Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2021

Vrije artsenkeuze en lager eigen risico 2021 Bij uw zorgverzekering 2021 staat u voor de keuze of u een vrije artsenkeuze wilt en hoe hoog uw eigen risico in de zorg mag zijn. Een zorgverzekering met vrije artsenkeuze is in 2021 vaak duurder, maar met een hoger vrijwillig eigen risico kunt u diezelfde zorgpremie ook weer wat verlagen. Gaat u naar een gecontracteerde arts of wilt u een vrije keuze? De vrije artsenkeuze is een groot goed, maar die keuzevrijheid in de zorg kost u ook geld via een hogere zorgpremie of minder vergoeding vanuit de zorgverzekering. U kunt dus ook uw vrijwillig eigen risico verhogen, in ruil voor een lagere zorgpremie 2020. De zorgpremie stijgt in 2020 naar verwachting al genoeg voor de gemiddelde Nederlander.

INHOUD


De super budgetpolis komt er niet in 2021

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde een super naturapolis en budgetpolis, waarover straks meer. Dit vergt een wetswijziging, een wetswijziging waarvoor in de Eerste Kamer geen meerderheid was te vinden. Drie senatoren van de PvdA stemden ook tegen. Ook het plan om de wet er dan toch erdoor te drukken via de weg van een Algemene Maatregel van Bestuur is verlaten. Toch wil Minister Schippers 1 miljard euro bezuinigen en dat doet ze nu via het eigen risico.

Welke zorgverzekering kiest u in 2021, wel of geen vrije artsenkeuze, eigen risico omlaag?

In 2021 bestaan twee hoofdstromen van verzekeren in de zorg, de restitutiepolis en de naturapolis. Bij de restitutiepolis is er een volledig vrije artsenkeuze. U gaat naar de arts die u wilt, dient de rekening in bij de verzekeringsmaatschappij en krijgt de behandeling vergoed. Bij de naturapolis verzorgt de verzekeringsmaatschappij het traject van rekening en betaling voor u. De zorg dient de rekening in bij uw verzekeringsmaatschappij. Het is bij de naturapolis zo dat de verzekering voorziet in een volledige vergoeding van de gecontracteerde zorg (even afgezien van het eigen risico) en als u naar een andere arts of behandelaar wilt gaan, de verzekeringsmaatschappij tenminste een bepaald percentage van de kosten vergoedt. Meestal gaat het om een vergoeding van 80% van de kosten en is dus 20% in ieder geval voor eigen rekening. Het grote voordeel van de naturapolis is het gemak (u wordt veel werk uit handen genomen) en het voordeel van een goedkopere zorgverzekering met een lagere zorgpremie.

De gecontracteerde zorg

Gecontracteerde zorg houdt in dat de zorgverzekeraar afspraken met zorgaanbieders, meestal omdat ze een grote groep patiënten vertegenwoordigen. Het inkopen van gecontracteerde zorg is kostenbesparend voor de verzekeringsmaatschappij en daarom ook voor de klant of patiënt. Deze gecontracteerde zorg bestaat al volop. Hebt u een zorgverlener die geen contract met uw zorgverzekeraar heeft afgesloten, dan kan de vergoeding die u uit uw basisverzekering of aanvullende verzekering krijgt lager zijn dan als u wel naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. In sommige gevallen kan de vergoeding zelfs 0 zijn. Bij gecontracteerde zorg is de vergoeding 100% , ook al geldt ook hierbij dat iedereen een verplicht eigen risico heeft.

Zorgverzekeraar mag verplicht eigen risico verlagen in 2021

Nieuw is dat u een korting kunt krijgen op het eigen risico als u naar een zorgaanbieder gaat die een contract heeft met uw verzekeraar. Kortom als u kiest voor de arts die door de verzekeraar is aangewezen, bent u goedkoper uit. Daar staat tegenover dat als uw eigen risico al verbruikt is, het kiezen voor de aangewezen arts geen voordeel biedt. Dit is een belangrijke aanpassing, maar vergt geen aanpassing van de zorgwet. Genoeg mensen zullen dit toch als een beperking van de vrije artsenkeuze zien, maar dan via uw verplicht eigen risico. Genoeg mensen zullen een andere arts kiezen als dat geld scheelt. Waarschijnlijk zijn er ook gevolgen voor de zorgtoeslag 2021.

Vrijwillig eigen risico verhogen?

Wie in 2021 een lagere zorgpremie wil betalen kan ook zijn vrijwillig eigen risico verhogen. Dit is vooral geschikt voor wie weinig ziek is en daar ook in 2020 goede ervaringen mee had. Op jaarbasis kan de zorgpremie 2021 zo 300 euro per persoon lager zijn.

Conclusie vrije artsenkeuze of toch een lager verplicht eigen risico 2021 kiezen?

De vrije artsenkeuze zal in 2021 nog niet verdwijnen. De budgetpolis bestaat al met alleen gecontracteerde zorg. Dat is een polis met een lagere zorgpremie en een beperkte zorgkeuze. Daar komt nu een naturapolis bij waarbij u kunt kiezen minder zorgkosten ten laste van uw eigen risico, maar waarbij u wel een brede zorgkeuze behoudt. Alleen gaat dat dan wel meer kosten. Wie helemaal vrij in zijn artsenkeuze wil zijn, kiest voor een restitutiepolis. Waar kiest u voor in 2021? Gaat ook uw verzekeraar de goedkope zorgpolis aanbieden en wat gebeurt er met uw bestaande zorgverzekering? Is het ook voor u tijd om over te stappen?

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Naturapolis 2021 of restitutiepolis 2021?Naturapolis 2021 of restitutiepolis 2021?Naar verwachting gaat de zorgpremie 2021 verder omhoog. Ool al is de basisverzekering voor iedereen gelijk, de premie is…
Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?De basisverzekering zorg 2021 is wettelijk voor iedereen in Nederland verplicht en gelijk, iedereen heeft tenminste rech…
Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020De zorgpremie 2020 gaat gemiddeld genomen met 37 euro omhoog. Gemiddeld, misschien zit u al bij een zorgverzekeraar die…

Met auto een fietser aangereden - Wie is er schuldig?Met auto een fietser aangereden - Wie is er schuldig?De zwakke deelnemers aan het verkeer worden door de wet beschermd. Bij een aanrijding tussen een gemotoriseerd voertuig…
Zorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringZorg buitenland: zorgverzekering en reisverzekeringGaat u op vakantie, let dan op uw zorgverzekering voor de medische kosten in het buitenland, de verzekerde zorg en de we…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.