Hoeveel belasting moet ik betalen over extra inkomsten?

Alle inkomsten moeten opgegeven worden aan de Belastingdienst. Indien u in de avonduren nog les geeft of op een andere manier bijklust, moet u deze inkomsten meenemen in uw aangifte. De heffing over dit inkomen zal pas plaatsvinden na de jaarlijkse aangifte achteraf. Er zijn veel Nederlanders die naast hun vaste inkomen nog extra bijverdienen. Dit zijn bijvoorbeeld de straatleggers die s weekends ook nog voor zichzelf enkele klusjes aannemen, maar bijvoorbeeld ook boekhouders die er nog extra klusjes aannemen naast hun werk in loondienst. Met het bijverdienen moet u wel rekening houden met de naheffing die de Belastingdienst nog gaat opleggen. In loondienst wordt de verschuldigde belastingen verrekend in de salarisadministratie. Bij extra inkomen moet u een deel van de inkomsten reserveren voor de belastingheffing.

Moet ik extra belasting betalen over neveninkomsten?

Naar verhouding moet over extra inkomsten meer belasting betaald worden. Dit wordt veroorzaakt doordat in het regulier inkomen rekening word gehouden met een belastingvrije som. Het extra inkomen wordt volledig belast. U kunt extra inkomsten wat betreft de mate dat het belast gaat worden, het beste vergelijken met de uitbetaling van overwerk. De hoogte van het netto bedrag valt vaak tegen.

Kan het wel uit om bij te verdienen?

Door de zware belasting is het verschil tussen bruto en netto inkomsten groter. Het lijkt alsof het niet uit kan om bij te verdienen, maar er blijft minimaal 48 procent van het inkomen over. Werknemers met een inkomen tot 54.777 (2011) betalen maximaal 42 procent belasting. Van de bijverdiensten blijft er in dat geval 58 procent over. Geld bijverdienen kan dus zeker wel uit.

Moet ik neveninkomsten opgeven bij de Belastingdienst?

Door er voor te kiezen om het niet bij de Fiscus op te geven, loopt u een zekere risico. Het kan namelijk zwaar gestraft worden in de vorm van een naheffing van het bedrag dat te weinig is betaald over meerdere jaren, plus een boete die kan oplopen tot boven de 100 procent over het verschuldigde belastingbedrag.

Voorbeeldberekening

Een werknemer heeft bruto inkomen van 50.000 per jaar. Daarnaast heeft hij extra inkomsten van 10.000 per jaar. Over de extra inkomsten is geen belasting betaald, dat moet achteraf nog voldaan worden. Het hoogste deel van zijn regulier inkomen zit in de 42 procent schijf. Het bedrag boven de 54.777 zal belast gaan worden in de 52 procent schijf.
Totale inkomen: 50.000 + 10.000 = 60.000

Belastingheffing:

60.000 - 54.777 = 5.223 (valt in de 52 procent schijf)
42 procent heffing over: 10.000 - 5.223 = 4.777. Heffing bedraagt: 2.006,34
52 procent heffing over: 5.223. Heffing bedraagt: 2.715,96
Totale heffing over de extra inkomsten bedraagt: 4.722,30

Overige gevolgen van neveninkomsten

Uw neveninkomsten kunnen ook tot gevolg hebben dat u minder recht op toeslagen hebt. U totale inkomen kan door het extra inkomen boven bepaalde grenzen komen, waardoor het recht komt te vervallen, of minder gaat worden.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting betalen over neveninkomstenMensen die beschikken over inkomsten uit andere werkzaamheden dan hun reguliere baan, moeten ook over de neveninkomsten…
Geld uit neveninkomsten opgeven of verzwijgen?Veel Nederlanders verdienen extra geld naast hun reguliere baan. In de avonduren een keuken plaatsen, een badkamer beteg…
Over bijverdiensten maandelijks reserverenOver bijverdiensten maandelijks reserverenIndien u naast uw baan neveninkomsten verdient, bent u ook over deze extra inkomsten belasting verschuldigd. In bepaalde…
Hoeveel mag ik bijverdienen?Ten onrechte wordt vaak gedacht dat er vrij van belastingheffing een bedrag bijverdiend kan worden naast het inkomen. U…

Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Fiscale aftrekposten eigen woning 2020 en 2021Hebt u de fiscale aftrekposten voor 2023 en wilt u de mogelijkheden voor 2024 weten zodat u de woonlasten verlaagt en de…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.