Geld lenen? Let op deze tips!
Uit onderzoek van het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) naar het leengedrag in Nederland, blijkt dat 6,5% van alle huishoudens (460.000 huishoudens) een persoonlijke lening of doorlopend krediet heeft. Van deze groep leners blijkt dat meer dan 10% het amper lukt de leningen weer af te betalen. Ook is gebleken uit hetzelfde onderzoek dat bijna driekwart van de leners hun geldlening als een last ervaart. In dit artikel meer informatie waar u op kunt letten als u toch graag een lening wenst af te sluiten.
Een lening of een doorlopend krediet
U heeft geld nodig. Misschien omdat u krap zit of misschien omdat u graag iets wilt aankopen. Geld lenen kost geld. Veel meer geld dan het geld wat u daadwerkelijk nodig heeft. U betaalt namelijk ook de rente over het te lenen bedrag. Verder betekent een lening dat u een schuld heeft.
Voordat u geld gaat lenen, is het daarom verstandig om eerst het volgende na te gaan: is de lening echt noodzakelijk of is de lening bedoeld om iets te kunnen aankopen wat eigenlijk gewoon te duur voor u is en waar u best nog zonder zou kunnen? Wat uw antwoord hierop ook is, het is uw eigen beslissing. Als u besluit uw lening te gaan regelen, let dan op de volgende zaken om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
Waar u op moet letten als u een geldlening gaat afsluiten
- Lees altijd goed de voorwaarden van de geldverstrekker en zorg dat u ze goed begrijpt!
- Wat is het onderpand voor de lening?
- Wat is de hoogte van de lening?
- Wat is de rente van de lening?
- Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij overlijden? Wordt dan de lening kwijtgescholden?
- Hoe is het geregeld met de mogelijkheden om af te lossen? Stel dat u de mogelijkheid heeft om wat meer af te lossen, mag dat dan? Of moet u dan een boete betalen?
- Hoelang loopt de lening? Om een lening te moeten aflossen voor de destijds gekochte auto die inmiddels niet meer voor de deur staat, is natuurlijk niet een gewenste situatie.
- Vergelijk vooraf van minimaal drie geldverstrekkers de rentetarieven, waarvan één van uw eigen bank.
- Soms verplicht de verzekeraar u om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten waardoor de premie hiervan samen met de rente hoger komt uit te vallen dan bij een andere partij die dit reeds heeft verwerkt binnen het tarief.
- Mooie cadeaus die worden toegezegd om u als klant te krijgen, zijn natuurlijk niet gratis. De prijs is allang verwerkt in de rente die u gaat betalen!
- Kijk vóór het afsluiten van de lening nog eens goed naar uw totale uitgaven per maand.
- Wees eerlijk naar uzelf en tel zowel alle vaste lasten bij elkaar op als uw vrije uitgaven (pinbestedingen etc.) Wat houdt u daarvan daadwerkelijk iedere maand over? Kijk dan ook nog eens terug naar de afgelopen maanden. Uw kredietverstrekker kijkt naar uw maandinkomen en misschien houdt hij rekening met uw hypotheek of huuraftrek, maar hij kijkt niet naar wat u daadwerkelijk nog verder overhoudt per maand. Hij wil u graag een lening verkopen.
Wetenswaardigheden over geldleners
Uit het NIBUD onderzoek kwamen nog een paar interessante wetenswaardigheden naar boven. Er blijken namelijk twee type mensen te zijn: geldleners en niet-geldleners. De geldleners beschouwen lenen als een gemak om een aankoop te kunnen doen van een bepaald product en zullen bij de keuze tussen sparen, lenen of afzien van de koop, een lening afsluiten om toch te kunnen kopen. Zij kiezen dan dus niet voor sparen. De niet-geldleners daarentegen zullen bij hoge uitzondering lenen en bij het voorbeeld van het vervangen van een kapotte wasmachine of auto zou 40% van de leners ervoor kiezen een lening af te sluiten, terwijl dat slechts 14% van de niet-leners zou doen.
Risicometer Lenen
Doordat leners zo gemakkelijk kiezen voor een lening zonder over de nadelen op lange termijn goed na te denken, zou het Nibud graag zien dat iedereen die een lening wenst af te sluiten, ter bescherming van zichzelf, eerst de Risicometer Lenen invult. Dit is een gratis internettool dat direct laat zien of een extra lening past binnen uw budget. U ziet dan direct of u de extra lasten wel of niet kunt dragen.
Lees verder