Uitvaartverzekering is te duur en dekt te weinig

De uitvaartverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. In de praktijk blijkt dat het verzekerde bedrag vaak te laag is, ondanks de hoge premie in de loop der jaren. De hoogte van de premie voor de uitvaartverzekering is afhankelijk van het geslacht van de verzekerde (vrouw leeft namelijk gemiddeld langer), de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd van de premiebetaling. Indien deze verzekering op jonge leeftijd wordt afgesloten, is de premie relatief laag. Op latere leeftijd deze polis nog afsluiten resulteert in een hoge premie.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Iedereen zal een keer komen te overlijden, alleen het tijdstip van het overlijden is onzeker. Een uitvaartverzekering wordt afgesloten om de kosten van de uitvaart te dekken. Er zijn uitvaartpolissen die een bedrag uitkeren, andere polissen keren geen geld uit, maar verzorgen en bekostigen de uitvaart.

Waarom is een uitvaartverzekering duurder dan een overlijdensrisicoverzekering?

Indien u de premies van de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering met elkaar vergelijkt, blijkt dat de overlijdensrisicoverzekering veel goedkoper is. Dat wordt veroorzaakt door de onzekerheid over het tijdstip van het overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten voor een bepaalde periode en kent een einddatum, bijvoorbeeld 65 jaar. Indien het overlijden niet plaatsvindt gedurende de looptijd van de polis, wordt er niets uitgekeerd. De uitvaartverzekering kent geen einddatum van de polis, en komt dus zeker tot uitkering.

Uitvaartverzekering is te duur

In het geval u niet op jonge leeftijd komt te overlijden, is de uitvaartverzekering te duur. Het is voordeliger om zelf een kapitaal op te bouwen dat gebruikt kan worden om de uitvaart te bekostigen. Het probleem is echter dat er op jonge leeftijd nog niet voldoende vermogen is opgebouwd om een uitvaart te bekostigen. Dit kunt u oplossen door er in eerste instantie een overlijdensrisicoverzekering naast te laten lopen. De premie van deze polis is laag, en in de loop der jaren kunt u het verzekerd bedrag verlagen.

Verzekerd bedrag is vaak te laag

De uitvaartverzekering zou eens in de vijf tot tien jaren aangepast moeten worden aan de gestegen kosten van een uitvaart. Het nadeel hiervan is dat de verhoging berekend gaat worden op basis van de huidige leeftijd. Hierdoor zal de premie voor de uitvaartverzekering sterk kunnen stijgen. Een verzekerde van 55 jaar kan het verzekerd bedrag gaan verhogen, maar de premieverhoging zal groot zijn.

Waardoor zijn premieverhogingen op latere leeftijd kostbaar?

Daar zijn twee redenen voor die beide betrekking hebben op de statistische levensverwachting. De verzekeraar gaat uit van de statistieken. Een 55 jarige heeft een grotere kans om op korte termijn te overlijden in vergelijking met een 35 jarige. Daarnaast houdt de verzekeraar er ook rekening mee dat het verhoogde bedrag in een kortere periode opgebouwd moet gaan worden.

Bestaande uitvaartverzekering beëindigen ?

Een uitvaartverzekering die al een langere tijd loopt kunt u beter niet beëindigen. Bij afkoop krijgt u slechts een klein bedrag terug en de premie is gebaseerd op de leeftijd bij het afsluiten van de verzekering. U zou wel kunnen overwegen om de polis niet te verhogen, maar op een spaarrekening bij te sparen om het tekort aan te vullen.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een uitvaartverzekering?Wat kost een uitvaartverzekering?De kosten van een uitvaartverzekering zijn sterk afhankelijk van factoren als leeftijd en de verzekerde som. Een gemidde…
Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?Er zijn twee soorten van uitvaartverzekeringen te onderscheiden, namelijk de natura-uitvaartverzekering en de uitvaartve…
Geen uitvaartverzekering, maar een spaarrekeningGeen uitvaartverzekering, maar een spaarrekeningEen uitvaartverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. Over het algemeen zijn dit dure…
De uitvaartverzekeringNaast het emotionele aspect van een overlijden, zijn er ook financiële gevolgen waar rekening mee gehouden moet worden.…

De geschiedenis van verzekerenDe geschiedenis van verzekerenTegenwoordig heeft een ieder van ons meerdere verzekeringspolissen in de kast liggen, maar hoe is dit eigenlijk ontstaan…
Schadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren geven korting op de premie voor de autoverzekering. Ondanks het feit dat u schadevrije jaren hebt, kri…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.