Geld lenen: waar moet je op letten

Je komt het in je leven wel eens tegen dat je net wat geld tekort komt. Je kan proberen wat bij familie en vrienden te krijgen. Als er echter grote bedragen moeten worden geleend, moet er met de volgende zaken rekening worden gehouden.

Rente

De rente die je op de lening gaat betalen zegt hoeveel geld het je gaat kosten om het geld te lenen. Een hogere rente betekent dan ook dat je meer moet gaan betalen voor het geld. Als je een lening van 50.000 euro tegen 4% rente afsluit, zal je over dit bedrag nog eens 2.000 euro moeten betalen. Als de rente maar 2% bedraagt is het rentebedrag ineens nog maar 1.000 euro. Het loont dus zeker om een lening te zoeken met de laagste rente.

Betrouwbare instantie

Het is ook erg belangrijk dat de instantie waar je je geld wilt lenen te vertrouwen is. De meeste banken stralen betrouwbaarheid uit door zich in een groot gebouw te vestigen, en de medewerkers verplichten om allemaal in goede nette kleren op hun werk te verschijnen. Als je via het internet een lening aan wilt vragen, wat tegenwoordig zeker tot de mogelijkheden behoord, kan je de mensen aan de andere kant niet zien, en dus niet beoordelen. Om toch te kijken of de website te vertrouwen is, kan je op de website zelf naar foto’s en recensies die klanten hebben achtergelaten kijken. Het is ook verstandig om naar vergelijkingswebsites te gaan, en daar te kijken wat mensen voor een ervaring met de instantie hebben. Onthoud dat in de financiële sector alles draait om vertrouwen. Als de rente die je over de lening moet betalen te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

Geen impulslening

Als je even krap bij kast zit, kijk dan eerst of er een andere manier is om geld bijeen te krijgen. Vraag jezelf ook af of je het geld echt nu nodig hebt. Misschien is sparen ook een optie. Veel mensen vergeten dat geld lenen ook geld kost, de rente over het geleende bedrag. Telkens als je geld leent moet dit worden terugbetaald met rente. De rente zorgt voor extra uitgaven. Het is daarom erg belangrijk om vooral geen impulslening aan te gaan. Hoe makkelijk het ook is om via internet een lening aan te gaan, Onthoud dat het geld misschien niet zo makkelijk kan worden terugbetaald.

Waarom leen je?

Stel jezelf ook altijd de vraag waarom wil je een lening aangaan? Als het om een cruciale aankoop gaat, denk aan het kopen van een huis. Zal je een lening aan moeten gaan. Als het antwoord op de hierboven gestelde vraag iets is als een extra vakantie. Moet je je afvragen of je echt deze vakantie nodig hebt, en of het misschien een beter idee is een jaar te sparen voor de vakantie. Zo krijgt de vakantie ook extra waarden, je hebt er immers voor moeten werken. Onthoud ook dat elke lening meer uitgaven met zich mee brengt.

Wat is de looptijd?

Dit is ook een punt om aandacht aan te besteden. Hoe sneller het geleende geld moet worden terugbetaald, hoe meer geld je per maand opzij moet leggen. Als je looptijd van een lening van 50.000 euro 5 jaar bedraagt moet je per jaar minstens 10.000 euro betalen. Als bij hetzelfde bedrag de looptijd 10 jaar bedraagt. Moet je minstens 5.000 euro per jaar afbetalen. Kijk hierbij goed naar je persoonlijke situatie. Hoeveel geld kan je per jaar missen aan het aflossen van de hypotheek.
© 2014 - 2024 Mrpromoteboy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kun je als oudere geld lenen?Kun je als oudere geld lenen?Wanneer ouderen geld willen lenen, blijkt dit in praktijk nog niet zo gemakkelijk. Banken staan niet te springen om oude…
Tips om geld te lenenTips om geld te lenenTegenwoordig willen veel mensen producten kopen voordat ze hier het geld voor hebben. Soms zijn de producten erg nodig e…
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…

Energiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huisEnergiebespaarlening: Investeren in een energiezuinig huisVanaf 21 januari 2014 kunnen woningeigenaren een lening afsluiten om daarmee te investeren in maatregelen waardoor het h…
Schulden afbetalenSchulden afbetalenSchulden ontstaan doordat er meer geld uitgegeven wordt dan eigenlijk kan worden uitgegeven. In deze materialistische ti…
Mrpromoteboy (40 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.