Vakantieverhuur of bed & breakfast in uw woning: Amsterdam

Vakantieverhuur of bed & breakfast in uw woning: Amsterdam Met vakantieverhuur of een bed & breakfast in de vakantieperiode of tijdens feestdagen wat geld bijverdienen. Het lijkt zo aantrekkelijk, maar mag het in 2021 en 2022 ook? Verhuur via Airbnb, Wimdu, HomeAway of Booking.com, het is op zich erg eenvoudig te realiseren en wat is er nou mooier dan terwijl u zelf elders op vakantie bent uw appartement of woning te verhuren. U verdient er uw vakantie mee terug en houdt er waarschijnlijk een flink zakcentje aan over. Maar dan zijn er de regels waarmee u rekening moet houden. Regels van de gemeente, van de bank, van de Vereniging van Eigenaren wellicht. Amsterdam is een mooi voorbeeld van de voorwaarden die ook zouden kunnen gelden in uw gemeente.

Mag vakantieverhuur of een bed & breakfast wel in uw gemeente?


U wilt uw appartement of flat verhuren: splitsingsakte en VvE

Stel u wilt uw appartement in de vakantieperiode verhuren. U bent in die periode toch niet aanwezig en dan is een beetje geld bijverdienen natuurlijk erg aantrekkelijk. Waar loopt u dan zoal tegenaan? Bij een appartement hebt u allereerst te maken met de splitsingsakte. Als in de splitsingsakte van uw appartement staat dat de bestemming een woonbestemming is, dan loopt u al tegen het eerste obstakel voor tijdelijke verhuur in de vakantie aan. U zult dan namelijk eerst toestemming van de Vereniging van Eigenaren moeten hebben. Geven de leden van de VvE u die toestemming dan is de eerste horde genomen. Voor een bed & breakfast geldt iets soortgelijks, maar u bent er dan nog lang niet. De huurders en uw gasten zullen zich uiteraard ook aan het huishoudelijk reglement van de vereniging moeten houden.

Vakantieverhuur eigen woning of appartement met hypotheek

Hebt u een hypotheek op uw woning of appartement, dan is er ook een hypotheekakte waarin staat of verhuur is toegestaan. In de meeste gevallen is dit niet automatisch toegestaan, maar kan de bank u toestemming geven om te verhuren. U moet dus vooraf uw plannen aan de bank melden en wachten op de goedkeuring. Is er geen hypotheek, dan kunt u de bank overslaan.

Woont u niet in een appartement, maar hebt u een eigen woning die geschikt is voor vakantieverhuur of bed & breakfast, dan is er uiteraard ook geen Vereniging van Eigenaren met wie u afspraken moet maken.

Vakantieverhuur en bed & breakfast melden bij de gemeente

Elke gemeente kan zo zijn eigen eisen en regels opstellen. Omdat vakantieverhuur en een tijdelijke bed & breakfast in Amsterdam aan de orde van de dag zijn, geven de regels die daar gelden een goed beeld van wat er zoal nodig is. Allereerst moet u de verhuur en B&B vooraf aan de gemeente melden:
 • Bij vakantieverhuur, bijvoorbeeld via Airbnb, Wimdu, HomeAway of Booking.com, moet u elke keer dat u verhuurt aan toeristen dit vóóraf melden bij de gemeente.
 • Bij een (tijdelijke) bed & breakfast hebt u een eenmalige meldingsplicht bij de gemeente.

Van de melding bij de gemeente krijgt u een bevestigingsmail. Meldt de verhuur altijd, want de boetes kunnen hoog oplopen, in Amsterdam tot 20.500,- per woning.

Voorwaarden vakantieverhuur in 2021 en 2022 in Amsterdam

Amsterdam stelt de volgende voorwaarden aan vakantieverhuur in de stad:
 • U bent de hoofdbewoner van de woning die u wilt verhuren en u woont daar ook volgens de Basisregistratie Personen (BRP).
 • U meldt de vakantieverhuur voordat uw gasten aankomen en niet achteraf.
 • U mag aan maximaal vier personen per keer verhuren.
 • Maximaal zijn zestig dagen per kalenderjaar toegestaan.
 • Uw woning mag geen sociale huurwoning zijn.
 • De woning moet brandveilig zijn.
 • Uw gasten mogen geen overlast veroorzaken (afval, lawaai, dronkenschap), maak hierover dus duidelijke afspraken met de huurders.
 • U betaalt toeristenbelasting en inkomstenbelasting.
 • U mag geen tuinhuisjes, tenten en bootjes buiten de woning verhuren. Een brandveilige woonboot verhuren mag wel.

Voorwaarden bed & breakfast (B&B) in 2021 en 2022 in Amsterdam

De gemeentelijke voorwaarden voor een bed & breakfast in Amsterdam zijn:
 • De melder is de hoofdbewoner van de woning of woonboot. Dat betekent dat u er woont en daar staat ingeschreven in de Basisregistratie Persoonsgegevens BRP.
 • De hoofdbewoner exploiteert de B&B en niet een buitenstaander. De hoofdbewoner moet dus aanwezig zijn en is niet met vakantie.
 • U mag maximaal 40% van de totale gebruiksoppervlakte van de woning gebruiken voor de B&B.
 • Er zijn vaste slaapkamers aangewezen voor de gasten.
 • De woning is brandveilig.
 • Maximaal zijn er vier slaapplaatsen voor vier gasten voor wie u al dan niet ontbijt verzorgt.
 • De B&B is gesitueerd in een deel van uw zelfstandige woning en niet op zich een zelfstandige woonruimte zijn. De B&B mag dus niet een eigen opgang, eigen keuken, toilet, wasgelegenheid of andere voorzieningen hebben. Kortom, u verhuurt een onzelfstandig gedeelte van uw woning en niet de hele woning.
 • U houdt een nachtregister bij en schenkt geen alcohol tegen betaling.
 • In het nachtregister houdt u bij de naam, woonplaats, datum aankomst en datum van vertrek van de gasten en registreert u het soort identiteitsbewijs waarover de gasten beschikken.

Conclusie vakantieverhuur of B&B

De vakantieperiode en feestdagen zijn een prima tijd om wat geld te verdienen aan de toeristen. Of u kiest voor vakantieverhuur waarbij u uw woning verhuurt terwijl u zelf elders verblijft, of u houdt een paar maanden een B&B. Maar dit mag niet onbeperkt en u moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Is dat het geval, dan kunt u snel aan de slag. Moeten er nog wat zaken worden geregeld, begin daar dan op tijd mee, want de boetes van de gemeente kunnen hoog zijn als u hierbij later op fouten wordt betrapt.
© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bed en breakfast?Wat is een bed en breakfast?Bed en breakfast betekent ook wel bed en ontbijt. Dit is een kleinschalige accommodatie waar men vaak maar enkele nachte…
Reizen met Airbnb: voor- en nadelenReizen met Airbnb: voor- en nadelenHomesharing heeft sterk aan populariteit gewonnen en wordt door zijn persoonlijke benadering steeds vaker als alternatie…
Een hotel boeken via Booking.comEen hotel boeken via Booking.comBooking.com is een website waar je terecht kunt voor het maken van reserveringen voor hotels. Het bedrijf richt zich enk…
Vastgoed, een appartement kopenVastgoed, een appartement kopenEen appartement kopen voor uw kind of om deze te verhuren, maar tegen welke prijs? Het kopen van een appartement is toch…

Preferente schuldeisers en preferente schuldenPreferente schuldeisers en preferente schuldenIs er sprake van een faillissement dan staan de schuldeisers vaak in de rij met hun vorderingen. Als niet alle schulden…
Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019Kinderopvangtoeslag 2019: kinderopvangtoeslagtabel 2019De inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag 2019 stijgt ten opzichte van 2018. Er is extra geld beschikbaar. Waarop hebt…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
 • Gemeente Amsterdam
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.