Elektronische belastingaangifte doen of op papier?

Elektronische belastingaangifte doen of op papier? Wanneer u in 2024 belastingaangifte moet doen over het inkomen in 2023 kunt u als particulier kiezen voor digitaal en elektronisch belastingaangifte inkomstenbelasting doen of op papier. Een ondernemer moet elektronisch belastingaangifte doen en heeft dus geen keuze. Elektronische belastingaangifte met DigiD heeft voordelen, maar er zijn nog genoeg mensen die kiezen voor het invullen van een belastingbiljet. Op papier of digitaal? Beide mag dus. Gebruikt u ook de vooraf ingevulde aangifte Inkomstenbelasting (VIA)?

Digitaal belastingaangifte doen met DigiD of met het belastingformulier?

De Belastingdienst ziet het liefste dat u digitaal en dus elektronisch belastingaangifte doet. Daarom is voor de Belastingdienst het papieren belastingformulier niet meer de standaard, maar de digitale belastingaangifte. U krijgt nog wel het bericht dat u belastingaangifte moet doen, maar dan wel elektronisch graag. Als u dit bericht krijgt, mag u altijd als particulier nog kiezen voor een belastingaangifte op papier. Als u geen blauwe enveloppe van de fiscus hebt gehad om aangifte te doen, kunt u zelf kiezen wat u doet: digitaal of op papier. Waar u ook voor kiest, doe op tijd uw aangifte, dat wil zeggen vóór 1 mei. Als u dat niet haalt, om welke reden dan ook, kunt u altijd uitstel aanvragen bij de fiscus. Dit heeft het grote voordeel dat u wat meer tijd krijgt, maar ook dat u geen verzuimboete krijgt, omdat u te laat bent met het invullen van uw loongegevens.

Digitaal belastingaangifte doen met DigiD gaat sneller

Het klopt dat digitaal belastingaangifte doen sneller gaat in die zin dat het pakket over de digitale snelweg wordt verstuurd. Wie laat is met zijn jaarlijkse aangifte richting Belastingdienst, kan alleen daarom al kiezen voor de elektronische wijze van versturen. Maar het invullen gaat in beginsel niet sneller dan op papier. Regelmatig vinden particulieren de elektronische aangifte ingewikkeld en lezen liever de instructies op papier. Als tussenvorm kunt u het belastingbiljet bij de Belastingdienst aanvragen, die invullen en vervolgens controleren met het programma op uw computer. Dan hebt u en een net kopie van de aangifte en u bent op tijd.

Voordeel van elektronisch belastingaangifte doen ten opzichte van aangifte op papier

Allereerst vindt de Belastingdienst het wel prettig als u elektronisch belastingaangifte doet. Het scheelt de fiscus het werk van het inscannen van de papieren versie en uw aangifte kan in beginsel direct worden verwerkt. Voor u is er pas een voordeel als u het aangifteprogramma na 1 maart downloadt. Vanaf 1 maart zijn in uw elektronische belastingaangifte dan al een aantal persoonlijke gegevens ingevuld die u dus niet nog een keer hoeft in te vullen. Dat is natuurlijk een prima service als uw gegevens ten opzichte van een eerder jaar niet zijn veranderd. In de praktijk is dat niet altijd het geval en in de praktijk blijken de vooraf ingevulde gegevens niet altijd juist te zijn. Bedenk dan wel dat de fiscus u verantwoordelijk houdt voor uw aangifte. U kunt niet terugvallen op het feit dat de fouten niet van u afkomstig zijn. Dat betekent dus dat u er goed aan doet om de vooraf ingevulde elektronische belastingaangifte goed te controleren en waar nodig aan te passen. Het papieren belastingformulier is een leeg formulier, waarop u alle gegevens nog zelf moet invullen.

De fiscale aftrekposten goed invullen

Of u nu digitaal op papier uw belastingaangifte doet, let vooral ook op het juist invullen van uw aftrekposten en het aanvinken van de heffingskortingen waarop u recht hebt. Is dit allemaal gedaan en verzonden, dan krijgt u uiterlijk in de maand juli uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting die is gebaseerd op wat u hebt ingestuurd. Daarna kan er nog een controle door de fiscus plaatsvinden die tot een gewijzigde belastingaanslag kan leiden,. Ook u kunt daarna nog fouten of vergeten posten ontdekken die in uw nadeel zijn. Breng die dan alsnog onder de aandacht van de fiscus dat de correctie nog kan plaatsvinden. Hebt u hierbij nog hulp nodig dan zijn er genoeg tips die u verder kunnen helpen, zo kunt u ook bij uw belastingaangifte eenvoudig belasting ontwijken.

De Vooraf ingevulde Aangifte Inkomstenbelasting (VIA)

De Belastingdienst helpt u bij het invullen van uw belastingaangifte door vooraf allerlei gegevens in te vullen. Deze Vooringevulde Aangifte Inkomstenbelasting (VIA) 2023 komt in maart 2024 weer beschikbaar. Controleer altijd uw gegevens van de Vooraf Ingevulde Belastingaangifte IB goed. Vooraf ingevuld wil namelijk niet zeggen dat alles al correct is ingevuld, terwijl u straks wel voor een correcte belastingaangifte 2023 en 2024 verantwoordelijk wordt gehouden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
DigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingDigiD machtiging belastingaangifte 2020 inkomstenbelastingGaat u ook digitaal belastingaangifte voorjaar 2021 over het jaar 2020? U kunt met DigiD ook iemand anders machtigen om…
De Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IBDe Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IBDigitaal belastingaangifte doen in 2024 over 2023 is eenvoudiger dan ooit. De Belastingdienst heeft een prettige service…
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…
Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2021 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2024 over aanslagjaar 2023. Wie 1 mei 2024 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…

Heffingskortingen en echtscheidingHeffingskortingen en echtscheidingEen echtscheiding heeft vele gevolgen, financieel en emotioneel. Financieel kunnen er grote veranderingen door een echts…
Huis met hypotheek verhurenHuis met hypotheek verhurenUw huis gedeeltelijk verhuren in 2020, 2021 of 2022 met toestemming van de bank betekent extra inkomsten en de mogelijkh…
Reacties

Robert Ruiz, 04-09-2018
L.S.,
Mijn vader heeft zijn echtgenote verloren in augustus 2017 en heeft zijn aangifte laten invullen op papier. Nu blijkt er 1 bankrekeningnummer met positief saldo niet ingevuld te zijn. De definitieve aanslag is reeds ontvangen. Met welk formulier dient de correctie gedaan te worden en dient dan de volledige aangifte weer opnieuw ingevuld te worden?
Met vriendelijke groet,
Robert Ruiz Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste Robert Ruiz,
De definitieve aanslag is kennelijk binnen en dat is het dan in veel gevallen. Wilt u toch nog een wijziging aanbrengen naar aanleiding van de papieren belastingaangifte, dan kan dat met een briefje aan de Belastingdienst Eindhoven, afdeling erfbelasting ( Postbus 4660, 5601 ER Eindhoven).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marianne, 25-06-2017
Voor mijn overleden vader moet ik aangifte inkomstenbelasting doen. Omdat hij is overleden kan dit helaas niet online, maar moet dit op papier.
Nu heb ik bij het invullen van het P formulier een foutje gemaakt. Dit heb ik doorgestreept, maar vroeg me af of je wel mag strepen in zo'n formulier. Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste Marianne,
Uw belastingformulier wordt in eerste instantie automatisch verwerkt en ingescand. Het geheel moet om fouten te voorkomen dus wel leesbaar zijn. Als er een belastingaanslag komt met daarin fouten, kunt u ook nog bezwaar maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

W. M. J. Claessen, 24-02-2017
L.S.
Ik maak gebruik van papieren aangifte. Normaliter ontvang ik het aangifteformulier al in de maand februari. Wanneer kan ik het formulier voor 2016 verwachten?
Bij voorbaat dank.
M.v.g.
W.Claessen, Roermond Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste W. M. J. Claessen,
De Belastingdienst wil het liefste geen papieren aangiften en is daarom niet scheutig met het versturen ervan. Wilt u toch op papier belastingaangifte doen, wat uw goed recht is, dan vraagt u deze zelf aan bij de Belastingdienst. Dat kan telefonisch.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Herman, 28-03-2016
Je kunt het vooraf ingevulde belastingformulier van de belastingdienst downloaden, doe ik liever niet.
Voorgaande jaren was er een link waarmee het lege belastingformulier kon worden gedownload.
Wanneer ik dezelfde link nu gebruik met jaartal 2015, geeft dit als reactie dat die niet bestaat.
Weet iemand of die link voor dit jaar ook bestaat en kan men mij die link dan aangeven, alvastdank. Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Herman,
Die link is door de Belastingdienst gewijzigd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. C. N. Bolleboom, 07-02-2016
Als senior van bijna 82 jaar wil ik zoals alle voorgaande jaren gewoon een grote blauwe envelop ontvangen
met het Aangifteformulier 2015. Ik heb in aparte mapjes kopieën van alle jaren met alle terzake dienende stukken in mijn archief en dat wil ik zo houden. Voor mij de meest eenvoudige, uniforme en inzichtelijke wijze!
Telebankieren doe ik ook niet!
De code Digide geeft bij mij tot heden toe alleen maar problemen en ik houd mij daar niet mee bezig.
Over een aantal jaren als onze generatie is verdwenen hebben jullie geen last meer van ons.
Kunt U mij dus gewoon het nodige toezenden of moet ik toch weer gaan bellen en een heel scala menu's doorlopen
om vervolgens heel lang te wachten omdat alle medewerkers in gesprek zijn?
Dit zijn mijn ervaringen, met dank aan de automatisering!

Met vriendelijke groet.
Jan Bolleboom. Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste J. C. N. Bolleboom,
Als u met de Belastingtelefoon belt, komt u in een menu en een vraag is of u belt voor de voor een formulier belastingaangifte. Als u daarop ja aangeeft, wordt u gevraagd om een paar gegevens en zodra die zijn ingetoetst wordt het formulier gratis opgestuurd. U kunt ook wachten op een medewerker. Infonu verzendt geen belastingformulieren, maar schrijft er vooral over.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Willem Souren, 08-01-2016
Goed dat u duidelijkheid verschaft over de kwestie digitaal of papier. De belastingdienst die wij daarvoor betalen doet dat niet. Waar op de site van de belastingdienst kan ik het papieren aangifteformulier vinden en aanvragen?

Vriendelijke groet,

Willem Souren Reactie infoteur, 14-02-2020
Beste Willem Souren,
Het papieren formulier kunt u telefonisch aanvragen via de belastingtelefoon.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-01-2024
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.