Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021

Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021 Hebt u de fiscale aftrekposten voor 2023 en wilt u de mogelijkheden voor 2024 weten zodat u de woonlasten verlaagt en de aftrek volledig benut? Uw eigen woning is eigenlijk een grote fiscale aftrekpost bij uw belastingaangifte 2023 en 2024. Met de aftrek eigen woning bespaart u belasting. Niet alleen de hypotheekrente leidt tot het betalen van minder belasting voor uw woning, maar ook allerlei andere fiscale aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Denk ook aan aftrek van de aankoopkosten van een eigen huis, studiekosten, alimentatie, ziektekosten of giften. Een belangrijke wijziging is de verminderde hypotheekrenteaftrek voor uw hypotheek. In 2023 en 2024 krijgt u te maken met de afschaffing van de Wet Hillen en een met een veel lager aftrekpercentage voor uw aftrekposten.

Eigen woning als aftrekpost in de belastingaangifte 2023 en 2024


Belasting en fiscale aftrekposten 2023 en 2024

Wie niet teveel belasting wil betalen, moet op zoek naar fiscale aftrekposten. En dat zijn er heel wat:
  • Premies en uitgaven voor inkomensvoorzieningen en lijfrente als er een pensioentekort is;
  • Kosten van het openbaar vervoer van woning naar werk;
  • De alimentatie die u betaalt;
  • Studiekosten als u geen recht hebt op studiefinanciering (tot 2022);
  • Giften aan een ANBI-instelling met 25% extra aftrek gift aan een culturele ANBI;
  • Kwijtgescholden durfkapitaal, vroeger tante Agaath genoemd;
  • De ziektekosten;
  • Kosten eigen woning.

Al deze aftrekposten inkomstenbelasting kunnen, onder voorwaarden, in rekening worden gebracht bij de Belastingdienst. Niet alleen bij de aangifte inkomstenbelasting, maar ook gedurende het jaar bij uw aanvraag om een teruggave van te veel betaalde belasting.

Aftrekpost eigen woning 2023 en 2024

Voor de meesten is de fiscale aftrekpost eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting wel de grootste aftrekpost die ook het meeste voordeel geeft. En dat is natuurlijk de hypotheekrenteaftrek. Denk dan niet alleen aan wat u elke maand aan hypotheekrente moet betalen, maar ook een boeterente of vooruitbetaalde hypotheekrente. De boeterente kan fors oplopen, maar boeterente is fiscaal aftrekbaar. De vooruit betaalde hypotheekrente voor de komende zes maanden is ook aftrekbaar bij de fiscus, alleen werken niet alle banken hieraan mee. Goed om te weten als u volgend jaar een lager inkomen zult hebben en op deze manier dit jaar meer aftrek hebt.

Aftrekbare kosten eigen woning, meer dan alleen de hypotheekrente

Als u een woning koopt zijn er nog meer aftrekbare kosten. Dan moet het wel uw eigen woning zijn als hoofdverblijf en niet een tweede woning. Voor de tweede woning zijn er mogelijkheden in box 3 van de inkomstenbelasting. Bij de aankoop van een woning zijn de volgende kosten aftrekbaar:
  • De afsluitprovisie bij de aankoop van de woning;
  • De notariskosten van de hypotheekakte;
  • De taxatiekosten voor het verkrijgen van de hypotheek;
  • Kosten doorhaling hypotheek;
  • Registratierecht;
  • Het inschrijven van uw woning bij het Kadaster;
  • De royementskosten bij de notaris;
  • Kosten hypotheekadvies en bemiddelingskosten;
  • De administratiekosten;
  • De kosten die u maakt voor de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie.

Tarieven eigen huis 2023 en 2024

In 2023 en 2024 werken een paar opvallende wijzigingen door:
  • De afschaffing van de Wet Hillen een extra bijtelling van het huurwaardeforfait als uw huurwaardeforfait (eigenwoningforfait) lager is dan de post hypotheekrenteaftrek.
  • Het huurwaardeforfait (eigenwoningforfait) is in 2023 en 2024 in de meeste gevallen 0,35%, in percentage gelijk maar dat hoeft doordat de woningprijzen stijgen niet te betekenen dat de bijtelling voor uw eigen woning veel lager zal zijn. Vooral de dure woningen kennen een hoge bijtelling en die gaat niet omlaag blijft 2,35%. Bij een hogere WOZ-waarde gaat u ook bij een gelijkblijvend percentage meer huurwaardeforfait betalen.
  • Als u bijna 50% aan inkomstenbelasting betaalt, is uw hypotheekrente niet tegen 50% aftrekbaar maar tegen 36,93% in 2023 en tegen 36,97% in 2024.
  • De overdrachtsbelasting is 2% tot 8% voor niet-starters op de woningmarkt. Starters tot 35 kunnen kunnen vrijgesteld zijn van overdrachtsbelasting, dit is afhankelijk van de woningwaarde.
  • U mag in veel gevallen boetevrij aflossen, als u het geld als schenking hebt ontvangen en uw woning onder water staat.

Hoeveel belasting krijg ik terug van de Belastingdienst?

Het lijkt dat u dan veel geld terug krijgt, maar hoeveel u terugkrijgt hangt af van de hoogte van u inkomen en de belastingschijf die voor u geldt. Bij hoge inkomens krijgt u maximaal circa 37% van uw aftrekpost terug in 2023 en 2024. Bij een lager inkomen is dat minder. U krijgt dus nooit 100% terug van de Belastingdienst, waardoor er altijd kosten voor eigen rekening overblijven. Jammer blijft ook altijd de overdrachtsbelasting die u moet betalen, want die is niet fiscaal aftrekbaar. Gelukkig is die nu wel verlaagd naar 2%. Benut ook de mogelijkheden van extra aflossen. Win zo nodig advies in om de kosten op uw hypotheek en het bedrag dat u aan belasting moet betalen te beperken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingHypotheek en inkomstenbelasting bijleenregelingIn hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerd…
Berekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenBerekening verzamelinkomen – veel gestelde vragenHoe is de berekening van het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting 2023 en 2024? Is dit verzamelinkomen het bruto o…
Persoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenPersoonsgebonden aftrek inkomstenbelasting verrekenenBij uw aangifte inkomstenbelasting 2021 en 2022 of een andere belastingaangifte komt u de post persoonsgebonden aftrek t…
Huurwaardeforfait 2018 berekenenHuurwaardeforfait 2018 berekenenVoor uw eigen woning betaalt u in 2018 ook een huurwaardeforfait. Het huurwaardeforfait behoort tot de woonlasten. De ge…

Wanneer fiscaal partnerschapWanneer fiscaal partnerschapHet fiscaal partnerschap 2023 en 2024 is voor uw huishoudboekje van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoor…
Hoeveel belasting moet ik betalen over extra inkomsten?Alle inkomsten moeten opgegeven worden aan de Belastingdienst. Indien u in de avonduren nog les geeft of op een andere m…
Reactie

Mr, 04-12-2019
Zijn de kosten van het doorhalen van een hypotheek in 2020 ook nog aftrekbaar van de belasting? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Mr,
De kosten van het doorhalen van een hypotheek (royement hypotheek eigen woning) zijn fiscaal aftrekbaar.

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 29-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.