Berekening verzamelinkomen – veel gestelde vragen

Berekening verzamelinkomen – veel gestelde vragen Hoe is de berekening van het verzamelinkomen voor de inkomstenbelasting 2023 en 2024? Is dit verzamelinkomen het bruto of het netto inkomen en wat doet de Belastingdienst met uw verzamelinkomen? Let op uw belastingaangifte en de belastingaanslag, want het verzamelinkomen is daarbij belangrijk voor de belastingheffing. Bekijk ook hoe u het verzamelinkomen kunt berekenen aan de hand van een aantal veel gestelde vragen.

Definitie verzamelinkomen inkomstenbelasting

Het verzamelinkomen is het totale bedrag van het bruto inkomen uit werk en woning, het inkomen uit aanmerkelijk belang en uw belastbare inkomen uit vermogen en spaargeld minus uw aftrekposten. In feite gaat het om de som van uw belastbare inkomen in box 1, box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting. Box 2, aanmerkelijk belang, speelt bij de meeste mensen geen rol, maar box 1, inkomen uit werk en woning, en box 3, spaargeld, weer wel.

Het verzamelinkomen is het bruto inkomen waarover u belasting betaalt

Het verzamelinkomen is het bruto inkomen in die zin dat de belasting er niet af is gehaald. Ook de heffingskortingen of een teruggave van de belasting is er niet vanaf. Dat betekent ook dat u dit inkomen niet in handen krijgt, maar dat het de basis is voor de loonheffing en de inkomstenbelasting. Wat er wel af wordt gehaald zijn:
  • De aftrekposten, zoals de fiscale aftrekposten eigen huis.
  • De vrijstellingen bij het sparen.
  • De persoonsgebonden aftrek, zoals de betaalde alimentatie, studiekosten of ziektekosten.

Wat is geen verzamelinkomen?

Onder het verzamelinkomen vallen niet de toeslagen van de Belastingdienst, schenkingen, een erfenis en de kinderbijslag.

Is het verzamelinkomen gelijk aan het belastbaar inkomen?

Ja, het verzamelinkomen is gelijk aan het belastbaar inkomen.

Is het verzamelinkomen gelijk aan het toetsingsinkomen?

Ja, het verzamelinkomen is gelijk aan het toetsingsinkomen voor de toeslagen huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag.

Het verzamelinkomen als uitgangspunt voor de belastingheffing

De Belastingdienst stelt uw verzamelinkomen officieel vast. Op uw voorlopige en definitieve belastingaanslag ziet u het verzamelinkomen vermeld. Dit verzamelinkomen is niet vrijblijvend, want het is ook uitgangspunt voor de vaststelling van rechten en verplichtingen bij de studiefinanciering en bij de vaststelling van de toeslagen.

Berekening van het verzamelinkomen

Dat betekent ook dat er in het verzamelinkomen vele posten kunnen zitten, afhankelijk van uw situatie. Als u belastingaangifte doet en een belastingaanslag hebt voor een eerder jaar is het daar vermelde verzamelinkomen vaak een goede indicatie voor het lopende jaar, als er zich geen grote veranderingen hebben voorgedaan. Hebt u geen aftrekposten, dan kunt u uw maandelijkse loon met de factor twaalf vermenigvuldigen en daarbij de vakantietoeslag van acht procent optellen.

Verzamelinkomen bij huurhuis of koophuis

De definitie van verzamelinkomen betekent ook dat twee mensen met een zelfde inkomen, maar waarbij de ene persoon wel en de ander geen eigen woning met hypotheek heeft, beiden een ander verzamelinkomen hebben. De ene persoon kan wel aftrekposten voor de eigen woning opvoeren, maar de andere niet. En dat werkt dan weer door in de hoogte van de studiefinanciering en de toeslagen.

Pensioenpremie en jaaropgaaf loonbelasting

De pensioenpremie die uw werkgever inhoudt op uw loon en heeft afgedragen aan het pensioenfonds verlagen uw fiscale loon. Deze zijn in uw jaaropgaaf dus al in mindering gebracht.

Aftrekbare kosten maken loont, u betaalt dan minder belasting

Dat betekent dat het maken van aftrekposten loont. U betaalt minder belasting en komt eerder in aanmerking voor de toeslagen. Dit kan vooral een voordeel zijn bij de zorgtoeslag en de kinderopvangtoeslag. Iemand met een koophuis kan immers niet voor de huurtoeslag in aanmerking komen, maar wel voor de andere toeslagen. Een vermogenstoets kan daar verandering in brengen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingDrempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelastingUw drempelinkomen berekenen in 2022 of 2023, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen en ber…
Bijdrageplichtig inkomen zorg berekenenBijdrageplichtig inkomen zorg berekenenU kunt zelf uw bijdrageplichtig inkomen 2021 en 2022 voor de zorg berekenen en zo bepalen wat uw eigen bijdrage voor zor…
Ouderenkorting 2021 omhoogOuderenkorting 2021 omhoogWie in 2023 recht heeft op AOW, heeft in beginsel ook recht op de ouderenkorting 2024. Deze heffingskorting is wel inkom…
Belastbaar inkomen berekenenBelastbaar inkomen berekenenHet belastbaar inkomen is het inkomen waarover inkomstenbelasting moet worden betaald, minus de aftrekposten. Voor de in…

Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?Verkeersboete leaseauto: wie krijgt boete leaseauto?In een leaseauto rijden betekent dat je baas de kosten van je auto betaalt. Je tankt als je een leasauto hebt met een pa…
Wanneer fiscaal partnerschapWanneer fiscaal partnerschapHet fiscaal partnerschap 2023 en 2024 is voor uw huishoudboekje van groot belang. Het fiscaal partnerschap heeft bijvoor…
Reacties

Tijn, 31-10-2020
Hier een blauwe brief ontvangen (op zaterdag). Het blijkt dat ik voor de aanslag van 2019 de vooraf ingevulde gegevens heb overgenomen en daardoor een inkomstenpost van 24k niet heb ingevuld. Dit betrof een bonus van de oude werkgever die nog in begin 2019 is uitbetaald. Voor dit bedrag (schijf 4, hoogste tarief) is al loonheffing ingehouden. Dat staat ook vermeld op de brief. Ook zonder dit extra bedrag val ik al in de hoogste schijf (en partner ook) maar op de brief wordt wel melding gemaakt dat "door deze afwijking het verzamelinkomen verandert. Hierdoor verandert ook de te betalen of ontvangen belasting"

Ik heb op de site van de belastingdienst de opgave opnieuw ingevuld inclusief dit extra bedrag, maar zie geen afwijking in het te ontvangen/betalen bedrag. Partner en ik hebben een koophuis (en hypotheekrente aftrek)

Moet ik me zorgen gaan maken of niet? Reactie infoteur, 02-11-2020
Beste Tijn,
Dat het verzamelinkomen afwijkt van de eerdere opgave klopt dus wel. Maar als na uw nieuwe opgave het te ontvangen/betalen bedrag niet verandert, lijkt er weinig aan de hand te zijn. Op de bonus was kennelijk al het juiste bedrag ingehouden. Het zinnetje dat u aanhaalt is een standaardzin in dit soort brieven.

Arthur V. D. Graaf, 07-08-2020
Mijn beide zoons wonen nog thuis en hebben een eigen inkomen,
Moeten deze bij mijn verzamelinkomen worden meegerekend? Reactie infoteur, 07-08-2020
Beste Arthur V. D. Graaf,
Zijn ze nog minderjarig? Voor het vermogen geldt dat deze meetelt bij uw vermogen als de kinderen nog minderjarig zijn. Voor de huurtoeslag kan ook hun inkomen meetellen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/189054-huurtoeslag-en-inkomen-inwonend-kind-bijverdienen.html

Ibrahim, 09-06-2020
Mijn inkomen is enorm gedaald (meer dan 50%) door ontslag, wordt dit als negatieve verzamelinkomen gezien bij de belastingdienst? kan ik die daling als verlies opgeven?
EXTRA INFO
Ik heb fiscaal partner
Afgelopen jaren had ik hoog en stabiele inkomen
Ik heb geen koophuis
Geen kinderen
Woon in huurhuis Reactie infoteur, 10-06-2020
Beste Ibrahim,
Een lager inkomen is geen aftrekpost negatief inkomen. Wel is het zo dat het voor u voordelig kan zijn om middeling van inkomens aan te vragen:

https://financieel.infonu.nl/belasting/16642-minder-belasting-bij-middeling-van-inkomen.html

T. van Gorkum, 13-05-2020
Wordt een belastingteruggave gezien als inkomen? En is dat dan inkomen in het jaar waarover aangifte is gedaan of in het jaar dat de aangifte is gedaan? Ik kan dit niet vinden op de site van de belastingdienst. Reactie infoteur, 16-05-2020
Beste T. van Gorkum,
Een belastingteruggave wordt niet gezien als inkomen.

J. van den Broek, 03-05-2020
Mijn vrouw en ik kunnen een huis huren waar op geen huursubsidie staat dit zou goed kunnen nu. Maar als een van beide komt te overlijden wat zijn dan de gevolgen in een huurhuis waar geen huursubsidie op staat? Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste J. van den Broek,
Bij een overlijden kan de partner gewoon in de woning blijven en deze te huren:

https://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/66696-huurder-overleden-en-dan.html

Trijnie, 23-04-2020
Hallo,

Ik werk in de thuiszorg en mijn uren zijn erg onregelmating. Heb sinds januari een contract van 20 uur, maar werk soms meer uren… dus elke maand verschillend. Ik heb vorig jaar een vermoedelijk jaar inkomen van 13000 opgegeven. Maar werk nu waarschijnlijk dit jaar meer.hoe kan ik zelf berekenen? En is het verstandig om de jaarinkomen omhoog te zetten naar bv 15000. Reactie infoteur, 25-04-2020
Hallo Trijnie,
Als u in 2020 meer uren werkt, kunt u het beste een nieuwe inschatting maken van uw inkomen. Dit is zeker belangrijk als u ook toeslagen ontvangt, omdat u anders het risico loopt dat u geld moet terug betalen. Maak een schatting van het aantal uren extra, vermenigvuldig dit met uw uurloon en tel dit op bij het eerder geschatte verzamelinkomen.

Oostlander, 17-04-2020
Ik moet een verzamelingsinkomen invullen en mijn vrouw ook. Wij zijn beide aower en ik heb een klein pensioen. Moet ik dan hetzelfde bedrag van mij, ook bij mijn vrouw invullen of moet ik dat apart berekenen? Reactie infoteur, 20-04-2020
Beste Oostlander,
Elk van u geeft in de belastingaangifte inkomstenbelasting zijn eigen inkomen op.

John Planken, 24-02-2020
Goedemiddag,
Ik ben zelf geboren in 1949 en mijn echtgenote in 1959. Mijn echtgenote werkt nog en ik ontvang pensioen en AOW. Heb ik voor mijzelf dan recht op ouderenkorting als mijn inkomen beneden het toetsingsbedrag blijft over 2016, 2017,2018 of wordt het inkomen van mijn echtgenote hierbij meegenomen? Alvast heel erg bedankt voor de moeite Reactie infoteur, 25-02-2020
Goedemiddag John Planken,
De ouderenkorting is een individuele heffingskorting en dus heeft het inkomen van uw echtgenote hierop geen invloed.

Wever, 23-08-2019
Hallo, ik heb een vraag ik woonde in een koophuis kreeg 77€ zorgtoeslag, nu woon ik in een huurhuis zonder huurtoeslag en krijg geen zorgtoeslag, raar een hypotheek schuld dus de rente kan ik aftrekken van mijn verzamelinkomen, dus een lager inkomen.
Het is toch raar dat als je rente betaalt je verzamelinkomen lager wordt. Ik begrijp hier niets van.
Met vriendelijke groet Reactie infoteur, 26-08-2019
Hallo Wever,
Als uw inkomen lager is, is het inderdaad raar dat u geen zorgtoeslag krijgt. Het is wel zo dat uw woning met hypotheek als vermogen wordt gezien (u woont er immers zelf niet meer). Dat kan weer een bijtelling bij uw inkomen betekenen en meer vermogen.

Jastno, 11-08-2019
Ik heb een vraag over de inkomstenbelasting. Mijn man krijgt per 2 september a.s. en nieuwe werkkring. Met déze baan blijft hij per jaar 1100 euro ónder het hoogste belastingtarief.
Nú werk ik óók. Mijn baantje levert tussen de 15.000 en 20.000 per jaar op.
Komen we in de nieuwe situatie nu voor het deel van míjn inkomsten in het hoogste belastingtarief terecht? Want in dat geval is stoppen voor mij gunstiger. Of berekenen ze de IB voor fiscale partners afzonderlijk? Reactie infoteur, 12-08-2019
Beste Jastno,
De loonbelasting wordt per partner apart berekend, uw inkomen wordt voor de belasting dus niet bij het inkomen van uw partner geteld.

Dwarsja, 08-07-2019
Beste,

Hieronder de eerdere correspondentie die ik met u had. Ik heb toch nog een vraag omtrent verzamelinkomen & erfenis.

Van de belastingdienst begreep ik dat ik een erfenis moet meetellen vanaf het moment van overlijden van een ouder. In mijn geval najaar 2018. Na overlijden word ik 'eigenaar' van zijn nalatenschap, dat is dus mijn erfenis. Ik ga zijn huis verkopen en vermoedelijk dit jaar, 2019, krijg ik dan de opbrengst daarvan op mijn rekening gestort.
Op mijn aangiftebiljet 2018 heb ik Nee ingevuld bij het in bezit hebben van een huis of terrein.

Hoe moet een en ander nu interpreteren?

Hartelijke groet, Dwarsja
-------
Beste medewerker,
Momenteel ben ik op zoek naar een huurwoning via een woningcoöperatie en eindig vrij hoog op de wachtlijst.
Nu ligt er binnenkort een aardige erfenis voor mij het verschiet.
Vraag: wanneer die erfenis is uitgekeerd op mijn bankrekening kan ik dan nog wel een huurwoning betrekken?
M.a.w. wordt die meegerekend bij het verzamelinkomen of niet?
Groeten, Dwarsja
Reactie infoteur, 25-06-2019
Beste Dwarsja,
Het eerste jaar verandert er door de erfenis niets aan uw verzamelinkomen, het jaar daarna wel. Dat komt doordat de erfenis dan in box 3 van de inkomstenbelasting terecht komt. De Belastingdienst telt dan namelijk een forfaitair rendement (bepaald percentage van uw vermogen) bij uw inkomen op:

https://financieel.infonu.nl/belasting/118811-belasting-spaargeld-2019-omlaag.html Reactie infoteur, 09-07-2019
Beste Dwarsja,
U gaf op 25-6-2019 aan dat er een erfenis op u lag te wachten, maar nu laat u weten dat het overlijden al in 2018 was. Dat betekent dat uw woning in 2018 nog niet meetelt bij uw vermogen, maar in 2019 wel.

Dwarsja, 25-06-2019
Beste medewerker,
Momenteel ben ik op zoek naar een huurwoning via een woningcoöperatie en eindig vrij hoog op de wachtlijst.
Nu ligt er binnenkort een aardige erfenis voor mij het verschiet.
Vraag: wanneer die erfenis is uitgekeerd op mijn bankrekening kan ik dan nog wel een huurwoning betrekken?
M.a.w. wordt die meegerekend bij het verzamelinkomen of niet?
Groeten, Dwarsja Reactie infoteur, 25-06-2019
Beste Dwarsja,
Het eerste jaar verandert er door de erfenis niets aan uw verzamelinkomen, het jaar daarna wel. Dat komt doordat de erfenis dan in box 3 van de inkomstenbelasting terecht komt. De Belastingdienst telt dan namelijk een forfaitair rendement (bepaald percentage van uw vermogen) bij uw inkomen op:

https://financieel.infonu.nl/belasting/118811-belasting-spaargeld-2019-omlaag.html

Ans, 06-05-2019
Doordat mijn vorige werkgever de eindafrekening van mijn dienstverband t/m 31-12-2018 (ontslag van rechtswege) pas in februari 2019 heeft uitbetaald, komt mijn verzamelinkomen in 2019 NET boven de inkomensgrens voor de huurtoeslag uit en loop ik ca 3000 netto huurtoeslag mis in 2019. Ook de zorgtoeslag wordt hierdoor lager. In 2018 had ik geen huurtoeslag of zorgtoeslag: ik heb het hele jaar gewerkt, maar ben nu met pensioen. Mijn inkomen is nu enorm gedaald en ik heb nu toeslagen nodig om rond te kunnen komen. De eindafrekening betreft uitbetaling restant verlofuren plus opgebouwd vakantiegeld t/m de einddatum van 31-12-2018. Daarom zou dit bedrag toch eigenlijk moeten meetellen voor het verzamelinkomen in 2018? Als deze eindafrekening was uitbetaald met het laatste loon in december 2018, was er niets aan de hand geweest en zou mijn inkomen in 2019 onder de inkomensgrens huurtoeslag blijven. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 07-05-2019
Beste Ans,
Voor de huurtoeslag kunt u bij de Belastingdienst een verzoek indienen om de nabetaling van 2018 in 2019 als bijzonder inkomen te zien. Stuur uw verzoek naar Belastingdienst/Toeslagen Antwoordnummer 21220 6400 TG Heerlen. Dit geldt niet voor de zorgtoeslag. Het extra inkomen wordt in 2019 wel belast voor de inkomstenbelasting:

https://financieel.infonu.nl/belasting/109018-toeslagen-en-bijzonder-vermogen-of-bijzonder-inkomen.html

Elly Boots, 05-04-2019
Daar ben ik nog even want wanneer krijgt iemand een voorlopige aanslag of moet ik daar zelf om vragen?

vriendelijke groet,
elly boots Reactie infoteur, 08-04-2019
Beste Elle Boots,
Een groot aantal mensen krijgt een voorlopige aanslag omdat ze geld terugkrijgen of belasting moeten bijbetalen. Gebeurt dit bij u niet automatisch, dan kunt u zelf een voorlopige aanslag inkomstenbelasting online invullen.

Elly Boots, 02-04-2019
VRAAG: Ik wil mijn aanslag IB over 2018 in termijnen betalen. Wat moet ik daarvoor doen voordat ik mijn aangifte verstuur?
vriendelijke groet, elly boots Reactie infoteur, 02-04-2019
Beste Elly Boots,
Vooraf kunt u niet regelen dat u uw aanslag inkomstenbelasting in termijnen kunt betalen. Zodra de belastingaanslag binnen is, kunt u wel daarover met de Belastingdienst afspraken proberen te maken. U kunt vier maanden uitstel van betaling aanvragen en een betalingsregeling sluiten voor maximaal twaalf maanden (u moet wel rente betalen).
Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting biedt in de regel wel standaard de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Elly Boots, 14-03-2019
Vraag: In 2017 (het jaar dat mijn man is overleden) kreeg ik een zg. ouderenkorting voor twee personen die uitkwam op € 1292.--
In de aangifte van 2018 wordt terecht een ouderinkorting voor één persoon toegekend die echter uitkomt op slechts € 72.--
Ik vind dit wel een heel groot verschil en mijn vraag is of dit wel juist kan zijn?
met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 13-01-2020
Beste Elly Boots,

Een ouderenkorting van 72 euro in 2018 is terecht, als uw inkomen hoger is dan € 36.346. In 2019 en 2020 gaat deze ouderenkorting omhoog:

https://financieel.infonu.nl/belasting/185304-ouderenkorting-2019-en-2020.html

Rene, 05-02-2019
Vraag… Ik kreeg een brief van de belasting dat mijn gegevens worden gewijzigd over het belastingjaar 2016, bij het opgeven van mijn inkomstenbelasting is iets fout gegaan 'was eerste keer dat ik het zelf deed' ik gaf op 20.050 euro en het moet 20.585 zijn, met een loonheffing van 2.715. Ik heb ook huurtoeslag 950 euro en zorgtoeslag 300 euro gehad dat jaar'. ik heb over dat jaar 2016 dus inkomstenbelasting opgeven en daar 750 euro terug van gekregen… hoe wordt dat dus berekend?

hoeveel moet ik de belastingdienst dan terug betalen? Groet, Rene Reactie infoteur, 07-02-2019
Beste Rene,
Als het inkomen het enige is dat wijzigt en niet ook de opgegeven inkomensbelasting, dan zult u belasting en premies moeten betalen over het meerdere. Als u recht hebt op AOW is dat 22,5% van 535 euro. Uw inkomen blijft laag genoeg voor de zorgtoeslag en huurtoeslag, maar ook daar kan het zijn dat u een beetje moet terugbetalen.

Tessa, 25-09-2018
Een vraag alstublieft:
Ik heb net een brief gehad van de belastingdienst dat wij terug moeten betalen, omdat we aanzienlijk meer verdienen zouden.
Dus een terug betalen en minder toeslagen.
Ik ben meteen ingelogd op mijn toeslagen en zag, dat belastingdienst mij een inkomen van bijna 10.000 euro aangeeft.
Maar ik heb geen inkomen, geen uitkering, geen vermogen, geen eigen huis.
Mijn man zou 25.733 euro verdienen, maar hij heeft inkomen tot 120 % tot bijstandsniveau, dus netto 1560 euro.
Kan dit kloppen, het verzamelinkomen wat belastingdienst aangeeft van 25.733 euro?
Deze gegeven zouden hun gekregen hebben via inkomstenbelasting.
We hadden namelijk tot eind vorig jaar bijstand.
Nu heeft mijn man werk sinds 1. januari, ik niet.
Bij het verzamelinkomen van vorig jaar, in de bijstand, kregen we meer als 6000 euro aan toeslagen.
Nu opeens de helft?
Mijn gevoel zegt me, dat het verzamelinkomen van mijn man niet klopt en we zo minder terugkrijgen en nu ook moeten terugbetalen.
Voor ons inkomen is dit funest!
Zou u mij daar kunnen helpen mee alstublieft, alvast bedankt.

Groet Tessa Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Tessa,
Als u geen inkomen hebt, is het heel raar dat de inkomstenbelasting voor u een inkomen van 10.000 euro noteert. Hetzelfde geldt voor het te hoge inkomen van uw man.
Het beste tekent u daarom direct bezwaar aan en motiveert u uw bezwaar goed. Geef dus aan dat u zelf nul inkomen had, omdat u geen werk, loon, uitkering of ander inkomen had en ook het te hoge bedrag van uw man niet kan kloppen. Vraag in uw bezwaar ook meteen uitstel van betaling aan, omdat dit volgens u niet kan kloppen.
Als u een aanslag inkomstenbelasting hebt, staat uw inkomen daarop aangegeven. Is dat nul, dan voegt u daarvan een kopie als bewijs bij. Er kan bij de aangifte inkomstenbelasting wel een fout zijn gemaakt, maar die moet u dan ook corrigeren.

G. Koedijker, 02-07-2018
Ik ben werkzaam in Duitsland en betaal belasting in Duitsland. Ik heb bij het invullen van de Nederlandse belasting nooit aftrekposten ingevuld zoals hypotheekrente en ziekenfonds kosten omdat je tog niets van de belastingdienst terug krijgt. Nu heb ik een brief van de belastingdienst gekregen waarbij zij zeggen dat mijn zuiver inkomen uit Duitsland hoger is dan mijn verzamelinkomen.
Nu moet ik over de periode van 2009 tot 2015 betalen. Wat kan ik het beste doen. In hoeverre kan de belasting terug gaan omdat ik nu pas van de belastingdienst bericht krijg. Als ze meteen in 2009 hadden bericht had ik mij belasting papieren anders ingevuld. Reactie infoteur, 03-07-2018
Beste G. Koedijker,
Als u op tijd uw belastingaangiften inkomstenbelasting hebt gedaan, geldt er voor particulieren in Nederland een verjaringstermijn van vijf jaar.

Dm, 12-09-2017
Ik wil graag in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Mijn partner heeft een Wajong uitkering en ik ben student. Studiefinanciering valt niet onder belastbaar inkomen. We krijgen wel huurtoeslag. Wat is mijn belastbare inkomen? Valt huurtoeslag onder belastbaar inkomen? Moet ik het inkomen van mijn partner (ongehuwd) meetellen bij mijn verzamelinkomen als ik mij in wil schrijven bij de woningbouw? Reactie infoteur, 13-09-2017
Beste Dm,
Huurtoeslag valt niet onder het belastbare inkomen. Als jullie samen ergens willen gaan wonen, dan wordt er naar het gezamenlijke inkomen gevraagd, anders niet.

Simon, 09-09-2017
Ik heb een fulltime baan en een partime baan Met dus twee inkomen op mijn naam.
Is het voordeliger om die partime baan door mijn vrouw te laten doen? of maakt het belastingtechnisch niets uit? Reactie infoteur, 11-09-2017
Beste Simon,
Dat kan wel degelijk verschil maken als uw vrouw een inkomen in een lager belastingtarief heeft.

Aj, 27-07-2017
Mijn ouders hebben een eigen huis dat bijna vrij is. Ze willen kleiner gaan wonen maar komen voor een nieuwbouwproject (appartementen) blijkbaar niet in aanmerking omdat het jaarinkomen net te weinig is, wat als voorwaarde voor het huurapp. wordt gesteld. Is aflossing van het restbedrag (of een andere manier) evt. van invloed op het verzamelinkomen? Reactie infoteur, 28-07-2017
Beste Aj,
Het extra aflossen van een hypotheek met spaargeld kan het verzamelinkomen verlagen doordat er dan minder vermogen overblijft in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogensbelasting).

Jan Bennis, 28-06-2017
Als ik iemand een hypotheek verstrek wordt dan de te ontvangen hypotheekrente bij mijn inkomen geteld? Reactie infoteur, 29-06-2017
Beste Jan Bennis,
Neen, de ontvangen rente is geen inkomen. Wel is de verstrekte hypotheek voor u vermogen in box 3.

H. Budel, 13-06-2017
Ik heb belastingaangifte gedaan voor mijzelf en mijn partner op 1 aangifte. Dus op de aangifte "Ja'" vermeld op de vraag of ik wel dan niet samen aangifte wil doen. Ik kwam op een bepaald bedrag uit dat ik moest gaan betalen. Hierin was meegenomen de
heffingskorting waar mijn partner, die geen inkomen heeft, recht op heeft.
Nu krijg ik tot mijn schrik en verbazing een aanslag voor een hoger bedrag dan waarop ik uit kwam in mijn aangifte.
Het verschil zit hem in de heffingskorting van mijn partner. Reactie infoteur, 14-06-2017
Beste H. Budel,
Als uw belastingaangifte juist is ingevuld met het resultaat zoals u aangeeft, kunt u bezwaar maken en daarbij aangeven dat de belastingaanslag volgens u ten onrechte afwijkt van wat uit de berekening van de Belastingdienst kwam toen u uw belastingaanslag invulde. Wellicht is er iets fout gegaan. Als uw partner geen of weinig inkomen heeft, terwijl u wel voldoende inkomen hebt, dan bestaat er immers ook nog recht op de uitbetaling van de heffingskorting (aanrechtsubsidie).

T. Ham, 19-04-2017
Als er gesproken wordt over "verzamelinkomen" wordt er dan bedoeld het verzamelinkomen van 1 persoon of wordt er bedoeld het verzamelinkomen van beide partners? Reactie infoteur, 20-04-2017
Beste T. Ham,
Beide zijn mogelijk, zowel een individueel verzamelinkomen als een gezamenlijk verzamelinkomen.

Bk, 15-10-2016
Wij ontvingen een brief van de BD! Ze willen een verhoging van m'n inkomen over 2014.
Wij opgegeven: 16.988 euro, dit is volgens hun 17.870. Waarvan in totaal 4.506 aan loonheffing is ingehouden. Moet ik nu veel terugbetalen of niet? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Bk,
Als dit het inkomen van 1 persoon is, jonger dan de AOW-leeftijd, kost dit ongeveer 1.665 euro extra aan belasting.

Cobie Snoep, 10-10-2016
L.S.,
Mijn ouders (zonder internet c.s.) hebben mij en mijn zus gemachtigd voor hen te mogen optreden ingeval zijn wilsonbekwaam worden of dat de administratieve toestanden hen boven het hoofd groeit. Wij beiden hebben dus een machtiging, wat we ook terugzien in het - immer vrij hoge - bedrag dat op onze eigen rekening erbij staat vermeld.
De vraag van ons is nu : wordt hun saldo/inkomen nu ook bij ons eigen inkomen opgeteld bij de vaststelling van de belasting, dan wel het bedrag van 31 december? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Cobie Snoep,
Zolang het geld niet op uw rekening of een gezamenlijke rekening staat, wordt het niet tot uw inkomen of vermogen gerekend.

J. J. F. Eekhof, 08-08-2016
Geachte heer/mevrouw,

Mijn vrouw en ik hebben van 1992 t/m 2009 een bedrijf gehad in verkoop computers en de reparatie hiervan. Het was een vof. In 2009 zijn wij gestopt met enorme verliezen en schulden. Oorzaak, het stoppen van de pc-privé projecten door de rijksoverheid en later de crisis. Omdat wij gehuwd waren in gemeenschap van goederen, waren wij ook persoonlijk aanspreekbaar. Dus ons huis ging er aan en alles wat wij hadden opgebouwd. Tot en met 2012 hebben wij aan de armoedegrens moeten leven om alles te betalen. Ik heb tijdens mijn eigenbedrijfsperiode altijd een baan er bij gehad als ICTer bij de Rijksoverheid. Gelukkig konden we daar net van leven. Ons toenmalige accountant heeft in het begin van ons bedrijf de verliesverrekening aan mijn vrouw gekoppeld, ik weet nog steeds niet waarom? Nu zit ik met de gebakken peren, want mijn vrouw is in 2013 overleden aan kanker en ik ben momenteel al 1.5 jaar erg ziek. Ik heb COPD en moet rondkomen van 70% loon en hier red ik het echt niet mee. De problemen worden alleen maar groter. In 2015 is het mij gelukt om 5000 euro terug te krijgen van de belastingdienst op de aanslag van 2014. Ik kon het niet van de verliesverrekening terug krijgen, wel had men een andere mogelijkheid?.

Ik heb nu een bezwaarschrift ingediend en gewezen op de verliesverrekening. Echter nu krijg ik niets, omdat men aangeeft, dat de verliesverrekening niet overdraagbaar is van mijn overleden vrouw naar mij, terwijl als er iets te halen valt vermeldt men dit onder de noemer erven van. Nu had ik helaas een andere belasting inspecteur. Hij gaf als reden Uitspraak Hoge Raad op 7 dec 1983 Nr 22.192. Ik heb echt het gevoel dat mij onrecht wordt aangedaan. Het gaat om een verlies van ongeveer 50,000.00 euro. Dit zou jaarlijks een teruggave zijn van 5000 euro. Hiermee zou ik gered zijn, maar helaas. De belastingdienst werkt 1 richting op, richting de staatskas. Het is nu in behandeling, maar via een telefoon gesprek kwam ik er achter, dat mijn verzoek niet wordt gehonoreerd. Ik heb alleen verstand van computers, maar heb het gevoel, dat er meer mogelijk moet zijn, anders was het in 2015 ook niet gelukt. Het is toch te gek dat de belastingdienst aan zich zelf een schuld, (want zo zie ik het) kwijt scheld. Er moet toch iets zijn om je recht te halen. Daarom mijn vraag, kunt u mij helpen cq adviseren om deze belasting inspecteur tot ander gedachten te brengen.

Ik hoop op een positief antwoord, kunt u dat niet, maar kunt u mij doorverwijzen, ben ik al een stukje verder. Ik woon in Rijswijk (zh)

Vriendelijk groeten,
J.J.F. Eekhof Reactie infoteur, 12-04-2020
Geachte J. J. F. Eekhof
Verliesverrekening vindt uitsluitend plaats bij wie het verlies tot uitdrukking is gekomen, verliesverrekening tussen fiscale partners of een ander is niet mogelijk. De vraag is wel wanneer de belastingaangifte met verliesverrekening is gedaan en of die belastingaangifte nog gewijzigd kan worden of dat die mogelijkheid inmiddels is verjaard.

Moniek, 27-02-2016
Ik kreeg net een brief van de BD waar ik erg van schrok. Mijn aangifte over 2014 wordt door de BD gewijzigd, omdat de vooraf ingevulde gegevens zouden zijn veranderd. Er is dus iets vreselijk mis gegaan. Het gaat om het volgende. Ik zou 10.938 aan loon en/of uitkering hebben ontvangen, terwijl er door mij 949 euro is opgegeven.
Kan iemand mij zeggen wat ik nu zal moeten terugbetalen bij benadering? Reactie infoteur, 28-02-2016
Beste Moniek,
Dat hangt er van af hoeveel belasting u hierbij u hebt opgegeven en of u eerder belasting terug hebt gekregen. Minus heffingskortingen hoort bij een inkomen van 10.938 euro een belastingbedrag van ongeveer 1.850 euro.

Sjaantjuh, 20-09-2015
Goeiedag,

Ik kreeg gisteren een brief binnen van de belastingdienst, betreft: wijzigen gegeven aangifte.
Ik heb vermeld dat ik in 2013 een bedrag van 9787 heb ontvangen aan inkomsten uit loon of uitkering.
Nou zeggen hun dat dit niet klopt en dat ik in 2013 een bedrag van 12.446 heb ontvangen aan inkomsten en dat hierop 2521 aan loonheffing is ingehouden?
Dus zal wel wat terug moeten betalen, met wat voor bedrag kan ik ongeveer rekening houden wat ik terug moet betalen?

Groetjes Sjaantjuh.
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Sjaantjuh,
Controleer ook zelf of wat de Belastingdienst stelt, correct is. Als u in ongeveer 2.520 euro meer inkomen had zonder dat er belastingen en premies over zijn betaald, zult u hierover nog 835 euro moeten betalen.

W. Veenstra, 08-08-2015
Als een in jaar x verstrekte Bbz-lening in jaar y "om niet" wordt gesteld en in jaar z als Bbz-uitkering op de jaaropgave van de Gemeente wordt vermeld - en derhalve in dat jaar onderdeel vormt van het verzamelinkomen - is dát verzamelinkomen dan bepalend voor de vraag of er recht bestaat op huur-zorg- en andere toeslagen of dient daartoe dát verzamelinkomen te worden geschoond van de uitkering uit hoofde van de " om niet " gestelde Bbz lening? Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste W. Veenstra,
Dat is ook een discussie bij de rechtbank en Hoge Raad. Als de de hele lening bij uw inkomen is geteld lijkt het geen periodieke uitkering die onderdeel is van uw inkomen maar eerder een kwijtschelding van een schuld. Anderzijds had u door de lening achteraf gezien, volgens sommigen wel een extra inkomen. Zie voor de discussie bijvoorbeeld uitspraak zaak Rechtbank Den Haag 14/00178, 7 oktober 2014, MK waartegen men in cassatie is gegaan en waarvan de Hoge Raad de cassatie gegrond heeft verklaard (Hoge Raad, 14-11-2014, 12/05833).

Simone, 10-06-2015
De opa (94) van mijn vriend is vorig jaar overleden. Nu krijgen wij van de notaris een brief waarbij het verzamelinkomen van 2014 is vastgesteld op 5546,- euro. Deze brief is gericht aan de opa van mijn vriend. De notaris zit ertussen, maar is enkele weken op vakantie. Wat voor belastingaanslag staat ons nog te wachten? Een teruggave of betaling?
Alvast bedankt Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste Simone,
Dat hangt ervan af. Uw opa zat in het lage belastingtarief van 19,1% en had recht op de algemene heffingskorting. Als dit netjes is verrekend gedurende het jaar, loopt het vrijwel glad en zult u dus niet moeten bijbetalen.

S. S. Jansen, 20-02-2015
In 2008 heb ik mijn huis verkocht nadat mijn partner was overleden. Pas onlangs lees ik in een IB- afschrift, mij toegestuurd door de belastingdienst na een verzoek van mijn advocaat, dat het verzamelinkomen van mij in 2008 volgens de belastingdienst o is. Wat is volgens u nu de beste stap om te ondernemen? Mijn advocaat is ambivalent en heeft geen voorstel naar mij toe. Ik vermoed fraude maar weet niet hoe en waar verder te handelen. Reactie infoteur, 12-04-2020
Beste S. S. Jansen,
De Belastingdienst werkt met de gegevens die bij de dienst bekend zijn. Als die foutief zijn kunnen die worden gecorrigeerd met een nieuwe opgaaf, maar het belastingjaar 2008 is, als er geen uitstel was, inmiddels verjaard.

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 29-12-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.