Schadevrije jaren en de hoogte van de korting

Schadevrije jaren en de hoogte van de korting Schadevrije jaren geven korting op de premie voor de autoverzekering. Ondanks het feit dat u schadevrije jaren hebt, krijgt u niet altijd de korting waar u recht op hebt. In het verleden werkten verzekeraars met royementsverklaringen waar de schadevrije jaren uit bleken. Een bewijs van het aantal schadevrije jaren werd verstrekt aan de verzekeringnemer, en deze verklaring kon gebruikt worden om bij de nieuwe verzekeraar weer korting te krijgen. Sinds 1 september 2007 werken autoverzekeraars met het Roy Data systeem.

Wat is Roy Data?

Het administreren van het aantal schadevrije jaren en andere gegevens over de verzekerde en de auto, wordt uitgevoerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (EPS). Zodra er bij een verzekeraar een nieuwe autoverzekering wordt afgesloten, kunnen ze via Roy Data achterhalen hoeveel schadevrije jaren er opgebouwd zijn.

Wanneer heb ik recht op schadevrije jaren?

Het belang van schadevrije jaren is groot. De korting door het schadevrij rijden kan bij verzekeraars oplopen tot 70, soms zelfs tot 80 procent. De korting neemt dus een behoorlijke deel van de te betalen premie weg. U hebt recht op deze korting als u aantoonbaar schadevrij hebt gereden gedurende een aantal jaren.

Schadevrije jaren vervallen na één jaar

In het geval u pas na één jaar een nieuwe autoverzekering afsluit, hebben de schadevrije jaren bij de vorige verzekeraar geen waarde meer. De schadevrije jaren moeten dus weer gebruikt worden binnen een periode van één jaar.

Schadevrije jaren opgebouwd in leaseauto

Opgebouwde schadevrije jaren bij een leasemaatschappij of een buitenlandse verzekeraar worden niet geregistreerd in Roy-data. In dit soort gevallen kan er nog steeds gewerkt worden met een royementsverklaring. Deze verklaring kan overhandigd worden aan de autoverzekeraar. U moet echter maar afwachten hoe de verzekeraar de verklaring gaat beoordelen.

Dezelfde schadevrije jaren op de tweede auto

Autoverzekeraars geven de klanten vaak fictief hetzelfde aantal schadevrije jaren op de tweede auto binnen het gezin. Op het moment dat u overstapt naar een andere verzekeraar krijgt u deze schadevrije jaren voor de tweede auto echter niet mee. Voor de tweede auto kunt u profiteren van extra korting, maar zodra u weggaat bij de verzekeraar, zal de verzekeraar het werkelijk aantal opgebouwde schadevrije jaren meegeven.

No-claim regeling zorgt niet voor behoud van schadevrije jaren

Verzekeraars bieden soms de mogelijkheid aan om een no-claim beschermer aan de autoverzekering te koppelen. Daarvoor moet u een extra premie betalen. Zodra u door uw eigen schuld een schade aan uw auto hebt, zorgt deze no-claim beschermer er voor dat u niet meer premie hoeft te betalen door de schuldschade. Op het moment dat u over gaat stappen naar een andere verzekeraar, wordt wel het werkelijke aantal schadevrije jaren vastgelegd in Roy Data. Deze no-claim beschermer blijft werken, zolang u bij de huidige verzekeraar blijft zitten.

Korting is onderhandelbaar

Bij het overstappen naar een andere verzekeraar, moet u altijd proberen om extra korting te krijgen. De adviseurs hebben vaak de mogelijkheid om extra korting weg te geven om twijfelaars toch over de streep te trekken. Het zal niet in alle gevallen lukken en mogelijk zijn, maar u moet het altijd proberen. Een hogere korting kan namelijk jaren blijven doorwerken in de hoogte van de premie.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuivere schadevrije jaren moeten vastgelegd wordenZuivere schadevrije jaren moeten vastgelegd wordenDe term schadevrije jaren in de autoverzekering leidt vaak tot verwarring. Dit wordt veroorzaakt doordat sommige verzeke…
Bonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingBonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingHebt u al een bonusbeschermer voor uw autoverzekering, een no-claimkorting? Met veel schadevrije jaren betaalt u ook vee…
Schadevrije jaren  Zo gaat uw verzekeraar er mee omSchadevrije jaren Zo gaat uw verzekeraar er mee omVoor de autoverzekering is het van groot belang hoeveel aantoonbare schadevrije jaren u hebt opgebouwd. Het aantal jaren…
Schadevrije jaren bent u snel weer kwijtDe hoogte van de premie voor de autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van de opgebouwde schadevrije jaren.…

Uitvaartverzekering is te duur en dekt te weinigDe uitvaartverzekering keert het verzekerd bedrag uit bij overlijden van de verzekerde. In de praktijk blijkt dat het ve…
Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet?Tandartsverzekering: wel opzeggen, of niet?De tandartsverzekering. Als er één zorgverzekering is waar we over dubben en twijfelen, is het deze wel. Maar is het ech…
Bronnen en referenties
  • http://www.onlinepolis.nl/autoverzekering/informatie/schadevrije_jaren.php
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.