Boeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenen

Boeterente direct aftrekbaar: boeterente berekenen Boetevrij aflossen is natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is de te betalen maximale boeterente bij het oversluiten van een hypotheek, het omzetten naar een andere hypotheek of uw boete bij een vervoegde aflossing van een hypotheek? De boeterente is direct fiscaal aftrekbaar als hypotheekrente. De hoogte van de boeterente en oversluitboete zelf berekenen is niet zo eenvoudig. De bank kan voor u de berekening maken. Overstappen naar een andere bank of een vervroegde aflossing van een deel van de hypotheek kost geld, maar dat verdient u na verloop van tijd weer terug.

Wat is boeterente voor rente?

Met een hypotheek bij een bank gaat u meestal een langdurige verplichting aan. Soms wel tot dertig jaar of meer. Toch kunt u goede redenen hebben om naar een andere bank over te stappen en uw hypotheek bij een nieuwe bank af te sluiten. Wilt u de hypotheek omzetten of u wilt na een paar jaar een belangrijk deel van de hypotheek aflossen om zo de maandelijkse woonlasten te verlagen? In beide gevallen voelt de bank zich benadeeld. De bank was namelijk van een langdurige verplichting uitgegaan en loopt nu rente mis. Die misgelopen rente wil de hypotheekverstrekker meestal vergoed hebben. Die vergoeding die u moet betalen, noemen we de boeterente.

Boeterente berekenen, boeterente maakt overstappen naar andere bank duurder

De boete die u in de vorm van een boeterente helaas aan de huidige bank moet betalen, maakt het overstappen naar een andere bank duurder dan zonder boeterente. Maar dit hoeft zeker niet te betekenen dat het elders afsluiten van een hypotheek daarmee onverstandig is geworden. Het betekent wel dat het verstandig is om eerst te berekenen hoe hoog de boeterente in uw geval zal zijn. Boeterente wordt ook wel oversluitboete genoemd.

Boeterente is direct fiscaal aftrekbaar

De boeterente is een boete, maar wordt door de Belastingdienst ook gezien als de betaling van extra hypotheekrente. Bij de berekening van de boeterente is daarom essentieel dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, zoals dat voor de gewone hypotheekrente ook geldt. Bij een hoger inkomen kunt u dus 52 procent van de betaalde boeterente fiscaal terugkrijgen. Het voordeel of nadeel dat u behaalt door naar een andere bank over te stappen, is dan het saldo van de netto boeterente en de lagere hypotheekrente. Meestal is dat in de eerste jaren nog een nadelig saldo, maar gaat u er na een paar jaar financieel op vooruit. Direct aftrekbaar betekent dat u direct een aanvraag kunt doen voor een belastingteruggave bij de Belastingdienst.

Hoogte van de boeterente berekenen

Hoeveel betaalt u aan boeterente? U kunt in de hypotheekakte nalezen hoe bij u de boeterente geregeld is en hoeveel hij daardoor maximaal kan zijn. Niet elke bank hanteert dezelfde berekening en voorwaarden. Bij vervroegd aflossen is per jaar meestal tien procent soms twintig procent aan vervroegde aflossing boetevrij toegestaan, maar niet meer dan dat. Voor het overige is de berekening van de boeterente afhankelijk van de volgende factoren:
  • De rentevaste periode die nog over is. Hoe langer die periode is, hoe hoger de boete. De bank loopt dan langere tijd rente mis.
  • De hoogte van de hypotheek bij de bank. De boeterente wordt dan over een hoger bedrag berekend.
  • De hoogte van de huidige marktconforme hypotheekrente ten opzichte van de hypotheekrente die u betaalde. Hoe groter het verschil in het nadeel van de bank is, hoe hoger de boete.

Boeterente bij grote schenking in 2023 en 2024

Stel een grote schenking wordt gebruikt om een hypotheek (voor een deel0 af te lossen.Dat betekent voor de boeterente dat:
  • ABN AMRO geen boeterente berekent als uw huis onder water staat (meer hypotheek dan WOZ-waarde) en het aflossen van een restschuld. In 2024 zullen overigens weinig huizen meer onder water staan.
  • Dat de Rabobank, SNS bank wel boeterente berekenen als u meer dan 10 tot 20% in een jaar extra aflost.

Tip bij het opnieuw afsluiten van een hypotheek

Laat u zich niet direct afschrikken door een boeterente, als u naar een andere bank wilt overstappen om uw hypotheek om te zetten of over te sluiten. Laat uw bank of adviseur de berekening maken en bekijk na hoeveel tijd de boeterente is terugverdiend. Dan wordt al snel duidelijk of overstappen verstandig is. Doordat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, betaalt de Belastingdienst mee aan uw overstap. Bekijk ook altijd eerst hoeveel u boetevrij mag aflossen en controleer de berekening van uw bank.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek oversluiten: BoeterenteHypotheek oversluiten: BoeterenteHet oversluiten van een hypotheek kan veel kosten besparen op de lange termijn, maar op de korte termijn zullen er waars…
Waarom berekenen banken een boeterente?Bij het openbreken van een lopende rentevast periode en bij het extra aflossen op de hypotheek of het oversluiten van de…
Hypotheektermen voor dummiesBij het afsluiten van een hypotheek moet je precies weten wat de voorwaarden en de verplichtingen inhouden voor jou. Je…
Hypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijHypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijVrijwillig uw hypotheek versneld en vervroegd boetevrij aflossen? Zonder boete en zonder de verplichting van de bank of…

Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet?Is variabele hypotheekrente goedkoper of niet?Een variabele hypotheekrente is meestal goedkoper dan een langdurige vaste hypotheekrente. U neemt met een variabele hyp…
Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW)?Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW)?Wat is Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW) en wat is het fiscale voordeel? De Beleggingsrekening Eigen Woning is een gebl…
Reacties

Fred, 22-09-2020
Wanneer ik mijn hypotheek over wil sluiten krijg ik te maken met een boeterente van 25.000,-
Als ik die rente meefinancier kan ik die dan opvoeren bij "betaalde rente in 2020"
Zo ja, wat krijg je dan terug?
Kan je meer terug krijgen dan er aan IB en PVV is ingehouden of moet dat middels een voorlopige aanslag? Reactie infoteur, 23-09-2020
Beste Fred,
De rente op de financiering van de boeterente is niet aftrekbaar. U kunt niet meer geld terug krijgen dan wat u de Belastingdienst betaalt, maar war er niet verzilverd kan worden, schuift dan als aftrek door naar het volgende jaar. Hoeveel u terugkrijgt is afhankelijk van uw inkomen en leeftijd:

https://financieel.infonu.nl/belasting/125743-inkomstenbelasting-2020-belastingtarieven-en-schijven.html

Nico, 29-03-2020
Hallo
Ik heb in januari 2020 mijn boeterente aan de bank betaald
Die zou ik dan in 2021 kunnen aftrekken
Kan ik dat nu al doen, en zo ja, hoe?
vr gr
nico Reactie infoteur, 31-03-2020
Hallo Nico,
De boeterente uit 2020 kunt u voor het belastingjaar 2020 aftrekken. Dat kan via de belastingaangifte inkomstenbelasting voorjaar 2021 of nu via een voorlopige aanslag inkomstenbelasting.

Mark, 02-02-2020
Momenteel hebben wij een hypotheekrente van 5,15% die vast staat tot 2031. Van onze bank hebben we een voorstel gehad voor renteafkoop (38.500 euro). Dit voorstel willen wij accepteren omdat we dan kunnen kiezen naar een rentevast periode van 1 jaar voor 1,67%. Is deze renteafkoop (= boete) in 2020 ook nog altijd aftrekbaar?

Over de resterende periode van onze hypotheek (tot 2041) levert ons dat een besparing op van 63.000 als we een vergelijkbare rente houden en bij dezelfde bank blijven. Na 1 jaar (begin 2021) als de nieuwe rentevast periode is afgelopen hopen we hem nog wat langer voor een vergelijkbare rente vast te zetten. Mochten we in 2021 besluiten om alsnog te willen oversluiten, zijn deze kosten dan ook aftrekbaar? Reactie infoteur, 04-02-2020
Beste Mark,
Uw huidige hypotheek wordt niet gesloten bij de huidige bank, maar onder andere voorwaarden (een andere rentevaste periode) voortgezet. Daardoor loopt de bank rente mis en betaalt u een boeterente. Deze boeterente is fiscaal aftrekbaar. Ook de mogelijke boeterente in een volgende keer zal dan fiscaal aftrekbaar zijn, zolang de hypotheek voor uw eigen woning is. Zijn er nog meer kosten gemaakt (bijvoorbeeld taxatiekosten), dan kunnen ook die aftrekbaar zijn.

Gerard, 08-11-2019
Ik ben van plan mijn hypotheekrente tussentijds te laten aanpassen maar moet daar 5000 euro boeterente over betalen + 350 euro administratiekosten. Terugverdientijd is circa 11 jaar maar als ik de boeterente fiscaal mag aftrekken circa 5 a 6 jaar.
Dus mijn vraag mag ik deze boeterente + admin kosten aftrekken in mijn volgende belastingaangifte?
Alvast dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 11-11-2019
Beste Gerard,
De administratiekosten en boeterente bij tussentijds aanpassen van de hypotheekrente zijn inderdaad fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting.

Theo Smit, 25-03-2018
Is de boeterente die we betaald hebben bij het aflossen van de hypotheek van onze 2e woning (hypotheekrente van deze woning was niet aftrekbaar) aftrekbaar van de belastingen? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Theo Smit,
De boeterente voor het aflossen van de hypotheek voor een tweede woning is niet fiscaal aftrekbaar.

Carla van Oosten, 27-06-2017
Mijn dochter heeft haar woning verkocht echter dit bedrag was niet genoeg om haar hypotheekschuld af te lossen. Het NHG heeft als borgsteller het restantvordering overgenomen. Nu blijkt dat het bedrag boete bij verkoop 5.577,60 niet onder de NHG valt. Dit bedrag moet dus wel betaald worden door mijn dochter. Vraag kan ze dit bedrag af trekken van de belasting? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Carla van Oosten,
Als het gaat om een boete van de bank (boeterente), is deze fiscaal aftrekbaar.

John, 14-05-2017
Wij hebben een stukje aflossingsvrije hypotheek en willen van dit stukje de rente aanpassen.
De hypotheek verstrekker berekend een boeterente (dit zijn de gemiste inkomsten) maar rekent ook nog eens 250,00 aan administratiekosten.
Dit lijkt mij een beetje veel, aangezien wij ook de tussenpersoon (adviseur) moeten betalen.
Dan betalen wij eigenlijk twee keer administratiekosten.
Heeft iemand daar ervaring mee en mag ik deze ook van de belasting aftrekken?
Graag enig advies hierin. Reactie infoteur, 13-08-2019
Beste John,
De administratiekosten zijn fiscaal aftrekbaar:

https://financieel.infonu.nl/belasting/79554-fiscale-aftrekposten-eigen-woning-2019-en-2020.html

Wil, 13-01-2017
Heb momenteel een aflossingsvrije hypotheek met afloop op 1-1-2023 incl. 2 jaar bedenktijd. Mijn restschuld is 62.500 euro. Ik vraag me af: wij zijn beiden 61 jaar, man werkzaam, zijn wij verplicht op einddatum het resterende schuldbedrag af te betalen of kan ik dan weer een hypotheek afsluiten zonder fiscale voordelen? Momenteel vraag ik me ook af wat als ik naar een andere bank ga, wat gaat me dit kosten? Nu 4,70 % rentepercentage. Kunt u mij wat advies geven a.u.b. Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Wil,
Er is een verschil tussen rentevaste periode en looptijd van de hypotheek. Als ook de looptijd van de lening in 2023 aan zijn einde komt, zal de bank een beslissing moeten nemen over de verlenging van de looptijd van uw hypotheek. Het eerder overstappen naar een andere bank kan voordelig zijn, maar u krijgt met meerdere kosten te maken: boeterente, taxatiekosten, notariskosten. Bekeken moet dan worden of eerder overstappen voor u ook echt lonend is. Of het moet zo zijn dat de andere bank wel meteen een lange looptijd verschaft op basis van jullie huidige inkomen en leeftijd en dat dat voor jullie doorslaggevend is. Offertes aanvragen kan altijd, zodat u op enig moment rustig uw besluit kunt nemen.

Goodie, 16-11-2016
Wij zouden bij onze hypotheek tussentijds de rente willen aanpassen. We hebben nog 2 jaar te gaan en betalen nu 5,5%.
Boeterente komt op 22.000. Dit bedrag zouden we met een persoonlijke lening willen financieren. Nou is mijn vraag;
Is de boeterente nog steeds aftrekbaar wanneer je 'm met een persoonlijke lening financiert? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Goodie,
Ja ook als u de boeterente financiert, is de boeterente fiscaal aftrekbaar.

Jan, 21-10-2016
Ik heb mijn hypotheek bij de huidige bank met een lagere rente overgesloten en een boeterente van 15500 betaald. Ons inkomen is ongeveer samen 30000,- bruto per jaar en wij zijn 62 en 63 jaar. Ik begreep dat je de boeterente in hetzelfde jaar kunt/moet verwerken in de aangifte. Wij hebben met dit lage inkomen op dit moment geen hypotheekaftrek.
Wij hebben een bankspaarpotje voor de oude dag staan en vroeg me af, wanneer ik dit nu opneem en hiermee ons bruto inkomen verhoog er wellicht een deel van de boeterente via de belastingaangifte terug kunnen krijgen.

Is dit slim of heeft dit nadelige gevolgen voor een hogere aanslag op de vervroegde uitkering van het bankspaarpotje? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Jan,
Uw boeterente is in dit geval eenmalig uw hypotheekrente en die mag u aftrekken. Een vervroegde uitkering betekent inderdaad dat uw inkomen omhoog gaat en daarover betaalt u weer belasting.

G. Kies, 20-10-2016
Mijn dochter heeft een hypotheek met deels Spaarhypotheek, kun je dan wel middelen of oversluiten? Ze hoeven nog maar 1,5 jaar voor hun rentevaste periode afloopt, dan is oversluiten toch het beste? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste G. Kies,
Als de rentevaste periode afloopt, hoeft uw dochter inderdaad geen boeterente te betalen. Het oversluiten van een spaarhypotheek is echter niet altijd even eenvoudig: de nieuwe hypotheekverstrekker biedt deze mogelijkheid misschien niet meer aan, de bestaande bank wel.

Roland, 21-09-2016
Ik wil mijn hypotheek oversluiten. De boeterente die aftrekbaar is wil ik graag nog dit jaar terug ontvangen middels een voorlopige aanslag. Hoe en waar moet ik deze invullen? Als ik de mogelijkheid wijziging voorlopige aanslag kies dan is mij niet duidelijk waar ik deze op moet geven. Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Roland,
Die vult u in bij de post hypotheekrenteaftrek.

Eekie, 11-07-2016
1 leningdeel willen we aflossen en daar staat een boete tegenover van 6000 euro. We houden dan nog 1 klein leningdeel over. Is de 6000 euro boete dan aftrekbaar?

Is het zo, zoals de bank tegenwoordig aan geeft dat het fiscaal voordeliger is om je huis af te lossen, minder hypotheek te hebben? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Eekie,
Als leningdeel 1 een lening voor uw eigen woning is (geen tweede woning dus), is de boeterente fiscaal aftrekbaar als de totaal aftrekbare hypotheekrente nog groter is dan het huurwaardeforfait. Anders is er wel een aftrekpost maar levert die niets op.
Het extra vervroegd aflossen heeft voordelen (de maandlasten gaan omlaag), maar u hebt minder flexibel geld tot uw beschikking (uw geld zit in stenen). Hoe voordelig het extra aflossen is, hangt ondermeer af van de rente die u nu betaalt en uw leeftijd.
U kunt ook een deel nu vervroegd aflossen en een deel in begin januari van het volgende jaar betalen. Dan bespaart u op de boeterente.

Theo, 11-05-2016
Ik kan bij dezelfde bank een veel lagere rente krijgen, tegen een boete van 30.000. Als ik de boete betaal kan ik dit dan aftrekken bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Theo,
Als het om een hypotheek in box 1 gaat, kunt u de boeterente aftrekken bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting.

Lucien, 19-04-2016
Is de 10% boete die je moet betalen bij het niet nakomen van de afspraak bij de koop van een huis fiscaal aftrekbaar? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Lucien,
Deze 10% boete is niet aftrekbaar, wel de rente van de financiering daarvan als deze annuïtair is.

Peter, 07-03-2016
Ik heb de hypotheekrente gemiddeld en een boete rente betaald. Waar voer ik die op bij de belastingaangifte?

Peter Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Peter,
Die telt u op bij de betaalde hypotheekrente.

Son, 22-05-2014
Ik heb een hypotheek bij de Rabobank waarvoor ik nog 1600 euro op jaarbasis aan rente betaal. Omdat het bedrag zo laag is heb ik geen aftrek meer. Ik heb voldoende geld om de hypotheek in een keer af te lossen.
Bij de Rabobank mag ik alleen het totale openstaande bedrag boetevrij aflossen als het geld uit een schenking komt die bestemt is voor aflossing van de woningschuld. Vanuit eigen vermogen mag ik maar 10% aflossen. Zodoende zou ik graag willen weten of het mogelijk dat familie mij het bedrag "schenkt" en dat ik op papier het bedrag eigenlijk van ze leen en het in de praktijk direct terugbetaal.
Of moet ik dan nog ergens rekening mee houden? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Son,
1. Dat kan als u niet van uw fiscale partner leent, want jullie zijn fiscaal een eenheid. Anders wel.
2. Waar u aan moet denken is dat u de lening dan niet zichtbaar maakt bij de schenking, maar schenking en lening als twee afzonderlijke zaken behandelt. Maak er ook geen lening voor het huis van, maar een gewone lening.
3. Overigens denk ik dat u bij de Rabobank waarschijnlijk 20% boetevrij mag aflossen en bij een schenking tot maximaal (ruim) 103.000 euro (2020). U zou kunnen nagaan of dat ook bij uw hypotheek zo is:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/132574-onbeperkt-hypotheek-aflossen-florius.html

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 29-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.