Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifte

Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifte Hoe herstelt u een fout in uw belastingaangifte voordat de belastingaangifte een definitieve belastingaanslag is? Een fout is zo gemaakt. Zowel in uw voordeel als uw nadeel. Van fouten die met opzet worden gemaakt bij de belastingaangifte houdt de Belastingdienst helemaal niet. U kunt ook aftrekposten in uw nadeel zijn vergeten. Ook die kunt u vaak nog corrigeren na een definitieve aanslag. Hoe kunt u op tijd een vergeten aftrekposten in de belastingaangifte of een andere fout herstellen bij de Belastingdienst? Uw belastingaangifte wijzigen wordt eenvoudiger.

Herstel zo een fout in de belastingaangifte, ook bij een definitieve belastingaanslag

Regelmatig worden er bij de belastingaangifte fouten gemaakt. Nu is fouten maken menselijk en ook de fiscus maakt ook wel eens fouten in uw voordeel. Maar ook de Belastingdienst kan niet zo maar een nieuwe definitieve aanslag in uw nadeel opleggen. Gebeurt dat wel dan kunt u waarschijnlijk in verweer komen.

Wat doe ik met de vergeten aftrekposten

Hoewel iedereen geacht wordt de Belastingwet te kennen, weet echt niet iedereen wat hij bijvoorbeeld aan aftrekposten mag opvoeren. Niet in de laatste plaats, omdat de regelgeving regelmatig verandert. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekpost buitengewone lasten en buitengewone uitgaven, ook hier doen zich regelmatig veranderingen voor. Doordat er regelmatig over aftrekposten wordt geschreven, realiseren mensen zich wat ze misschien tot dusverre aan aftrekposten voor ziektekosten zijn vergeten. Gelukkig is er vaak nog wat aan een een vergeten post te doen.

Er is nog geen aanslag van de Belastingdienst

Stel u hebt uw aangifte voor een bepaald belastingjaar ingediend en er is nog geen reactie van de Belastingdienst. Geen voorlopige aanslag, niets. In dat geval dient u gewoon een nieuwe aangifte in. Dat is bij de digitale vooraf ingevulde belastingaangifte IB het eenvoudigst, maar dit kan ook gewoon op papier. Een papieren formulier moet u apart aanvragen, voor de digitale belastingaangifte het u DigiD nodig.

Er is een voorlopige aanslag in het lopende jaar

Een voorlopige aanslag in het lopende jaar is gebaseerd op geschatte gegevens. Vaak worden hierbij door de fiscus de gegevens uit het vorige jaar overgenomen. Als die gegevens niet meer juist of verouderd zijn, dan vult u een nieuwe voorlopige aanslag in met de juiste gegevens. Een fout is zo eenvoudig te herstellen.

Er is een voorlopige aanslag naar aanleiding van uw belastingaangifte

Als u een voorlopige aanslag krijgt naar aanleiding van uw belastingaangifte, heeft u altijd zes weken de tijd na dagtekening van de belastingaanslag om bezwaar te maken. Gebruik dat om de vergeten posten alsnog aan te geven. Er is nog niets definitief, totdat de definitieve aanslag er is. En ook dan zijn er vaak nog mogelijkheden om fouten in de belastingaangifte en een vergeten fiscale aftrekpost te wijzigen.

De definitieve aanslag is binnen

Bij een definitieve aanslag krijgt u zes weken de tijd om bezwaar te maken. Als dit bezwaar wordt afgewezen, kunt u in het uiterste geval nog bezwaar aantekenen bij de belastingrechter. Regelmatig worden er rechtszaken gewonnen.

Fouten en fouten

Er zijn fouten en fouten. Als de Belastingdienst al over de noodzakelijke informatie beschikte, maar toch een steek heeft laten vallen kan de Belastingdienst niet op een eerdere definitieve aanslag terugkomen. Er moeten zich nieuwe feiten hebben voorgedaan om de zaak te kunnen heropenen. De maximale periode voordat sprake is van verjaring bedraagt 5 jaar.

Definitiever kan haast niet

Ook als u heel duidelijk bepaalde aftrekposten bent vergeten, kunt u na de definitieve aanslag en de periode van beroep daarbij, een verzoek doen om de aanslag alsnog ambtshalve bij te stellen. U hebt daar vijf jaar de tijd toe, maar dit vereist wel, dat u uw nieuwe aftrekposten heel goed kunt motiveren. De fiscus is overigens niet verplicht om uw verzoek op zo’n late termijn nog te honoreren. Maar niet geschoten, is altijd mis. Doen dus.

Belastingaangifte wijzigen wordt binnenkort eenvoudiger

De belastingaangifte wijzigen als hij als is ingediend is relatief eenvoudig. Iedereen heeft een elektronische brievenbus bij de Belastingdienst en kan daar zijn veranderingen in de belastingaangifte doorgeven. Ook de voorlopige belastingaanslag zal verdwijnen, omdat dat allerlei rompslomp voorkomt. Daar staat tegenover dat de Belastingdienst straks nog gedurende twaalf jaar op uw belastingaangifte kan terugkomen als fraude wordt vermoed. Nu is de uiterlijke navorderingstermijn vijf jaar.

Slot

Maak gebruik van uw mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen in 2019 of 2020 en ga desnoods in beroep. Als er geen nieuw feit is, is er ook geen wettelijke basis om u een nieuwe definitieve belastingaanslag op te leggen.

Lees verder

© 2009 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2019Sneller definitieve aanslag Belastingdienst in 2019Ook u kunt een versnelde definitieve aanslag van de Belastingdienst krijgen in 2019 en 2020. Dat betekent sneller uw gel…
Elektronische belastingaangifte doen of op papier?Elektronische belastingaangifte doen of op papier?Wanneer u in 2020 belastingaangifte moet doen over het inkomen in 2019 kunt u als particulier kiezen voor digitaal en el…
Uitstel belastingaangifte 2019 (controleer gegevens)Uitstel belastingaangifte 2019 (controleer gegevens)U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2019 over aanslagjaar 2019. Wie 1 mei 2020 voor zijn aangifte inkomstenbelastin…
Eigen belastingdomein: belastingaangifte 2019 en 2020 onlineEigen belastingdomein: belastingaangifte 2019 en 2020 onlineIedereen heeft een eigen belastingdomein en eigen deel van de website van de Belastingdienst voor zijn belastingaangifte…

Fiscaal advies inwinnenFiscaal advies inwinnenIeder voorjaar is het weer een heel gedoe. Het invullen van de belastingpapieren. De regels lijken vaak zo ingewikkeld d…
De Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IBDe Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IBDigitaal belastingaangifte doen in 2020 over 2019 is eenvoudiger dan ooit. De Belastingdienst heeft een prettige service…

Reageer op het artikel "Belastingdienst & herstel zo fout in je belastingaangifte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Antoon, 08-09-2020 08:37 #203
We krijgen vragen om inlichtingen van de belasting over onze spaarrekening in het buitenland.
Toen we eind 2016 weer in Nederland kwamen wonen hebben we een belastingconsulent ingeschakeld. Nu blijkt dat deze het spaarrekeningtegoed niet heeft opgegeven op de aangifte van het jaar 2017. 2018 en 2019 zijn wel correct.Kunnen we de aangifte van 2017 zelf herstellen? Reactie infoteur, 08-09-2020
Beste Antoon,
Als de belastingaangifte 2017 definitief is, kunt u niet een nieuwe belastingaangifte insturen. Omdat er inlichtingen worden gevraagd, is het vrijwel zeker dat de Belastingdienst de omissie heeft opgemerkt. In reactie op de inlichtingenvraag kunt u aangeven "sorry, sorry, de belastingconsulent is het voor 2017 kennelijk vergeten, maar voor 2018 en 2019 is het wel goed verwerkt". Ook dan kan voor 2017 een boete worden opgelegd maar kan niet worden gezegd dat u geen inlichtingen wilt geven. Denk er wel aan dat de Belastingdienst ook nog vele jaren terug kan gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Alex, 14-06-2020 12:38 #202
Ik heb de brief 'Aanslag 2019 - Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet' gekregen en moet een bedrag betalen. in de brief stond dat ik mijn aangifte Inkomstenbelasting nog kon wijzigen. Voor de zekerheid heb ik daar via Mijn Belastingdienst op geklikt om alles nog eens na te lopen. Nu blijkt alles te kloppen en wil ik het te betalen bedrag overmaken maar als ik nu de aangifte afsluit verschijnt de melding 'U hebt het volgende formulier nog niet verstuurd: aangifte inkomstenbelasting 2019.' terwijl ik dus niks wil wijzigen of het formulier opnieuw wil versturen, waarna ik weer moet wachten op een nieuwe aanslag van de BD. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 17-06-2020
Beste Alex,
De melding dat u het formulier nog niet hebt verstuurd is een reactie op het feit dat u opnieuw in uw belastingaangifte bent geweest. Hebt u uw belastingaangifte al verstuurd en wilt u niets wijzigen, dan kunt u het formulier gewoon weg klikken (eventueel uitloggen als het anders niet lukt).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Diederik, 10-06-2020 19:52 #201
Ik heb een fout gemaakt met het invullen van het M-biljet van mijn spaanse vriendin die sinds september in Nederland woont. Ik heb hier ingevuld dat haar buitenlandse salaris 12300€ was over de periode dat ze al in Nederland was. Dit is fout want dit was haar salaris tijdens haar periode in Spanje. Nu moet ze over deze 12300 een bedrag van 701€ ZvW betalen.

Hoe kan ik deze fout herstellen. Moet ik opnieuw het m biljet invullen ondanks dat de aanslag al binnen is? Gaat dit daarnaast veel rompslomp kosten of zou ik dit eenvoudig via de telefoon kunnen aangeven? Reactie infoteur, 13-06-2020
Beste Diederik,
U kunt een nieuwe belastingaangifte invullen en bezwaar maken tegen de belastingaanslag (motiveer wel waarom). Via de telefoon wijzigen zal niet gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

C. T. In 't Hout, 24-05-2020 14:36 #200
Zou de belastingdienst bij de verdeling van de aangeleverde cijfers niet de meest gunstige verdeling kunnen en/of moeten presenteren. Bij ons is dit jaar gebleken dat het in voorgaande jaren niet goed was verdeeld terwijl wij toen toch in de veronderstelling waren het helemaal goed te hebben gedaan. Met als gevolg dat wij te veel belasting betaalden. De gecorrigeerde aangiften worden niet in behandeling genomen.
De vraag is ook wanneer de door u gemelde wijzigingen worden doorgevoerd en of dan opnieuw een poging kan worden gedaan zolang ze binnen de termijn van 5 jaren vallen? Reactie infoteur, 26-05-2020
Beste C. T. In 't Hout,
De Belastingdienst hoeft u er niet op te wijzen dat er een betere verdeling van vermogen en aftrekposten mogelijk was geweest waardoor u minder belasting hoeft te betalen. Wel spijtig inderdaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ed, 14-05-2020 21:49 #199
In 2018 is achteraf gebleken ten onrechte belasting ingehouden over mijn 40 jarig ambtsjubileum. Na een gerechtelijke uitspraak wordt dit door werkgever binnenkort hersteld. Belasting aangifte 2018 is nu dus onjuist ingevuld. Kan ik dit nu gewoon veranderen door mbv nieuwe jaaropgave de salaris gegevens te wijzigen? Reactie infoteur, 17-05-2020
Beste Ed,
Dat hangt ervan af of uw belastingaanslag 2018 al definitief is. Is dat niet zo, dan stuurt u een nieuwe belastingaangifte in, is dat wel zo dan stuurt u een brief naar de belastingdienst met het verzoek om de gemaakte fout te herstellen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yasmin, 28-04-2020 00:13 #198
Op 9 februari jl. heb ik nog aangifte inkomstenbelasting gedaan over het jaar 2016, dit was ik helaas vergeten. Er staat een melding dat ik binnen 3 maanden bericht krijg, maar heb nog geen bericht gehad.

Op de site van de Belastingdienst lees ik dat het in sommige gevallen langer dan 3 maanden kan duren, bijv als een aangifte over een voorgaand jaar nog niet is afgehandeld. Nu heb ik vorig jaar een voorlopige aanslag gekregen over het jaar 2018, maar nog geen definitieve. Betekent dit dan dat mijn aangifte over dat jaar nog niet is afgehandeld en dat het bericht wat betreft mijn aangifte over 2016 daardoor later kan komen? Of staat dit er los van? Reactie infoteur, 30-04-2020
Beste Yasmin,
In deze corona tijd duurt alles wel langer dan normaal. Uw belastingaangifte over het jaar 2016 staat los van het belastingjaar 2019.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Puck, 22-04-2020 22:01 #197
Beste,

In schooljaar 2013/2014 heb ik studiekosten van €6.000 gemaakt (geen recht op studiefinanciering).
Sinds dit jaar (aangifte 2019) heb ik een degelijk salaris en wilde ik gebruik maken van de aftrekpost studiekosten.
Ik weet niet hoe ik dit kan verwerken in de aangifte van 2019. Kan dat überhaupt nog omdat het meer dan 5 jaar geleden is?

Met vriendelijke groet,

PG Reactie infoteur, 23-04-2020
Beste Puck,
Helaas is een vernieuwde aftrek studiekosten voor 2013/2014 niet meer mogelijk in de belastingaangifte 2019 door de verjaring na vijf jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klaas, 05-04-2020 12:04 #196
Ik heb 5-6 jaren geleden een buitenlandse rekening gehad, maar vanaf 3 jaren geleden staan het bij vooraf ingvulde gegevens. Ik heb die rekening al lang 4 jaren niet meer. Wat moet ik doen, want het staat elke jaar in vooraf ingevulde gegevens?

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 06-04-2020
Beste Klaas,
Als de rekening op uw belastingaangifte staat en dat volgens u niet terecht is, kunt u de rekening verwijderen door op de prullenbak rechts van de rekening te klikken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iole Hogewoning, 13-03-2020 07:15 #195
LS,
Ik heb de aangifte van 2019 verwijderd na de fout iets vergeten te vermelden. Kan ik nu na een paar dagen opnieuw aangifte doen, want direct daarna lukte niet? Reactie infoteur, 13-03-2020
Beste Iole Hogewoning,
U moet de aangifte ook niet verwijderen als u hem nog nodig hebt verstuurd. Aanpassen is oké, verwijderen niet. De Belastingdienst kan voor u een nieuwe link plaatsen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 10-03-2020 10:10 #194
Bij de vooraf ingevulde aangifte staat een negatieve banksaldo van de vorige aangifte. Dat is inmiddels hersteld en wil dat ook vermelden bij deze aangifte (2019). Hoe doe ik dat? Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste John,
Als u een bankrekening in box 3 bedoelt, dan kunt u die zelf aanpassen (eventueel verwijderen en opnieuw toevoegen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

E. Ran, 06-03-2020 12:08 #193
Wij hebben de laatste 18 jaar ieder jaar een schenking op papier gedaan - via de notaris - aan onze zoon.
Hij heeft dit nooit opgegeven in box 3.
Wij hebben het altijd wel afgetrokken in box.

Wat nu? Reactie infoteur, 07-03-2020
Beste E. Ran,
Uw zoon kan het vermogen dit jaar wel opgeven. De Belastingdienst kan maximaal vijf jaar teruggaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Natasja, 05-03-2020 23:08 #192
Hoi, wij hebben bij de belastingen in het jaar 2019 pas gezien dat onze 5 kinderen nooit op onze belastingbrief stonden. Dus resultaat dat we elk jaar rond de 8000 euro moesten betalen! Met dit te zien vorig jaar trekken wij de 1ste maal 8400 euro terug! Kunnen wij dit aanvechten en een paar jaar terug gaan?

Mvg tacha Reactie infoteur, 08-03-2020
Hoi Natasja,
Fiscale vorderingen verjaren na vijf jaar. Voer uw aftrekpost dus alsnog op en geef aan dat u die aftrek abusievelijk vergeten bent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kitten, 23-10-2019 13:39 #191
Beste Zeemeeuw,

Ik ben het M-biljet 2018 aan het invullen en vraag me af hoe ik vraag 1j moet interpreteren:
- Is de eerste vraag van 1j zo bedoeld dat ze ook gaat over mensen die alleen in de binnenlandse periode in Nederland bezittingen hadden en alleen roerende bezittigen hadden? Beeld vraag 1j: https://imgur.com/kuvG9sL
Dit is me niet duidelijk omdat de toelichting alleen onroerende bezittingen als voorbeeld geeft en omdat de opmerking bij 4b de indruk geeft dat de vraag alleen over de buitenlandse periode gaat, zoals in het M-biljet 2017 het geval was - in het M-biljet 2018 zijn de woorden "buitenlandse periode" echter verwijderd. Beeld vraag 4b: https://imgur.com/5YWfVMt
- Zoals hierboven vermeld wordt bij vraag 4B naar het antwoord op de eerste vraag van 1j verwezen, maar in zulke bewoordingen dat het lijkt of die vraag alleen over de buitenlandse periode gaat zoals in het M-biljet 2017. Moet wie niets in Nederland bezat tijdens de buitenlandse periode dan "0" antwoorden voor de buitenlandse periode?
- Wordt in de vraag in het onderste roze vakje van 1j met "Nederlands inkomen" alleen salarissen, uitkeringen, enz. bedoeld of ook bezittingen zoals bankrekeningen die "inkomsten uit sparen en beleggen" opleveren?

Met dank en vriendelijke groeten,
Kitten Reactie infoteur, 26-10-2019
Beste Kitten,
Bij vraag 1j gaat het om de periode dat u buiten Nederland woonde. In de toelichting van formulier M 2018 bij vraag 1 j staat dit nog wel duidelijk aangegeven. Als dit niet van toepassing is, kruist u neen aan. Quote toelichting: Vraag 1j:
"Had u in 2018 in de periode dat u buiten Nederland woonde inkomsten uit Nederland of bezittingen in Nederland? U bent in de buitenlandse periode in 2018 belastingplichtig in Nederland als u inkomsten uit Nederland of bezittingen in Nederland had. Het gaat bijvoorbeeld om de situatie dat u:
– loon, pensioen of een uitkering ontving in verband met in Nederland verrichte arbeid
– winst had uit een onderneming in of vanuit Nederland
– resultaat uit overig werk had in of vanuit Nederland
– voordeel had uit een aanmerkelijk belang in een in Nederland gevestigde vennootschap
– (rechten op) 1 of meer onroerende zaken in Nederland had of rechten op aandelen in de winst van een Nederlandse onderneming".

Met vriendelijke groet

Willems Stijn, 17-10-2019 08:41 #190
Ben vergeten de aftrek van mijn lening aan te geven, wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 17-10-2019
Beste Willems Stijn,
Om welke jaren gaat het? Tot vijf jaren terug kunt u de Belastingdienst vragen om alsnog een correctie op uw aanslag inkomstenbelasting aan te brengen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieta Annoniem, 02-10-2019 19:21 #189
Na overlijden van mijn vader weet ik niet of mijn moeder een F-formulier over (on)roerende goederen en de waarde van de ligplaats van haar woonboot heeft ingevuld. Zij heeft de rechten van langstlevende.
Na berekening weet ik dat wij, de 3 dochters belasting hadden moeten betalen over ons erfdeel minus het bedrag dat uit de formule over vruchtgebruik komt. 6%*bedrag ligplaats en geld*factor.
haar vrijstelling was te groot om belasting te moeten betalen.
Waar kan ik dit nazoeken, mijn moeder heeft toentertijd de belasting door een consulente laten doen, maar vindt het zelf te moeilijk om dit bureau te bellen. Ik dacht in die tijd dat het door het belastings-bureau goed gedaan was en heb me er geen zorgen over gemaakt. Nu ik alles over testamenten probeer te begrijpen kom ik erachter dat het wel belangrijk is dat het gedaan is/was. Reactie infoteur, 03-10-2019
Beste Pieta Anoniem,
Wellicht kunt u een kopie opvragen bij de Belastingdienst afdeling erfenissen. Bij de consulent een kopie opvragen is uiteraard het eenvoudigste.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rish, 11-08-2019 01:49 #188
Beste.

Ik heb 10mei 2019 belastingaangifte 2018 gedaan. Ik kreeg toen een bij mijn belastingdienst in mijn inbox een melding met een gele uitroeptekens dat ik binnen 3 maanden een bericht zou krijgen.

Echter is het vandaag zaterdag 10-08-2019 is 3 maanden. Nu ik terug kijk op de site van mijn belastingdienst in mijn inbox zie ik dat bij mijn aangifte over 2018 die gele uitroepteken waaronder stond dat ik binnen 3 maanden bericht krijg verdwenen.

Ik weet nu even geen raad van wat er aan de hand kan zijn… Ik krijg een bedrag terug. Maar weet dus niet of mijn aangifte überhaupt is behandeld. Enige idee wat er aan de hand kan zijn? Reactie infoteur, 12-08-2019
Beste Rish,
Aan het uitroepteken kunt u niet zien of uw belastingaangifte inkomstenbelasting al behandeld is, de Belastingdienst laat dat niet weten. Als dat wel het geval is, krijgt u snel bericht. Vaak is dat in de vorm van een voorlopige aanslag (teruggave) die later nog kan worden bijgesteld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Denorme Erik, 02-08-2019 13:15 #187
Toen ik 61 werd 3 jaar geleden had ik geïnformeerd om met pensioen te gaan.
Was toen niet mogelijk in SWT.
Begin deze week contacteerde ik het nummer 1765 om te vragen wat ik volgend jaar zou krijgen in pensioen.
En kreeg het antwoord dat ik nu al kon gaan.
Wet is vorig veranderd.
Maar wist hier niets van.
Niet via Belasting, vakbond, en of media.
Kan ik nu nog aanspraak maken op dit verloren jaar?
Beleefde groetjes.
Erik Denorme Reactie infoteur, 04-08-2019
Beste Denorme Erik,
In België is er voor iemand met een zwaar beroep sinds kort de mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan. Hoe dit per pensioenfonds uitpakt verschilt. Daarom neemt u hierover het beste contact op met uw pensioenfonds.
Met beleefde groeten,
Zeemeeuw

Karin, 25-07-2019 20:41 #186
In 2014 hebben wij een schenking/lening ("op papier" noemen ze dat geloof ik) van mijn moeder gehad toen wij haar huis kochten.
Hiervoor betalen wij 4% rente.Wij hebben in 2014 hier nooit een officieel document bij de notaris op laten stellen hierover.
Dat hoefde geloof ik toen nog niet…

Blijkbaar zijn in 2016 die regels hieromtrent verscherpt, want nu vragen ze er bij de belastingdienst (inkomstenbelasting) ineens wel om.

Ik twijfel nu of ik eigenlijk wel in aanmerking komt voor renteaftrek hierover.
Bij inkomstenbelasting 2014 en 2015 had ik het ook gewoon ingevuld als aftrekpost en toen deed de belastingdienst er niet moeilijk over.
En wat de boete zou zijn als ik de lening 2016 en in latere jaren toch bij Eigen woning (box 1) heb ingevuld, ipv schulden en beleggen (box 3) Reactie infoteur, 28-07-2019
Beste Karin,
Over een schenking op papier betaalt u als ontvanger van de schenking geen rente, maar de schenker (uw moeder). Wellicht ging het om een lening. In dat geval is de rente zeer waarschijnlijk fiscaal aftrekbaar, maar moet wel kunnen worden aangetoond dat er een lening is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tatiana Torres, 15-07-2019 20:50 #185
Mijn dochter werkt al vast sinds april 2017, vorig jaar kreeg ze nog 1400€ terug van de belasting. En als we nu haar belastingbrief doorgeven… zou ze dit jaar 800€ moeten betalen…,? Kan dit? En hoe komt het dan? Reactie infoteur, 16-07-2019
Beste Tatiana Torres,
Of en hoeveel uw dochter nog aan belasting moet betalen, hangt af van de hoogte van haar inkomen en hoeveel belasting er gedurende het jaar op haar loon is ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marga, 10-07-2019 21:00 #184
Na de definitieve aangifte ontving ik vandaag ook de definitieve berekening toeslagen 2018.
Tot mijn schrik zag ik dat de huurtoeslag geheel moet worden terugbetaald omdat het bedrag aan vermogen te hoog is.
Bij mijn weten mogen zowel mijn medebewoners (minderjarige kinderen) als ikzelf een maximumbedrag aan spaargeld hebben. Voor de toeslagen is dit bij elkaar opgeteld waardoor mijn vermogen te groot is (734 euro boven drempel) om voor huurtoeslag in aanmerking te komen. Bezwaartermijn aangifte is uiteraard net een paar dagen verstreken. Klopt het dat de helft van dit spaargeld door mijn ex had moeten worden opgegeven? Vorig jaar bleef ik onder de drempel en heb ik ook de volledige spaarbedragen zelf opgegeven (het gaat om zilvervlootspaarrekeningen van mijn vader voor en op naam van de kinderen, en waarvan mijn ex nooit op de hoogte was). Nu dit bedrag kennelijk dermate belastend is voor mijn eigen vermogen vraag ik me af of een herziening kan worden verzocht (en gehonoreerd). Moet mijn ex dan ook een nieuwe aangifte insturen en zo ja, wat als hij weigert?

Veel dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 14-07-2019
Beste Marga,
De ex-partner kan alleen als spaargeld opgeven wat van hem is op 1 januari van het jaar. Als dat de helft is, is ook uw belastingaangifte waarschijnlijk onjuist ingevuld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 05-07-2019 13:48 #183
In mijn reactie van 19 juni schreef ik dat ik een fout had gemaakt bij de herverdeling van mijn vermogensbestandsdelen en dat ik deze fout niet kan rechtzetten op grond van Artikel 2.17 lid 4 van de wet inkomstenbelasting 2001. Waarin staat dat het herverdelen niet meer mogelijk zou zijn 6 weken nadat de belastingaanslag definitief is vastgesteld.

Nu is bij mij al een situatie bekend waarbij iemand dezelfde fout gemaakt heeft, ook een paar jaar nadat de aanslag definitief vastgesteld was, een gewijzigde aanslag ingediend heeft en deze wel geaccepteerd is zonder ook maar een keer te verwijzen naar het genoemde artikel van de wet inkomstenbelasting.

Ik heb bij de inspecteur aangegeven dat dit mij zeer verbaasd en dat er schijnbaar met meerdere maten gemeten wordt. Als ik meerdere vergelijkbare situaties kan aandragen dan is de inspecteur genegen mijn bezwaar te accepteren, aan een voorbeeld heeft hij niet genoeg, dat zou toeval kunnen zijn.
Ik heb van hem zwart op wit de toeszegging gekregen dat personen die bereidt zijn hun gewijzigde aangifte met betrekking tot het verdelen van de inkomstenbestanddelen te overleggen om mijn zaak sterk te maken geen naheffing of correctie op hun gewijzigde aanslag hoeven te verwachten.
Wie kan mij helpen of welke mogelijkheden heb ik nog meer nu ik van een persoon en zijn fiscale partner kan aantonen dat de belastingdienst zich niet houdt aan Artikel 2.17 lid 4 van de wet inkomstenbelasting 2001 en minstens een gewijzigde aanslag heeft geaccepteerd waarbij alleen de vermogensbestanddelen zijn herverdeeld. Reactie infoteur, 05-07-2019
Beste Wim,
Heel goed! Maar ook dit (de herziening van de andere belastingaangifte) zou een foutje van de Belastingdienst kunnen zijn. Ben natuurlijk zeer benieuwd hoe dit afloopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cor van Ee, 23-06-2019 12:22 #182
Ik heb een foutje gemaakt bij mijn inkomsten belastingaangifte voor 2018 nadat hij definitief is gemeld door de belasting dienst. Daarna heb ik een nieuwe verstuurd met de juiste gegevens.
Wordt dit nu automatisch verrekend of moet ik andere acties ondernemen. Is definitief definitief? Reactie infoteur, 24-06-2019
Beste Cor van Ee,
Definitief hoeft bij een belastingaanslag niet definitief te zijn, maar de Belastingdienst kan een herziening van de belastingaangifte dan wel afwijzen. U hebt uw belastingaangifte opnieuw verzonden, en wacht vervolgens op de reactie van de Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van Baast, 19-06-2019 23:45 #181
Ik heb per ongeluk de aangifte van 2016 geopend door op knop wijzigen te klikken. Wat gebeurt hier nu mee? Kan ik weer op de knop verwijderen drukken of haal ik dan de hele aangifte weg? Ik hoef namelijk niets te wijzigen Reactie infoteur, 20-06-2019
Beste Van Baast,
Zolang u niet op verzenden hebt gedrukt, gebeurt er niets met de wijziging. U kunt de wijziging ook terugdraaien, uiteraard zonder te verzenden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 19-06-2019 09:57 #180
De afgelopen jaren heb ik bij het invullen van mijn aangifte belasting een fout gemaakt bij het herverdelen van de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen. Bij het invullen van mijn belastingaangifte 2018 ontdekte ik deze fout. Door deze fout heb ik de afgelopen jaren veel te veel aan belasting betaald. Medewerkers van de belastingtelefoon adviseerde mij de desbetreffende aangiftes te wijzigen en opnieuw in te dienen. Enige tijd geleden ontving ik bericht dat mijn verzoek om ambtshalve vermindering is afgewezen.
In het schrijven staat dat ik tegen deze beschikking bezwaar kan maken.
Vandaag kreeg ik een telefoontje van de belastingdienst dat ook mijn bezwaar tegen de beschikking ook is afgewezen.
Mijn verzoek voor herverdeling is afgewezen omdat de aanslagen onherroepelijk geworden zijn en specifiek uitgesloten zijn door de wetgever conform artikel 2.17 lid 4 van de wet inkomstenbelasting 2001.
De fout die ik gemaakt heb bij het herverdelen van de gemeenschappelijke inkomensbestanddelen is ingegeven door misleidende informatie op de web site van de belastingdienst en verwarrende melding die gedaan worden door het aangifte programma van de belastingdienst tijdens het herverdelen.
Deze argumenten heb ik ook uitgebreid beschreven in mijn bezwaarschriften.
Welke mogelijkheden resten mij nu nog of moet ik berusten in deze situatie en mijn verlies van meerdere duizenden euros aan te veel betaalde belasting voor lief nemen? Reactie infoteur, 20-06-2019
Beste Wim,
Artikel 2.17 lid 4 van de wet inkomstenbelasting 2001 maakt wijziging van de verdeling (toerekeningsregels) inderdaad mogelijk totdat de belastingaanslag definitief vaststaat. Als dat bij u het geval is, zijn er weinig mogelijkheden meer. U kunt naar de belastingrechter en Hoge Raad, maar de kans op succes is dan klein.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corrie, 09-06-2019 18:00 #179
Ik heb voor het eerst zelf mijn Belastingaangifte voor 2018 ingevuld. Maar nu is het helemaal afgehandeld en hoor ik dat je bepaalde kosten had mogen aftrekken.
Dit ben ik vergeten maar de aangifte is reeds afgehandeld. Kan ik hier nog iets aan doen en zo ja hoe ga ik dit nog regelen?
Ik ben een leek op dit gebied.
Met vriendelijke groet,
C.W. Reactie infoteur, 10-06-2019
Beste Corrie,
Als uw belastingaanslag definitief is en u bepaalde posten bent vergeten, kunt u contact opnemen met de Belastingdienst en vragen om alsnog met een aantal vergeten posten in uw belastingaangifte inkomstenbelasting rekening te houden. Het meest eenvoudige is een brief waarin u aangeeft welke posten u in de aangifte over 2018 bent vergeten en om welke bedragen het volgens u gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Corrie, 08-06-2019 14:32 #178
Ik ben vergeten te belasting aanslag 2015 in te vullen, kan dit nu nog?
Mvg Reactie infoteur, 10-06-2019
Beste Corrie,
Hebt u geen bericht gehad dat u belastingaangifte moest doen, dan kunt u over het belastingjaar 2015 nog tot 31 december 2020 belastingaangifte doen. Hebt u wel bericht gehad, dan kunnen er andere termijnen gelden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Betsy, 12-05-2019 10:36 #177
Ik heb deze week mijn definitieve aanslag over 2018 ontvangen ( inkomstenbelasting ). In 2018 had ik nagenoeg geen inkomsten uit mijn startende bedrijf, maar wel mijn gebruikelijke kosten en ik had daardoor een negatief inkomen. In de veronderstelling dat dat toch geen zin had, heb ik onkosten die ik voor mijn bedrijf heb gemaakt ( reiskosten, marketingkosten etc, ) niet meegenomen in mijn belastingaangifte over 2018. Tot mijn verbazing kreeg ik bericht dat mijn aanslag 2018 vanwege het negatieve inkomen wordt verrekend met mijn aanslag 2015 toen ik nog in loondienst werkte en een goed inkomen had. Ik krijg nu best een behoorlijke som terug, waar ik natuurlijk blij mee ben, maar vraag me tegelijk af of het nu achteraf gezien niet onverstandig is geweest mijn onkosten niet op te voeren. Misschien had ik zelfs nog een groter bedrag kunnen terugkrijgen, denk ik nu.
Kan ik dat nu alsnog doen en heeft het zin?
Alvast dank voor uw antwoord!
Vriendelijke groet,
Betsy Reactie infoteur, 15-05-2019
Beste Betsy,
Het beste geeft u ook de onkosten van uw bedrijf door, ook daar kunnen winsten en verliezen over de jaren heen verrekend worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Iddris, 03-05-2019 06:59 #176
Ik heb in 2015 en 2016 bij invulling van aangiften fouten gemaakt bij de kop ( zorg van mijn kinderen) ik heb twee dochters die bij hun moeder woonden maar twee dagen per week bij mij verblijft en de weekenden deel ik de zorg met hun moeder samen. Eigenlijk omdat wij als X partners goede contact hadden, deed ik nog meer zorg voor de kinderen dan het nodig was. Maar omdat we geen co-ouderschap regeling hadden gedaan ( waar ik geen verstand van had, ) mag ik niet aftrekken. Ook omdat mijn x weigerde als nog coouderschap te ondertekenen, moet ik 4.985 voor beide jaren terug betalen. Kan ik nog herstel van die aangiften doen? Reactie infoteur, 03-05-2019
Beste Iddris,
Als een belastingaangifte definitief is, kunt niet een nieuwe belastingaangifte insturen maar wel de Belastingdienst schriftelijk en gemotiveerd vragen om met een bepaalde wijziging alsnog rekening te houden. Hebt u recent hierover bericht gehad dan kunt u daarop ook binnen 6 weken reageren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeanny, 30-04-2019 20:17 #175
Geachte heer. mevrouw,
Ik heb per abuis op wijzigen geklikt terwijl ik de aangifte al een maand daarvoor verstuurd had. Hoe kan ik die 2de aangifte die niet gewijzigd is en dus per abuis verzonden is, weer verwijderen of ongedaan maken? En welke datum geldt als inzenddatum als het niet veranderd kan worden?

B.v.d. Jeanny Reactie infoteur, 02-05-2019
Beste Jeanny,
Als u een paar dingen hebt gewijzigd en niet ook op de verzendknop hebt geklikt, is uw belastingaangifte zoals die eerder werd verzonden, niet aangepast.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daniel, 29-04-2019 15:48 #174
Geachte heer, mevrouw,
Ik heb afgelopen 3 jaar (2015,2016,2017) aftrekposten toegepast voor mijn eenmanszaak. Dit mag je 3 jaar doen binnen de eerste 5 jaar van je bedrijf. Is het mogelijk om nu nog dit te wijzigen van een voorgaande jaar en ze voor het jaar 2018 te gebruiken?
Mvg,
D. Reactie infoteur, 01-05-2019
Geachte Daniel,
U kunt hiervoor inderdaad een verzoek bij de Belastingdienst indienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saskia, 28-04-2019 23:26 #173
Gachte heer, mevrouw

Onlangs kwam ik er achter dat er een inkomens fout is gemaakt door de belastingdienst. Met een verschil van 10,000. Van het jaar 2014. Van het jaar 2015 zijn er een aantal vragen verkeerd beantwoord. Hoe lang terug kan ik nog mijn aangifte wijzigen? Ook al is de definitieve aanslag al ontvangen.

Met vriendelijke groeten,

Saskia Reactie infoteur, 29-04-2019
Geachte Saskia,
U kunt maximaal vijf jaar teruggaan net uw verzoek om een belastingaangifte aan te passen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

John, 27-04-2019 02:16 #172
Beste, vandaag aangifte gedaan van 2018. Tot ons verrassing krijgen we, eigenlijk mijn vrouw, een hoger bedrag terug. Dit komt kennelijk door de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Waar wij niet eerder van wisten.
Van 2017 staat iack niet in de aangifte. Ons zoon is toen in juli geboren. Kan de belastingdienst een fout gemaakt hebben of moet ik bij mijn adviseur zijn. Ik vraag me af of ik recht heb op iack van 2017. Mvg, J. Reactie infoteur, 29-04-2019
Beste John,
Voorwaarde voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting is dat het kind tenminste zes maanden op uw woonadres staat ingeschreven. Uw zoon is geboren in juli 2017 en dus valt hij voor 2017 net buiten deze fiscale boot.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

N. V. D. Ree, 24-04-2019 15:53 #171
Geachte here, mevrouw,
Ik mijn Aangifte ingevuld en is klaar om te verzenden.
Maar ik heb een fout gemaakt en wil op 0 beginnen hoe krijg ik hem weer leeg. Reactie infoteur, 25-04-2019
Beste N. v.d. Ree
Als u links in het menu klikt, komt u in een eerder deel van uw belastingaangifte terecht en kunt u vervolgens weer wijzigingen aanbrengen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cin, 16-04-2019 19:37 #170
Ja er staat echt €3700 bij en dat heb ik vorig jaar ook maandelijks ontvangen. Reactie infoteur, 17-04-2019
Beste Cin,
Wat u moet betalen wordt dan gesaldeerd met de 3.700 euro die u al via de voorlopige aanslag hebt ontvangen. Is dat bedrag te hoog geweest, dan zult u hiervan een deel terug moeten betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Raymondm (infoteur), 08-04-2019 12:23 #169
Beste, ik heb een vraag over de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
In 2016 gescheiden en twee dochters.
De aangifte 2016 en 2017 heb ik door een onafhankelijk iemand laten invullen. (Wel zelf ondertekend en verstuurd)
Aangifte 2016 is goed gegaan maar van 2017 kreeg ik afgelopen week een brief binnen m.b.t. de inkomensafhankelijke combinatiekorting dat deze niet klopt.
De inspecteur wil nu het convenant en de ouderschapsovereenkomst welke ik hem dan ook toestuur met uitleg van.
Nu heb ik het weekend alles uit gezocht en kom ik tot de conclusie dat "we" het destijds niet goed hebben ingevuld en geen recht heb op inkomensafhankelijke combinatiekorting. (Althans, het zal er om hangen. De ene week zijn ze drie dagen bij me en de andere week 2 dagen, maar met de extra dagen dat ze bij mij zijn zou het net wel kunnen)
Dit heb ik daarna online gewijzigd voor zowel 2017 als 2018 totdat ik zeker weet of ik hier recht op heb of niet.
Het geld wat ik terug heb ontvangen van 2017 heb ik gelukkig apart gezet.
Wat kan ik nog meer verwachten.
Alvast bedankt voor jullie reactie. Reactie infoteur, 08-04-2019
Beste Raymondm,
Een eis bij co-ouderschap is dat het kind doorgaans 3 maal per week hele dagen (24 uur) bij u is. Doorgaans geeft aan dat er kleine afwijkingen in een week zijn toegestaan die u in een andere week weer goed maakt, maar toch niet te vaak. De inspecteur wil kennelijk een nadere toelichting, maar daar hoeft u als u naar uw mening aan de voorwaarden voldoet en dat ook zo verwoordt, niet van te schrikken. De inspecteur zal ook naar de alimentatie kijken: wie de partneralimentatie krijgt dient dit bedrag op te tellen bij het inkomen, wie betaalt heeft aftrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cin, 07-04-2019 14:19 #168
Ik heb een vraag over de verdeling, vorig jaar kregen we een bedrag terug en nu moet ik bijna €1000 terugbetalen terwijl bij het kopje voorlopige aanslag ib en premie volksverzekeringen staat aangegeven dat ik een bedrag van 3700 ga ontvangen. Er zijn geen wijzigen tov vorig jaar, waar zou dit verschil aan kunnen liggen? Reactie infoteur, 08-04-2019
Beste Cin,
Bij het kopje voorlopige aanslag zou moeten staan wat u bij de voorlopige aanslag al hebt betaald of terugontvangen. Staat die 3.700 euro daar wel goed?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Heertjes, 24-03-2019 19:02 #167
Per ongeluk heb ik een vooraf ingevulde vraag van de belastingdienst verwijderd, ik heb al geprobeerd een nieuwe regel (bij de hypotheek) toe te voegen maar dit kan niet… ik kan nu geen gegevens invullen over mijn 2e leningsdeel. Hoe kan ik dit herstellen? Reactie infoteur, 25-03-2019
Beste Heertjes,
Links in het menu van de website kunt u klikken om in een eerdere stuk van de belastingaangifte terug te gaan. Komt u vervolgens weer op de pagina die u dan wilt wijzigen, breng dan de wijziging aan en klik opnieuw op akkoord.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janneke, 23-03-2019 19:45 #166
Ik vind nergens in het (papieren) M-biljet 2018 een vakje waar ik de door mij betaalde voorlopige aanslag kan aankruisen. Klopt dit wel? Mvg Janneke Reactie infoteur, 25-03-2019
Beste Janneke,
Bij het M-formulier is wel een rekenhulp gevoegd waarmee u kunt berekenen of en hoeveel belasting u moet betalen en daarin staat ook de regel "Al betaalde belasting en premie, Betaald via voorlopige aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen". Bij de vragen in het formulier wordt u hiernaar niet gevraagd. Uw voorlopige aanslag is uiteraard wel bij de Belastingdienst bekend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 18-03-2019 16:36 #165
Hoi, ik heb in de gezamenlijke aangifte van 2017 vergeten een goede verdeling te maken van spaargeld en dit bedrag 100% aan 1 persoon gekoppeld. Nu wil ik dit wijzigen naar ongeveer 50%-50% waarbij ik nog recht zou hebben op een paar honderd euro. Zal de belastingdienst deze wijziging honoreren op een definitieve aanslag. groet Reactie infoteur, 19-03-2019
Hoi Maarten,
Als u fiscaal recht hebt op een andere verdeling, zal de Belastingdienst dit goedkeuren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pim, 16-03-2019 22:40 #164
Heb per abuis in de aangifte van 2018 bij de aanvullende vragen ja geantwoord op de vraag of ik een voorlopige aanslag had ontvangen, dit moet nee zijn. Echter ik kom niet meer bij die vraag om daar alsnog nee in te vullen?
Iemand een idee hoe dit wel zou kunnen werken.
BVD Pim Reactie infoteur, 18-03-2019
Beste Pim,
Als u naar een eerder deel van uw belastingaangifte gaat, komt u de vraag vanzelf weer tegen. Daar kunt u ja door neen wijzigen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yasin, 12-03-2019 01:08 #163
Ik heb een studieschuld (prestatiebeurs niet omgezet in een gift)

In de aangifte van 2017 was deze al vooraf ingevuld door de belastingdienst.
Kan ik dit weer invullen voor 2018, omdat ik nog steeds schuld heb? Want dit is niet vooraf ingevuld.

Alvast bedankt! Reactie infoteur, 12-03-2019
Beste Yasin,
De studieschuld die u in 2018 nog hebt is in box 3 aftrekbaar als lening: De studiekosten zijn aftrekbaar in box 1 in het jaar dat u de beschikking ontvangt dat beurs niet is omgezet in een gift.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeffrey, 08-03-2019 18:10 #162
Ik heb per ongeluk de belasting aangifte van 2019 gedaan in plaats van 2018, wat schijnbaar een voorlopig aanslag is. Hoe kan ik dat weg halen. Alvast Bedankt. Reactie infoteur, 11-03-2019
Beste Jeffrey,
Met online uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 weg te halen bent u er niet, immers de aangifte is wel gedaan. Wat u wel kunt doen is uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanpassen, de laatste aangifte telt immers.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 07-03-2019 21:45 #161
Hoe komt het dat er zo'n verschil zit tussen het voorlopige aangifte programma en het uiteindelijke aangifte programma?
Ik heb in een jaar meer dan 65.000 ontvangen ivm ontslagvergoeding. Ik had daar al rekening mee gehouden. Die bedragen komen overeen maar moet nu tóch bedrag terug betalen ivm Tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning. Heeft dit niet in het voorlopige aanslagprogramma gezeten? Reactie infoteur, 09-03-2019
Beste Martijn,
De tariefsaanpassing eigen woning is een bijtelling waardoor de hypotheekrente niet meer tegen 52% kan worden afgetrokken. Dat beleid bestaat al enige jaren. Wel is het zo dat de input van persoonlijke gegevens in een voorlopige aanslag vaak gedateerd is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mol, 06-03-2019 21:19 #160
Goedendag,

Kom er dit jaar achter dat ik over 2016 en 2017 de aftrekpost "arbeidsongeschiktheidsverzekering" ben vergeten in te vullen.
Is dit te corrigeren met de aangifte van 2018? Reactie infoteur, 07-03-2019
Goedendag Mol,
Neen, wel kunt u de Belastingdienst vragen om uw belastingaanslag 2016 en 2017 aan te passen voor deze aftrekpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M., 05-03-2019 12:53 #159
Ik heb een bedrag bij gemaakte studiekosten ingevuld, alleen vergat wat kosten van bv boeken en examengeld erbij te tellen. Aangifte nog niet definitief gemaakt/verstuurd, dus ik kon het bedrag nog veranderen, alleen verandert het terug te krijgen bedrag nu dus niet mee, terwijl mijn totale studiekosten hoger zijn geworden. Waar kan dat aan liggen? Reactie infoteur, 06-03-2019
Beste M,
Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de te betalen belasting in een jaar per saldo al nul is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sas, 04-03-2019 13:26 #158
Ik zat de vooringevulde aangifte te bekijken, en stuit op - in mijn logica - een dubbele heffing. Kan dat?

De situatie is dat een woning eind dec 2017 is aangekocht. Geen makelaar, verkoper goeie bekende. Dit traject is heel snel gegaan om nog onder de 2017 regels te vallen voor het krijgen van de hypotheek, maar de huidige bewoner (niet eigenaar) had nog geen nieuwe woning. Dus om niet bruut te zijn heeft hij vier maanden nog in het huis mogen wonen (ik wel enig eigenaar). Uiteraard kleine vergoeding voor gehad. Maar na de vier maanden was de verbouwing begonnen.

In de aangifte wordt eigenwoningforfait berekend en de hypotheekrente in aftrek gebracht, maar daarnaast ook WOZ van de woning in box 3 opgenomen. Dat leidt tot een benadeling van mijn teruggaaf. Overigens weet de Belastingdienst nog niet alles bij voorinvullen. Want dit is de eerste woning, woonadres tijdens verbouwing was bij mijn ouders als zijnde thuiswonende. Dus omdat dit enige woning op mijn naam is met intentie om er in te wonen, zie ik dat als fiscaal "eigen woning" begrip. Dit lijkt bevestigd te worden door in box 1 op te nemen. Maar hoe krijg ik het uit box 3? Of, stel dat het toch box 3 is voor de periode dat de oude bewoner nog even in verbleef, hoe kan de WOZ waarde verlaagd worden naar - als het kan - iets pro rata?

Ik weet niet goed waar ik het antwoord kan vinden :( Reactie infoteur, 05-03-2019
Beste Sas,
1. U had wel de intentie om in de woning te gaan wonen, maar de woning was de eerste vier maanden niet leeg, iemand anders was op het adres ingeschreven. Dan kunt u de woning de eerste vier maanden in box 1 opnemen voor het deel dat niet verhuurd werd (de rest in box 3) of alles in box 3. Als alles in box 3 komt, gaat ook de eventuele hypotheek daarvan af en is er de eerste vier maanden geen hypotheekrenteaftrek.
2. Voor de Belastingdienst is de situatie per 1 januari 2018 maatgevend, in die zin geen pro rata voor box 3.
3. Na vertrek huurder wordt alles weer box 1. De pro rata geldt dan wel voor de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Krista, 02-03-2019 11:18 #157
Ik heb een vooraf door de belastingdienst ingevulde vraag in mijn belastingaangifte verwijderd, is dit nog mogelijk om te veranderen? Reactie infoteur, 04-03-2019
Beste Krista,
Als u een verandering al hebt opgeslagen, zult u zelf weer een regel met de oorspronkelijke gegevens moeten invoeren. Is de verandering niet opgeslagen, dan klikt u niet op akkoord.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

T. Noorda, 07-02-2019 13:45 #156
Goede.middag ik weet niet meer wat ik opgeven heb, vorig jaar mijn gehoorapp. of kunstgebit. hoe kom ik daar achter? Reactie infoteur, 07-02-2019
Beste T. Noorda,
In uw oude belastingaangifte staat alleen het bedrag opgenomen en niet waarvoor die aftrek precies is, dat zou in uw aantekeningen kunnen staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jacq, 30-01-2019 22:23 #155
Een familielid heeft door verwaarlozing jarenlang geen aangifte gedaan. De belastingdienst heeft geschatte definitieve aanslagen opgelegd met de daarbij behorende boetes. Nu hebben we dit onlangs ontdekt. Advies vd belastingtelefoon was om zsm nog een aangifte te doen over 2013. Dit was mogelijk tot 31/1/2019.
Vraag is in de door de belastingdienst opgelegde definitieve aanslag voor 2013 berekent men dat er 2000 euro betaald moet worden. Na invulling vh aangifteformulier komen wij uit op 150 euro betalen. Wordt dit als nog verrekend? Moeten we daar nog een apart verzoek voor insturen? Reactie infoteur, 01-02-2019
Beste Jacq,
Als u de belastingaangifte inkomstenbelasting op tijd instuurt, wordt de aanslag gecorrigeerd op basis van de belastingaangifte. Stuur ook een briefje waarin u om uitstel van betaling vraagt met verwijzing naar de situatie en de ingestuurde belastingaangifte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ernest, 28-12-2018 08:53 #154
Beste Zeemeeuw,

Waar kan je op een M-biljet aangeven welke kosten je hebt gemaakt voor de orthodontist e.d.?

Bvd, EA Reactie infoteur, 28-12-2018
Beste Ernes,
De niet vergoede kosten voor orthodontie vallen onder de uitgaven specifieke zorgkosten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chris Gielen, 12-11-2018 10:59 #153
Is na het verstrijken van de bezwaartermijn bij een fout van mij (foute verdeling) een ambtshalve herstel van de aangifte ook niet mogelijk? Reactie infoteur, 12-11-2018
Beste Chris Gielen,
Dan is een ambtelijke afdoening en herstel van de omissie in uw belastingaangifte inkomstenbelasting wel mogelijk, maar niet wettelijk verplicht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Twen, 24-10-2018 22:08 #152
Hallo, mijn vader is curator van zijn gehandicapte zus die in een instelling voor zwaar gehandicapten verblijft. 1 x per jaar ontvangt hij als curator een vergoeding voor reiskosten. Ik heb gelezen dat een dergelijke vergoeding onbelast is. Is hij verplicht om bij de inkomstenbelasting deze vergoeding op te geven? Reactie infoteur, 26-10-2018
Hallo Twen,
Als de vergoeding niet hoger is dan de gemaakte kosten, is dit geen inkomen en hoeft dit niet al zodanig te worden opgegeven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mesmand (infoteur), 20-10-2018 14:56 #151
Kan ik mijn belastingaangiften ook nog bijstellen naar een gezamelijke aangifte? Reactie infoteur, 22-10-2018
Beste Mesmand,
Dat kan zolang een belastingaanslag nog niet definitief is. Is de belastingaanslag wel definitief, dan kunt u hiervoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marion, 09-09-2018 01:20 #150
Wij hebben vergeten om de aftrekposten voor onze diëten in te vullen over het jaar 2016.
Deze aangifte hebben wij nu gewijzigd en we moesten een dieetlijst laten invullen door de huisarts. Dit netjes gedaan en verstuurd. Nu moesten wij opeens alle bonnen en kwitanties overdragen over de zorgkosten van 2016. Maar dit hebben wij al gedaan en hebben op basis daarvan kregen wij de definitieve aanslag op 22 december 2017. Nu legt de inspecteur ons een navordering op. Terwijl ik telefonisch heb uitgelegd dat wij al gepokt, gemazeld en gecontroleerd zijn

Wat kunnen wij nu nog doen om dit te voorkomen? En hoe kunnen wij dit in het vervolg beter doen. Want ook de diëten van 2015 zijn niet afgetrokken. Moeten wij nu een gewijzigde inkomstenbelasting invullen en alleen de dieet posten invullen?

Hartelijk dank alvast. Reactie infoteur, 13-09-2018
Beste Marion,
Als een belastingaanslag nog niet definitief is, kunt u een belastingaangifte nog wijzigen. Waarschijnlijk heeft de inspecteur uw belastingaangifte als een nieuwe belastingaangifte behandeld. Is een belastingaanslag wel definitief, dan volstaat een briefje aan de Belastingdienst waarin u aangeeft dat u graag nog een correctie wil opgeven en de Belastingdienst vraagt om daarmee rekening te houden. Als een inspecteur een aftrekpost doorpluist, kan hij om allerlei bonnen en bewijs vragen. Soms is het dan ook goedkoper om niet een correctie door te geven.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Charlie, 24-07-2018 11:03 #149
Ik kreeg de definitieve aanslag van 2017 en bleek dat ik door de jaarlijkse loonsverhoging 40 euro teveel heb ontvangen en moet nu alle subsidies die ik heb gekregen terug betalen. Tevens kreeg ik een nabetaling van een vorige werkgever ivm CAO, dit is bij mijn inkomen opgeteld en nu moet ik dus terug betalen. Nu hoorde ik dat je tandartskosten/orthodontie die niet vergoed worden kunt indienen als aftrekpost, tevens opleidingskosten voor je kinderen die nog geen recht hadden op studiefinanciering. Ik heb bezwaar gemaakt voor het eerste en opnieuw aangifte gedaan inclusief aftrekkosten en nu blijkt dat ik juist veel geld terug krijg. Een kopie van de aangifte heb ik bij het bezwaar gevoegd. Heb ik hier goed aan gedaan of maak ik nu een fout. Indien het goed is wanneer kan ik dan te teruggave verwachten? Reactie infoteur, 25-07-2018
Beste Charlie,
Met aftrekposten kunt u uw inkomen verlagen wat kan leiden tot een teruggave in plaats van een bijbetaling.Vaak zal de Belastingdienst bij bezwaar vragen om een motivering van uw aftrekposten, maar dat gebeurt niet altijd. De opleidingskosten van uw dochter zijn overigens niet bij u aftrekbaar. Nu is het even afwachten welke reactie er van de fiscus komt (die kan mee- maar ook tegenvallen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hakan, 07-07-2018 12:44 #148
Ik heb inkomstenbelasting 2015 ingediend en een voorlopige aanslag ontvangen. Er volgt maar geen definitieve aanslag 2015. Nu lees ik dat ze hier 3 jaar de tijd voor hebben dus tot 31 december 2018. Wat als de inkomstenbelasting dan nog niet is vastgesteld door de belastingdienst? Wat voor rechten heb ik of wat voor stappen kan ik dan ondernemen.moet ik de belastingdienst bijv. Ingebrekestellen en dwangsom eisen of…? Reactie infoteur, 09-07-2018
Beste Hakan,
Voorlopig kunt u alleen maar wachten helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Olaf, 31-05-2018 22:41 #147
In mijn belastingaangiftes van 2017 t/m 2013 heb ik een fout gemaakt. Ik heb diverse woningen in box 3 deze zijn alle verhuurd met recht op huurbescherming. Hierdoor krijg je een afslag van meestal 15% op je vermogen in Box 3. Nu heb ik huurbescherming verward met huurtoeslag. Om deze reden heb ik over deze jaren teveel belasting betaald. Voor de jaren 2014 t/m 2017 heb ik mijn aangiftes in het belastingprogramma van mijn belastingdienst.nl digitaal kunnen wijzigen en verzenden. Echter over het jaar 2013 lukt mij dit niet digitaal. De site zegt: open uw aangifte en wijzig uw gegevens en verzend de gewijzigde gegevens. Ik kan echter de aangifte niet openen. Weet iemand hoe dit moet. Reactie infoteur, 04-06-2018
Beste Olaf,
Misschien lukt het u wel als u het belastingprogramma uit 2013 downloadt en zo belastingaangifte doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michel, 30-05-2018 09:15 #146
Hallo, ik heb de aangifte over 2016 op 10 april ingediend en wil die wijzigen.

Bij het indienen van de aangifte kreeg ik de melding dat de belastingdienst binnen 3 maanden bericht probeert te sturen.

Als ik de aangifte wijzig en deze gewijzigde aangifte indien, wordt die dan ook nog steeds binnen diezelfde 3 maanden vanaf 10 april verwerkt? Reactie infoteur, 31-05-2018
Hallo Michel,
Ja, maar het kan zijn dat de Belastingdienst in eerste instantie reageert op de belastingaangifte die al is ingestuurd, omdat de laatste wijzigingen nog niet zijn verwerkt
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Daniel, 06-05-2018 20:08 #145
Hallo,

Ik heb over de afgelopen 5 jaren de verdeling over de partners voor ons ongunstig toegepast. Ik heb over die 5 jaren een correctie aangifte gedaan. Ik heb als toevoeging een contant geld bedrag opgevoerd in box 3. Binnen de partnertoewijzing heb Ik de verdeling anders toegepast op een voor ons gunstiger wijze. Per saldo resulteert alles in een teruggave van ca 100 euro per aangifte jaar.

De belastingdienst reageert door te stellen dat de onderlinge verdeling van vermogen niet meer mag worden aangepast. Vervolgens reageert men op het extra vermogen aan contant geld door te stellen dat t relatief kleine bedrag niet door hun in rekening zal worde gebracht…

De bedoeling van mij was dat t extra contant geld wel in rekening wordt gebracht en dat ik daarom de onderlinge voor ons gunstiger verdeling kan toepassen.

Kan ik belastingdienst verplichten mij t extra vermogen wel te berekenen, en mag ik in dat geval de onderlinge vermogens anders toewijzen? Reactie infoteur, 08-05-2018
Hallo Daniel,
De Belastingdienst is niet verplicht om op uw verzoek voor een andere vermogensverdeling in te gaan voor belastingaangiften die definitief zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Samuel, 01-05-2018 17:32 #144
Hoi,

Ik ben er achter gekomen dat mijn vriendin en ik jaren geleden (2013 of 2014) een fout hebben gemaakt met het fiscale partnerschap.
We zijn er achter gekomen dat we geen fiscale partners zijn. Hierdoor hebben we huur- & zorgtoeslag al die tijd niet gekregen terwijl dat eigenlijk wél mogelijk was.

Hoe kan ik het beste de fout kenbaar maken en laten wijzigen?
Is het ook zo dat huur- & zorgtoeslag tot 5 jaar terug te veranderen is of kan dat alleen tot één jaar terug?

Mvg,
Samuel Reactie infoteur, 02-05-2018
Beste Samuel,
De zorgtoeslag en huurtoeslag kunnen beperkt met terugwerkende kracht worden aangevraagd. U kunt in de meeste gevallen de zorgtoeslag voor 2017 aanvragen tot 1 september 2018. Hetzelfde geldt voor de huurtoeslag 2017.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. M. Wetenkamp, 28-04-2018 17:21 #143
Ik heb een flinke fout in mijn belasting aangifte 2017 gedaan, hoe kan ik die herstellen? Reactie infoteur, 30-04-2018
Beste S. M. Wetenkamp,
U kunt de aangepaste belastingaangifte inkomstenbelasting insturen, de laatst ingestuurde versie telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Roos, 11-04-2018 10:06 #142
Ik heb ten onrechte (per ongeluk) meerdere jaren teveel hypotheekrente ontvangen door de restschuld niet apart aan te geven, ik wist dat destijds niet en heb elke keer de aangifte van het jaar ervoor gebruikt. Ik heb dit gemeld bij de belastingdienst en zij gaven aan de aangiftes opnieuw in te vullen. Dit heb ik gedaan voor 2013-2017. Wat kan ik nu verwachten? Naast een navordering + rente ook nog een boete? En hoe zit het met de jaren ervoor? volgens de medewerker van de belastingtelefoon kon ik daar niks meer mee doen. Reactie infoteur, 12-04-2018
Beste Roos,
U hebt zelf aangegeven een fout gemaakt te hebben, nog voordat de fiscus het merkte. Daarom ligt het niet voor de hand dat u naast de navordering ook nog een boete zult krijgen. Dat u heffingsrente (belastingrente) moet betalen, dat wel:

https://financieel.infonu.nl/belasting/4029-verdien-aan-de-belastingdienst-heffingsrente.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maarten, 01-04-2018 12:41 #141
Ik ontdek dat ik van 2003 tot nu een vordering van 150.000,-- niet heb opgevoerd. Destijds is deze wel notarieel vastgelegd. Ik zal deze nu wel opvoeren. Kans is wel dat dit vragen gaat opleveren. Of moet ik dit schriftelijk melden? Verwacht u dat een navordering tot 5 jaar beperkt zal blijven? Reactie infoteur, 01-04-2018
Beste Maarten,
Als het niet gaat om geld op een buitenlandse rekening, is de navordering maximaal tot vijf jaar terug. Evengoed wordt er niet doorgevraagd door de fiscus, want niet alles en iedereen worden elk jaar gecontroleerd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerda, 26-03-2018 21:54 #140
Goedenavond,
Ik heb kortgeleden de aangifte van 2016 online gewijzigd. Als het goed is zal dit gevolgen hebben voor de toeslagen van dat jaar; komt er automatisch een nieuwe berekening/beschikking op basis van de laatst ingestuurde aangifte denkt u? Of moet ik nog een bepaalde actie ondernemen? Het gaat niet om inkomen maar vermogen.
Mvg,
Gerda Reactie infoteur, 27-03-2018
Beste Gerda,
Het gaat hier om een correctie na afloop van een jaar. Normaal gesproken komt de Belastingdienst dan ook zelf met een aanpassing van de toeslagen (maar dat kan wel even duren).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jaron, 14-03-2018 21:06 #139
Hallo,
Ik heb net mijn inkomstenbelasting ingevuld en bij 2016 per ongeluk gedrukt op "verzoek voorlopige aanslag inkomstenbelasting doen" in plaats van "Aangifte inkomstenbelasting" Wat is het verschil tussen die twee?
Ik snap niet helemaal wat "aanslag inkomstenbelasting" betekent.
Wat moet ik nu doen?

mvg,
Jaron Reactie infoteur, 26-09-2019
Hallo Jaron,
Als u nog over het jaar 2016 belastingaangifte moet doen, moet u echt de aangifte inkomstenbelasting invullen en niet de voorlopige aanslag. Meer informatie over een voorlopige aanslag vindt u in:

https://financieel.infonu.nl/belasting/120906-voorlopige-aanslag-2020-inkomstenbelasting-teruggave.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Johanna, 13-03-2018 12:01 #138
Ik ben er net achter gekomen dat mijn boekhouder voor de jaren 2014-2016 een aftrekpost ten onrechte heeft opgevoerd. Ik wil de aangiften daarom opnieuw indienen. Dit kost mij natuurlijk de terugbetaling plus rente. Loop ik ook nog risico op een boete? Reactie infoteur, 14-03-2018
Beste Johanna,
U loopt altijd kans op een boete, maar die wordt in de meeste gevallen pas gegeven als de fiscus denkt dat er sprake is van opzet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lida, 07-03-2018 15:26 #137
Ik heb een vraag ik heb per ongeluk een verkeerde wijziging doorgegeven over mijn jaaropgaaf van 2017 hoe kan ik dat ongedaan maken ivm de huursubsidie!

MVG L Reactie infoteur, 08-03-2018
Beste Lida,
U kunt dan alsnog de juiste opgave (mijn toeslagen) doen. Dan vindt er een herberekening plaats, waarover u bericht zult ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suhad, 07-03-2018 15:15 #136
Hallo,
Ik heb een vraag. Ik heb sinds 2013 de aangifte voor mijn man en ik zelf ingevuld en ingediend bij de belastingdienst. Ik heb voor al deze jaren de koopsubsidie die wij nog steeds ontvangen, ingevoerd als uitkering zonder loonheffing. Pas dit jaar las ik dat de koopsubsidie onbelastbaar is. Ik hoefde het dus niet door te geven als inkomst. Wat moet ik doen om de extra betaalde belasting terug te vragen?

Groet, Suhad Reactie infoteur, 08-03-2018
Hallo Suhad,
Stuur een briefje naar de Belastingdienst waarin u gemotiveerd om een herziening op dit punt van uw belastingaanslagen vraagt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mim, 05-03-2018 21:38 #135
Hi,
Ik heb een vraag. Ik heb jaarlijks mijn aangifte ingediend en over alle jaren al een definitieve aanslag ontvangen. Ik heb sinds 5 jaar een chronische ziekte heb hiervoor heb ik veel reiskosten moeten maken naar Nijmegen. Echter heb ik dit nooit opgegeven tijdens de aangifte. Kan ik dit alsnog opgeven?

GR M Reactie infoteur, 06-03-2018
Hi Mim,
U kunt een brief sturen naar de Belastingdienst en tot maximaal vijf jaren terug vragen om een aanpassing van uw belastingaanslag in verband met de vergeten aftrekposten. Geef in uw verzoek duidelijk aan om welke jaren het gaat en om welke bedragen. Zog voor een goede motivering van de bedragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ad, 02-03-2018 11:27 #134
Kan ik nu nog tandartsrekeningen van 2015 bij de belasting opgave van 2017 indienen?
Ad Reactie infoteur, 02-03-2018
Beste Ad,
Neen dat kan niet bij uw belastingaangifte 2017 als die rekening in 2015 is betaald. U kunt wel een correctie aanvragen op uw belastingaangifte 2015:

https://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dijk, 11-08-2017 12:55 #133
Ik heb een brief gehad van de belastingdienst dat ik een ontslagvergoeding niet opgegeven heb over 2015. Dit was 6800 euro. Loonheffing daarover is 3000 euro. Ze gaan nu definitief berekenen. Heeft u enig idee wat mij te wachten staat?

Groet Dijk Reactie infoteur, 06-02-2018
Beste Dijk,
Iedereen kan een fout maken en daarom kan het zijn dat alleen uw inkomen uit 2015 wordt verhoogd waardoor u extra belasting moet betalen en geen boete. Een boete is vaak pas aan de orde als iemand meerjarig posten niet opgeeft. Ik vermoed dat u geen fiscale toeslagen ontving, want een hoger inkomen kan ook daarvoor gevolgen hebben.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eric, 31-07-2017 22:40 #132
Nog een vraagje over de verjaringstermijn van 3 wanneer er een aanslag opgelegd moet worden. Er is geen uitstel aangevraagd. Mijn aanslag over 2014 is nog niet afgegeven. Normaliter moet dat binnen 3 jaar dus voor 31-12-2017.

Maar wat nu als de aangifte door mij in april 2016 gecorrigeerd is? Schuift dan ook deze termijn op? Reactie infoteur, 02-08-2017
Beste Eric,
Bij een correctie van de belastingaanslag, start ook de verjaringstermijn opnieuw.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mara, 07-06-2017 00:48 #131
Als de belastingdienst eerst een brief stuurt dat je niet verplicht bent om aangifte te doen over 2016 en vervolgens een brief stuurt dat je aangifte op 1 juli binnen moet zijn. Ben je dan wel of niet verplicht om aangifte te doen? Reactie infoteur, 07-06-2017
Beste Mara,
U bent dan wel verplicht om aangifte te doen als de brief waarin staat dat u dit voor 1 juli moet doen op een later moment is verstuurd. Als beide brieven van de Belastingdienst vlak na elkaar komen, wordt het verwarrend en doet u er goed aan om contact met de Belastingdienst op te nemen. Daar kan namelijk ook een fout zijn begaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Delvenaar, 11-04-2017 11:44 #130
Ik ben bezig met mijn aangifte 2016. Nu kom ik tot de ontdekking dat ik in de aangifte 2015 ben vergeten een lening, dus vermogen op te geven. Het gaat om twintigduizend euro. De definitieve aanslag 2015 is afgehandeld. Hoe nu te handelen? Krijg ik dan ook een boete? Reactie infoteur, 12-04-2017
Beste Delvenaar,
Iedereen kan een fout maken, dus een boete hoeft niet per se. Het is ook maar de vraag of de Belastingdienst hier nog achter komt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van der Oord, 22-03-2017 18:13 #129
Ik heb zojuist mijn belastingaangifte verstuurd. Ik was in de veronderstelling dat de belasting op de hoogte was van mijn pgb inkomsten. Ik denk dat ik daar een fout heb gemaakt en deze niet als extra inkomsten heb aangegeven. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 23-03-2017
Beste Van der Oord,
U kunt uw belastingaangifte aanpassen en direct weer insturen. Uw laatste aangifte telt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Miek, 07-03-2017 08:43 #128
Ik heb op 2 dagen op een stembureau plaatsgenomen en daarvoor een vergoeding ontvangen van resp. 155,- en 162,-. Deze vergoeding geldt voor de gehele dag 7.00 - 23.00. Omdat het bedrag boven de toegestane 150,- per dag komt heb ik deze opgegeven. De helft is daarbij aan belasting ingehouden. Nu hoorde ik van anderen dat het maximum van 1500,- per jaar geldt en dat er dus geen belasting zou moeten worden ingehouden. Er is overigens nergens een mogelijkheid om op te geven dat het om vrijwilligerswerk gaat en niet opgeven lijkt me ook geen optie. Kan ik achteraf nog aanpassen of heb ik juist gehandeld en is plaatsnemen op een stembureau inderdaad zo zwaar belast? Reactie infoteur, 08-02-2019
Beste Miek,
Om de vergoeding als vrijwilligerswerk te zien mag de vergoeding per uur niet meer dan 4,50 euro bedragen. De vergoeding is anders inkomen dat bij de rest van uw inkomen wordt geteld. De hoogte van uw totale inkomen bepaalt welk belastingtarief daar bij hoort in 2016, 2017, 2018 en 2019:

https://financieel.infonu.nl/belasting/67956-vrijwilligerswerk-2019-en-de-belasting-of-bijstandsuitkering.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bos, 01-03-2017 16:12 #127
Ik heb in de voorlopige aangifte 1 van mijn werkgevers weggelaten met de knop "verwijderen" omdat ik dan een hoger bedrag terugkrijg dan dat ik deze zou laten staan. Is dit mogelijk? Of wordt dit altijd gecorrigeerd door de belastingdienst? (Ben je dus verplicht al je werkgevers te laten staan) Reactie infoteur, 02-03-2017
Beste Bos,
De Belastingdienst eist dat u de belastingaangifte naar waarheid invult, dingen die niet juist zijn kunt u corrigeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anoniem, 30-01-2017 14:47 #126
Ik heb waarschijnlijk over meerdere jaren te veel rente opgevoerd voor teruggave.
Een deel van de lopende hypotheek is gebruikt om een lening af te lossen (die niet voor het huis gebruikt was). Dat deel vd rente is dus niet aftrekbaar.
Ik dacht dat dat een deel van 25.000 guldens was maar het waren 25.000 euro's…
Ben ik verplicht dit aan de belastingdienst te melden?
Zo ja, moet ik dan van die jaren een nieuwe aangifte invullen?
Ik neem aan dat ik in dat geval ook de teveel afgetrokken rente alsnog moet betalen? Reactie infoteur, 31-01-2017
Beste Anoniem,
Iedereen kan per ongeluk een fout maken en is moreel verplicht om gemaakte fouten in de belastingaangifte door te geven, maar een belastingaangifte verjaart na vijf jaar en de Belastingdienst ziet ook niet alles.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rosi, 24-10-2016 11:50 #125
Ik heb mijn belastingformulier digitaal ingevuld en verstuurd. Daaruit bleek dat ik ipv geld terugkrijg (hypotheekrente) geld moet toe betalen. Ergens heb ik dus een fout gemaakt. Kan ik de fout herstellen en hoe doe ik dat? Reactie infoteur, 26-10-2016
Beste Rosi,
Die fout kunt u ook weer digitaal herstellen, waarna u uw belastingaangifte opnieuw instuurt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sibel, 01-10-2016 16:54 #124
Voor de belastingaangifte 2015 hebben wij bewijsstukken moeten opsturen. Vandaag kregen wij bericht dat een betalingsbewijs uit het buitenland niet als betalingsbewijs geaccepteerd wordt. In het buitenland krijg je een bon mee met een stempel en dat is het bewijs een ander bon of factuur krijg ik daar niet. Het gaat hier om tandartskosten. Daarnaast worden de zorgkosten die wij zelf hebben niet geaccepteerd. Wij hebben een overzicht gestuurd die te vinden is op mijn univé, daar staat namelijk welke bedragen zijn vergoed en welke niet. Mag de belastingdienst de bewijzen niet accepteren?

Daarnaast sturen zij ook nog een een brief op over de belastingaangifte van 2012 die allang definitief is vastgesteld, vanwege de aangifte van 2015. Ook hierin willen zij bewijsstukken van zorgkosten. Mag de belastingdienst hier na bijna 4 jaar nog om vragen? Reactie infoteur, 03-10-2016
Beste Sibel,
De Belastingdienst kan tot vijf jaren teruggaan als er nieuwe feiten zijn. Onduidelijk is waarom de Belastingdienst uw betalingsbewijzen niet accepteert. Wellicht wil de fiscus een specificatie van uw behandeling in het buitenland en een bewijs dat de kosten gemaakt zijn voor een behandeling van uzelf en niet van een buitenstaander.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lisa, 27-09-2016 09:57 #123
Ik kreeg 2 weken geleden op de valreep nog even een blauwe envelop in de bus. Waarop stond dat ik maarliefst 949 euro zorgtoeslag moet terugbetalen over het jaar 2015. Dit is best gek, ik heb niet meer dan 550 euro zorgtoeslag gehad over het jaar 2015. Hoe kan dit? Is dit een fout? Reactie infoteur, 28-09-2016
Beste Lisa,
Dat moet inderdaad een fout zijn: of u kreeg te weinig uitbetaald of de belastingdienst vraagt te veel terug.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

S. Pereira, 20-08-2016 14:41 #122
Tot onze grote schrik hoorden wij zojuist dat onze boekhouder die de aangifte IB al jaren voor ons doet verzuimd heeft de premiebetalingen lijfrente in te vullen v.a. 2009 tot nu 2016. Nu schijnt het dat je de laatste 5 jaar kan wijzigen. Maar wat voor de vorige jaren? Reactie infoteur, 22-08-2016
Beste S. Pereira,
U kunt tot maximaal vijf jaren terug wijzigen, de andere jaren zijn inmiddels verjaard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lore, 09-05-2016 13:35 #121
Ik kreeg in 2014 een definitieve aanslag voor het jaar 2013. Nu in 2016 heb ik een wijziging toegestuurd gekregen met de vraag om een groot bedrag alsnog over te maken (mijn fout) en een berekende belastingrente van 600 euro. Nu snap ik best dat ik het foute bedrag dien recht te zetten. Volgens de wet mogen ze belastingrente aanrekenen maar is er dan geen limiet op? Want als men mij bij mijn definitieve aanslag in 2014 direct had gezegd dat er een fout in stond had ik geen belastingrente hoeven te betalen. Aangezien zij 2 jaar wachten heb ik 600 euro aan mijn broek. Is daar iets aan te doen? Ik heb inmiddels beroep aangetekend voor die belastingrente maar zij gaan er volgens mij van uit dat hun berekening correct is en ik dus moet betalen. Reactie infoteur, 09-05-2016
Beste Lore,
De belastingdienst wordt geacht niet langer over het sturen van een navordering te doen dan nodig is, dit om onnodige rentekosten te voorkomen. Of er te lang is gewacht, hangt er helemaal van af waar het om gaat en of de belastingdienst dit ook uit eigen bevindingen veel eerder had kunnen weten. Tegen de geheven belastingrente kunt u een gemotiveerd bezwaar indienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ineke, 29-04-2016 13:23 #120
Vorig jaar ben ik gescheiden en ben ik in onze koopwoning blijven wonen. Mijn ex heeft de eerste 3 maanden van dat jaar nog meebetaald aan de hypotheek, daarna heb ik alle rente en aflossing op me genomen. Hij heeft nu alleen voor zichzelf belastingaangifte gedaan waarbij hij de volledige renteaftrek claimt en de volledige inkomensafhankelijke combinatiekorting. Daardoor krijgt hij veel geld terug en krijg ik een hoge aanslag. Wat gebeurt er als ik mijn aangifte op dezelfde manier invul en ook die combinatiekorting opvoer en de rentebetalingen? Hoe krijg ik dat rechtgebreid bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 30-04-2016
Beste Ineke,
Dat is wel bizar. Als u recht hebt op deze posten, vult u ze in uw belastingaangifte in. Doe een nieuwe belastingaangifte voor uzelf. De belastingdienst kan wel vragen om aan te tonen wie er hoeveel hypotheekrente betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Greet Hartman, 26-03-2016 16:09 #119
Geachte heer, mevrouw

Ik heb een fout gemaakt bij het invullen van mijn voorl aanslag 2016.Ik heb een punt verkeerd gezet waardoor ik 12000 euro moet betalen i.p.v 1200.Heb gebeld met de belasting dienst, die heeft mij geadviseerd om uitstel van betaling aan te vragen wat
ik heb gedaan.Ik heb uitstel gekregen tot 31 december.Ook heb ik een wijziging aangebracht in een nieuwe voorl.aanslag 2016.
Mijn vraag: Wat gaat er nu gebeuren met die aanslag?Ik neem aan dat ik die niet hoef te betalen.

Uw reactie graag. Reactie infoteur, 27-03-2016
Beste Greet Hartman,
U kunt gewoon een gewijzigde voorlopige aanslag inkomstenbelasting insturen. Uw laatste aangifte geldt. De betaling en de behandeling van de nieuwe aangifte kunnen elkaar doorkruisen, maar omdat u ook uitstel van betaling hebt aangevraagd, zal dat waarschijnlijk wel goed gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bas, 01-03-2016 18:18 #118
Beste,

Mijn belastingadviseur heeft mij afgelopen jaar aangegeven dat ik recht heb op inkomensafhankelijke combinatiekorting. Ik ben een alleenstaande werkende man met co-ouderschap (al sinds 2012). Ik was altijd in de veronderstelling dat mijn ex partner hier alleen recht op heeft. Nu is dit ook aangepast, maar mijn vraag is of het zin heeft om dit nog te wijzigen voor de jaren 2013 en 2012 toen ik dit niet heb gehad. Reactie infoteur, 02-03-2016
Beste Bas,
Als u er recht op had, kunt u de Belastingdienst vragen om alsnog met deze heffingskorting in deze jaren rekening te houden en u hiervoor uit te betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leon, 01-03-2016 16:16 #117
Dag,
Over de laatste 5 jaar is er door een misverstand mijnerzijds maar een gedeelte van de hypotheekrente opgevoerd voor belastingaftrek. De belastingteruggave van 2011-2014 zijn i.p.
afgesloten hoe kan ik het bedrag nog claimen? Reactie infoteur, 02-03-2016
Dag Leon,
U kunt de Belastingdienst een brief sturen en onderbouwd aangeven dat u nog een correctie wilt aanbrengen in uw belastingaangifte. Het gaat dan om een ambtelijke afdoening. De Belastingdienst is na een definitieve belastingaanslag niet verplicht om nog een teruggave te doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pip, 23-02-2016 14:31 #116
Dag,
Vorig jaar heb ik opleidingskosten afgetrokken. Hierna kwam er bericht dat er een steekproef wordt uitgevoerd naar mijn aangifte. Daartoe heb ik binnen een aantal weken gegevens moeten aanleveren. Wanneer kan ik nu bericht terug verwachten/wordt dit afgerond? Reactie infoteur, 24-02-2016
Dag Pip,
Dat hangt er meestal van af hoeveel er uitgezocht moet worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nel, 15-02-2016 20:21 #115
Nel 15-02-2016
Ik betaal over mijn Duitse weduwerente in Nederland zorgverzekering, de belastingdienst geeft dit bedrag door naar Duitsland, dit doen ze maar een keer over verschillende jaren! Duitsland betaald mij hiervan een gedeelte als zorgtoeslag terug, dit wordt dan door de Nederlandse belastingdienst bij mij inkomen geteld, kan dat? Reactie infoteur, 16-02-2016
Beste Nel,
Er is een belastingverdrag met Duitsland waarin staat dat Duitsland over een weduwenpensioen belasting heft, daarom geeft Nederland die gegevens door. Als de fiscus u een gedeelte van "zorgtoeslag" betaalt, is het geen inkomen, anders wel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Adrie, 25-12-2015 16:25 #114
Over 2007, 2008 en 2009 heb ik extra inkomen opgegeven als bijverdiensten terwijl dat zakelijke omzet was.
Daardoor veel te veel belasting betaald.
Ik heb begrepen dat je na maximaal 5 jaar nog kunt corrigeren.
Is er geen enkele ontsnappingsclausule (op grond van redelijkheid en billijkheid)?
Over bedoelde omzet heb ik wel BTW afgedragen.
Heb ik op welke manier nog enige kans op teruggave? Reactie infoteur, 26-12-2015
Beste Adrie,
Tot maximaal vijf jaar na de definitieve belastingaanslag zijn uw kansen het grootst, daarna zal de Belastingdienst aanvoeren dat uw claim verjaard is. Maar u kunt het natuurlijk altijd proberen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamina, 06-12-2015 11:46 #113
Wij hebben de definitieve berekening zorg en huurtoeslag ontvangen. Hierin in het verzamelinkomen van de bri gebruikt. Waar dus het loon van mijn 2 kinderen die niet meer thuis wonen is opgenomen. Dit heb ik netjes in een bezwaarschrift doorgegeven. Nu heb ik een definitieve besluit ontvangen waarin staat dat dat niet is gebeurd, maar dat is wel het geval want het vermelde bedrag is een totaal bedrag van het meegetelde inkomen van mij kinderen die niet meer thuiswonen. Nu mag ik in beroep bij de rechter. Ik weet dat ik gelijk heb. Maar hoe is dit mogelijk? En wat voor kosten brengt de rechter met zich mee? Reactie infoteur, 07-12-2015
Beste Tamina,
U betaalt griffierechten (44 euro) en eventueel een advocaat. Als u in het gelijk wordt gesteld kunt u een deel van de kosten vergoed krijgen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jordi, 30-11-2015 19:17 #112
Hoi,

Ik heb de aangifte IB 2012 nodig voor mijn hypotheek. Deze heb ik niet meer. Het enige gegeven dat de bank hiervan nodig heeft is de eigenwoningschuld( hypotheekoverzicht bank?) Nieuwe aanvragen duurt 8 weken(!).
Is er een andere manier? Bijvoorbeeld heel lief kijken op het belastingkantoor? Of misschien de aangifte opnieuw invullen?

Ik hoor graag,
Jordi Reactie infoteur, 01-12-2015
Hoi Jordi,
Er zijn een paar mogelijkheden: u kunt online uw digitale jaaroverzicht bekijken, u kunt het de belastingdienst vragen of u kunt het de bank vragen waar de hypotheek loopt of liep.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Plientje, 10-11-2015 11:47 #111
Vorig jaar moesten wij alle gegeven qua zorg, hypotheek enz. opsturen voor een "zogenaamde" steekproef. Nu dit jaar weer! Hebben wij iets verkeerd gedaan? Of is dit puur toeval dat wij er 2x uitgekozen zijn? Reactie infoteur, 10-11-2015
Beste Plientje,
Dat is puur toeval.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Yasmijn, 20-09-2015 17:28 #110
Dag.
Ik heb belastingaangifte over 2013 gedaan. Daar hebben ze in betekend dag ik 6000eurp verdiend. Vandaag krijg ik een brief waar in staat dat er een foutje is gemaakt en dat ik 7000 heb verdiend over 2013 en dat er 1241 is ingehouden. Is dit in mij nadeel? En waarom komen ze er niet mee? Reactie infoteur, 21-09-2015
Beste Yasmijn,
Als de loonbelasting die u betaald hebt gelijk is gebleven, is dit in uw nadeel omdat u dan over de extra 1000 euro belasting en premies moet betalen. Bekijk dus goed of de Belastingdienst wel gelijk heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lea, 08-08-2015 20:52 #109
Onze definitieve berekening van de inkomstenbelasting over 2014 is binnen. De inkomsten zoals mijn man en ik verdiend hebben zijn juist doorgegeven en staan juist in de aanslagen.
Nu heeft het BRI (Basis Registratie Inkomen) het inkomen van mijn man over 2014 gewijzigd waarbij ruim 10.000 euro te weinig is opgegeven (informatie gevonden op mijntoeslagen.nl). Dit is gedaan na onze eigen invoering van het inkomen en aangifte inkomstenbelasting.

Nu kregen wij twee brieven met daarin een definitieve berekening van diverse toeslagen over 2014 (geld terug ontvangen), gebaseerd op het 'te lage, door de BRI ingevulde inkomen'. Naast bezwaar maken, zijn er nog andere opties die ik heb? Dankuwel. Reactie infoteur, 09-08-2015
Beste Lea,
U kunt het ontvangen geld opzij zetten voor het geval de Belastingdienst straks toch nog met een correctie komt. Die mogelijkheid verjaart na vijf jaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tamara Maas, 20-07-2015 20:34 #108
Ik heb mijn aangifte laten doen door onze boekhouder die al 13 jaar de boekhouding doet. nu bij de aangifte van 2013 zijn ze vergeten mee te nemen dat wij een voorlopige aanslag al hadden gehad van dat jaar. nu zeggen ze dat dit mijn fout is omdat ik dit niet heb doorgegeven is aan hen. maar meestal komen alle aanslagen die je thuis krijgt toch ook bij de boekhouder binnen? Reactie infoteur, 21-07-2015
Beste Tamara Maas,
Ja, als de boekhouder uw belastingaangifte doet, komt normaliter de correspondentie ook via de boekhouder bij u terecht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mdb, 28-05-2015 16:53 #107
Beste,


mijn vriendin heeft dit jaar 3 jobs gehad. waar ze alledrie ongeveer 2,5 maand heeft gewerkt, aan een normaal basisloon (2200bruto, 1500netto +-), en telkens als bediende. Nu krijgt ze ineens een belastingsbrief waarin blijkt dat ze 2200eur moet betalen? Enig idee hoe dit fout is kunnen lopen, en wat we moeten doen om de belastingen te zeggen dat dit onmogelijk is? Reactie infoteur, 29-05-2015
Beste Mdb,
Als het bedrag netto elke keer ongeveer gelijk was, vermoed ik dat de algemene heffingskorting te vaak is toegepast waardoor meer is teruggeven dan de 2.103 euro die daarvoor staat (2014).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ivo, 14-04-2015 22:30 #106
Vorig jaar de aangifte laten doen door een belastingadvies kantoor, en dit jaar was het plan het zelf te doen omdat er een definitieve aanslag was gekomen waarbij ineens een aardig bedrag betaald moest worden. Na alles nog eens nalopen blijkt dat ik als fiscaal partner ben ingevuld bij mijn vriendin, terwijl dit eigenlijk niet zo is. Begin van het jaar de definitieve aanslag gekregen met een aardig bedrag te betalen erop. heb zelf een idee dat dit dus voor het bedrag van de aanslag zorgde maar weet het niet zeker waar dit op gebaseerd is. Is het dan beter om voor de aangifte van dit jaar gewoon in te vullen dat we geen fiscaal partner zijn? En kan dit dan alsnog gevolgen hebben voor de aangifte van vorig jaar? Reactie infoteur, 15-04-2015
Beste Ivo,
Als in een eerder jaar is aangegeven dat jullie fiscale partners zijn en dit wordt niet gecorrigeerd, dan zijn jullie een volgend jaar automatisch weer fiscale partners.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hans, 26-03-2015 10:04 #105
Ik heb verleden jaar voor het eerst voor mijn vrouw de zg aanrechtbelasting gevraagd door middel van "verzoek voorlopige aanslag". Dit jaar weer gedaan. Echter dacht is een naar voorgaande jaren te kijken en warempel komt daar ook een te betalen bedrag uit! Maar… dat heeft dan toch consequenties voor de aangifte dat jaar? Hoe pak ik dat aan? Reactie infoteur, 26-03-2015
Beste Hans,
Als u nog recht hebt op de uitbetaling van de aanrechtsubsidie in een eerder jaar, kunt u een briefje sturen naar de Belastingdienst en daarom vragen. Geef aan om welke jaren het gaat, zodat de Belastingdienst e.e.a. snel kan nagaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robbie, 08-03-2015 20:46 #104
Onlangs heb ik een verzoek om informatie van de belastingdienst gekregen. Bij controle van mijn papieren bleek ik inderdaad een aantal zaken verkeerd te hebben opgeteld. En dus te veel te hebben afgetrokken. Kan ik mijn aangifte nu nog wijzigen en wat zijn de gevolgen? Reactie infoteur, 09-03-2015
Beste Robbie,
U kunt een recente belastingaangifte nog online wijzigen. De wijzigingen die u doorvoert komen dan tot uitdrukking in uw belastingaanslag. Meestal is het zo dat bij een informatievraag ook door de Belastingdienst wordt aangeven op welk punt en voor welk jaar men denkt af te gaan wijken van uw belastingaangifte en wordt u de mogelijkheid gegeven om daarop te reageren. Ook langs die weg kunt u een correctie doorvoeren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mien Brouwer, 08-03-2015 08:17 #103
Beste zeemeeuw, dank voor uw reactie.
Nog een vraag: Stel ik volg uw suggestie en trek mijn bezwaar in (ingediend in 2012), kan de belastingdienst dan nog inkomstenbelasting naheffen over 2008 en 2009? Ik dacht het niet omdat het zoals u weet inmiddels maart 2015 is en de termijn van verjaring 5 jaar is. Vraag 2: word ik geacht de administraties van 2008 en 2009 nog te overleggen (ik ben particulier).
Dank u wederom,
met vriendelijke groet,
Mien Reactie infoteur, 08-03-2015
Beste Mien,
Het vervelende is dat uw eigen bezwaar in behandeling is genomen, laat maar het gebeurt wel. De behandeling staat in het systeem van de Belastingdienst en in de praktijk blijkt het niet zo eenvoudig om dat er weer uit te krijgen. De enige manier om dat te doen is uw verzoek in te trekken, maar dan nog kan dat een hoop gezeur geven. Vijf jaar na dato is er inderdaad sprake van een verjaring of het moet zo zijn dat die datum is gestuit en dat laatste doet uw bezwaar in feite.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mien Brouwer, 06-03-2015 14:31 #102
Beste heer, mevrouw, ik heb over de jaren 2008 en 2009 en 2010 inkomstenbelasting destijds bezwaar gemaakt tegen de aanslag. Dat is nooit in behandeling genomen. Nu krijg ik een excuusbrief met vragen ook over 2008 en 2009. In mijn optiek zijn die inmiddels verjaard. Mijn vraag is: klopt dat en hoe zal ik daarop reageren. (ik weet dat ik over 2010 nog wel in mn boeken moet duiken). Hartelijk dank. Reactie infoteur, 07-03-2015
Beste Mien Brouwer,
Als de vragen een reactie zijn op uw bezwaar, geeft u nu in een briefje aan dat u van uw bezwaar afziet en intrekt. Waarschijnlijk gaat het om een ambtelijke behandeling van uw bezwaar. Of uw bezwaarschrift echt is verjaard, hangt af van het moment waarop u uw bezwaar hebt ingediend.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ursula, 14-02-2015 23:32 #101
Dit gaat over de inkomstenbelasting van het jaar 2007 waar ik destijds een fout heb gemaakt in de aangifte waarop ik een aanslag kreeg van €3800, terwijl ik een uitkering genoot. Gelijk daarop een correctie ingediend en bezwaar gemaakt. Daarop volgend kreeg ik mijn gelijk en werd de aanslag uiteindelijk €178. Dit was gedateerd sept 2009, december 2009 volgden er weer aanmaningen en acceptgiro's met dat beschikkingsnummer dat ik een aanslag zou hebben van €3800?! Gaan we weer dacht ik, en maar in beroep en bezwaren gestuurd bleef belasting volhouden dat de aanslag
terecht is.

Jaren volgden en kwijtschelding kreeg ik niet, dus maar aflossen. Lange tijd heeft men mij met rust gelaten mbt deze aanslag en een groot deel afgelost, ze zouden mij met rust laten, maar wordt er wel ingehouden mocht ik ooit wat terug krijgen.

Nu afgelopen jaar kreeg ik veel geld terug ommenabij meer dan €6000, dit is allemaal verrekend met diezelfde aanslag over 2007, en kleinere bedragen wat er nog open stond.

Nu is mijn vraag; als ik destijds gelijk kreeg dus uitspraak op beroep, hoe kan het dan zo zijn dat ik volgens hun toch de aanslag terecht zou zijn? Ik kan me niet meer heugen dat ik destijds zoveel geld heb ontvangen tijdens een bijstand uitkering en ik zou dat geld nooit maar dan ook nooit stiekem achterhouden want daar komen ze toch wel achter,
Ik heb netjes de aanslag gecorrigeerd en men gaf mij gelijk? Dit gaat dus over, 7 jaren terug. Ik heb nog wel de bewijzen van de uitspraak maar hoe kan ik nu nog aantonen dat hun een fout hebben gemaakt destijds en niet ik? Wordt er zo langzamerhand moedeloos van omdat ik al jaren om deze aanslag vecht om mijn gelijk te krijgen. Wat kan ik nog doen? De bewijzen alsnog naar ze toesturen? Een klacht indienen? Na zoveel jaar? Reactie infoteur, 15-02-2015
Beste Ursula,
Als u kunt aantonen dat u destijds gelijk hebt gekregen, kunt u het beste een brief sturen aan uw belastingkantoor met daarbij een kopie van uw gelijk en met het verzoek om het ten onrechte ingehouden geld z.s.m. terug te storten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 03-02-2015 10:15 #100
Ik heb in de periode 2010-2013 huurtoeslag ontvangen. In het jaar 2010 kreeg ik direct een definitieve berekening (waaruit bleek dat ik recht op huurtoeslag had) en vervolgens drie jaar lang niets. Toen kreeg ik in januari 2014 een terugvordering over het jaar 2011 omdat ik er volgens de Belastingdienst uiteindelijk geen recht op zou hebben. Bezwaar ingesteld en het beroep loopt nu. Eind 2014 heb ik vervolgens over het jaar 2012 en 2013 een definitieve berekening ontvangen. Hieruit blijkt dat ik over 2012 en 2013 niets hoef terug te betalen. Nu lijkt me dat er iemand heeft geslapen aldaar, maar mijn vraag is als volgt. Kan de Belastingdienst de definitieve berekeningen over 2012 en 2013 herzien terwijl over 2011 de terugvordering al in gang is gezet (en dus alle gegevens bekend waren op basis waarvan zij stellen dat er geen recht bestaat) en ik volgens de Belastingdienst helemaal geen recht had op huursubsidie? Reactie infoteur, 03-02-2015
Beste Pieter,
Gebruikelijk is dat u een voorlopige beschikking krijgt met een voorlopig voorschot en een jaar later (soms meerdere jaren) een definitieve beschikking. Een definitieve beschikking kan niet zomaar worden herzien. Als 2011 terecht wordt herzien, kan dat gevolgen hebben voor latere jaren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wessel, 08-01-2015 12:55 #99
Een vriendin van me is bij haar inkomstenbelasting 2013&2012 vergeten om haar studiekosten aan te geven, kan ze deze alsnog aangeven op de IB 2014, of moeten er andere stappen worden ondernomen? Reactie infoteur, 08-01-2015
Beste Wessel,
Uw vriendin kan de Belastingdienst vragen om de belastingaanslag voor 2012 en 2013 op dit punt te corrigeren. Geef daarbij de bedragen aan en hoeveel dat volgens u scheelt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joost, 04-01-2015 05:22 #98
Ik maak elk jaar flink wat specifieke zorgkosten en trek altijd een geschat bedrag af. Ik krijg hierdoor steeds tegen de 900 tot 1000 euro terug van de belasting. Voor de aangifte over 2013 zat ik in een steekproef en is er een onderzoek ingesteld en heb ik vooral heel uitgebreid aannemelijk proberen te maken dat ik de diverse kosten ook echt gemaakt heb. Ik had echter niet speciaal nog een keer brieven van artsen opgevraagd, veel medicatie koop ik zelf terwijl voor sommige medicatie ooit wel een doktersvoorschrift is gegeven, maar ik ken dan geeneens de naam meer van die artsen, zolang is dat geleden. Ik kon ook niet echt veel bonnen overleggen voor medicijnen en homeopathische middelen die ik dagelijks slik. Ik bewaar de bonnen ook niet, ik heb nooit iets hoeven aantonen bij de belasting dus ben daar laks in geworden. Ik heb ook niet veel rekeningafschriften waar iets nuttigs op staat, behalve dan dat ik bij een bepaalde drogist heb gewinkeld. Veel ook contant betaald. Ik maak ook kosten voor vervoer, kleding en beddengoed, daar deden ze niet moeilijk over.

De kosten voor medicatie zijn echter geheel niet vergoed. Terwijl ik toch echt aannemelijk kon maken dat ik die kosten maak, er eventueel alsnog bewijs voor wilde overleggen door middel van een brief van artsen, of alsnog rekeningafschriften van de drogist (maar niet gespecificeerd). Ik vind het ook best zuur dat ik een dure aanvullende verzekering heb die o.a. mijn tandartskosten van ruim 500 euro 100% heeft vergoed en ADHD medicatie van 850 euro per jaar. Die aanvullende verzekering mag ik niet aftrekken terwijl ik die ADHD medicatie en tandartskosten wel had mogen aftrekken. Ik mag geen corticosteroïden neusspray meer gebruiken, best duur en vergoed door de verzekering, en ik gebruik wel chronisch dure xylomethazoline die ik zelf moet betalen (zolang ik 2 maal daags heel goed de neus spoel met zout water kan dat). En ik gebruik allerlei andere dingen die ik zelf betaal en eigenlijk via de verzekering vergoed zou kunnen krijgen. Ik heb de inspecteur aan de telefoon gehad en die was erg bot, hij had totaal geen enkele coulance in gedachte, ik moest bonnetjes overleggen en basta. Ik krijg nu 50 euro ipv rond de 1000 euro. Ik ben nu veel aan het overhevelen zodat het via de verzekering wordt betaald, maar voor 2014 heb ik ook geen bonnen bewaard. Ik heb immers pas eind 2014 een brief gehad met de beschikking dat ik 50 euro krijg. Ik ga niet in beroep want kan toch vrijwel niks overleggen qua bonnetjes.

Maar nu is mijn vraag: Kan ik in mijn aangifte over 2014 wederom dezelfde kostenposten opvoeren, ook al kan ik enkel aannemelijk maken dat ik kosten heb gemaakt maar wederom geen bonnetjes kan overleggen, juist omdat ik pas 3 januari 2015 (dagtekening) de definitieve aanslag heb ontvangen over 2013. En dus voor 2014 nog de oude werkwijze heb gevolgd: een voorzichtige lage inschatting van al mijn kosten ipv een exacte officiële bewijsvoering. Ik maak namelijk eigenlijk feitelijk ook kosten voor een bepaald dieet, al heb ik dat niet officieel op voorschrift. Ik maak ook veel meer vervoerkosten, maar kan dat ook niet allemaal hard maken. Ik heb ook hulpmiddelen, die natuurlijk ook een afschrijvingselement hebben. Wellicht had ik geen aanvullende verrzekering meer genomen, omdat als ik alles aftrek wellicht goedkoper uit ben?

En de hamvraag: Heb ik nu een grotere kans dat ik "in de gaten wordt gehouden" of op een of andere lijst kom te staan en vanaf nu elk jaar gecontroleerd ga worden? Of is het eerder zo dat ik gewoon zoals iedereen weer opnieuw evenveel kans maak om in een steekproef te vallen en moet ik mijn verlies maar nemen over 2013 en hopen dat ik voor 2014 wel gewoon geld terug krijg zonder alles exact te hoeven bewijzen? Reactie infoteur, 04-01-2015
Beste Joost,
1. Bij de aftrek van zorgkosten mag de inspecteur een specificatie vragen zodat u de betaalde kosten kunt overleggen. Sommige bedragen zijn wel forfaitair zolang u beneden een bepaalde grens blijft. De zorgpremies zijn niet aftrekbaar.
2. Het beste wat u voor 2014 kunt doen is proberen om zoveel mogelijk bewijzen achter de hand te houden en eventuele verwijzingen op te vragen. U bent er in 2013 uitgelicht door de Belastingdienst en dat hoeft niet te betekenen dat dat voor 2014 weer het geval zal zijn. Voer de kosten op die naar uw mening gerechtvaardigd zijn, met in het achterhoofd de strengheid van de inspecteur.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ger, 03-12-2014 13:29 #97
Ik heb keurig de aangifte 2013 gedaan in maart j.l. Heb ook de voorlopige aanslag gekregen met geld terug, maar met de opmerking dat ie nog gecontroleerd wordt. Dat begrijp ik omdat de opgevoerde ziektekosten heel erg hoog waren en vele male hoger dan anders. Dat had te maken met: traplift, ziekenhuisbed, rolstoel, verdere hulpmiddelen, zorg, niet vergoede medicijnen. Ik heb op de aangifte dit niet kunnen uitleggen.Ik ben nu een beetje angstig dat het daardoor een probleem wordt. Kan ik dit op een of andere manier uitleggen via telefoon, brief of bezoek? Reactie infoteur, 03-12-2014
Beste Ger,
De laatste jaren is het niet meer mogelijk om bij uw belastingaangifte een bijlage met specificatie toe te voegen. Als de Belastingdienst een specificatie wil hebben, zal die u er apart om vragen. Dat de belastingaangifte nog gecontroleerd zal worden, is een standaard tekst bij uw belastingaangifte. Dat wil niet zeggen dat het zal gebeuren, maar het nog kan gebeuren waardoor de definitieve belastingaanslag nog kan afwijken. Als de belastinginspecteur wil afwijken, zal hij u dat eerst meedelen en om een specificatie vragen, respectievelijk kunt u alsnog bezwaar aantekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Klaas, 10-11-2014 20:30 #96
Mijn aangifte over 2012 is gecontroleerd door de Belastingdienst en de inspecteur constateerde een fout mbt de eigenwoningreserve. Ik heb nu een brief ontvangen met een berekening hoe deze fout gecorrigeerd gaat worden in de aangifte 2012. Echter dezelfde fout zit ook in de aangifte 2011 en 2013. Maar daar rept de brief niet over. Er wordt uitdrukkelijk alleen gesproken over de aangifte 2012.
Mag ik hieruit opmaken dat de fout niet gecorrigeerd gaat worden over 2011 en 2013? Reactie infoteur, 11-11-2014
Beste Klaas,
Die conclusie kunt u niet trekken voor 2013 omdat dat jaar apart wordt gecontroleerd, maar misschien wel voor 2011. Misschien omdat de Belastingdienst niet per se verder in de tijd hoeft terug te gaan, maar die bevoegdheid wel heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lin, 30-10-2014 10:04 #95
Ik heb een brief gekregen van de belastingdienst over het wijzigen gegevens aangifte 2013,
Het blijkt dat ik bij een werkgever maar 1 inkomen heb opgegeven, terwijl het er twee waren.
En daar zit ongeveer 4000 euro verschil in, dus 4000 euro minder loon opgegeven dan had gemoeten. Is dat in mijn nadeel en zo ja, hoeveel moet ik terugbetalen? Reactie infoteur, 26-09-2019
Beste Lin,
4000 euro minder loon opgegeven betekent dat u daarover alsnog belasting moet betalen. Hoeveel dat is, hangt af van uw totale inkomen. Hoe hoger het totale inkomen is, hoe meer belasting u over dit extra inkomen betaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mic1981, 21-10-2014 17:04 #94
Beste,

ik heb vandaag een definitieve berekening gekregen van de belastingdienst. Nu hebben zij gegevens van het BRI gekregen met een aanzienlijk lager inkomen dan dat ik heb ingevoerd met de schatting over 2013. Ook zijn mijn gegevens bekend ivm belastingaangifte inkomstenbelasting. De belastingdienst zegt dus dat ik minder verdien dan dat ik daadwerkelijk verdien en heb opgegeven tijdens mijn schatting. Ik krijg nu geld terug. Kunnen zij dit terugvorderen. Ik heb aangegeven tijdens de schatting dat ik bijv. 38000 euro verdien en zij hebben gegevens gekregen van BRI dat ik 33000 verdien. Waar halen zij die gegevens vandaan en kunnen zij het geld terugvorderen? Reactie infoteur, 22-10-2014
Beste Mic1981,
De Basisregistratie Inkomen BRI bevat de gevens over uw inkomen zoals dat bij de Belastingdienst bekend is. Waarom dat afwijkt van uw gegevens is onduidelijk. Als er een fout is gemaakt door de Belastingdienst, kan men er nog op terugkomen. U zou het geld tijdelijk opzij kunnen zetten en even afwachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marco, 03-10-2014 18:07 #93
Beste,

Ik heb in 2005 een eigen onderneming gehad maar door omstandigheden heb ik hiervoor nooit belasting aangifte gedaan, ik zat daarna in het buitenland. Nu ben ik sinds 2 jaren weer terug in Nederland en tot mijn schrik heb ik alsnog een gigantische aanslag gekregen. Volgens mijn boekhouder kan de aanslag absoluut naar nihil gebracht worden en volgens de belasting inspecteur is de zaak 'verjaard' ik heb hierom zoveel stres puur omdat ik niet eens rond kwam van de zaak en nu dus een bedrag van boven de ton terug moet betalen. Mijn vraag dus, is er een andere weg die ik kan bewandelen om als nog recht te krijgen?


Mvg Marco de Bruin Reactie infoteur, 04-10-2014
Beste Marco,
U hebt geen belastingaangifte gedaan en heeft de Belastingdienst daarom een eigen inschatting gemaakt? Dan zit daar ook een periode bij waarin u bezwaar kunt maken. Als die periode voorbij is, kunt u de Belastingdienst om een ambtelijke afdoening vragen, waarbij u aangeeft waarom u niet kon reageren (u was in het buitenland) en hoe de belastingaanslag er volgens u wel uit zou moeten zien (dat kan uw boekhouder regelen). Dat e.e.a. verjaard is en er toch nog een belastingaanslag volgt is overigens wel opvallend. Die aanslag zou ook wel eens te laat kunnen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irene, 08-09-2014 16:59 #92
Ik heb over 2013 een definitieve berekening toeslagen gekregen. Nu staat er bij het vastgesteld inkomen een hoger bedrag dan wat ik daadwerkelijk aan salaris heb ontvangen en moet ik dus een behoorlijk bedrag terugbetalen vanwege teveel ontvangen huurtoeslag. Ik vraag me nu dus af hoe het BRI aan dit bedrag is gekomen en wat ik hieraan kan doen… Reactie infoteur, 09-09-2014
Beste Irene,
Wat u kunt doen is bezwaar maken en aangeven wat uw bezwaar is (voeg dan een kopie van de belastingaanslag bij).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mike, 03-09-2014 01:56 #91
Beste,

Onlangs definitieve berekening huurtoeslag 2013 ontvangen. Hierop wordt aangegeven dat ik onterecht toeslag heb ontvangen. Echter hebben ze rekening gehouden met een onjuist toetsingsinkomen (bedrag op jaaropgaaf 2013). Mijn werkgever heeft namelijk per abuis het vakantiegeld 2x geboekt, waardoor bedrag op jaaropgaaf 2013 te hoog is. Mocht mijn werkgever dit corrigeren en jaaropgaaf 2013 aangepast worden, kan hierdoor mijn toetsingsinkomen voor huurtoeslag 2013 ook aangepast worden?

En klopt het dat wanneer ik aangifte inkomstenbelasting 2013 doe en daarbij (door de aftrekposten) het verzamelinkomen lager uitkomt, ik automatisch van de belastingdienst een nieuwe definitieve berekening huurtoeslag ga ontvangen? Of dien ik zelf actie te ondernemen hiervoor?

Alvast hartstikke bedankt voor uw reactie!

Met vriendelijke groet,
Mike Reactie infoteur, 03-09-2014
Beste Mike,
U kunt bezwaar maken en uitleggen wat er volgens u aan de hand is. Stuur de nieuwe jaaropgave van uw werkgever dan mee. Als u een definitieve beschikking krijgt, wordt die hooguit nog aangepast nadat u bezwaar hebt gemaakt en dit bezwaar is gehonoreerd (gaat dus niet automatisch).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Boortje, 02-07-2014 19:38 #90
Vraag: ik heb vorig jaar een herziende aangifte gedaan van 2010 hiervoor moest ik bewijs stukken overleggen.
Helaas kon ik die vorig jaar niet vinden en is de aangifte afgewezen.
Nu heb kwam ik de benodigde papieren een jaar later alsnog tegen. Kan ik de aangifte nog een keer doen? Reactie infoteur, 03-07-2014
Beste Boortje,
Zolang de belastingaangifte niet definitief is, kunt u een nieuwe aangifte doen. Anders stuurt u een briefje naar de Belastingdienst met het verzoek om met de nu gevonden gegevens alsnog rekening te houden. Geef als het kan ook aan wat volgens u de gevolgen zijn voor teruggaaf of bijbetaling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Saskia, 02-07-2014 19:12 #89
Ik heb een voorlopige aanslag 2012 ontvangen (ivm echtscheiding vrij laat) was het niet eens met de hoogte en heb bezwaar gemaakt. ik ontving daarna een definitieve aanslag waarop stond "te betalen 0,00" dus ik dacht dat ik ervan af, vervolgens ontving ik een aanmaning en heb mijn boekhouder opgebeld hij zei dat ik opnieuw bezwaar moest aanmaken omdat ze er op de definitieve automatisch vanuit zijn gegaan dat ik betaald heb… vind het nl vreemd dat ik eerst moet betalen en daarna een definitieve ontvang met te betalen 0 en dat ik evengoed opnieuw bezwaar moet maken…

met vr gr
saskia schagen Reactie infoteur, 03-07-2014
Beste Saskia,
Dat is inderdaad verwarrend maar in de definitieve aanslag wordt uitgegaan van de betaling van de eerdere aanslagen. De definitieve aanslag geeft dus aan dat uw totale bedrag niet is verhoogd of verlaagd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frank Goes, 20-06-2014 15:31 #88
Eenvoudige vraag : heb vorige week een schrijffout begaan in een papieren aangifte.
Heb de onbestaande code 1253-05 gebruikt ipv 1353-05.
Moet ik dit rechtzetten en zo ja hoe doe ik dat best? Reactie infoteur, 20-06-2014
Beste Frank Goes,
Als u niets doet, kan dit tot vragen leiden en u kunt dit afwachten. Het is immers evident dat de code niet bestaat. U kunt een briefje sturen naar de belastingdienst waarin u opmerkt per ongeluk een verkeerde code te hebben ingevuld of u doet alsnog aangifte via Tax-on-web.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michiel Mollers, 11-06-2014 17:47 #87
Beste Zeemeeuw,

Ik heb een vraag over het herzien van de definitieve belastingaanslag.

In 2008 of 2009 (dat is in de papieren niet geheel helder) is mijn studielening van de IBG omgezet in een schuld. Ik heb te lang gedaan over mijn studie. Zodoende heb ik in de jaren 2000-2009 ten onrechte mijn aftrek moeten verminderen met de prestatiebeurs. Dat wil ik nu graag corrigeren.

Nou wil ik graag weten tot wanneer ik die aangiftes kan herzien. Ik lees in de reacties hieronder tot 5 jaar na de datum van de definitieve aanslag. Ik sprak net echter de belastingdienst en die hebben het over 5 jaar na de jaarovergang. (nu dus nog voor 2009)

Kan jij me aangeven wat juist is hierin?

Alvast enorm bedankt!

Michiel Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Michiel Mollers,
Bij de studiefinanciering (het oude stelsel) kunt u de correctie aanbrengen in het belastingjaar dat u de definitieve beschikking van DUO ontvangt. U hoeft dus niet de jaren daarvoor afzonderlijk te corrigeren. Deze herberekening komt erop neer dat u wat u meer had kunnen aftrekken in de verschillende jaren maar door de beurs hebt nagelaten, mag optellen en in mindering mag brengen op uw inkomen in het jaar van de beschikking.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Delphine, 28-05-2014 09:30 #86
Beste,

Ik ben bezig met de aangifte van dit jaar, maar zie dat ik vorig jaar de kosten van kinderopvang vergeten in te brengen ben van mijn derde kindje. Enkel van de twee oudste. Kan ik dit jaar nog recupereren? Reactie infoteur, 28-05-2014
Beste Delphine,
De kosten van vorig jaar moet u verwerken in de aangifte van vorig jaar. Wel kunt u nog kinderopvangtoeslag voor 2013 aanvragen tot 1 september 2014.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter Luhoff, 19-05-2014 21:57 #85
Ik heb een vraag n.a.v. terugvordering Toeslag Tegemoetkoming Kinderopvang. De Belastingdienst vordert het gehele toegekende bedrag terug wat in 2008 en 2009 is betaald aan een destijds goedgekeurd Gastouderbureau. Achteraf blijkt dat het bureau heeft gesjoemeld met de uitvoering van de spelregels die toen golden. De uitspraak van De Raad van State was hier duidelijk in juni 2013. Zolang het onder de rechter was wist je niet welk soort actie je moest ondernemen, omdat er niet duidelijk was wat de uitspraak zou inhouden. De terugvordering viel pas een klein jaar later, nl 16 mei 2014 jl. bij ons op de deurmat. Nu is het zo dat wij met de toeslag die wij via het gastouderbureau ontvingen de gastouder hebben betaald, die heeft hierover Inkomstenbelasting afgedragen, en het gastouderbureau heeft een kostenpercentage ingehouden. Nu zit ik achteraf met een kostenpost voor kinderopvang die ik nu zoals het blijkt zelf moet betalen. Kan ik nu alsnog mijn Aanslag Inkomstenbelasting 2008 en 2009 herzien/wijzigen en alsnog deze kosten als aftrekpost opvoeren. Of is het mogelijk dat de Belastingdienst deze aftrekposten gaat verrekenen met hun terugvordering. Met het feit dat je maar tot 5 jaar terug een beroep kunt doen op het wijzigen van een Aanslag Inkomstenbelasting voor vergeten of onjuist(foutief)ingevulde gegevens kan ik niet akkoord gaan, omdat er nieuwe feiten naar voren zijn gekomen m.b.t. uitspraak van De Raad van State. Wij hebben 6 jaar moeten wachten op een brief van de Belastingdienst dat we nu eindelijk terug moeten betalen, mijns insziens zouden wij vanaf juni 2013 nog 5 jaar de tijd moeten hebben om alsnog de Aanslagen 2008 en 2009 te mogen wijzigen omdat we dus wel degelijk de kinderopvang hebben betaald uit eigen beurs. Het meest misselijke van deze kwestie is, is dat wij niet alle bedragen hebben ontvangen omdat de FIOD beslag had gelegd op alle financiele middelen van het gastouderbureau, en toch eisen ze het gehele bedrag op. Tijdens een gesprek met De Belastingdienst werd gewoon gesteld, daar weten wij niets van en het betreft de FIOD en dat is een andere afdeling, wij moeten het geld gewoon terughalen. De Loontenbelasting van de kinderoppas is naderhand ook al afgedragen en binnengehaald via de Aanslag Inkomstenbelasting van deze oppas. Moeten wij allse terugbetalen dan zijn wij in wezen driedubbel "genaaid".
Mijn vraag is kort gezegd : Zou ik kans maken om mijn Aanslagen InkomstenBelasting 2008 en 2009 te mogen herzien/wijzigen zodat De Belastingdienst dit gaat verrekenen met het terug te betalen bedrag?

Graag een reactie,
M.v.g. Pieter Luhoff Reactie infoteur, 20-05-2014
Beste Pieter Luhoff,
1. Dit is een vervelende situatie.
2. Dat de oppas loonbelasting heeft betaald is op zich correct omdat die wel loon van u heeft ontvangen.
3. Iets anders is de Toeslag Tegemoetkoming Kinderopvang die verloopt via voorschotten en beschikkingen. Daarbij maakt juist de belastingdienst gebruik van een nieuw feit, namelijk de uitspraak van de Raad van State.
4. Een belastingaangifte over 2008 doet u in 2009 waarna de belastingdienst de belastingaangifte in behandeling neemt. Ik weet niet wat u in uw belastingaangifte wilt wijzigen over 2008 maar wellicht neemt de belastingdienst een gemotiveerd verzoek daartoe alsnog ambtelijk in behandeling. Voor de aftrekpost levensonderhoud kind komt u niet in aanmerking als u kinderbijslag ontving.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Erdogamijn, 17-05-2014 07:50 #84
Ik heb mijn belastingsbrief elektronisch ingevuld: volgens de belastingsdienst ging ik 1900 euro terugkrijgen.
Maar ik was vergeten de teruggave voor kinderopvang van mijn 2 kinderen in te geven dat was voor elk 62 euro samen 125 euro… ik heb dat ook gewijzigd via tax on web, maar toen ik de berekening liet doen ging ik maar 700 euro terug krijgen!
Ik begrijp het niet goed… ik zou toch veronderstellen dat ik meer zou terug krijgen.
Heb ik iets fout gedaan? Kan ik dat toch nog eens wijzigen en die terug gave voor kinderopvang weg laten?

Met vriendelijke groeten
Erdogan Reactie infoteur, 17-05-2014
Beste Erdogan,
Eenmaal ingediend, kan een Tax-on-web-aangifte nog eenmaal worden gewijzigd, maar u kunt wel nog contact opnemen met de controledienst financiën.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Remon, 16-05-2014 00:22 #83
Ik ben bij het invullen van het belastingaangifte vergeten om de gegevens van de jaaropgave te vermelden voor ontvangen loon en loonheffing, in mijn geval heb ik 3 jaaropgaven waarvan ik er dus maar 2 heb ingevuld ( eigenlijk waren die vooraf ingevuld ) wat kan ik hier mee doen en zal het in mijn voordeel zijn? Ik heb inmiddels een brief ontvangen dat ik dit jaar 62 euro moet betalen ipv dat ik wat zou ontvangen… Reactie infoteur, 16-05-2014
Beste Remon,
Of het in uw voordeel is, hangt af van hoeveel belasting u over het derde inkomen betaald hebt. Is dat teveel geweest of te weinig? De opgave is in ieder geval niet correct.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Deborahhoek, 14-05-2014 23:10 #82
Hoi ik heb ook een vraag ik kreeg een brief over 2007 er staat in een herziene berekening van mijn zorgtoeslag. Op basis van de nu bekende gegevens heeft de belastingsdienst de toeslag herzien. Ik snap het niet het is na 5 jaar toch verjaard? En hoe kunnen ze het vergelijken van nu met 7 jaar terug ik was 22 toen. Kan dit? En hoe kan ik dit uitzoeken of het klopt. Ik heb mijn papieren niet van 7 jaar terug en ik heb het gevraagd en ik krijg als antwoord : dat is aan u…! Respectloos! Mvg Deborah Reactie infoteur, 15-05-2014
Beste Deborahhoek,
Verjaring treedt op vijf jaar nadat de definitieve beschikking is afgegeven en ik kan me goed voorstellen dat zeven jaren terug lang is. De belastingdienst heeft de bewijslast al enige tijd terug omgedraaid. Betrokkene moet bewijzen, niet de belastingdienst. Dat is voor de fiscus een stuk eenvoudiger, maar niet voor u natuurlijk:

http://financieel.infonu.nl/administratie/28981-de-belastingdienst-en-de-fiscale-bewaarplicht.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan F., 11-05-2014 09:27 #81
Geachte zeemeeuwIk twijfel aan mijn invulling belastingaangifte.,Ik heb een leegstaande koopwoning die zakelijk is verhuurd.Ik zelf verblijf bij mijn vriendin, maar sta op dat adres niet ingeschreven.Ik weet dat er geen recht op renteaftrek is.Hoe vul je dat nu eigenlijk in bij de aangifte?Ik heb 1 woning wat volgens de belasting niet mijn hoofdverblijf is. Volgens mijn finacieeladviseur in box 1. Volgens de belasting in box 3.Ik heb het dus in box 3 ingevuld bij onroerende zaken.Is dit juist?
Mvg Jan F Reactie infoteur, 11-05-2014
Beste Jan F,
Dan geeft u in box 3 dan de WOZ-waarde op minus de hypotheek op dit huis:

http://financieel.infonu.nl/belasting/128985-hypotheekvrije-woning-en-inkomstenbelasting-box-1-of-box-3.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jeroentje, 10-05-2014 14:52 #80
Ik wilde in 2011 een opleiding tot rij-instructeur volgen heb me ingeschreven en € 6739,- betaald, vlak na inschrijving ging de opleider failliet dus geen opleiding gevolgd. Het complete bedrag van € 6739,- heb ik van de belasting afgetrokken. Door alle stress etc en getouwtrek met de curator heb ik nooit meer aan die aftrek van studiekosten gedacht. Tot vandaag dat ik een brief van de belastingdienst ontvang of ik uitleg kan geven over de studiekosten en of ik de teruggaaf wel terecht heb ontvangen. Wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 10-05-2014
Beste Jeroentje,
U kunt aangeven dat u uw opleiding tot rij-instructeur in 2011 hebt betaald (met bewijs storting), maar dat u de opleiding niet met succes hebt kunnen voltooien. Dan laat u vervolgens de conclusie aan de belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan Heuvel, 05-05-2014 18:31 #79
Goedenavond zeemeeuw. Ik ben na een vervelende echtscheiding, om er vanaf te zijn, een eenmalige betaling overeengekomen met mijn ex- partner van € 25.000 bovneop de alimentatie die zij maandelijks krijgt. Men vertelde mij in het verleden dat je dit soort contante betalingen, via de bank gestort overigens, niet in mindering kan brengen als een aftrekpost. Tot nu toe € 20.000 hiervan betaald en ook notarieel vastgelegd. Betaling gedaan in mei en september 2011. Ik begin nu te twijfelen. Kan ik deze bedragen 1./ ueberhaupt aftrekken en 2./ dit jaar nog aftrekken van mijn belasting aangifte 2013? Ik hoor graag. M.v.g. Jan Reactie infoteur, 06-05-2014
Goedenavond Jan Heuvel
Als de afkoopsom aan de ex is bedoeld om in haar kosten van levensonderhoud te voorzien, is deze bij u aftrekbaar in het jaar dat de betaling wordt gedaan. In dat geval kunt u een eerdere aangifte corrigeren dan wel de belastingdienst vragen om alsnog met de aftrek rekening te houden. Voor uw ex is het extra inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Brito, 11-04-2014 17:19 #78
Hallo Zeemeeuw,
Op 5 febr 2013 wordt er aangifte IB2012 gedaan. Mijn vriendin laat haar helpen door een adviseur. Ze krijgt een kopie van de aangifte mee. Ze verwachten € 319 terug te krijgen. Op dag tekening 27 september 2013 krijgt ze een definitieve aanslag 2012. Waarin van de € 319,- een verzuimboete wordt afgehaald van € 226,-. Ze krijgt € 93,- terug.
Ze gaat op onderzoek uit waarom de verzuimboete wordt opgelegd. Eerst bij haar adviseur en die zegt, dat kan helemaal niet. Omdat hij het op tijd heeft verstuurd. Zij gaat naar de belastingdienst en daar hoort ze dat haar geboortedatum niet juist was ingevuld en dat de belastingdienst dat niet neemt. Ze kijkt op haar kopie aangifte en ja het klopt daar staat 04 (april) in plaats van 05 ( mei). Ze is in mei geboren. Is hier nog iets aan te doen? Want er is geen opzet in het spel en een tik fout is zo gemaakt. Daarnaast verbazen wij ons er over dat dat de aangifte over het internet verstuurd er door heen is gegaan. En dat er geen controle is BSN nr en geboortedatum. Dit jaar is ze niet naar de adviseur terug gegaan en hebben wij samen de aangifte gedaan.
groetjes Rina Reactie infoteur, 12-04-2014
Hallo Brito,
De hoogte van de boete lijkt me niet in verhouding te staan tot de tikfout (proportionaliteit) en bovendien is er geen fiscaal voordeel bij de gemaakte tikfout. Ik zou een (vriendelijk) briefje sturen naar de belastingdienst en om coulance vragen en terugstorting van de boete. Helemaal vervelend is dat de adviseur de fout gemaakt heeft, wellicht kunt u bij hem een schadeclaim indienen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kristien van den Boom, 06-04-2014 21:24 #77
Goedenavond,
2 weken geleden een definitieve kinderopvangtoeslag 2007 ontvangen. Kunnen zij zomaar na 7 jaar nog hier op terugkomen? We kregen een toetsingsinkomen van 2 ton omdat ze geen gegevens hebben van ons. Onzin want hoe kan ik anders een toeslag aanvragen. Na verschillende telefoontjes komt men ook daar er niet uit en moeten we maar bezwaar aantekenen. Gelukkig heb ik een man die alles bewaard maar je bent verplicht maar 5 jaar alles te bewaren. Mijn vraag is zijn er meer mensen die dit meemaken en de volgende vraag is kan dit zomaar? Ze maken fout op fout hebben al onze gegevens maar willen steeds meer gegevens…
Mvg
Kristien Reactie infoteur, 07-04-2014
Beste Kristien van den Boom,
Tussen voorschot en definitieve beschikking kan vooral bij de toeslagen uit eerdere jaren een behoorlijke poos zitten, zeker nu de belastingdienst zegt uw gegevens niet te hebben (wat wel raar is). U kunt het beste snel bezwaar aantekenen en daarbij uw gegevens vermelden zodat de definitieve beschikking kan worden afgehandeld.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joost, 26-03-2014 21:54 #76
Hallo,
Het is gebleken dat wij de afgelopen 2 jaar een slordige belastingadviseur hebben gehad. Hij heeft mijn studieschuld niet van ons vermogen afgetrokken. Hier baal ik goed van.

Is dit nog recht te breien? Hoe gaat dat in zijn werk?

Mvg.Joost Reactie infoteur, 27-03-2014
Beste Joost,
Dat kan door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de belastingdienst (briefje aan het belastingkantoor in uw regio met de motivering van uw verzoek).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vincent, 13-03-2014 20:28 #75
Mijn vader is in sept 2012 overleden. Mijn zus en ik hadden geen contact met hem maar aangezien hij niemand meer had hebben wij uit goed fatsoen toch zijn crematie geregeld en zijn particulier gehuurde huisje leeg geruimd en alle lopende administratieve zaken afgesloten. Mijn vader had geen rooie cent dus de kosten waren voor ons. Nu blijft de belastingdienst met aanslagen komen. Uit 2010 moest nog 1400€ betaald worden. Hier hebben wij bezwaar tegen gemaakt en ondertussen toch betaald. Nooit antwoord op gekregen! Nu valt er vandaag een aanslag op de mat wbt teveel gekregen huurtoeslag in 2011, maar liefs 1750€. Een medeaanvrager met mijn vader was iemand met een bsn-nummer en geboortedatum 27-12-2007, zo is te lezen op de achterkant van de aanslag. Wij hebben geen idee wie deze persoon is (een kind?). Kunnen wij hier op een of andere manier vanaf komen? Ik ben het beu dat ik en mijn zus moeten blijven betalen voor iemand waar wij al jaren niks mee hadden. En bezwaar aantekenen heeft blijkbaar ook geen zin aangezien die mensen niet eens het fatsoen hebben om te reageren…
Grote schande dit en een van de vele fouten van het Nederlandse systeem.
Dank u, Mvg Vincent Reactie infoteur, 14-03-2014
Beste Vincent,
1. U en uw zus zijn de wettelijke erfgenamen van uw vader en dat betekent helaas ook dat jullie zijn schulden hebben geërfd. Dat is de reden dat de belastingdienst bij jullie aanklopt.
2. Iets anders is het als een belastingaanslag niet klopt. Daartegen kunt u altijd bezwaar maken (binnen zes weken).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Wim, 08-03-2014 23:21 #74
Mijn zoon had in 2009 een eigen gastouderbureau. Ik (oma) stond ingeschreven bij dat gastouderbureau, ik ben officieel gastouder en paste op mijn kleinkind. Het geld voor de oppas schonk ik terug aan mijn zoon. Dit is niet via de bank gegaan.
De inkomsten heb ik wel gewoon opgegeven in mijn eigen belastingaangifte.
Nu krijgt mijn zoon de vraag om alle betaalbewijzen in het jaar 2009 te overhandigen. Het enige bewijs is echter het bedrag dat ik op mijn aangifte heb ingevuld. Is dat voldoende? Reactie infoteur, 10-03-2014
Beste Wim,
Als er rekeningen zijn opgesteld door uw zoon waarop staat dat er contant is betaald en u neemt het bedrag op in uw belastingaangifte, staat u sterker.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. de Vries, 03-03-2014 21:19 #73
Wat nou als er een fout staat in de vooraf ingevulde belasting aangifte? Ze zeggen dat ik meer verdiend heb dan dat ik daadwerkelijk heb verdiend, waardoor ik nu over een veel te groot bedrag 37% loonbelasting moet betalen. Reactie infoteur, 04-03-2014
Beste D. de Vries,
Dan past u de cijfers aan. U bent niet verplicht om de vooraf ingevulde cijfers te laten staan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

De Hoop, 24-02-2014 22:52 #72
Kinderopvang 2009 belasting dienst zegt dat ze nooit iets ontvangen hebben dus ik moest alles terug betalen, ik heb hierop bezwaar gemaakt en na het op sturen van mijn jaaropgaven in het gelijk gesteld, nu krijg ik een nieuwe eind afrekening… nu is mijn vraag hoe lang moet ik hierop wachten? Zij zeggen dat die enige tijd kan duren. Waar aan moet ik hier aan denken… weken, maanden? Reactie infoteur, 25-02-2014
Beste De Hoop,
De toeslagendienst van de Belastingdienst is overbelast en daarom kan dit vele weken duren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anna, 10-02-2014 11:56 #71
Nu heb ik een moeilijke vraag. In april 2013 heb ik een gezamelijke aangifte gedaan voor mijn man en mezelf. Ik kreeg een aanslag hij niet. Gebeld en moest gewoon wachten. Na verloop van tijd nogmaals gebeld en gehoord dat hij een M biljet moest invullen omdat hij uit buitenland kwam in 2012. Het gaat om 2012 dus oke. Ingevuld en opgestuurd. Ik zag overigens dat zijn loon niet juist was in de voorafingevulde aangifte die ik in april al had gedaan maar ik weet dat het bedrijf welke in aug 2012 failliet was gegaan geen pensioen had afgedragen en misschien hem dus ook niet had aangemeld bij de belasting dus in het M biljet heb ik de laatste loonstrook van aug 2012 erbij gedaan en zijn loon met 8500 euro verhoogd. Ik heb dus zijn loon JUIST doorgegeven. Nu heb ik wel een voorlopige aanslag voor hem ontvangen maar helaas was deze fout omdat ik ben vergeten aan te kruizen dat we recht hadden op kortingen ivm kids. Wel heb ik de kids ingevuld maar helaas het juiste boxje niet aangevinkt. Gebeld en moest een nieuwe invullen en dit heb ik dus gedaan overigens wederom met de juiste loongegevens net als in april en in de eerste M biljet. Deze is nog steeds in behandeling. Nu komt het moeilijke.

De belastingdienst toeslagen heeft mij een definietieve rekening gestuurd en ik krijg ong. 500 euro terug (stond vandaag ook op de bank echter heb ik hier geen recht op want wat ziet mijn oog zij doen het weer fout en hebben niet het juiste inkomen van mijn man meegenomen. Wat moet ik doen ik heb het nu al 3 keer doorgegeven maar de definitieve afrekening zegt dat ze het inkomen uit de basisregistratie hebben genomen. Moet ik het geld terug betalen? Ik heb de juiste gegevens al 3x doorgegeven in de aanslag en nog bij de afdeling toeslagen nemen ze het inkomen uit de basisregistratie (ik denk omdat mijn man zijn aanslag nog niet definitief is maar ik vind dat ze hadden moeten wachten dan).

Wat moet ik doen geld terug geven of zeggen het is hun schuld ik mag het houden? Reactie infoteur, 10-02-2014
Beste Anna,
Als de Dienst Toeslagen u een definitieve beschikking stuurt, kan daarop normaal gesproken niet worden teruggekomen door de Belastingdienst. Maar omdat in de actualiteit wel duidelijk is dat de Dienst niet foutloos werkt, zou ik de 500 euro nog even apart houden. Al was het alleen maar om de verwarring daar niet verder te vergroten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jan, 01-02-2014 12:00 #70
Beste,

Ik heb vanaf 2010 geen definiteve aanslag meer gehad van de belastingdienst.
In een eeder artikel las ik dat de verjaringstermijn 3 jaar is, maar vanaf welke datum wordt dit gerekend?
1-1-2010, 1-4-2010 of vanaf de datum waarop ik de voorlopige aanslag heb gehad?
En als ik de aanslag te laat krijg wat kan ik dan doen?
Ik begrijp niet dat dit zomaar mag, om belastingbetalers zolang te laten wachten.

Ben benieuwd naar uw reactie.

Jan. Reactie infoteur, 01-02-2014
Beste Jan,
De definitieve belastingaanslag volgt uiterlijk drie jaar na de voorlopige belastingaanslag. Als u geen extra geld terug verwacht, zou ik gewoon afwachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suus, 21-01-2014 13:26 #69
Goedendag,
Ik kreeg een beschikking huurtoeslag over het jaar 2008 en tevens een beschikking zorgtoeslag 2008 over de periode 1 juli tm 31 december 2008. De beschikkingen hebben een dag tekening van 13 januari 2014, mijn vraag is moet ik deze betalen of is het al verjaard?

Dank u voor uw antwoord Reactie infoteur, 21-01-2014
Beste Suus,
Als dit de definitieve beschikking is, heeft het wel lang geduurd maar is de beschikking niet verjaard.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gerben, 27-11-2013 12:51 #68
Heb een brief ontvangen dat mijn belastingaangifte is gecontroleerd en niet klopt. ik had per ongeluk aangevinkt dat ik recht had op wet wahjong kreeg 368 terug. nu dus brief gekregen dat ik er geen recht op had en dat alles nog een keer word nagekeken. betekent dit nu dat ik die 368 die ik gekregen heb terug moet betalen? Reactie infoteur, 27-11-2013
Beste Gerben,
Dat hangt ervan af waarom de teruggave was. Misschien krijgt u juist wel meer terug, maar u kunt nooit meer terugkrijgen dan u aan belasting hebt betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Niek, 15-11-2013 12:41 #67
Ik en mijn huisgenoot in 2008 huurtoeslag aangevraagd op ons adres. Alvorens we dat hebben gedaan hebben we telefonisch contact gehad om te vragen of we hiervoor in aanmerking kwamen waarop wij vervolgens ons verzoek hebben ingediend. Op dat moment waren wij 19 jaar oud en hadden we een gezamenlijk rekenhuur van 490 (245 per persoon). Toen is ons verzoek goedgekeurd en hebben we in 2009-2011 huurtoeslag gehad.

In 2011 kregen wij bericht van de belastingdienst dat de huurtoeslag onterecht toegekend was door een fout van hun kant en ze eisen dat we deze huurtoeslag terugbetalen. Gezien onze leeftijd kwamen we niet in aanmerking omdat onze huur te hoog was (boven de +-300euro). Vanaf 23 jaar zouden we pas in aanmerking komen omdat je dan pas huurtoeslag kan ontvangen voor een huur van dat bedrag.

Wij hebben onze gegevens volledig correct toegestuurd en de belastingdienst heeft die fout verwerkt en heeft deze fout telefonisch toegegeven. Blijkbaar hebben ze niet naar onze leeftijd gekeken bij de verwerking (een vrij simpele handeling dunkt ons). In maart 2013 hebben ze de schuld over 2010 kwijtgescholden. De rest werden we nog steeds geacht terug te betalen. Nu kregen we in oktober 2013 weer bericht dat we 2010 toch ook moeten terugbetalen, ook hier had een medewerker een fout gemaakt en ook dit is telefonisch toegegeven door een andere medewerker.

Wij zijn nu enorm in de war. Moeten we deze toeslag terug betalen ook al is het een fout van hun kant? En is het mogelijk dat zij de berekening/goedkeuring van de huurtoeslag blijven aanpassen ondanks dat er geen gewijzigde gegevens zijn? Reactie infoteur, 16-11-2013
Beste Niek,
1. Zodra de definitieve beschikking bij u binnen is, geldt die als er geen nieuwe feiten aan het licht komen die de belastingdienst niet kon weten.
2. Als een schuld per brief is kwijtgescholden, kunt u zich daarop beroepen.
3. Als een beschikking nog niet definitief is, maar nog een voorschot is, kan worden teruggevorderd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Michael, 12-11-2013 17:14 #66
Ik heb onlangs een brief gekregen dat ik belasting moet terug betalen over het jaar 2012.
Bleek dat ik meer als 1700,- omdat ik werkte als freelancer kreeg bruto betaald.
Nu is mijn vraag hoe groot is de kans dat de belastingdienst ook verplichte aangifte brief zal sturen voor de jaren 2008, 2009, 2010 & 2011?
En zal dat snel gebeuren of sturen ze dit soort brieven periodiek?
Verder zou ik ook heel erg graag willen weten of het klopt dat je in 24 maanden kan betalen als het om een groot bedrag gaat?

Vriendelijke groeten,
Michael, Reactie infoteur, 12-11-2013
Beste Michael,
1. De belastingdienst controleert vooral met een steekproef en als u er een keer uitgehaald bent, kan dat volgend jaar weer gebeuren.
2. De belastingdienst mag tot vijf jaren terug gaan. Dat zal de fiscus in het algemeen pas doen als het om grote bedragen gaat en het vermoeden heeft dat er stelselmatig te weinig belasting is betaald. Als u gewoon meewerkt voor 2012 zonder al te veel misbaar, is de kans het grootste dat het daar bij blijft De belastingdienst moet wel gelijk hebben natuurlijk, want anders kunt u bezwaar maken.
3. U kunt om een betalingsregeling vragen. Meestal is dat met een termijn van twaalf maanden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 04-10-2013 09:26 #65
Beste Zeemeeuw,

Dat is het hem juist, ze beschikten over informatie, want 2011 en 2011, hebben ze zelf in juiste rubriek geplaats voordat ze bezig waren met 2010. Ik belde ze ook op en vroeg waarom ik moet terugbetalen, want nog steeds volgens hun programma moet ik terugkrijgen, en nog zeiden ze niet dat het in verkeerde rubriek is. En ook had ik vermeld bij loon, bijstand van de gemeente en de juiste gegegvens van loonheffing.
Alleen moest dit dus in de tweede rubriek. Dus nu ik eraan denk beschikten ze duidelijk over de juiste gegevens toch? 2013 is weer alles 1 rubriek. De pluspunt is dat ik nu iets meer weet over rubrieken. Welke mogelijkheden zijn er om in termijnen te betalen of kwijtschelding of iets. Reactie infoteur, 04-10-2013
Beste Henk,
1. Nou ja, dat is merkwaardig. Dan is de regel dat als u een definitieve aanslag van een jaar binnen hebt, dit geen nieuw feit is om uw aanslag aan te passen. Als u alleen de voorlopige aanslag had gekregen, kan helaas aanpassing van de aanslag nog wel plaats vinden.
2. U kunt altijd om een betalingsregeling vragen of binnen zes weken bezwaar maken en daarin om uitstel van betaling vragen. Bij een betalingsregeling zullen uw inkomensgegvens worden gevraagd om te zien wat er mogelijk is. De uitstel hebt u (als u daarom schriftelijk vraagt) dan zo wie zo binnen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk, 03-10-2013 09:33 #64
Beste

ik heb een (gehuwd) bijstand, maar ik ben zelf wel werk ontheven oftewel niet geschikt voor werk ivm medisch problemen. Mijn vrouw doet de zorg over mij. We hadden de bijstand in de verkeerde rubriek ingevuld (belastingjaar 2010) voorlopig aanslag 2010 kreeg 1800 terug, en nu in 2013 moet ik 1300 terug betalen. In 2013 valt alles in 1 rubriek, is gewoon echt moeilijk, ik bedoel de belastingdienst krijgt de gegevens van de bijstand zelf binnen, ze konden de fout zien maar hebben waarschijnlijk via de software afgewikkeld. En na 3 jaar even laten terug betalen (overigens nu in oktober 2013 pas de definitieve van 2010). Ook hebben ze mij van 2011 en 2012, en 2013 gegevens gevraagd, dat is dus 4 jaar achter elkaar, die zijn inmiddels verwerkt en waren gunstig (niet veel maar kan ook brood ermee kopen). Nu mijn vraag: als de belastingdienst niet opvraag van informatie mijn aangifte heeft beoordeeld, kunnen ze daar dan weer over moeilijk doen, en de jaar 2010 is daar nog iets over geen bewuste fout? Reactie infoteur, 03-10-2013
Beste Henk,
Als er geen inspecteur naar had gekeken, is er ook geen bewuste fout. De belastingdienst hoeft ook geen gegevens op te vragen en doet dat soms liever nog niet om te voorkomen dat kan worden verweten dat ze al over de informatie beschikten. Vervelend voor u dat later alsnog uw gegevens zijn nagevlooid, maar dat is aan de belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne-Marie Engelshove, 26-08-2013 16:19 #63
Beste mevrouw/mijnheer,
ik heb de papieren belastingaangifte over 2013 voor mijn overleden moeder ingevuld. Ik had een foutje gemaakt en bij inkomen "netto" inkomen ingevuld. Dit heb ik met typex gewist en toen verbeterd in |"brutoinkomen". Mijn moeder leefde tot 27 januari 2013. Nu heb ik de belastingdienst al meerdere keren gebeld om te checken of electronisch de bedragen kloppend/goed verwerkt zijn ivm het gedoe met de typp-ex. Het is nu na versturing van de aangifte 3 weken verder. De aangifte is inmiddels binnen, maar tenminste nog 3 weken duurt het voordat de ingevulde bedragen enz. inzichtbaar zijn en mij mijn vraag kan beantwoorden. Het kan ook langer duren. Is deze informatie correct, want ik krijg van de mensen aan de telefoon bij de belastingdienst informatie die wisselend is. Weet u hoelang het gebruikelijk is om na het invullen van de aangfite voor een overledene in dit huidige jaar er een aanslag binnenkomt? Mijn moeder is 27 januari 2013 overleden en de ingevulde aangifte is door mij 6 augustus aangetekend verstuurd. Met zei mij dat wellicht de aanslag over 2013 pas in mei 2014 aan ons verstuurd wordt. Is dit gebruikelijk?
Hartelijke groet, Anne-Marie Engelshove. Reactie infoteur, 27-08-2013
Beste Anne-Marie Engelshove,
Bij een papieren aangifte inkomstenbelasting voor een overledene duurt het enkele weken voordat u een voorlopige aanslag van de belastingdienst krijgt. Ik denk dat dat in dit geval eind september 2013 wordt. De definitieve belastingaanslag volgt dan in 2014.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. Baas, 23-07-2013 19:01 #62
Ik heb sinds 20 april kinderopvangtoeslag aangevraagd voor mijn dochter om die naar de gastouder te brengen als ik werk. ik krijg deze toeslag niet uitbetaald de belastingdienst weigert dit wegens een vordering en moet mijn kinderopvang uit eigen zak betalen. er is een wijziging in mijn inkomen geweest en nu zou ik recht hebben op 1233 euro per jaar ipv 2158 per jaar. ik heb vanaf april geen kinderopvang gestort gekregen, maar moet wel 924 euro terug betalen voor iest wat nooit gestort is. Hoe kan het nu zo zijn dat ik 924 euro terug moet betalen terwijl ik nooit geen cent kinderopvangtoeslag heb ontvangen, ze weigeren namelijk dit uit te betalen maar kan mijn oppas niet meer betalen. de belastingdienst noemt ook iedere keer andere bedragen. wat kan ik hieraan doen. klachten en bezwaarschriften doen ze helaas niks mee luid de ervaring Reactie infoteur, 24-07-2013
Beste R. Baas,
Als ik het goed begrijp is er een andere belastingvordering waarmee uw toeslag wordt verrekend. Zodra dat gebeurd is, zult u uw toeslag ontvangen. Dat er steeds andere bedragen worden genoemd is wel raar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eva, 04-07-2013 20:23 #61
Mijn vader is eind december 2012 overleden. Het contact verliep al jaren niet soepel, maar heb toch besloten om als enig erfgenaam alles net af te handelen. Er moest ook nog belastingaangifte gedaan worden over 2012, omdat ik nog niet alle gegevens binnen had, heb ik uitstel gekregen. Mijn vader was 67 en had een pensioenuitkering. Gisteren kreeg ik een brief van de belastingdienst dat mijn vader over 2010 verkeerde aangifte heeft gedaan en of ik contact wilde opnemen. Dit heb ik geprobeerd, maar de betreffende persoon was helaas niet aanwezig en ik kan pas maandag weer contact opnemen hierover. Na lang zoeken heb ik de aangifte gevonden over 2010 en 2011. Mijn vader deed de aangifte blijkbaar schriftelijk en heb kopieën gevonden. Hij blijkt bij heffingskorting voor 65-plussers op de vraag 36 of hij recht had op AOW-uitkering voor alleenstaanden ja ingevuld. En bij vraag 36a voldoet u aan de voorwaarden voor alleenstaandenouderenkorting ook het vakje heeft aangekruist. Ditzelfde is ook gebeurd in 2011. Ik moest zelf ook goed kijken, want ik zou misschien ook dezelfde fout hebben gemaakt. Ik ben ouder dan 27 en was niet woonachtig bij mij vader, dus hij had dan ook geen recht op die alleenstaandenouderenkorting. Mijn vraag is echter kan ik voor voorgaande aangiftes vd belasting van mijn vader aansprakelijk gehouden worden. Over 2012 begrijp ik dat, omdat ik in principe door alles af te handelen, de erfenis heb aanvaard. Over 2012 zit ik al met een rest schuld van ruim 1100,- euro en dan komen er over de jaren 2010 en 2011 ook nog ruim 850,- euro bij.
Bij voorbaat Dank, Eva Reactie infoteur, 26-09-2019
Beste Eva,
1. Er zijn twee heffingskortingen die qua naam veel op elkaar lijken: de alleenstaande ouderenkorting en de alleenstaande ouderkorting. Als uw vader alleen was, had hij wel recht op de alleenstaande ouderenkorting.
2. Helaas is een belastingschuld van een overledene voor rekening van de erfgenamen. Dat is natuurlijk een forse tegenvaller, maar hierover is vaak nog wel een betalingsregeling met de belastingdienst af te sluiten.

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carolien, 18-06-2013 23:33 #60
Wij hebben afgelopen maand de definitieve berekening van kinderopvangtoeslag 2007 en 2008 gehad. Die van 2007 klopte niet wat betreft de uren (daar hebben wij bezwaar tegen gemaakt), maar wel dat wij een fors bedrag terug moeten betalen. Twee vragen:
De accountant heeft destijds een wijziging doorgegeven die nooit is verwerkt 1: wie treft hier schuld? en we zijn inmiddels zoveel jaren verder (ruim 6 jaar) 2: kan de belastingdienst dit nog wel claimen? Reactie infoteur, 19-06-2013
Beste Carolien,
1. Wat het doorgeven van de nieuwe gegevens betreft, geldt in de regel dat als de belastingdienst dit aantoonbaar wist, de belastingdienst fout zit. Maar de kinderopvangtoeslag is een voorschot tot de definitieve afrekening en ook uw accountant had nog een keer aan de bel kunnen trekken.
2. Voor de terugvordering geldt een verjaringstermijn van vijf jaar na afloop van het betreffende jaar. Deze periode wordt langer als er uitstel is van het doen van belastingaangifte of als niet tijdig alle definitieve gegevens van de aanvrager bij de belastingdienst bekend zijn:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/115454-definitieve-berekening-toeslagen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marleen van Dieren, 04-06-2013 21:58 #59
Ik heb deze week een definitieve berekening huurtoeslag ontvangen over het berekeningsjaar 2008. Geldt de 5 jaar termijn waarbinnen de belastingdienst mag herzien nu vanaf het berekeningsjaar (2008) of gaat die pas in na de definitieve berekening. Oftewel mag de belastingdienst deze definitieve berekening huurtoeslag 2008 nog herzien tot en met het jaar 2018 (10 jaar na het berekeningsjaar vind ik persoonlijk een beetje absurd)
Vriendelijke Dank,
Marleen Reactie infoteur, 05-06-2013
Beste Marleen van Dieren,
De vijf jaren gaan in na afloop van het jaar waarover de toeslag is aangevraagd en kan worden verlengd als u na afloop van het toeslagjaar over betreffend jaar uw toeslag aanvraagt of als uw inkomensgegevens verlaat zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een uitstel van de aangifte inkomstenbelasting:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/115454-definitieve-berekening-toeslagen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cor, 12-05-2013 09:35 #58
Heb over de jaren 2009.2010.2011 nog geen def aanslag gehad. Waarschijnlijk i.v.m verkoop woning.
vraag. hoe lang moet ik erop wachten? Reactie infoteur, 12-05-2013
Beste Cor,
De belastingdienst mag daar maximaal drie jaar over doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kaatje, 07-05-2013 14:41 #57
Vandaag mocht ik een brief van de belastingdienst ontvangen dat bij de aangifte van 2010 iets niet klopt. Namelijk is er doorgegeven door onze boekhouder dat er in dat jaar € 2950 aan loonbelasting is ingehouden, terwijl dit in werkelijkheid maar € 450 bedroeg, met als gevolg dat wij over dat jaar waarschijnlijk teveel terug hebben ontvangen.
Wat zou ongeveer de hoogte van het bedrag kunnen zijn wat we straks terug moeten gaan betalen?, is dit het volledige verschil? Reactie infoteur, 07-05-2013
Beste Kaatje,
Als de rest van de belastingaangifte klopt, moet 2500 euro worden terugbetaald plus heffingsrente:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/4029-verdien-aan-de-belastingdienst-heffingsrente.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Max, 10-04-2013 09:02 #56
Hallo, ik heb belastingaangifte gedaan voor het jaar 2012 ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt en heb alles netjes in gevuld.nu heb ik dit jaar nog wel op school gezeten en studie financieringen gehad maar zodra ik veel ging verdienen heb ik dit uit gezet. Nu heb ik in mij aangifte de fout gemaakt dat ik heb ingevuld dat ik geen studie financiering heb gehad. Moet ik dit nog veranderen en maakt dit uit voor het bedrag wat ik terug krijg? Ik heb het met DigiD ondertekend. En als ik dit moet veranderen hoe moet dat dan? Met vriendelijke groet max Koetsenruijter Reactie infoteur, 10-04-2013
Hallo Max,
Het invullen van de studiefinanciering maakt alleen wat uit als u ook de aftrekpost voor een studie opvoert, anders niet. Studiefinanciering is geen inkomen waarover belasting moet worden betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joost, 09-04-2013 20:55 #55
Ik heb als erfgenaam de aangifte inkomstenbelasting 2010 gedaan voor mijn overleden vader. De aangifte is schriftelijk gedaan (heb er kopieën van), maar nu is de belastingdienst zelf vergeten om in de eerste voorlopige aanslag alle door mij vermelde inkomens (pensioenen) te verwerken. Nu krijgen wij -medio 2013- als erfgenamen onverwacht alsnog een naheffing, doordat de belastingdienst zelf vergeten is om de door mij verstrekte gegevens goed te verwerken. Kan dit zo maar of kan ik hier nog iets tegen doen. Reactie infoteur, 09-04-2013
Beste Joost,
Als de belastingaanslag nog niet definitief was, kan dit nog. Anders kan dit alleen als er sprake is van een nieuw feit. Een eventuele boete is niet terecht, omdat u niets te verwijten is:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/108892-navordering-en-naheffing-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Isa, 31-03-2013 18:18 #54
Hallo,

Ik heb in 2010/2011 een bbz uitkering (lening voor levensonderhoud) van de sociale dienst ontvangen om een eigen bedrijf te kunnen starten. Pas in 2012 werd de lening administratief omgezet in een uitkering, want vanwege de economie had ik niet zoveel succes met het bedrijf. Nu heb ik door de administratie van de sociale dienst heel andere bedragen op mijn jaaropgaven staan als dat ik daadwerkelijk toentertijd heb ontvangen. Als ik deze bedragen nu bij de IB zou corrigeren (dus voor 2010 en 2011 en 2012), dan zou ik veel meer geld terug kunnen krijgen als nu het geval was. Vraag is of ik dat mag doen? En dan heb ik het niet over middelen, maar over mijn daadwerkelijke inkomsten en de inkomstenbelasting over de afgelopen 3 jaar van MIJN administratie. Administratief heeft de sociale dienst namelijk nu alles verrekent, maar hierdoor kan ik in 2012 nu ook nog problemen met de afd. toeslagen krijgen omdat ik ineens in een jaar op papier veel meer geld kreeg, dan het in werkelijk was. De correctie op eerder gemaakte aangiftes zou dus op alle fronten veel goeds doen. Mag ik bij de belastingdienst met terugwerkende kracht om een ambtelijke afdoening vragen, als ik alle bewijzen opstuur?
Mvg, Isa Reactie infoteur, 01-04-2013
Beste Isa,
Als u denkt dat de gegevens die eerder waren ingevuld niet juist waren, kunt u om een correctie van uw belastingaangifte vragen tot vijf jaren terug. Motiveer waarom u om een correctie vraagt en stuur een kopie van (een deel van) de nieuwe stukken mee.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. Post, 14-03-2013 19:11 #53
Over 2011 heb ik de belastingopgave niet goed ingevuld. Ik had gezamenlijk met mijn vrouw aangifte moeten doen zij heeft een klein pensioen. Ik ontdek nu dit jaar als ik ook over 2011 een gezamenlijke opgave doe dat wij dan ongeveer € 600, meer terug hadden moeten krijgen. Kan ik alsnog een nieuw aangifte over 2011 opsturen. De def, afrek. over 2011 is al afgerekend.
met groet,
Henk Reactie infoteur, 15-03-2013
Beste H. Post,
Als er een definitieve belastingaanslag is afgerekend, kunt u schriftelijk een verzoek indienen bij de belastingdienst om met de gemaakte fout alsnog rekening te houden. Motiveer uw geschatte teruggave na de correctie en vraag om een ambtelijke afdoening (dit is wat anders dan bezwaar maken, want die termijn is voorbij).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Leonie, 04-03-2013 22:12 #52
Goede avond,
Ik heb net de aangifte ingevuld en opgestuurd met behulp van DigiD. Waar kan ik zien hoeveel ik zou moeten betalen/terug krijg?

Alvast bedankt.
Leonie Reactie infoteur, 05-03-2013
Beste Leonie,
In een apart scherm (berekening aanslag) kunt u zien hoeveel de aanslag bedraagt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nick, 26-02-2013 12:41 #51
L.S.
Nu de aangifte van 2012 eraan gaat komen, heb ik mij verdiept in mijn aangifte van voorgaande jaren. Nu is het zo dat ik, sinds mijn achttiende verjaardag (2010) een spaarrekening op mijn naam heb gekregen met daarop net voldoende om boven de grens in Box 3: Bank- en spaartegoeden te komen. Dit is echter niet aangegeven op de aanslagen van 2010 en 2011. Daarom is de definitieve aanslag niet correct.
Kan ik deze definitieve aanslag nog wijzigen?
Mvgr. Reactie infoteur, 26-02-2013
Beste Nick,
Dat kan door een schriftelijk verzoek in te dienen bij de belastingdienst. U zult dan wel belasting moeten bijbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

M. Bremer, 12-02-2013 00:32 #50
Hallo,
Mijn vader is in 2010 overleden en heeft in 2009 de inkomstenbelasting verkeerd ingevuld.
Nu krijgt mijn moeder in 2012/2013 een aanslag van de belasting die aangeeft dat er te weinig is betaald. Uiteraard klopt dit niet. Ik (haar zoon) heb bij verschillende mensen na gevraagd of dit kan. Natuurlijk is er wat fout gegaan. Nu is het zo dat ik geen grip meer heb op deze zaak wat betreft de belasting. Hoe kan ik een belasting inspecteur inschakelen om dit op te lossen? Het zijn geen misselijke bedragen. Ben er ook al achter dat twee dingen verkeerd om zijn ingevuld des tijds. Heb ook geprobeerd om bezwaar te maken maar wordt afgewezen. De belastingdienst ziet toch ook wel dat dit niet kan, logische wijs. Nu heeft mijn moeder een WAO en betaalt de belasting die niet klopt van 2009 en houdt 20 euro per maand over om van te leven. Hallo hoe maak je iemand kapot?
Gr Michel. Reactie infoteur, 14-03-2013
Hallo M. Bremer,
Als u iemand van het belastingkantoor waar de aangifte in behandeling is, wilt spreken, kunt u via de belastingtelefoon een afspraak maken. U wordt dan teruggebeld. Overigens heeft uw moeder wel recht op de beslagvrije voet, en mag niet bijna alles worden ingehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Danny, 11-02-2013 12:55 #49
Beste, Heb een brief gekregen dat mijn aangifte van het jaar 2010 niet correct is ingevuld door de belastingdienst zelf, nu hebben ze mijn loonheffing verhoogd. Betekent dit dat ik moet gaan terug betalen? En kan ik dit op een of andere manier nog aanvechten? gr. Reactie infoteur, 11-02-2013
Beste Danny,
De belastingdienst houdt de belastingplichtige altijd verantwoordelijk voor de juistheid van de belastingaangifte. Wat u wel moet doen is de nieuwe opgave vergelijken met uw eigen inzichten en gegevens. Wijken die af, dan kunt u binnen zes weken bezwaar aantekenen. Meer loonheffing tot slot zal in de meeste gevallen betekenen dat u belasting moet bijbetalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mario, 18-12-2012 20:24 #48
Nou moet ik 1400 euro betalen (definitieve aanslag) omdat ik over 2011 niet volledig aangifte heb gedaan dus tot oktober (daarna ben ik van werkgever veranderd). Kan ik dit nog recht zetten met evt een bezwaar? Reactie infoteur, 19-12-2012
Beste Mario,
U kunt zeker bezwaar maken. Geef daarbij bijvoorbeeld (indien van toepassing) aan dat het u door de drukte helemaal ontschoten is en het helemaal niet uw bedoeling was. Of een andere reden natuurlijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sander, 13-12-2012 19:57 #47
Nou ik heb ook iets. Ik heb een bedrag van 2300 euro moeten betalen voor het jaartal 2006 gek he en als ik om de gegevens vraag hoe ze aan dat bedrag komen weten ze op eens niks. Ik weet wel waarom, ik hoor 6 jaar niks maar ze kunnen me wel aanslaan voor en voor inkomstenbelasting 2006 omdat ik geen aangifte heb gedaan en als ik vraag mag ik nu dan aangifte doen zeggen ze heel sorry dat kan niet meer want je kan maar 5 jaar terug! Reactie infoteur, 14-12-2012
Beste Sander,
Als u geen belastingaangifte hebt gedaan terwijl dat wel had gemoeten, kunt u in de boetesfeer terecht komen. Meestal is bezwaar maken nog wel mogelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Amanda, 10-12-2012 12:10 #46
Hallo,

Mijn vriend heeft dit jaar zijn aangifte inkomstenbelasting over 2010 ingediend. Hij had in dat jaar een bijstandsuitkering en 2 werkgevers. Hij heeft een bedrag teruggekregen maar nu blijkt bij de definitieve aanslag die die pas heeft ontvangen dat hij de gegevens van zijn uitkering in de verkeerde rubriek heeft ingevuld waardoor die dat bedrag dus onterecht heeft teruggekregen volgens de belastingdienst, het ging om arbeidskorting geloof ik. Kan hij hier bezwaar tegen maken? Reactie infoteur, 26-09-2019
Hallo Amanda,
1. De arbeidskorting is een heffingskorting waarop hij recht heeft als hij werkt. Deze arbeidskorting loopt voor een deel op met de hoogte van het arbeidsinkomen. Als een uitkering onder de rubriek inkomen uit werk is gezet (arbeidsinkomen), kan het zijn dat hij teveel belasting heeft teruggekregen. Als dat zo is, heeft het weinig zin om bezwaar te maken.
2. Wellicht bestaat wel de mogelijkheid om het bedrag gespreid terug te betalen via een betalingsregeling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Bart, 04-12-2012 15:50 #45
In 2009 hebben wij een levensverzekering afgekocht. Een deel kregen we uitgekeerd, een ander deel is als loonheffing ingehouden. Dit (loon + loonheffing) hadden wij door moeten geven aan de belastingdienst. We hebben dat toen niet gedaan. Is er nog de mogelijkheid dit alsnog te doen (2012), bijvoorbeeld bij de jaaropgave van dit jaar? Reactie infoteur, 04-12-2012
Beste Bart,
Zowel het loon als de loonheffing horen bij de aangifte inkomstenbelasting 2009 en niet 2012. U zou voor 2009 om een ambtelijke correctie kunnen vragen bij de belastingdienst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Richard de Geus, 18-11-2012 02:55 #44
Geachte,
Ik kwam er recentelijk achter dat ik door verhuizing gebruik had kunnen maken van het verhuiskosten-forfait. Het gaat om 2010. Ik ben dat jaar twee maal achter mijn werk aan verhuisd. Ik heb over 2010 nog geen definitieve aanslag gehad. Kan ik alsnog gebruik van maken van de regeling? Hoe ga ik te werk?
Met vriendelijke groet,
Richard Reactie infoteur, 18-11-2012
Beste Richard de Geus,
Als er nog geen definitieve aanslag is, hebt u twee mogelijkheden: u doet opnieuw belastingaangifte voor 2010 of u schrijft een briefje aan de belastingdienst met het verzoek om alsnog met de per ongeluk vergeten verhuiskosten rekening te houden. Motiveer daarbij uw verzoek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Boen, 15-11-2012 13:27 #43
Ik heb begrepen dat ik vijf jaar de tijd om nieuwe herziene belastingaanslagen alsnog ambtshalve bij te stellen. Nu is 2012. Betekent dit dat ik nog belastingaanslag van 2007 of van 2008 te herzien? Als ik wil wachten tot begin 2013, tot welk jaar kan ik nog herziene belastingaangifte dan sturen naar de belastingdienst? Vriendelijk dank en groeten. Reactie infoteur, 15-11-2012
Beste Boen,
Een ambtshalve bijstelling van uw belastingaanslag is nog mogelijk als u daarom uiterlijk binnen vijf jaar vraagt (eind 2012). Ik zou met het jaar 2007 dus niet wachten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J. V. P., 03-11-2012 23:51 #42
Mijn dochter heeft onlangs een behoorlijke aanslag gekregen over in 2010 teveel ontvangen kindgebonden budget. het bedrag is berekend over een geschat inkomen over dat jaar, dat overigens veel te hoog is, en nu blijkt dat haar ex-partner, waarmee ze toen samen woonde (zonder enige vorm van contract) en waar ze wel fiscaal partner mee was, over dat jaar geen aangifte IB heeft gedaan. ze had in 2010 geen inkomsten van haar zelf en mijn vraag is nu: kan ze alsnog voor haar zelf een aangifte 2010 invullen met haar gegevens? Reactie infoteur, 04-11-2012
Beste J. V. P.,
1. Bij de aanslag zal ook een termijn zijn aangegeven waarbinnen bezwaar kan worden gemaakt. Maak van die mogelijkheid gebruik en vraag om uitstel van betaling.
2. Ja, uw dochter kan over 2010 nog belastingaangifte doen met haar gegevens daarin.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

A. van den Heuvel, 01-11-2012 05:13 #41
Geachte heer/mevrouw,
Een kennis heeft haar aangifte inkomstenbelasting jaarlijks door een accountantskantoor in laten vullen. Nu blijkt dat zij jaarlijks recht had op zorgtoeslag. Deze werd door het accountantskantoor echter nooit voor haar aangevraagd. Bestaat er een soort harheidsclausule waardoor zij alsnog zorgtoeslag over de voorgaande jaren kan aanvragen? Reactie infoteur, 01-11-2012
Beste A. van den Heuvel,
U kunt alleen zorgtoeslag over een eerder jaar aanvragen als voor dat jaar door de belastingdienst uitstel van belastingaangifte is verleend en de periode van uitstel nog niet voorbij is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kpo, 09-09-2012 15:47 #40
Mijn dochter (en ik ook) hebben vergeten zorgtoeslag voor haar aan te vragen toen ze 18 werd. Ik zou vanaf juni 2010 tot nu toe nog moeten ontvangen van de belastingdienst.Voor dit jaar heb ik het inmiddels aangevraagd bij de BD, maar hoe kan ik het nog terugkrijgen van 2011 en half 2010?
Volgende vraag:kan ik voor mijn inwonende dochter die nog een schoolopleiding volgt de uitgave van levensonderhoud aftrekken (max. 700 euro per kwartaal) ondanks dat ik een studiefinaciering van 225, = per kwartaal voor haar krijg? Kan is dus 475, = per kwartaal als aftrekpost opvoeren?
Indien dit niet mogelijk is kan ik dan niet beter stoppen met de studiefinaciering (900, = p/jr) en proviteren van de minimale belastingaftrekpost van 2800, = p/jr.?
Ik hoor u graag terug,

m.vr.gr.

KPO Reactie infoteur, 22-07-2020
Beste Kpo,
1. Dat kan wellicht als u uitstel hebt gehad van uw aangifte inkomstenbelasting.
2. Als uw dochter studiefinanciering krijgt of recht heeft op studiefinanciering, is er helaas geen aftrekpost studiekosten:

https://financieel.infonu.nl/belasting/38830-studiekosten-welke-studiekosten-zijn-fiscaal-aftrekbaar.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Chris, 25-07-2012 22:25 #39
Vanuit de Kbo vul ik voor een aantal mensen belastingaangiften in.
ik heb sinds kort te maken met aanslagen vanuit Duitsland, die met ingang van het jaar 2005 aan inwoners van Nederland over Duitse pensioenen worden opgelegd.
Tot 2005 behoorden deze inkomsten (Duitse Rente) in Nederland te worden aangegeven. Vanaf 2005 is men over dit pensioen in Duitsland belastingplichtig. In de gevallen, die ik ken, is ten onrechte ook over 2005 en volgende jaren het Duitse pensioen in Nederland aangegeven. Verzuimd is toen om dit als buitenlands inkomen aan te merken ( ter voorkoming van dubbele belasting).
Nu speelt het probleem van de van de verjaringstermijn. Over 2005 en 2006 kan bij de Belastingdienst in Nederland de ten onrechte betaalde belasting niet meer worden terug gevraagd. De aanslagen uit Duitsland liggen gemiddeld hoger dan die destijds uit Nederland.
Kan in dit geval een beroep op de hardheidsclausule worden gedaan zodat niet dubbel belasting behoeft te worden betaald? Reactie infoteur, 14-03-2013
Beste Chris,
1. De hardheidsclausule geeft de mogelijkheid om van de wet af te wijken als uitvoering van de wet leidt tot uitzonderlijk harde gevolgen die bij het opstellen van de wet niet door de wetgever werden voorzien of bedoeld.
2. Het punt hier lijkt me niet de ondeugdelijkheid van de wet, maar het feit dat de belastingplichtige bij de belastingaangifte deze post ter voorkoming van een dubbele heffing is vergeten aan te kruisen.
3. Dat neemt niet weg dat u het altijd kunt proberen: niet geschoten is altijd mis.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Maestro, 14-07-2012 19:51 #38
Ik ben leerkracht en heb het afgelopen jaar muzieklessen gevolgd om in mijn klas meer met muziek te doen. Ben dit overigens vergeten op te geven. Gaat om zo'n 1000 euro. Kan dit als scholingskosten opgegeven worden? Is het mogelijk dit met terugwerkende kracht te doen voor 2011? Had begrepen dat mensen die kosten op zich nemen om zich binnen hun beroep verder ontwikkelen dit geld gedeeltelijk terug kunnen krijgen van de belastingdienst. Reactie infoteur, 15-07-2012
Beste Maestro,
Zolang u nog geen definitieve aanslag inkomstenbelasting voor 2011 hebt gekregen, kunt u een nieuwe aangifte inkomstenbelasting doen waarin u wel met de aftrekpost studiekosten rekening houdt (let op de drempel van 500 euro). In andere gevallen stuurt u een briefje naar de belastingdienst met een verzoek tot correctie in verband met deze vergeten aftrekpost.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ken, 29-06-2012 16:43 #37
Hoi,

Ik heb vorig jaar een moto scooter (125cc) gekocht voor naar het werk te rijden en files te vermijden, in elke winkel zeiden dat ik deze kon aftrekken van mijn belastingen.
Het bedrag dat ik deze betaald heb is 3500 euro. Mag ik deze ineens aftrekken bij andere beroepskosten?
Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 30-06-2012
Beste Ken,
Hoe en wat hangt er van af of u werknemer bent of dat het bedrijf van u is. Als u werknemer bent, is een onkostenvergoeding mogelijk van maximaal 19 cent per kilometer. Als u ondernemer bent, zijn de kosten aftrekbaar als bedrijfsmiddelen (afschrijven, zakelijke kosten) en kunt u de btw terugvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tima, 28-06-2012 21:31 #36
Beste, ik ben vandaag mijn belastingen gaan invullen en wat blijkt dat ik 1000 euro moet terug geven, toen ik vroeg hoe dat komt, omdat ik huisvrouw ben en niet zoveel inkomen beschik, zei de vrouw dat het door mrn zieknfonds komt, ik ben in januari 2011 bevallen. Maar ik had tijdens mijn 15weken zwangerschapsverlof geen uitkering ontvangen omdat ik nooit 1 jaar aan een stuk heb gewerkt en ook niet over een diploma beschik. Hoe kan ik dit nu rechtzetten? Reactie infoteur, 29-06-2012
Beste Tima,
1. Het lijkt me sterk dat dat door het ziekenfonds komt of het moet zo zijn dat de maandelijkse teruggaaf te hoog was.
2. Weet u zeker dat u niet voor een zwangerschapsuitkering in aanmerking kwam?:

http://www.mens-en-samenleving.infonu.nl/ouder-en-gezin/75660-zwangerschapsuitkering-en-bevallingsuitkering-wazo-en-zez.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ramon Sibyl, 22-06-2012 10:31 #35
Hallo, we hebben gisteren onze belastingaangifte gedaan (mijn vriend en ik appart) en we hebben genoteerd dat men wettelijk samenwondend zijn, maar we zijn feitelijk samenwondend, dus zijn we gemist is dat een probleem? er zou normaal gezien moeten geschreven zijn dat mijn vriend ongehuwd is en ik uit het echt gescheiden. hoe kan ik die fout rechttrekken? of doet de computer dit zelf?
alvast bedankt voor de reactie Reactie infoteur, 22-06-2012
Beste Ramon Sibyl,
1. Als u bedoelt dat jullie samenwonen zonder notarieel samenlevingscontract, zijn jullie geen fiscale partners. In dat geval moet er op de aangifte ook niet staan dat jullie samenwonen. Bij het aanvragen van een toeslag kan samenwonen weer wel van belang zijn voor de bepaling van het toetsingsinkomen.
2. Als er fouten staan in de digitale aangifte, kunt u die zelf veranderen. U kunt een wijziging ook doorgeven aan de belastingtelefoon en daar vragen waarom jullie als samenwonend staan geregistreerd. De belastingdienst gaat bij de verwerking van de belastingaangifte in eerste instantie uit van de opgave in de belastingaangifte.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred, 14-06-2012 17:18 #34
Hoi,
Ik heb per 2007 een verrekenbaar verlies dat via een definitieve aanslag is bevestigd. Hierop hebben voor het jaar 2006 en 2007 verrekening plaatsgevonden.In 2009 heeft er weer een verrekening plaatsgevonden. Echter er blijft nog steeds een verrekenbaar bedrag staan. Voor 2010 heb ik hiervan nog geen verrekening ontvangen. Wel een voorlopige aanslag gekregen waar de verrekening nog niet heeft plaatsgevonden. Hoe lang kan de belastingdienst hierover doen voordat de definitieve aanslag wordt opgelegd. Vooral gezien het feit dat het verrekenbaar verlies is vastgesteld per 2007. Reactie infoteur, 15-06-2012
Hoi Fred,
De Belastingdienst moet uw aangifte binnen uiterlijk 3 jaar verwerken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joke, 04-06-2012 10:09 #33
Hoi,

Vorig jaar ben ik mijn lifeplan vergeten in te vullen. Is het mogelijk om dit nu nog te doen? Voor dit jaar heb ik het wel ingevuld. Reactie infoteur, 04-06-2012
Hoi Joke,
Voor vorig jaar kunt u gewoon een verzoek indienen bij de belastingdienst om wel met uw lifeplan rekening te houden. Als de belastingaanslag nog niet definitief is, kunt u een nieuwe belastingaangifte doen met daarin wel het lifeplan opgenomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peter, 03-06-2012 13:02 #32
Mijn moeder heeft een belastingaanslag ontvangen over het jaar 2010. Zij ontving in dat jaar huursubsidie en ik woonde in de eerste twee maanden nog thuis. In deze periode had ik een bijbaan (2/3 dagen in de week), waarmee ik ongeveer 600 euro per maand verdiende. In februari van dat jaar heb ik een vaste baan gekregen en in maart (toen ik eindelijk woonruimte had gevonden) ben ik uitgeschreven bij mijn moeder. In de belastingaanslag staat dat zij nu 700 euro aan te veel ontvangen huursubsidie terug moet betalen. Dit omdat mijn verzamelinkomen over dat jaar gezien hoger lag dan het toegestane aantal. Nu vraag ik mij af of dit wel op de juiste manier is berekend aangezien ik slechts 1 maand thuis ingeschreven stond toen ik loon van mijn nieuwe werkgever ontving en de aanslag mijn gehele verzamelinkomen over 2010 heeft meegerekend. Dus ook de 10! maanden waarin ik niet meer op het adres van mijn moeder was ingeschreven. Reactie infoteur, 03-06-2012
Beste Peter,
Twee dingen gaan hier denk ik niet goed gegaan en dus moet uw moeder bezwaar maken:
1. Als een ouder met een kind samenwoont, is een kind geen toeslagpartner als jullie geen samenlevingscontract hebben gesloten;
2. Uw jaarinkomen is veel lager, namelijk het inkomen tot uw moment van vertrek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eu, 18-05-2012 11:10 #31
Beste, Bij het invullen van mijn belastingformulier over 2011 kwam ik er achter dat ik nogal wat fouten heb gemaakt in mijn aangifte over 2010. Mijn aangifte over 2010 is inmiddels wel defintief vastgesteld. Ik ben een tweetal bedragen vergeten op te geven, het gaat om ongeveer 15.000 euro. De fouten zijn ontstaan door verkeerd te plakken en te knippen uit aangifte 2009 & verandering van bank. Wat kan ik het beste doen: belastingdienst informeren of afwachten? Mvrgr, Eu Reactie infoteur, 18-05-2012
Beste Eu,
U kunt het beste een brief schrijven naar uw regiokantoor van de belastingdienst en vragen om uw belasting aanslag 2010 in verband met de vergeten aftrekposten naar beneden bij te stellen. Motiveer uw aftrek en geef daarbij duidelijk aan waarom het gaat (aftrekpost, bedrag). Vermeld daarbij uw naam, datum, woonplaats, bsn nummer en het belastingaanslagnummer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

G. Schrama, 01-05-2012 20:02 #30
Kan ik een aanslag van 2006 in 2012 nog corrigeren?

Oftewel is het 5 jaar na 2006 of
is het 5 jaar na de definitieve aanslag 2006 welke ik in 2007 heb ontvangen? Reactie infoteur, 01-05-2012
Beste G. Schrama,
Als er geen belastingaangifte is gedaan, kan men 5 jaren teruggaan en nu alsnog de belastingaangifte 2007 doen. Als er zoals bij u wel aangifte is gedaan, geldt de verjaring vijf jaar na de definitieve belastingaanslag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Linda, 18-04-2012 16:49 #29
Hallo,

ik heb vorig jaar een studie gevolgd en begrepen dat ik dit terug kan krijgen van de BD maar de factuur staat op 2010… Nu is mijn vraag kan ik een correctie uitvoeren voor 2010 zodat ik als nog mijn geld terug kan krijgen?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 18-04-2012
Hallo Linda,
U kunt de studiekosten aftrekken in het jaar dat ze betaald zijn. Voor 2011 door een nieuwe aangifte in te sturen, voor 2010 door bij de belastingdienst een correctie aan te vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Marc, 03-04-2012 12:14 #28
Hallo, Bij het invullen van de aangifte van de belasting 2011 moet je op een gegeven moment een verdeling maken die je in je eigen voordeel zo gunstig mogelijk kan invullen.
Als extra controle heb ik ook nog even gekeken in de aangifte 2009 en 2010. Hieruit bleek dat ik de verdeling in 2010 (in mijn nadeel) nogal verkeerd heb ingevuld. Kan ik dit nog herzien? Alvast bedankt. Reactie infoteur, 03-04-2012
Hallo Marc,
Waarschijnlijk hebt u voor 2010 al een definitieve aanslag gekregen. In dat geval schrijft u een briefje naar de belastingdienst in uw regio en vraagt gemotiveerd een correctie op de eerdere belastingaangifte, omdat u een fout hebt gemaakt. De belastingdienst hoeft de gevraagde correctie niet te honoreren.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Liza, 31-03-2012 10:43 #27
Hallo,
Ik heb een paar weken geleden ook belastingaangifte gedaan. Nu ben ik een aantal donatie`s vergeten op te geven. Kan ik die alsnog nasturen? En zo ja, via welke weg kan ik dat het beste doen?

Alvast bedankt,

Mvg,

Liza Reactie infoteur, 31-03-2012
Hallo Liza,
Als u wilt dat de giften worden meegenomen, kunt u opnieuw belastingaangifte doen. Digitaal gaat dat waarschijnlijk het snelste en de laatste aangifte telt. U kunt ook wachten tot de belastingaanslag en dan bezwaar maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Manni de Vos, 23-03-2012 16:32 #26
Ik ontvang sinds 1990 een weduwenrente vanuit Duitsland. Heb AOW vanaf dec.2006.
Mijn partner waarmee ik samenwoon heeft vanaf nov. 2007 geen inkomsten en derhalve ontvang ik een 100% toeslag AOW. Nu krijg ik vanuit Duitsland de mededeling dat ik vanaf maart 2012 gekort wordt op mijn weduwenuitkering en dat ik vanaf juli 2008 het teveel ontvangen moet terugbetalen. Duitse weduwenrente werd eerst verzorgd door Bureau Duitse Zaken in Nijmegen, later door de Sociale Verzekeringsbank. Deze instanties waren uiteraard op de hoogte van mijn AOW toeslag. Vanaf 2010 komt de uitkering rechtstreeks vanuit Duitsland. Mijn vraag, worden de inkomensgegevens niet aan Duitsland doorgegeven? Zo ja, kan ik dan bezwaar in Duitsland maken dat men vanaf juli 2008 niets met deze gegevens heeft gedaan? en daar 44 maanden mee wacht. Als het toch klopt en ik aan Duitsland terug moet betalen, het gaat in totaal om ruim 8.000 euro, dan kloppen mijn belastingaangiftes over 2008, 2009, 2010 en 2011 niet, aangezien mijn loonopgaves dan te hoog zijn. De aanslagen Zorgtoeslag en de door mijzelf te betalen inkomensafhankelijke premie zorgverzekering kloppen dan ook niet meer. Reactie infoteur, 23-03-2012
Beste Manni de Vos,
1. Kennelijk zijn uw gegevens laat doorgegeven of is er niets mee gedaan. Verjaring treedt op na vijf jaar.
2. Ik weet niet of u zelf nog extra gegevens had moeten doorgeven sinds juli 2008.
3. Als de terugbetaling terecht is, kunt u voor die jaren een correctie vragen bij de belastingdienst:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Dorus Arts, 12-03-2012 20:28 #25
Ik heb in 2009 en 2010 een fout gemaakt in mijn belastingaangifte waardoor ik teveel belasting betaalde. Voor 2010 kreeg ik een verrekening waarbij de belastingdienst mij zelf aangaf: "je hoeft geen belasting te betalen". Nu blijkt dat - had ik mijn aangifte goed ingevuld - ik geld terug had gekregen.

Eigen stomme schuld, maar kan ik de teveel betaalde belasting nog terugvorderen? Reactie infoteur, 12-03-2012
Beste Dorus Arts,
Als de belastingaanslag definitief is, kunt u niet terugvorderen maar wel een schriftelijk verzoek bij de belastingdienst indienen voor de teruggave.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska, 11-03-2012 13:21 #24
Ik kom er net achter dat ik al jaren mijn verkeerde loon opgeef, loon/loonheffing ipv loon zorgverzekeringswet. Heb het nu goed ingevuld. Kan ik hier nog iets mee mbt eerdere jaren? Reactie infoteur, 23-03-2012
Beste Mariska,
1. Voor box 1 (werk en woning) is het de post loon/loonheffing. Als het gaat om inkomen waarvoor nog geen IB/PVV en iab/ZVW is afgedragen, kunt u het bedrag loon zorgverzekeringswet gebruiken.
2. Voor eerdere jaren kunt u altijd nog een fout herstellen als u dat wilt:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frederique, 28-02-2012 13:41 #23
Ik blijk recht te hebben gehad op zorgtoeslag in 2010. Maar ik heb al (een lange tijd geleden) een definieve aanslag hiervoor ontvangen. Kan ik dit nog met terugwerkende kracht terugkrijgen, en zo ja; hoe pak ik dit aan? Middels een bezwaarschrift/ formulier of brief? Reactie infoteur, 28-02-2012
Beste Frederique,
U kunt alleen over 2010 nog een toeslag aanvragen als u voldoende uitstel van belastingaangifte hebt gehad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Irene, 24-02-2012 21:10 #22
Ik heb nog steeds geen definitieve of voorlopige berekening kinderopvangtoeslag 2009 en 2010 gehad. (2011 is logisch). Kan het twee jaar achter elkaar fout zijn gegaan? Moet ik van beide jaren opnieuw doorgeven en hoe dan? Of gewoon afwachten? Reactie infoteur, 25-02-2012
Beste Irene,
Als u uw kinderopvangtoeslag wel hebt ontvangen, heeft het geen zin dat u zich opnieuw opgeeft. Wel kunt u bellen om te vragen waarom het zo lang duurt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Es, 04-02-2012 22:05 #21
Afgelopen week kreeg ik een definitieve berekening kinderopvangtoeslag 2009 binnen. Hierin staat dat we €1500,- moeten terugbetalen. Ik heb mijn definitieve aanvraag nog eens doorgekeken en kwam er achter dat ik verkeerde uren heb ingevuld. Namelijk 8 uur per maand ipv 40 uur. Ik heb waarschijnlijk het woord maand voor week aangezien.
Als ik de juiste uren invul, dan kom ik op het bedrag uit dat ik heb teruggekregen (zelfs iets hoger). Dat zal betekenen dat we dus niet hadden hoeven terugbetalen. Kan dit nog gewijzigd worden? En zo ja, hoe moet ik dit doen? We hebben de boete nog niet betaald. Reactie infoteur, 05-02-2012
Beste Es,
U moet dan zo snel mogelijk bezwaar aantekenen en de juiste cijfers doorgeven:

http://www.financieel.infonu.nl/belasting/74821-bezwaar-maken-tegen-de-belastingdienst.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Suzy, 21-12-2011 16:34 #20
Ik heb deze maand mijn kinderopvangtoeslag en kindergebonden budget niet ontvangen. Wel heb ik mijn zorgtoeslag ontvangen. Na contact met mijn regiokantoor en de belastingtelefoon kreeg ik tot twee maal te horen dat er waarschijnlijk bij de invoeringen van het nieuwe syteem mijn rekeningnummer verloren is gegaan. Ik heb ingelogd op toeslagen.nl en zag inderdaad dat er geen rekeningnummer bekend is voor de twee bovengenoemde toeslagen. Gek is wel dat mijn zorgtoeslag wel op de juiste rekeningnummer is gestort. Ook vorige maand zijn alle toeslagen wel keurig uitgekeerd. Bij de regiokantoor zeiden ze dat ik een brief kan verwachten waarop ik mijn rekeningnummer moet noteren en dat ik deze moet toesturen.Dit terwijl ik het daar ook al middels een formulier heb ingevuld. Ook zei de medewerker dat ik het deze maand in ieder geval niet ontvang en dat ik het de volgende maand waarschijnlijk op gebruikelijke datum uitgekeerd krijg, maar dat het drie weken duurt voordat het verwerkt wordt. Aan de telefoon zeiden ze dat omdat het vooralsnog een fout van hen was dat ik na toesturen van mijn rekeningnummer middels de formulier binnen 10 dagen op mijn rekening kan verwachten. Nu ben ik bang omdat ik de formulier nog niet heb ontvangen dat ik in ernstige financiële problemen geraak en dat ik het met al de wachttijd ook niet in januari uitgekeerd krijg. Eigenlijk zit ik al in de problemen omdat ik mijn rekeningen en ook niet kinderopvangrekening tijdig kan betalen. Ik ben namelijk een alleenstaande moeder en ben maandelijks afhankelijk is van de toeslagen.

Mijn vraag; Kan ik iets tegen de belastingdienst ondernemen, hoe? En hoe kan ik zorgen dat ik mijn toeslagen op zijn minst volgde maand met terugwerkende kracht wel op de gebruikelijke datum uitgekeerd krijg. Reactie infoteur, 21-12-2011
Beste Suzy,
Het enige wat u kunt doen is het formulier zo snel mogelijk terug te sturen, hoe vervelend ook.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Justme, 18-12-2011 13:05 #19
Mijn moeder heeft over 2009 doorgegeven dat ik niet meer thuiswonend was. Echter was dit (door schuld van de gemeente) op papier wel het geval. Pas in februari woonde ik ook op papier niet meer thuis.
Nu zegt zij dus een boete te moeten betalen, waarvan zij het bedrag niet wil zeggen.
Kan dit kloppen, en kan de belasting dit zomaar doen? Reactie infoteur, 26-09-2019
Beste Justme,
1. Zowel bij de belastingen als de toeslagen zie ik voor 2009 geen reden tot een boete bij uw moeder. Wel kan het zo zijn dat uw moeder de aftrekpost levensonderhoud kind uitwonend heeft opgevoerd die hoger is dan voor een thuiswonend kind.
2. Thuiswonend respectievelijk uitwonend speelt ook een rol bij de hoogte van de studiefinanciering:

https://financieel.infonu.nl/geld/87749-controle-studiefinanciering-uitwonend-2019-boete.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ajaarouj Nadia, 07-12-2011 19:27 #18
Ik heb mijn rekening nummer gewijzigd en vergeten door te geven aan de belastingdienst, zij hebben dus naar oude rekening nummer geld gestort, maar die laatste is geblokkeerd, nu wil ik morgen mijn nieuwe rekening nummer binnen brengen bij de belasting dienst kantoor, duurt het nog lang voor ze het op mijn huidige rekening storten? Reactie infoteur, 07-12-2011
Beste Ajaarouj Nadia,
Dat kan inderdaad enkele weken duren. Misschien kunt u een voorschot vragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. W. den Biggelaar, 23-11-2011 21:16 #17
Toen mijn echtgenote in 2008 voor het eerst AOW ontving heb ik in de aangifte inkomstenbelasting onszelf benadeeld. Zoals me nu duidelijk is geworden had ik onze inkomsten uit sparen en beleggen naar haar moeten overhevelen. N.a.v. advies van de belastingtelefoon heb ik een verzoek om ambtshalve herziening ingediend, maar dit is afgewezen omdat de aanslagen van mijn echtgenote en mij definitief zijn. Dat komt me op een nadeel van ca € 680 te staan, maar de desbetreffende belastinginspectrice zegt dat het volgens haar richtlijnen in dit geval niet is toegestaan om op mijn verzoek in te gaan.
Is dat inderdaad zo en waarom wordt een dergelijk verzoek in andere gevallen wel gehonoreerd, zoals vergeten aftrekposten, e.d? Ik begrijp wel dat hier 2 aanslagen in het geding zijn, maar als mijn echtgenote en ik het samen eens zijn over die wijziging en samen een aangepaste aangifte 2008 indienen, wat is er dan op tegen? Zou het zin hebben hierover een klacht in te dienen bij het Ministerie van Financiën, dat kennelijk die richtlijn heeft uitgevaardigd? Reactie infoteur, 24-11-2011
Beste L. W. den Biggelaar,
U kunt binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen het besluit. Het feit dat ook de belastingtelefoon u adviseerde om een ambtshalve correctie en vermindering aan te vragen, maakt wel duidelijk dat het niet zo eenduidig is als de inspecteur aangeeft. Sterker nog, zie: http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verzoek_ambtshalve_vermindering_al5211t4pl.pdf

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

An, 27-09-2011 18:55 #16
Ik heb in mijn aangifte van 2009 een fout gemaakt. Ik ben vergeten mijn hypotheekrente aftrek te vermelden. Ik heb destijds op advies vd BD een nieuwe aangifte gedaan. Nu krijg ik in 2011 ineeens een brief dat ik bijna 3000 euro moet betalen (het bedrag wat ik jaarlijks ontvang aan hypotheekrenteaftrek). De BD zegt dat mijn nieuwe aangifte weer fout was en ik nu te laat ben met bezwaar maken. Ik heb een brief gestuurd met het verzoek om ambtshalve vermindering en de situatie uitgelegd. Nu is besloten dat het bedrag is verminderd met 1000 euro, maar moet ik alsnog 2000 euro terug betalen. Wat kan ik hier nog aan doen? Reactie infoteur, 28-09-2011
Beste An,
Na een vermindering ambtshalve, kunt u alleen nog naar de burgerlijke rechter, niet de belastingrechter.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Julio de Jong, 06-09-2011 14:28 #15
Ik heb een voorlopige aanslag IB 2010 ontvangen. Daarop krijg ik 899,-- terug.
Nu zegt de belasting (telefonisch) dat ik dit geld niet krijg omdat ik dit geld bij de definitieve waarschijnlijk toch weer moet terug betalen. Mag dat zomaar? dient de inspecteur niet eerst een gemotiveerd besluit te overleggen? Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Julio de Jong,
1. De belastingdienst mag een teruggave verrekenen met een openstaande belastingschuld. Als het zo is dat de belastingdienst die definitieve aanslag al kent, maar het nog niet in uw bezit is, kan het ook nog. Dat is dan een kwestie van dagen, maar anders is dit wel raar.
2. U kunt altijd een brief sturen aan uw belastingkantoor en vragen waarom u uw geld nog niet hebt ontvangen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Sebas, 10-08-2011 22:36 #14
Ik heb in 2008 gezamelijk een huis gekocht. toen heb ik ook een voorlopige teruggave gekregen. Bij mijn aangifte is er opnieuw een voorlopige terugggave (waarschijnlijk) opgeteld. waardoor ik dubbelle aftrekkkosten zou hebben gemaakt. Nu krijg ik een rekening van meer dan dat ik de 2e keer heb ontvangen van de belastingdienst. Er is een fout gemaakt maar belasting dienst past dit zelf aan en kunnen mij niet vertellen waar het fout is gegaan.

in 2006 heb ik geen aangifte gedaan. Nu krijg ik echter herziening defeinitieve aanslag. Ik moet terug betalen. Wijziging van inkomsten. Niemand weet bij belasting wat voor wijziging het gaat. Gaat over zorgstoeslag.

In 2007 heb ik ook zorgtoeslag gekregen. Nu krijg ik heir ook een herziening van. Wederom betalen. Kan en mag dit zomaar? Reactie infoteur, 11-08-2011
Beste Sebas,
1. Als u eenmaal de definitieve aanslag hebt gekregen, kan de aanslag binnen vijf jaar na indiening belastingaangifte alleen nog worden gewijzigd als er feiten zijn die de belastingdienst op het moment van vaststellen van de definitieve aanslag niet kon weten. Als ze ergens overheen hebben gelezen of een fout hebben gemaakt is dat uw schuld niet. Als er duidelijk afwijkende omstandigheden zijn ten opzichte van de aangifte, die ze niet konden weten, wordt u wel aangeslagen.
2. De toeslagen volgen de vaststelling van het verzamelinkomen van de belastingdienst. Als die door een andere vaststelling verandert, veranderen mogelijk ook de toeslagen.
3. Bij nalatigheid kan ook nog een boete worden opgelegd.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 10-08-2011 08:28 #13
Ik heb een tijdje terug een brief gekregen van de belastingdienst over de belasting van 2008. Hierin stond dat ik de aangifte van 2008 niet in had gevuld en dat ze nu zelf een berekening hebben gemaakt van mijn inkomen. Daarnaast moet ik een boete betalen van ca. 200 euro omdat ik mijn aangifte niet heb betaald. Toen ik deze brief kreeg, was ik verbaasd, aangezien ik dacht deze al lang te hebben ingevuld (ook 2009 en 2010 was namelijk al ingevuld). Ik heb toen alsnog de aangifte van 2008 de deur uit gedaan.

Hier heb ik geen reactie op gekregen en toen kreeg ik een aanmaning over het bovenstaande. Hierover heb ik nu gebeld met de belastingtelefoon. Hier werd gezegd dat de aangifte niet meer in behandeling is genomen, aangezien deze veel te laat is binnen gekomen. Hij geeft aan dat de enige mogelijkheid voor mij nu is om een ambtshalve herziening te sturen en hierbij een kopie van de aangifte van 2008.

Nu is mijn vraag: hoe groot is de kans dat deze brief gehonoreerd wordt? En als deze wordt gehonoreerd, wordt dan de belastingaangifte gehanteerd of dien ik nog wel een boete te betalen?

Dan nog 1 vraag over mijn aangifte van 2008. Hier zijn kosten voor contactlensen en dergelijke nog aftrekbaar van de belasting. Aangezien ik op internetbankieren niet meer terug kan zien hoeveel deze kosten exact waren, heb ik een schatting gemaakt. is dit akkoord of zal ik deze niet toevoegen?
Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 10-08-2011
Beste Robert,
1. U kunt het beste om de herziening vragen en in de brief aangeven dat u altijd netjes uw aangifte instuurt, maar er met de aangifte 2008 kennelijk iets mis is gegaan. Dat u dat heel vervelend vindt, maar er absoluut geen opzet in het spel is. Misschien was u wel ziek of kunt u andere verzachtende omstandigheden bedenken. Kortom, sorry, sorry, maar.
2. Met de belastingaangifte kunt u geen bijlagen meesturen. De belastingdienst kan daar op een later moment wel naar vragen. Vraag daarom bij de opticien of ze wat op papier willen zetten respectievelijk zet zelf wat op papier en vraag de opticien een stempel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw.

Ann, 17-07-2011 12:41 #12
Mijn vader is vorig jaar overleden. Ik heb via een accountskantoor ergbelasting aangifte gedaan. Deze account heeft echter een fout gemaakt die ik ook niet heb gezien. Ik heb de uitvaart van mijn vader van mijn eigen geld betaald. De account heeft de papieren zo ingevuld dat de uitvaart van mijn vader met zijn geld is betaald. Laat zeggen dat de uitvaart 10.000 heeft gekost. De account heeft die 10.000 bij het vermogen van mijn vader geteld. Over die 10.000 heb ik dus ook erfbelasting moeten betalen. Terwijl deze 10.000 euro nooit op mijn vaders bankrekening heeft gestaan. Ik heb dus 1000,- te veel aan erfbelasting betaald. Alles is inmiddels afgehandeld. De erfbelasting is al betaald. Kan ik die 1000,- euro nog terugkrijgen en hoe gaat dit in zijn werk? Reactie infoteur, 17-07-2011
Beste Ann,
Als alles is afgehandeld, kunt u het beste een brief schrijven aan de belastingdienst afdeling erfbelasting, de situatie uitleggen en 100 euro terugvragen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Vicky Moens, 16-06-2011 14:20 #11
Mijn belastingsaangifte is net vertrokken met de post en ik ontvang nog een fiche van het gemeentebestuur met een aftrekpost van 74€! Wat nu? Stuur ik een kopie van het doment op naar de belastingsdienst? Heeft de dienst belastingen die fiche ook ontvangen en zullen zij het nodige doen? Of moet ik nog iets anders doen? Reactie infoteur, 16-06-2011
Beste Vicky Moens,
Een fiche nasturen werkt niet altijd goed. Neemt u contact op met de federale belastingen te Brussel: 02 572 57 57. Anders zit er niets anders op dan opnieuw aangifte te doen of uw fiche in te brengen als er een aanslag van de belastingdienst komt, waartegen u vervolgens bezwaar aantekent.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hanane Benaissa, 29-05-2011 00:48 #10
Geachte heer/mevrouw,

ik heb nooit aangifte gedaan voor de inkomstenbelasting, behalve over 2010.
en toch heb ik een voorlopige aanslag binnen gekregen over het jaar 2009 met een te ontvangen bedrag waarvan niks klopt, wie aangifte voor mij heeft gedaan weet ik ook niet dat blijft een raadsel! dat geld daar is haast niks van over omdat ik schulden heb en er word maandelijks geld afgeschreven van mijn bankrekening, nu is mijn vraag of ik het geld per direct moet overmaken of toch moet wachten tot de definitieve aanslag

mvg,

hanane benaissa Reactie infoteur, 29-05-2011
Geachte Hanane Benaissa,
U kunt binnen 6 weken na datering van de voorlopige aanslag schriftelijk bezwaar maken. Motiveer uw bezwaar goed en vraag uitstelling van betaling. Na zoveel weken krijgt u dan een reactie van de belastingdienst. Ook daartegen kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Janssens Wendy, 03-05-2011 16:50 #9
Ik ben op mijn aangifte van vorig jaar mijn levensverzekering vergeten in te vullen. kan ik dat dit jaar nog goedmaken? heb het bedrag dat ik moest terugtrekken wel al gehad, maar had dus wel meer kunnen zijn. Reactie infoteur, 04-05-2011
Beste Janssens Wendy,
Neem contact op met de belastingdienst en verzoek om alsnog in uw belastingaangifte 2009 met uw levensverzekering rekening te houden. Geef in uw motivering aan aan om welk bedrag het gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ton, 06-04-2011 20:29 #8
Wat is de beste (eind) verdeling bij een gezamenlijke aangifte (mijn vrouw is minst verdienende) en welke invloed heeft dat op heffingskortingen? Mijn vermoeden is nml. dat in de aangifte over 2009 hierdoor fouten zijn gemaakt. Reactie infoteur, 07-04-2011
Beste Ton,
1. Als u de meest verdienende bent, is het meestal het verstandigst om de aftrekposten achter uw naam te zetten.
2. Dat heeft geen gevolgen voor de heffingskortingen, als u ook na aftrek voldoende belasting betaalt om de heffingskortingen uit te betalen. Bij uw vrouw zal uitbetaling van haar heffingskortingen eerder kunnen plaats vinden, omdat ze minder aftrekposten opvoert.
3. In ad 1 zei ik meestal. Daarmee bedoel ik dat als u te weinig inkomen overhoudt voor de aftrekposten, u nog een beetje met de aftrekposten moet puzzelen om er het maximale rendement uit te halen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Lex, 28-03-2011 20:54 #7
Mijn rekeningnummers bij de SNS bank zijn gewijzigd waardoor ik bij het invullen van de IB 2010, op pagina 4, onder bank en spaartegoeden, foutieve gegevens heb verstrekt.
Kan ik nu een nieuwe digitale aangifte doen en wordt mijn aangifte van 25.03.11 automatisch verwijderd? Reactie infoteur, 28-03-2011
Beste Lex,
Ja met de nieuwe aangifte voor 1 april wordt de oude in feite overschreven. Maar u weet het, ook de belastingdienst maakt fouten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mariska, 21-03-2011 14:19 #6
Ik heb in voorgaande jaren belasting moeten betalen. Nu ben ik er achter gekomen dat in mijn situatie dat helemaal niet mogelijk is. Ik heb dus consequent iets verkeerd ingevuld. Al deze belasting (2008 en 2009) heb ik al betaald. Is er nog wat aan te doen om dat te herzien en als ik gelijk heb dat terug te draaien? Reactie infoteur, 21-03-2011
Beste Mariska,
Ja hoor. Als de aanslag nog niet definitief is een nieuwe belastingaangifte indienen. Anders in een brief aan het belastingkantoor van uw regio gemotiveerd vragen om de belastingaanslag op dit punt te herzien.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Joyce, 15-03-2011 20:29 #5
Ik heb een fout gemaakt bij de belastingaangifte 2009, ik heb nl. te weinig betaalde hypotheekrente opgegeven, met als gevolg dat ik moest betalen, terwijl als ik het juiste bedrag had opgegeven, geld had teruggekregen.
Ik heb het nu net ontdekt, bij het invullen van de belastingaangifte 2010.
Kan ik dit nog corrigeren? Reactie infoteur, 15-03-2011
Beste Joyce,
1. Als de belastingaanslag niet definitief is kunt u de inspecteur verzoeken om met de juiste belastingaftrek rekening te houden.
2. Hetzelfde geldt als de belastingaanslag wel definitief is, maar dan hoeft de belastingdienst er niets mee te doen.
3. Geef in de motivering ook aan dat u er bij de belastingaangifte 2010 achter bent gekomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Piet, 18-02-2011 21:52 #4
Ik heb een definitieve berekening van de kinderopvangtoeslag ontvangen. Hierop heb ik bezwaar aangetekend, omdat de belastingsdienst een aantal zaken niet had meegenomen. Ik heb hiervoor gelijk gekregen en de belastingdienst heeft een nieuwe definitieve berekening gemaakt n.a.v. mijn bezwaar. Nu kloppen de gegevens nog steeds niet, maar wel in mijn voordeel. ik krijg nu geld terug. Wat moet ik hiermee doen? Reactie infoteur, 19-02-2011
Beste Piet,
Ik ken niet zoveel mensen die bezwaar aantekenen tegen een definitieve beschikking in hun voordeel, maar het kan nog gedurende 5 jaar worden teruggevraagd. U kunt het voorlopig ook op een spaarrekening zetten, voor het geval dat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Anne, 13-02-2011 12:45 #3
Ik heb een beleggingspolis bij ABNAMRO waarvan naar nu blijkt de premie aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Ik heb de polis in 2005 afgesloten maar nooit de jaarpremie afgetrokken. De ABNAMRO adviseert mij om alsnog de premies vanaf 2005 t/m 2009 als aftrekpost op te voeren dmv een verzoekschrift aan de belastingdienst. Hoe moet ik dit doen? Reactie infoteur, 13-02-2011
Beste Anne,
1. Als u de premies niet aftrekt, kunt u straks bij de uitkering een beroep doen op de saldomethode waarbij van de uitgekeerde lijfrente alleen het rentedeel belast is.
2. Nu aftrekken tegen een hoger belastingtarief kan voordelig zijn, maar betekent ook dat de lijfrente straks volledig belast is.
3. Om voor eerdere jaren nog een aftrekpost op te kunnen voeren moet u daartoe een verzoek indienen bij de inspecteur uit uw regio. De belastingtelefoon kan voor u een telefonische afspraak maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ron Alkema, 18-03-2010 06:20 #2
Na de scheiding in 2005 heb ik alleen de hypotheeklasten voor mijn rekening genomen.
Ik lees net dat de helft van deze kosten kunnen opgevoerd worden als alimentatie.
Hoe en waar kan ik dit herstellen? Reactie infoteur, 18-03-2010
Beste Ron Alkema,
U kunt een fout herstellen via een verzoek aan de belastingdienst als de belastingaanslag al definitief is. In andere gevallen vult u een nieuwe aangifte in. Het hangt van het belastingformulier af welke post het is. In het P biljet aangifte inkomsten belasting 2009 is het vraag 22, de betaalde alimentatie en andere onderhoudsverplichtingen aan de ex-partner.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Carine D., 12-03-2009 19:14 #1
Maar wat als ik een fout heb gemaakt, ik ben een aftrekpost (ziektekosten) vergeten, mijn definitieve aanslag is al binnen, maar mijn man/fiscale partner heeft geen aangifte gedaan. Kan dat dan alsnog via een T biljet van mijn man gered worden? gaat om aanslag van 2006 en 2007. Reactie infoteur, 13-03-2009
Beste Carine,
Een fout in de belastingaangifte kan vaak nog worden hersteld. Bij een definitieve aanslag is dat wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. De aangifte kan ambtshalve worden herzien. En natuurlijk kan binnen zes weken na de aanslag bezwaar worden gemaakt.

Zie voor de verschillende mogelijkheden, om een evidente fout in de belastingaangifte te herstellen, het artikel:

http://financieel.infonu.nl/belasting/32141-belastingdienst-herstel-zo-fout-in-je-belastingaangifte.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Reacties: 203
Schrijf mee!