Naturapolis 2021 of restitutiepolis 2021?

Naturapolis 2021 of restitutiepolis 2021? Naar verwachting gaat de zorgpremie 2021 verder omhoog. Ool al is de basisverzekering voor iedereen gelijk, de premie is per aanbieder anders. Bovendien is een groot verschil tussen een naturapolis of een restitutiepolis. De premie van een naturapolis is meestal goedkoper, maar niet iedereen kiest ervoor. Vooral omdat hij zelf zijn zorg en zorgaanbieder wil kunnen kiezen.

Kies uw zorgpolis 2021 uit


Zorgverzekering 2021, verschil naturapolis en restitutiepolis

Voor de basisverzekering hoeft de keuze tussen een naturapolis of restitutiepolis niets uit te maken, omdat de vergoedingen vanuit de basisverzekering voor iedereen gelijk zijn. Het verschil zit echter in hoe de zorg wordt aangeboden, wie de zorg verleent en wat u voor de zorg moet betalen. Wie bovendien zelf wil bepalen door wie hij behandeld wordt, kiest voor de restitutiepolis en niet de goedkopere naturapolis.

Wat is een naturapolis?

Een naturapolis betekent zorg in natura. Anders gezegd, de zorgverzekeraar heeft zorg ingekocht bij bepaalde partijen en bij hen moet u de zorg ook afnemen. Doet u dat niet, dan wordt de zorg niet vergoed of moet u een groter deel zelf betalen. Zorgaanbieders en zorgverzekeraar maken afspraken over de te verlenen zorg. Die zorg moet natuurlijk wel aan bepaalde minimumeisen voldoen, maar het is in het belang van de verzekeraar dat dit zo goedkoop mogelijk gebeurt. Bekende voorbeelden zijn dat als u voor een bril naar de winkelketen gaat waarmee afspraken zijn gemaakt, u de bril volledig vergoed krijgt, maar als u naar een ander gaat de vergoeding beperkt is. De aangeboden bril zal goed zien mogelijk maken, maar niet de top in het segment zijn. Dit is maar een voorbeeld, want zo zijn vele andere te geven. Dat betekent ook dat:
 • Een naturapolis goedkoper kan zijn;
 • Omdat het een natura product is, u zelf geen rekeningen hoeft voor te schieten. Dit staat overigens los van het verplicht eigen risico.

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis kiest u zelf de zorgaanbieder. U bepaalt door wie u behandeld wilt worden en krijgt van de zorgverzekeraar ook die vrijheid. Dat betekent dat u de rekeningen voorschiet en indient bij de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar stort vervolgens de vergoeding waarop u recht hebt op uw rekening. Het is afhankelijk van de voorwaarden in de polis of alles vergoed wordt. Voor de grotere vrijheid betaalt u een prijs. De restitutiepolis is duurder dan de naturapolis. Maar dat neemt voor grote groepen mensen niet weg dat ze hun vrijheid willen behouden en die prijs graag betalen. Overigens zit aan de vrijheid een grens wanneer het om spoedeisende hulp gaat. Dan nog kunt u in eerste instantie naar een ziekenhuis worden gebracht dat niet uw eerste keuze geweest zou zijn, maar door de spoed op dat moment toch de beste keuze was. Daarna kunt u altijd nog om overplaatsing vragen.

Zorgpremie 2021 voor naturapolis en restitutiepolis

Niet elke verzekeringsmaatschappij biedt u de keuze tussen een restitutiepolis of naturapolis. Een aantal aanbieders dat dat wel doet, treft u hieronder aan. Uit de tabel blijkt ook dat het verschil in premie niet groot hoeft te zijn, bedenk wel dat u de rekening moet voorschieten en dat als u kiest voor een zorgaanbieder die duurder is dan de vergoeding van uw verzekeraar, u het verschil moet bijbetalen. Als een verzekeringsmaatschappij het niet vermeld, hebt u te maken met een naturapolis. Onderstaand een lijst met aanbieders van een restitutiepolis. Deze aanbieders hebben meestal ook een goedkopere naturapolis, met uitzondering van ONVZ:
 • Avéro Achmea;
 • De Goudse restitutie;
 • Delta Lloyd;
 • DSW;
 • Iza;
 • Izz;
 • Menzis;
 • ONVZ;
 • SIZ restitutie;
 • Trias restitutie;
 • Unive restitutie;
 • VGZ restitutie;
 • Zilveren kruis.

Conclusie naturapolis 2021 of restitutiepolis 2021

Bekijk welke polis u als zorgverzekering neemt, een polis in natura of kiest u voor restitutie. Vergelijk de zorgpremie en bekijk de voorwaarden. Zo weet u precies welke zorgverzekering aan uw voorwaarden zal voldoen in 2021.
© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?De basisverzekering zorg 2021 is wettelijk voor iedereen in Nederland verplicht en gelijk, iedereen heeft tenminste rech…
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020De zorgpremie 2020 gaat gemiddeld genomen met 37 euro omhoog. Gemiddeld, misschien zit u al bij een zorgverzekeraar die…
Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2021Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2021Bij uw zorgverzekering 2021 staat u voor de keuze of u een vrije artsenkeuze wilt en hoe hoog uw eigen risico in de zorg…

Koersplan Aegon moet schadevergoeding woekerpolis betalennieuws uitgelichtKoersplan Aegon moet schadevergoeding woekerpolis betalenKoersplan van Spaarbeleg en Aegon is een woekerpolis gebleken. Het Amsterdamse gerechtshof heeft Aegon veroordeeld tot h…
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…
Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.