Belastingaangifte, checklist en documenten Belastingdienst

Belastingaangifte, checklist en documenten Belastingdienst Welke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de tijdslijn van de belastingaangifte en begin op tijd met uw gegevens te verzamelen. Gebruik een checklist die u bij elke belastingaangifte, ook die voor de belastingaangifte 2023 die uiterlijk 1 mei 2024 moet worden ingediend, bruikbaar is. Ook als u digitaal uw belastingaangifte bij de Belastingdienst doet met uw DigiD in 2023 of 2024.

Digitale belastingaangifte 2023 en 2024

Wie digitaal zijn belastingaangifte doet, moet niet denken dat alle gegevens zijn ingevuld. In tegendeel. Als u online de digitale belastingaangifte wilt doen, dan zijn pas vanaf 1 maart in een belastingjaar een aantal gegevens door de Belastingdienst ingevuld. Een aantal, niet allemaal. Bovendien is het zo dat elk jaar weer anders is en de fiscus niet van te voren weet of uw aftrekposten zijn veranderd. En bedenk ook dat uzelf verantwoordelijk bent en blijft voor uw belastingaangifte. De Belastingdienst helpt wel met de digitale versie, maar u dient altijd de gegevens van de vooraf ingevulde belastingaangifte IB goed te controleren. Het aangifteprogramma is immers niet altijd foutloos.

Papieren belastingaangifte 2023 en 2024

De Belastingdienst ziet het liefste een digitale belastingaangifte en wil het liefste ook alle belastingaanslagen digitaal verzenden. Daarvoor moet u dan wel uw berichtenbox activeren. Digitaal gaat sneller en bespaart een hoop papier en verzendkosten. Toch mag u als particulier altijd nog een belastingformulier aanvragen en invullen. De papieren aangifte kost u wat meer tijd en u mist allerlei berekeningen die geautomatiseerd wel zouden kunnen plaats vinden, maar veel mensen bewaren graag een kopie van de papieren belastingaangifte.

DigiD code

Digitaal belastingaangifte doen, vereist een DigiD code die ook actief is. Veel mensen hebben een DigiD code die niet actief is doordat hij al lange tijd niet meer is gebruikt. Wilt of kunt u zelf geen belastingaangifte doen, dan kunt u iemand machtigen met de DigiD machtiging bij de belastingaangifte inkomstenbelasting.

Checklist en documenten Belastingdienst 2023 en 2024

Wat hebt u nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? In de meeste gevallen zijn dat de volgende documenten en gegevens:
  • Uw BSN nummer;
  • Het jaaroverzicht met uw jaarloon en de al betaalde loonbelasting;
  • Het jaaroverzicht met uw jaarloon en de al betaalde loonbelasting van uw fiscale partner;
  • Het Financieel Jaaroverzicht van uw banken met de gegevens van uw rekeningen, vermogen, beleggingen, leningen, hypotheken, lijfrente en levensverzekeringen;
  • Het overzicht met de betaalde hypotheekrente;
  • De ziektekosten en specifieke zorgkosten die u hebt gemaakt;
  • De alimentatie die u hebt betaald gedurende het jaar;
  • De studiekosten en scholingsuitgaven die u hebt betaald;
  • De studiefinanciering die u hebt ontvangen;
  • De gemeentelijke beschikking met de WOZ-waarde;
  • De belastingaangifte uit een eerder jaar;
  • De cataloguswaarde van de auto van de zaak;
  • De kosten van openbaar vervoer;
  • De giften die u hebt gedaan aan goede doelen;
  • De erfpacht die u betaalt;
  • Vermogen in het buitenland.

Belastingaangifte doen in 2023 of 2024

Met deze checklist in de hand bekijkt u vervolgens goed welke fiscale aftrekposten er in uw geval mogelijk zijn en hoe u die aftrekposten het beste met uw fiscale partner kunt verdelen. De aftrekposten leiden tot een grotere teruggave als u ze plaats bij de meest verdienende fiscale partner.

Lees verder

© 2012 - 2025 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrek studiekosten en studiefinancieringAftrek studiekosten en studiefinancieringDe regels voor de particuliere fiscale aftrek van studiekosten zijn vrijwel gelijk gebleven. Er gelden voor de inkomsten…
Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteBelastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifteHoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fo…
Belastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingBelastingdienst & de verzilveringsregeling & TSZ regelingVaak is het belastbare inkomen zo laag dat u geen voordeel heeft van alle heffingskortingen in 2020 en 2021. U hebt bijv…
Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Aftrekposten inkomstenbelasting 2020 en 2021Ook al hebt u over 2022 minder aftrek, de aftrekposten inkomstenbelasting blijven belangrijk bij uw belastingaangifte in…

Restschuld als fiscale aftrekpost (nieuwe regels)Restschuld als fiscale aftrekpost (nieuwe regels)Is er een restschuld van uw hypotheek bij verkoop van uw eigen woning, dan staat de hypotheek onder water bij de bank. W…
Wonen in Nederland, werken in België en belastingverdragWonen in Nederland, werken in België en belastingverdragIn Nederland wonen, maar in België werken, grensarbeid? Wat betekent dat voor de hypotheekrenteaftrek in België (woonbon…
Reacties

Fhj Mulders, 25-01-2016
Mijn vraag is
Kan ik een betaalde Boeterente ivm rente verlaging uitsmeren over meerdere jaren b.v. 2015,2016,2017 en kan dat verstandig zijn? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Fhj Mulders,
Als uw bank rentemiddeling aanbiedt, smeert u de boete over meerdere jaren uit. Dat maakt het bedrag beter betaalbaar en betekent dat de rente de komende jaren iets hoger zal zijn:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120349-geen-hypotheekrenteaftrek-meer-door-rentemiddeling.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

P. Meerkerk, 05-03-2013
Overzichtelijk, netjes en duidelijk. Reactie infoteur, 15-11-2019
Dank je wel.

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-01-2024
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.