Schulden afbetalen

Schulden afbetalen Schulden ontstaan doordat er meer geld uitgegeven wordt dan eigenlijk kan worden uitgegeven. In deze materialistische tijd wil je die leuke kleding kunnen kopen, je huis mooi kunnen inrichten, een mooie auto voor de deur hebben staan en ook nog op vakantie gaan. Het is verleidelijk om hierin mee te gaan en om er zelfs leningen voor af te sluiten, totdat je moet gaan terugbetalen. Hoe betaal je zo snel mogelijk je schuld af en zet je daarmee je leven weer op de rit?

Maak schoon schip met je administratie

Als je schulden hebt, is dat vaak een moeilijke situatie en wil je er het liefst niets van weten. Je steekt je kop in het zand. De post stapelt zich op en misschien zelfs wel ongeopend. Om verdere problemen te voorkomen, moet je orde op zaken stellen. Zet een kruis in je agenda in het eerstvolgende weekend en besteed dan alle aandacht aan je poststapel en administratie.

Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Om orde op zaken te krijgen, heb je inzicht nodig in je bankzaken. Het is verstandig om een duidelijk overzicht van je inkomsten en uitgaven per instantie te maken. Kijk hierbij naar de bankafschriften van de afgelopen drie maanden. Vermeld in dit overzicht ook een kolom met alle gepinde bedragen. Maar daarbij onderscheid in boodschappen, andere uitgaven en alle losse gepinde bedragen. Nu weet je wat je totale uitgaven zijn per maand en weet je wat aan het einde van de maand het resultaat is.

Openstaande rekeningen

Alles wat nog betaald moet worden leg je op een aparte stapel en alle overige belangrijke papieren berg je netjes op bij alle overige papieren van die desbetreffende instantie. Het liefst in een ordner of bakje en anders in een l-mapje. Leg dan alle rekeningen die nog betaald dienen te worden op volgorde van belang. De huur of hypotheek is de eerste zorg, ook zorgkosten zijn belangrijk.

Bespaartips

Pinnen

Mensen pinnen met een groot gemak. Een tientje hier, een paar euro daar. Al die tientjes bij elkaar opgeteld, is snel honderd euro. Vaak onnodig besteed. Daarom: vermijd de stad of laat je pinpas thuis. Als je contant geld nodig hebt voor onderweg, pin dit dan vooraf per week. Pin niet meer dan noodzakelijk en laat je bankpas thuis.

Boodschappen

Doe voortaan één keer per week je boodschappen. Dan voorkom je dat je steeds in de verleiding komt extraatjes te kopen. Denk vooraf goed na wat je nodig hebt. Koop alleen huismerken en vries vlees, brood en diepvriesgroenten in. Koop een blok kaas of een pot pindakaas waar je even mee vooruit kunt en niet allerlei verschillende vleeswaren die duur zijn en ook zo op. Koop limonade en geen dure frisdranken. Probeer al je boodschappen bij één supermarkt te doen. Onderzoek wijst uit dat koopjesjagers die meerdere supermarkten bezoeken, duurder uit zijn door de extra aankopen die ze dan doen.

Laat je voorlichten over afbetaling van je restschuld

Laat je voorlichten over jouw persoonlijke situatie. Als je meerdere leningen hebt uitstaan, kijk dan naar de hoogte van de rentes die je moet betalen. Soms kan het interessanter zijn om een nieuwe lening af te sluiten met een gemiddeld lagere rente waarmee je de andere leningen in één keer kunt afbetalen. Doe dit niet zomaar. Laat je goed voorlichten want een verergering van de situatie is natuurlijk niet gewenst! Het is ook verstandig contact te zoeken met de instanties waarvan je de rekeningen niet kunt betalen. Samen kan je dan kijken naar oplossingen. Mocht dat niet lukken, dan is het toch goed dat je de betreffende instantie hebt ingelicht. Communiceren is beter dan gewoonweg niet betalen!

Verkoop oude spullen

Misschien kan je wat spullen verkopen om wat geld binnen te krijgen. Kijk eens met andere ogen naar je spullen. Wat kan je best missen en verkopen? Denk ook eens over je auto na. Misschien kan je best even zonder auto? Wat kost je auto eigenlijk per maand en wie weet is het verstandiger je auto te verkopen en een goedkopere auto terug te kopen?

Meer salaris of een nieuwe baan?

Denk eens na over je inkomen. Heb je een goed salaris voor wat je doet of zou je meer kunnen verdienen? Misschien werk je parttime en zou je eigenlijk best fulltime (tijdelijk) kunnen werken? Als je schulden behoorlijk zijn, is het soms gewoon verstandiger op zoek te gaan naar een beter betaalde baan of een baan waarbij je meer uren kunt draaien.

Recht op subsidies of andere teruggaven?

Informeer of je in aanmerking komt voor subsidies of andere teruggaven van de belasting. Laat je daarbij voorlichten.

Praat erover!

Vertel je omgeving hoe je ervoor staat. Dit helpt je omgeving te begrijpen dat je niet altijd een cadeautje kunt meebrengen of altijd iets lekkers bij de koffie in huis hebt. En wie weet, krijg je dan ineens hulp uit onverwachte hoek? Verder lucht het natuurlijk ook op om er eens je hart over uit te storten.

Blijf sparen!

Kijk of er, ondanks alle schulden, toch nog een klein bedragje per maand gespaard kan worden. Ook kleine bedragen sparen, helpt!

Lees verder

© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom stress en zorgen over geld en schuldenAls je problemen hebt met geld of schulden kan dat leiden tot een ernstige stress. Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld…
Lening terugbetalenLening terugbetalenEen lening aflossen is niet eenvoudig, maar wel belangrijk voor je financiële vrijheid. Als je schulden wilt afbetalen m…
Schulden aflossen met schuldenSchulden aflossen met schuldenMensen die in een moeilijke financiële positie zitten, kunnen soms genoodzaakt zijn om een lening af te sluiten om ander…
Van schulden af komenVan schulden af komenHet is eenvoudig om een lening af te sluiten, maar lastiger om er weer vanaf te komen. Bij het afsluiten van een lening…

Geld lenen: waar moet je op lettenJe komt het in je leven wel eens tegen dat je net wat geld tekort komt. Je kan proberen wat bij familie en vrienden te k…
Deutsche Bank adviseert crowdfunding aan MKB'ersDeutsche Bank adviseert crowdfunding aan MKB'ersDeutsche Bank juicht de ontwikkelingen met betrekking tot crowdfunding toe, wat onder meer blijkt uit een publicatie beg…
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 19-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.