Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura?

Uitvaartverzekering, kiezen voor geld of natura? Er zijn twee soorten van uitvaartverzekeringen te onderscheiden, namelijk de natura-uitvaartverzekering en de uitvaartverzekering die een bedrag uitkeert na het overlijden. De meeste Nederlanders hebben een uitvaartverzekering. Deze verzekering dekt de kosten van de uitvaart bij overlijden van de verzekerde. Afhankelijk van de wensen, kunnen de kosten variëren van €5.000 tot ongeveer €15.000.

Behalve de uitvaartverzekering kunt u ook nog de overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze polis keert ook uit bij overlijden van de verzekerde, maar het grote verschil met de uitvaartverzekering is dat de overlijdensrisicoverzekering niet zeker tot uitkering komt. De uitvaartverzekering is een levenslange verzekering, waarbij de premie voldaan moet worden tot overlijden, of tot de in de polis vastgelegde einddatum premiebetaling.

Wat dekt de natura-uitvaartverzekering?

Deze verzekering keert geen geld uit na overlijden, maar de uitbetaling volgt in diensten. Bij het afsluiten van de polis kiest u een bepaalt pakket. Na overlijden moeten de nabestaanden contact opnemen met de uitvaartverzekering die iemand gaat inschakelen om de uitvaart te verzorgen, Uit het pakket blijkt waar recht op bestaat. Eventuele aanvullende diensten worden extra bij de nabestaanden in rekening gebracht.

Voordelen van de naturapolis

Het grootste voordeel is dat u niet onderverzekerd kunt zijn. Tenminste indien de nabestaanden geen extra diensten bij de uitvaartverzorger afnemen. Een ander voordeel is dat u voor het overlijden al veel wensen vast kunt leggen. U kunt eigenlijk het pakket kiezen voor uw eigen uitvaart.

Nadelen van een natura uitvaartverzekering

In de praktijk blijkt dat de nabestaanden vrijwel altijd ruimere wensen hebben. Hierdoor zal er een aanvullende nota volgen, ondanks dat er een uitvaartverzekering is afgesloten. Een ander nadeel is dat u nauwelijks mutaties kunt doorvoeren. De verzekeraars bieden een aantal pakketen aan waaruit u moet kiezen.

Voordelen van de uitvaartverzekering die geld uitbetaald

U kunt een hoger bedrag verzekeren. Hierdoor kunt u voorkomen dat de nabestaanden nog moeten bijbetalen. U kunt met de uitvaartverzorger inschakelen waar uw voorkeur naar uit gaat, bij de naturapolis wordt er iemand aangewezen.

Nadelen van een uitvaartverzekering die geld uitbetaald

Het verzekerd bedrag is vaak te laag om de kosten te dekken. Indien u een uitvaartverzekering hebt gesloten gebaseerd op de werkelijke kosten van een uitvaart, moet u regelmatig het verzekerd bedrag bijstellen om te voorkomen dat het verzekerd bedrag te laag is.

Spaargeld in plaats van een verzekering

Een spaarrekening kan een uitvaartverzekering vervangen, maar er is één groot nadeel van de spaarrekening. U weet namelijk niet wanneer het overlijden gaat plaatsvinden. In het geval u oud gaat worden, is de spaarrekening een betere oplossing. U kunt beter een spaarrekening combineren met een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekeringen zijn relatief goedkoop en kunnen het risico in eerste instantie afdekken, tot u voldoende spaarkapitaal hebt opgebouwd.

Kiezen voor een begrafenis of een crematie?

De meeste mensen hebben een sterke voorkeur voor één van beide vormen van uitvaart. Bij het sluiten van de uitvaartverzekering kunt u alvast rekening houden met de voorkeur van één van beide, Bij een crematie liggen de kosten namelijk lager. Het benodigde verzekerde bedrag kan u uitvaartverzorger redelijk nauwkeurig schatten. U moet er wel rekening mee houden dat het slechts een momentopname is. De kosten zullen in de loop der jaren hoger uitvallen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…
Wat is een uitvaartverzekering?De kosten voor een uitvaart of begrafenis stijgen elk jaar flink. Er is een mogelijkheid om jezelf, maar vooral je nabes…
De uitvaartverzekeringNaast het emotionele aspect van een overlijden, zijn er ook financiële gevolgen waar rekening mee gehouden moet worden.…

Uitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagUitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagNa een ongeval krijgt u of de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd, of de dagwaarde. De uitgekeerde dagwaarde is vaak te w…
Gevaren van overlijdensrisicoverzekeringAls u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, zijn er een aantal risico’s op verlies van het ingelegde kapitaal.
Bronnen en referenties
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.