De uitvaartverzekering

Naast het emotionele aspect van een overlijden, zijn er ook financiële gevolgen waar rekening mee gehouden moet worden. Een gemiddelde begrafenis kost ongeveer 7.000 euro. De kosten hiervoor kunnen gedekt worden door een uitvaartverzekering.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de begrafenis of crematie, en bijkomende kosten zoals een receptie. Het is mogelijk om een zogeheten 'natura-verzekering' af te sluiten, waarbij vooraf wordt afgesproken welke diensten er geleverd gaan worden. Men kan op deze manier zelf bepalen hoe de begrafenis of crematie vorm gegeven moet worden. Ook is het mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten die bij overlijden een som geld uitkeert aan de nabestaanden. Bij deze vorm is het belangrijk om te controleren of de verzekerde som jaarlijks aangepast wordt aan de inflatie, om onderverzekering te voorkomen.

Afsluiten van een uitvaartverzekering

Veel verzekeraars vragen hun klanten een gezondheidsverklaring in te vullen alvorens ze te accepteren. Mensen met een ongezonde levensstijl of chronische ziektes zullen vaak alsnog geaccepteerd worden, maar betalen een hogere premie of hebben gedurende de eerste paar jaren recht op een lagere uitkering bij overlijden. Dit wordt gedaan om het risico voor de verzekeringsmaatschappij te beperken.

De kosten

Voor mensen waarbij de gezondheidsverklaring geen onregelmatigheden bevat is de belangrijkste factor die van invloed is op de hoogte van de kosten, de leeftijd van de verzekeringsnemer. De premie voor een uitvaartverzekering is gedurende de gehele looptijd gelijk, en mensen die al vanaf jonge leeftijd verzekerd zijn betalen vaak een erg laag bedrag. Als men op hogere leeftijd pas een uitvaartverzekering afsluit zijn de premiekosten vaak een veelvoud hiervan.

Spaargeld als alternatief voor een verzekering

Voor mensen met een grote hoeveelheid spaargeld is een uitvaartverzekering vaak een overbodige luxe. De nabestaanden kunnen immers uit de erfenis makkelijk de kosten voor de uitvaart betalen. Deze kosten mogen voor het berekenen van de erbelasting afgetrokken worden van de hoogte van de erfenis. Desondanks kiezen ook veel vermogende mensen er toch voor om de uitvaartkosten te dekken met een verzekering, om te voorkomen dat nabestaanden de kosten eerst voor moeten schieten. Het kan namelijk een tijd lang duren voordat nabestaanden de erfenis ontvangen, maar de uitvaartkosten moeten wel al betaald worden.

Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Voor veel mensen is het niet duidelijk wat de verschillen zijn tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Een uitvaartverzekering dekt alleen de kosten van de uitvaart, terwijl een overlijdensrisicoverzekering helpt met het betalen van doorlopende kosten zoals hypotheeklasten of de huur. Een ander verschil is dat een uitvaartverzekering altijd uitkeert, iedereen sterft tenslotte uiteindelijk. Een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten met een vaste looptijd. Als men na deze looptijd overlijdt is er geen recht op uitkering meer.
© 2013 - 2024 J1989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
Uitvaartverzekering: kosten en afsluitenUitvaartverzekering: kosten en afsluitenHoewel je er liever niet aan denkt, kan het toch verstandig zijn om een uitvaartverzekering te overwegen. Jaarlijks stij…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…

Zeker over verzekeringenEen eigen huis, een plek onder de zon! Bij de aankoop van een eigen huis of bij het betrekken van een huurwoning denkt m…
De opstalverzekeringVoor de meeste mensen is het eigen huis het belangrijkste en meest waardevolle eigendom. Het is dan ook aan te raden dit…
Bronnen en referenties
  • http://www.independer.nl/uitvaartverzekering/intro.aspx
  • https://www.interpolis.nl/particulier/verzekeringen/uitvaartverzekering/Paginas/wat-is-het.aspx
  • http://www.notaris.nl/belasting-die-u-moet-betalen-over-een-erfenis
  • http://www.independer.nl/overlijdensrisicoverzekering/info/video/verschil-met-uitvaartverzekering.aspx
J1989 (24 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.