waar zij zelf woont en 2 kamers verhuurt aan medestudenten. Elk voor 420,-/mnd. totale huuropbrengsten liggen dus boven de vrijstelling.
Ze heeft wat bijbaantjes, dus geen grote inkomsten verder. (misschien 4000,- /jr).
Hoe kan ze dit het beste fiscaal inrichten?
gr patrick van haaster
Reactie infoteur, 25-05-2020
Beste Patrick van Haaster,
Als de woning niet geheel wordt verhuurd en uw dochter er zelf woont, schendt verhuur van een paar kamers niet een vrijgestelde schenking als de waarde van wat niet verhuurd wordt groter is dan de schenking. Het verhuurde deel komt in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogen) terecht en dat deel van de hypotheek kent dan geen hypotheekrenteaftrek. De huur is belastingvrij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yvonne, 19-05-2020
Ik heb 2 studenten die ieder een kamer huren. 2019 was het eerste jaar dus mijn inkomsten waren onder de vrijstelling. Voor 2020 kan ik de eerste 6 maanden onder de vrijstelling laten vallen, en per 1/7/20 het contract veranderen naar een gewoon huur contract voor een jaar en alleen over de laatste 6 maanden van 2020 belasting betalen?
Reactie infoteur, 20-05-2020
Beste Yvonne,
De vrijstelling geldt voor een jaar, maar dat geldt voor de huurinkomsten van uw woning ook. Als u over de vrijstelling heen gaat in een jaar, vervalt deze.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marco, 27-04-2020
Goedemiddag, ik heb even een vraag: wanneer mijn vrouw en ik op huwelijksvoorwaarden zijn getrouwd, wij beiden voor een gelijk deel eigenaar zijn van onze woning, maar tijdelijk duurzaam gescheiden leven, mogen dan zowel mijn partner, als ik beiden gebruik maken van de regelgeving omtrent de vrijstelling voor kamerverhuur? M.a.w.: mag zij tot 5.406 euro belastingvrij ontvangen qua huuropbrengst van kamer 1 én mag ik vervolgens diezelfde regeling toepassen voor kamer 2, wanneer we beiden apart aangifte inkomstenbelasting doen? En behouden we dan onze hypotheekrente aftrek? En kan er dan ook nog geschoven worden met de hypotheekrente? Naar de partner die het meest verdiend?
Reactie infoteur, 29-04-2020
Beste Marco,
Zolang jullie getrouwd zijn, zijn jullie elkaars fiscale partner, ook als jullie gescheiden leven. Officieel is er dan 1 woning met kamerverhuurvrijstelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jay, 12-04-2020
Beste,
Ik ben een student van 19 jaar en mijn vader heeft 1 gebouw, met 4 zelfstandige studio's. Ik mag in 1 van die studio's voor een lagere prijs huren. Is het mogelijk om huursubsidie te krijgen en zo ja (want ik voldoe aan alle eisen) kan mijn vader problemen krijgen met betrekking tot de fiscus die het kan gaan zien als 'schenken' omdat ik minder huur betaal dan de andere huurders van het pand?
m.v.g Jay!
Reactie infoteur, 16-04-2020
Beste Jay,
Als je aan de eisen voldoet (de huur niet hoger zijn dan 432,51 als je jonger bent dan 23 jaar), kom je in aanmerking voor de huurtoeslag. Zijn de studio's identiek, maar is jouw huur duidelijk lager en heeft de Belastingdienst dit in de gaten, dan kunnen ze inderdaad verder zoeken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Frans, 03-04-2020
Maar word ik dan niet gekord op mijn aow en pensioen als ik een klein kamertje verhuur?
Reactie infoteur, 04-04-2020
Beste Frans,
De hoogte van uw AOW en pensioen staan helemaal los van het verhuren van een klein kamertje, geen korting dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Josje, 26-03-2020
Wij zijn op zoek naar een koopwoning met een zelfstandig woongedeelte met eigen voordeur, keuken badkamer toilet enz.
We willen het zelfstandige woongedeelte verhuren aan een familielid met kind.
Er zal waarschijnlijk nog wel een deel hypotheek op de woning zitten.
Wat zijn de financiële nadelen voor ons als wij het gaan verhuren?
En mag de huurder daar ook huursubsidie op aanvragen?
Josje
Reactie infoteur, 04-04-2020
Beste Josje,
Voor een zelfstandig woongedeelte kan huursubsidie worden aangevraagd. Bij verhuur van een woning met hypotheek is het verstandig om met de bank te overleggen:
https://financieel.infonu.nl/belasting/109217-huis-met-hypotheek-verhuren.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Virgil, 02-03-2020
Ik wil vanaf juli 2020 kamer verhuren aan iemand die komt werken in Nederland. Ik zal vragen 450 per maand. Het is mijn eigen appartement en heb ik geen hypotheek. Mijn vraag is of wel/niet consequenties kan hebben i.v.m. belasting, bv. dat ik extra belasting moet betalen of dat hij wordt gezien, omdat hij werkt, als hij fiscalpartner. Alvast bedankt voor uw reactie. Virgil
Reactie infoteur, 03-03-2020
Beste Virgil,
Als u in uw appartement een kamer vrij hebt voor verhuur en die officieel verhuurt, is de huurder niet uw fiscale partner. Als de huur lager is dan de vrijstelling, betaalt u geen belasting over de huur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Bjorn, 23-02-2020
Beste Zeemeeuw, mooi en helder artikel!
Enige vraag: moet de verhuurder dit "aanmelden" bij de BD (ook al blijft de totale verhuur onder de 5500 euro)?
Ik kan hier niet echt iets over terug vinden.
Alvast dank!
Reactie infoteur, 26-02-2020
Beste Bjorn,
Als de huur lager is dan de kamerverhuurvrijstelling, hoeft u hierover ook niets op te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Alette, 17-02-2020
Is het perse verplicht dat de huurder ingeschreven staat op het adres om kamerverhuurvrijstelling te krijgen? Bij mij wil de kamergenoot namelijk op het adres van haar ouders ingeschreven blijven staan, zij is er ook maar een aantal nachten per week en is in het weekend weer 'thuis'. Wat zouden de gevolgen kunnen zijn van het niet inschrijven (zoals het belastingpercentage)?
Reactie infoteur, 19-02-2020
Beste Alette,
De huurder en u moeten op uw adres ingeschreven staan als u van de kamerverhuurvrijstelling gebruik wilt maken. Is de huurder niet bij u ingeschreven dan verschuift de waarde van het verhuurde deel van de woning naar box 3 (sparen en beleggen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jeanne, 16-02-2020
Ik heb een twee onder een kap woning met twee huisnummers maar volgens gemeente nu als 1 woning wordt gezien. Huizen hebben eigen ingang, keuken, etc. Er staat een rest hypotheek op van ongeveer 100.000. Nu wil ik de ene woning verhuren aan gastarbeiders. Huis wordt geheel gemeubileerd verhuurd dan. Hoe moet ik mijn inkomstenbelasting hierop invullen? Ik heb zelf een baan en mijn man heeft aow.
Reactie infoteur, 19-02-2020
Beste Jeanne,
Als u een deel van uw woning verhuurt en dat is meer dan een kamer, terwijl de woning in box 1 zit, verhuist het verhuurde deel van de woning naar box 3. Stel u verhuurt de helft, dan zal de fiscus ook de helft van uw hypotheek naar box 3 willen verschuiven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Tom, 04-02-2020
Ik zou graag een vriendin met dochter tijdelijk onderdak willen verlenen in mijn koopwoning ivm woningnood, tot zij een woning gevonden heeft. gevonden,
Ik wil 450euro incl. huur vragen icm huurcontract.
ik heb geen toeslagen maar zij heeft kindgebonden budget, behoudt ze dit gewoon in dit geval?.
Reactie infoteur, 08-02-2020
Beste Tom,
Met een aantoonbaar huurcontract en een aantoonbaar betaalde huur, verandert er voor uw vriendin in feite niets voor de toeslagen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Moon, 18-01-2020
Beste,
Mijn ex-echtgenoot wil (tot zijn eigen huis gebouwd is) meer dan een jaar 2 kamers bij mij huren. Ik woon in een koophuis, het staat op mijn naam, de hypotheek ook. Hij wil 450 euro per maand betalen voor 2 kamers inclusief meubilair en energie. Is een huurcontract noodzakelijk? Kan ik daardoor extra kosten krijgen op het gebied van belasting, partneralimentatie etc? vr.gr. Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 21-01-2020
Beste Moon,
Een huurcontract is noodzakelijk en de huur moet ook aantoonbaar betaald zijn. Deze huur is geen inkomen, u blijft onder de vrijstelling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ies, 07-01-2020
Vanwege een langdurige zoektocht naar een nieuwe woning wil ik tijdelijk een kamer huren bij moeder (koophuis). Het huur bedrag zal dan onder de vrijstelling vallen. Nu ben ik alleenstaande moeder, heeft dit gevolgen voor mijn kinderopvang toeslag en kindgebonden budget? Is het noodzakelijk om een huurcontract op te stellen?
Mvg
Reactie infoteur, 08-01-2020
Beste Ies,
Een huurcontract is noodzakelijk, bovendien doet de Belastingdienst nog wel eens moeilijk over het alleenstaande ouderschap als aan een familielid wordt verhuurd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Dennis, 28-12-2019
Beste,
Ik verhuur 1 kamer in mijn eigen woning (1/5 deel woonoppervlak).
1) Mijn hypotheek is hoger is dan de WOZ-waarde van mijn woning, betekent dit ik dan niets in box-3 hoef in te vullen? 2) Betekent dit dus dat alleen de box-1 (vermindering hypotheekrenteafrek met 1/5) de kosten zijn waar ik rekening mee moet houden als ik boven de kamerverhuurvrijstelling uit kom?
Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Dennis,
1. Boven de vrijstelling van kamerverhuur geldt:
- Het bedrag in box 3 is zelfs negatief als dit meer is dan 3.100 euro (drempel), anders nihil.
- De hypotheekrenteaftrek doet u maal 80%.
2. Beneden de vrijstelling verschuift niets naar box 3 en is de aftrek 100%.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nico, 28-12-2019
Ik bezit een huis (3 kamer appartement 65m3,. 2 slaapkamers), met een hypotheek, waar ik zelf woon. Binnenkort wil ik een kamer (17m3) aan een vriend huren voor 450 eur per maand (incl. Alle extra kosten) voor langere tijd. Als ik hem bij mij thuis schrijf en aan alle vereiste voorwaarden voldoe (geen aparte ingang, huurder is geen bedrijf), hoe ga ik dan verder met de huurovereenkomst en andere formele zaken? Wat is de beste manier om alle formaliteiten snel te regelen? Alvast bedankt, Nico
Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Nico,
Voor dit bedrag blijft u binnen de kamerverhuurvrijstelling. U stelt een huurcontract voor kamerverhuur op (onzelfstandige woonruimte). Ga wel na of de gemeente hiervoor geen vergunning (brandveiligheid) eist.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Rh, 24-12-2019
Wij (vriendin en ik) hebben een huis welke wij delen met 2 inwonende. Deze 2 inwonende mensen zijn mijn vader en zijn broer. Voorheen was de situatie dat mijn oom werkte en mijn vader uit de wao komt. Beide heren zitten reeds sinds dit jaar in de aow en dragen bij in het huishouden. Wij met zijn allen maken elke maand 450 euro over naar een gezamenlijke waar dan de vaste lasten van betaald worden.
Vader (35m2)
oom (35m2)
Vriendin en ik (54m2)
Alle personen maken gebruik van gezamenlijke keuken-douche-garage. Voor mijn vader ben ik "mantelzorger" en voor mijn oom zijn wij een langdurige plek waar hij een bed heeft. Vallen wij hierdoor nog onder de kamerverhuurvrijstelling, en heeft dit nog gevolgen voor de aow van beide heren en/of voor mijn belastingaangifte?
Reactie infoteur, 28-12-2019
Beste Rh,
Dit lijkt meer op een woongemeenschap en een gezamenlijke huishouding dan kamerverhuur. Voor de AOW mogen ouders en kind ongestoord samenwonen, maar met uw vriendin en de oom erbij kan de SVB concluderen dat er geen recht is op een ongehuwden pensioen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ad, 07-12-2019
Ik overweeg bij mijn dochter en haar man een kamer te huren die onder de vrijstelling valt. Maar heeft dit gevolgen voor haar kinderopvangtoeslag. Zij hebben een koophuis.
Reactie infoteur, 10-12-2019
Beste Ad,
Als u binnen de voorwaarden van de kamerverhuurvrijstelling blijft, heeft dat geen gevolgen voor de kinderopvangtoeslag van uw dochter en haar man. Haar man is bovendien haar toeslagpartner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ruben, 03-12-2019
Goedenavond,
Onlangs heb ik samen met mijn zus een woning gekocht waar wij beiden in wonen en waar wij 2 kamers verhuren (1x 400 en 1x 450 per maand). Hierbij maken zij ook gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes. Op de woning rust een hypotheek waarbij we aanspraak kunnen maken op hypotheekrenteaftrek.
-De huurinkomsten zijn bij elkaar opgeteld boven de vrijstelling. Is het nu dat alleen over het meerdere belasting is verschuldigd?
-Wordt het (meerdere) nou in box 1 belast of wordt een deel van de eigenwoningwaarde naar box 3 verplaatst waardoor hier belasting over wordt afgedragen in box 3?
-Klopt het dat er geen hypotheekrente kan worden afgetrokken van het verhuurde deel obv vierkante meters (naar rato met totaal aan m2) maal de te betalen hypotheekrente? (Totaal woning 122 m2, verhuurd 29m2)
-Heeft u nog tips hoe we minder belasting kunnen betalen kijkend naar bovenstaande situatie? Ik las dat het lonend kan zijn om 1 vd huurders aan te merken als kostganger. Moet ik hiervoor nog iets speciaal regelen met de fiscus of de huurder om hier gebruik van te kunnen maken?
Alvast bedankt voor de moeite!
Reactie infoteur, 05-12-2019
Goedenavond Ruben,
Het verhuurde deel van de woning komt dan naar rato in box 3 terecht, terwijl de huur belastingvrij is. Dat ze ook gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimten betekent in feite dat dit geen pure kamerverhuur is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Kate, 02-12-2019
Ik woon en werk 9 maanden per jaar in Zwitserland. Omdat het werkseizoen nu is afgelopen en ik daarom geen verblijfsvergunning meer heb, moet ik voor 3 maanden terug naar Nederland. Om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten in NL heb ik echter een inschrijfadres nodig. Het ziet er naar uit dat ik dat ik mij alleen bij mijn moeder zou kunnen inschrijven, maar zij heeft huursubsidie. Wat zijn de consequenties als ik mij bij haar zou inschrijven voor de huursubsidie en de Gemeente belastingen? Ik betaal geen huur, maar verblijf er enkel die 3 maanden
Reactie infoteur, 03-12-2019
Beste Kate,
Als u bij uw moeder bent ingeschreven voor drie maanden ziet de Belastingdienst u voor die periode als medebewoner en telt uw inkomen en vermogen mee voor de huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Siep, 30-11-2019
Beste,
Ik verhuur kamers aan 3/4 personen van mijn eigenwoning. Volgens de woningdelen/hospita wet. Heeft dit invloed op oa mijn hypotheekrenteaftrek? Tevens heb ik nog 2 andere woningen welke ik verhuur en zit sinds kort in de WW heeft dit nog invloed op mijn ww? Beheer van de woning heb ik uitbesteed en verricht geen arbeid voor deze woningen. Dank voor uw reactie.
Reactie infoteur, 02-12-2019
Beste Siep,
Als u voldoet aan de voorwaarden van de kamerverhuurvrijstelling (uw woont in uw woning en verhuurt onzelfstandige woonruimte tegen een niet te hoge huur), dan hebt u volledige hypotheekrenteaftrek. Zo niet, dan valt het verhuurde deel van uw woning in box 3 en is er voor dat deel geen hypotheekrenreaftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Eddie van Ogden, 19-11-2019
Geachte Heer/Mevrouw
Ik heb een huurwoning. Met de nieuwe regels krijg ik huursubsidie van 93 per maand. Jaarinkomen 27000,== kale huur 698,== andere kosten 18,== per maand. Ik verhuur een kamer aan een student voor 332,== per maand. Ik sluit met deze persoon een huurovereenkomst af en hij betaalt de huur per bank. Deze persoon is per definitie een onderhuurder. Moet ik de ontvangen huur opgeven aan de belastingdienst? Geldt hierbij de vrijstelling huurontvangsten aangezien deze woning niet mijn eigendom is? Blijft er ook recht op huurtoeslag bestaan ondanks dat de onderhuurder huur betaalt. Deze persoon heeft zelf geen inkomsten. Alles wordt betaald door zijn ouders in India.
Gr. Eddie van Ogden
Reactie infoteur, 20-11-2019
Geachte Eddie van Ogden,
1. De kamerverhuurvrijstelling geldt alleen voor een koopwoning waarin ook de eigenaar zelf woont, niet een huurwoning.
2. Als er een onderhuurder is, moet u dit binnen vier weken aan de Belastingdienst melden. De onderhuurder is bij akkoord Belastingdienst dan niet van invloed op uw huurtoeslag. De Belastingdienst vraagt wel om te bewijzen dat het om onderhuur gaat (huurcontract, betaalbewijzen).
3. Ontvangt u louter huur en verleent u geen aanvullende diensten (verzorgen van een maaltijd o.i.d.), dan is onderverhuur belastingvrij.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Judith, 03-11-2019
Ik wil een huis kopen van EU 175.000,-. Ik wil graag kamers verhuren aan 2 studenten. Ik las in dit stuk dat ik 1 kamer kan laten vallen onder de kamerverhuurvrijstelling en de andere persoon kan ik aanmerken als kostganger. Hoe werkt dit in de praktijk? Ben ik dan verplicht om schoon te maken en maaltijden te verzorgen voor deze kostganger en moet ik dit kunnen aantonen? Dat zie ik namelijk niet zo zitten.
Kan ik ergens een berekening maken hoeveel belasting ik moet betalen als ik niet aan de voorwaarden voldoe voor kamerverhuurvrijstelling?
Reactie infoteur, 05-11-2019
Beste Judith,
De Belastingdienst kan altijd om bewijs (het aannemelijk maken) vragen. Als u een deel van uw woning verhuurt zonder kamerverhuurvrijstelling, gaat dat deel van de woning naar box 3 waarin u belasting betaalt over spaargeld en vermogen:
https://financieel.infonu.nl/belasting/112436-gaat-de-spaarbelasting-in-nederland-omlaag-in-2019-of-2020.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Hans, 29-10-2019
Ik ben sinds een maand eigenaar van een huis en woon hier samen met 3 huurders in.
Nu ben ik benieuwd naar de kamerverhuurvrijstelling: geldt het maximum bedrag van 5367 (in 2019) per kamer of is dit een totaal?
Indien dit om een totaal gaat, betekent dat dan dat ik in box 3 belasting moet betalen? Zo ja, kan je dan aangeven dat het alleen gaat om het oppervlakte van de verhuurde slaapkamers, of moet je dan de gedeelde woonkamer/badkamer/keuken daar ook onder rekenen?
Zou een enorme hulp zijn als hier antwoorden op te vinden zijn.
Reactie infoteur, 31-10-2019
Beste Hans,
1. De kamerverhuurvrijstelling geldt voor het deel van uw eigen woning dat verhuurd is, dat kunnen meerdere kamers zijn.
2. Als u over de grens van de vrijstelling heen gaat, komt het verhuurde deel in box 3 terecht. Uw woonkamer en badkamer zijn dan niet verhuurd, maar mogen wellicht ook worden gebruikt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jay, 16-10-2019
Ongeneeslijk zieke moeder woont bij mij (alleenstaande) in. Koopwoning. Huurovereenkomst voor kamerverhuur opgesteld en ze maakt netjes elke maand 400 euro over. Vorig jaar was dat voldoende om verhuur op zakelijke gronden aan te tonen en niet als elkaars toeslagpartners aangemerkt te worden. Nu lijkt dat anders te zijn. Ze lijkt onherroepelijk te worden aangemerkt als toeslagpartner. Ik ben zwanger en maak me zorgen om de gevolgen voor de kinderopvangtoeslag. Kunt u hierover wat duidelijkheid verschaffen?
Reactie infoteur, 20-10-2019
Beste Jay,
De Belastingdienst is meestal terughoudend met het goedkeuren van verhuur als het om directe familie gaat. En dat is belangrijk voor de toeslagen: bij verhuur geen toeslagpartner, bij afwijzing verhuur wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Elske, 25-08-2019
Mijn man en ik willen bij onze dochter en schoonzoon een kamer huren, wat kan dit voor gevolgen hebben voor belasting, wij betalen voor de kamer 250 euro per maand. Wij gebruiken enkel de douche en toilet. Zijn hier nog problemen mee te verwachten? Kunnen wij gekort worden op ons AOW? Wij willen de huur telkens contant betalen, mag dit?
Reactie infoteur, 26-08-2019
Beste Elske,
Als u een kamer gaat huren, wordt u niet gekort op uw AOW. Contant betalen mag. Als de Belastingdienst ooit een bewijs van huur vraagt, is het wel handig als op papier staat wat u huurt en hoeveel u betaalt. Een eenvoudig huurcontract mag eveneens.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Bloem, 13-08-2019
Wij hebben een zolderkamer gehuurd aan een studente. De inkomsten van de huur zijn onder de vrijstelling. Het is kale huur - met geen extra diensten als wassen etc. De studente heeft een aanvraag voor huursubsidie ingediend (de kamer heeft een slot, water, toilet).
De vraag is of, op het moment dat haar aanvraag is goedgekeurd, dat consequenties voor onze vrijstelling / belasting heeft.
Hartelijke dank,
Reactie infoteur, 14-08-2019
Beste Bloem,
Een kamer is in beginsel geen zelfstandige woonruimte en komt dan ook niet in aanmerking voor huurtoeslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Pierre, 12-08-2019
Beste zeemeeuw,
In de regels staat dat één van de verschillen tussen een zelfstandige- en een onzelfstandige woning 'een eigen toilet met waterafvoer' is. Is een woning met een sanibroyeur toilet dientengevolge geen zelfstandige woning?
Hartelijke groet,
Pierre
Reactie infoteur, 13-08-2019
Beste Pierre,
In de voorwaarden staat een toilet met waterspoeling, een sanibroyeur toilet lijkt daaraan te voldoen, als er ook waterspoeling is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
D., 10-08-2019
Beste Zeemeeuw,
Is een betaald bedrag aan kost en inwoning ook als aftrekpost op te geven in de aangifte inkomstenbelasting?
Alvast dank.
Reactie infoteur, 12-08-2019
Beste D,
Een betaald bedrag voor kost en inwoning is voor een particulier geen aftrekpost in de belastingaangifte inkomstenbelasting.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
T., 13-07-2019
Beste Zeemeeuw, wij hebben een huis op het oog waarvoor wij een hypotheek van ongeveer 450.000 moeten krijgen, ongeveer 60% willen wij zelf als woonruimte gaan gebruiken. 40% van de oppervlakte willen wij (na goedkeuring van de gemeente) opdelen in appartementen voor de verhuur, dit zou kale huur ongeveer 2250 per maand op moeten gaan leveren, ook is er een bed & breakfast die zo'n 900 per maand op moet gaan leveren. Gaan we onszelf hiermee erg in de vingers snijden omdat een deel van de hypotheekrenteaftrek vervalt? Zal de netto opbrengsten erg tegen gaan vallen? B.v.d.
Reactie infoteur, 16-07-2019
Beste T,
Of de opbrengst gaat tegenvallen wanneer u 40% van de woning verhuurt, zal vooral afhangen van de hypotheekrente die u moet betalen. De hypotheekrente in 2019 is vaak zo laag, dat de hypotheekrenteaftrek ook tegenvalt. Let er wel op dat 40% van de woning dan in box 3 terecht komt. Over het vermogen (waarde woning minus hypotheek) moet dan vermogensbelasting worden betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Miranda, 03-06-2019
Om wat extra inkomsten te hebben heb ik lege zolderverdieping daar kan iemand met bedrijf in gevestigd die die ruimte niet heeft of particulier. heeft dit gevolgen? ik ben volledig eigenaar vd woning.
Reactie infoteur, 05-06-2019
Beste Miranda,
Als de zolderverdieping meer is dan een (grote) kamer en de huur hoger is dan de vrijstelling, kan dit gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek en eventueel de zorgtoeslag. In dat geval gaat de waarde van de zolderverdieping namelijk naar box 3 (spaargeld en vermogen). Als u inderdaad een hypotheek hebt, is ook toestemming van de bank nodig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Hans Heestermans, 23-04-2019
Ik heb achter mijn huis een grote schuur waarvan ik een gedeelte heb afgebakend door middel van stenen muren en een glazen pui met afsluitbare deur. De ruimte is voorzien van een keukentje, een toilet een tafel en stoelen en verwarming. Deze aparte ruimte wordt gebruikt door de molenaar van de molen welke op een naastgelegen perceel is gesitueerd. Ik heb een verhuurcontract met de gemeente afgesloten voor 3600 per jaar. Wordt de gemeente fiscaal als een onderneming gezien waardoor ik geen vrijstelling krijg? Hoe kan ik de huuropbrengst fiscaal zo gunstig mogelijk verantwoorden?
Reactie infoteur, 29-09-2020
Beste Hans Heestermans,
De ruimte die u verhuurt is meer dan een kamer alleen en valt daarom in box 3 van de inkomstenbelasting. Mogelijk hebt u wel recht op de leegwaarderatio:
https://financieel.infonu.nl/belasting/112933-tweede-woning-verhuren-en-leegwaarderatio-2019-2020-en-2021.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ansfrieda, 21-03-2019
Ik heb een huis in Maastricht. Groot klassiek huis. Ik woon daar met mijn man. Daar verhuur ik vier kamers. de huurders hebben geen eigen voordeur of zo.
De huur wordt door hen keurig maandelijks overgemaakt. Ze staan ingeschreven bij de gemeente.
In hun bewoning zijn veel zaken inbegrepen zoals stoffering en meubilering, gas, water en licht, internet, wasmachine en nog veel meer.
Mijn vraag:
Deze mensen zijn mijn vrienden. Ik heb met hen een vriendenovereenkomst. Ik zou de maandelijkse betalingen kunnen splitsen in huur en vergoeding als vriend. Is dat verstandig en welke bedragen moet ik dan als huur en welke als vriendenvergoeding aanhouden?
Reactie infoteur, 22-09-2019
Beste Ansfrieda,
De Belastingdienst kijkt naar de huur inclusief een eventuele vergoeding voor het gebruik van meubilair, energie en dergelijke. Het staat u vrij om een vriend jaarlijks ruim 2.100 euro belastingvrij te schenken. Wellicht is dat genoeg voor de door u bedoelde vriendenvergoeding:
https://financieel.infonu.nl/geld/78547-belastingvrij-schenken-2018-2019-en-2020.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jan, 18-02-2019
Dag,
Volgende situatie, ouders wonen bij mij in. We hebben een kamerverhuurcontract samen. Nu krijgen mijn ouders wel van de gemeente de WOZ beschikking dat ze gebruiker zijn. Klopt dit wel?
Groet,
Jan
Reactie infoteur, 19-02-2019
Dag Jan,
Sinds de WOZ-waarde mede bepalend is voor de maximale huur, krijgen behalve de eigenaars ook huurders de WOZ-beschikking in handen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Petra, 12-01-2019
Wij hebben een koopwoning, mijn partner is met pensioen en krijgt aow voor hem alleen, ik moet nog een paar jaar wachten. En ik heb verder geen eigen inkomsten. We hebben heel 2018 iemand in huis gehad (en nu nog, ) omdat hij uit zijn huurhuis was gezet en anders dakloos zou zijn, hij heeft 1 kamertje en maakt alleen gebruik van douche en wc, verder maakt hij geen deel uit van ons huishouden. Hij eet niet ook hier.
Ik krijg van de bewindvoering maandelijks een bedrag van 450.
Hoe gaat dat straks met de belastingaangifte?
Ik zit dus met die inkomsten boven de vrijstelling.
Reactie infoteur, 16-01-2019
Beste Petra,
U zit net boven de vrijstelling. Omdat u meer huur ontvangt dan de kamerverhuurvrijstelling, wordt de kamer gezien als box 3 vermogen. De huur is onbelast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw