nieuws uitgelichtKoersplan Aegon moet schadevergoeding woekerpolis betalen
Koersplan van Spaarbeleg en Aegon is een woekerpolis gebleken. Het Amsterdamse gerechtshof heeft Aegon veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan de gedupeerde leden van de stichting "Koersplan de weg kwijt". Wie wil nagaan of ook zijn polis een woekerpolis is, doet de woekerpolischeck. Aegon sloot zaterdag 21 september 2013 een akkoord met Koersplan de weg kwijt voor een compensatie. Het gaat om tientallen miljoenen euro's. Op 18 juni 2014 laat Aegon weten maximaal 200 miljoen euro vrij te maken voor compensatie van woekerpolissen Koersplan, Spaareffect en Bonusplan. Wat betekent dit in 2020 voor wie zich niet via Stichting Woekerpolis heeft aangemeld voor de rechtszaak?
Doe de woekerpolischeck
Wie niet zeker weet of hij een woekerpolis heeft, kan de woekerpolischeck doen. Bij Koersplan ligt er een gerechtelijke uitspraak, maar er zijn voldoende verzekeringen in het verleden afgesloten die ook het predicaat woekerpolis zouden kunnen krijgen. Denk dan aan beleggingspolissen of beleggingspolissen, vaak in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering of een hypotheek op het huis. Misschien hebt u al een brief thuis gekregen dat ook uw polis waarschijnlijk een woekerpolis is. In die gevallen is het verstandig om het internet te raadplegen en in de gaten te houden dat een eventuele vergoeding niet verjaart. Voor de huidige praktijk van het afsluiten van verzekeringen leert de woekerpolis ons dat we nog beter verzekeringen onderling moeten vergelijken en ook eens moeten kijken naar de mogelijkheden van het banksparen. In Nederland zijn tot dusverre ruim zes miljoen woekerpolissen uitgegeven. Ook Brand New Day is het gevecht met de woekerpolis aangegaan.
Wat is Koersplan?
Koersplan is een financieel product van Spaarbeleg en Spaarbeleg is weer een volle dochter van Aegon. Koersplan is een beleggingsverzekering waarmee, achteraf gezien, gouden bergen werden beloofd. Niet alleen vielen de resultaten op de beurs sterk tegen, maar de kosten bleken onder meer door de ingebouwde overlijdensrisicoverzekering buitensporig hoog. Een woekerpolis dus en niet zomaar een woekerpolis, want er werden er naar schatting 680.000 van verkocht. Voldoende mensen wisten niet van de overlijdensrisicoverzekering en niet van de hoge kosten.
Stichting Koersplan de weg kwijt komt in actie
Op 14 oktober 2005 werd door de deurwaarder namens de Stichting Koersplan de weg kwijt en zijn leden de eerste dagvaarding bezorgd bij Aegon. Een jaar later begint de eerste rechtszaak en sindsdien is het niet meer rustig geweest. Na een aantal tussenvonnissen, nieuw overleg en nieuwe stukken werd op 13 mei 2009 door de rechtbank in Utrecht vonnis gewezen, zaaknummer: 202784/HA ZA 05-2186. Beide partijen dienden daarop hoger beroep in wat uiteindelijk op 26 juli 2011 heeft geleid tot een uitspraak in hoger beroep door het Amsterdamse gerechtshof. Tegen deze uitspraak gaat Aegon nu in cassatie bij de Hoge Raad.
Uitspraak Amsterdamse gerechtshof
Het Amsterdamse hof heeft Aegon veroordeeld tot het terugbetalen van 85 procent van de overlijdensrisicopremie aan de gedupeerde leden van de stichting Koersplan de weg kwijt. Dat zijn er momenteel 15.000. Veel minder dus dan het aantal mensen dat gedupeerd is. Volgens de stichting is dit door de cassatie ook geen probleem. Alle gedupeerden kunnen zich namelijk alsnog bij de stichting aansluiten. Ook degenen die de polis al hebben afgekocht of waarvan de polis al tot een uitkering is gekomen. De gemiddelde schadevergoeding wordt geschat op 1400 euro per polis, maar dit bedrag kan in individuele gevallen ook hoger zijn. De kans dat de Hoge Raad meegaat in de uitspraak van het Amsterdamse hof is groot, immers de Hoge Raad kijkt niet meer inhoudelijk naar de zaak. Individueel procederen zou voor de betrokkene betekenen dat een polis opnieuw wordt bekeken en weer veel tijd zal vragen. Wie dit wil voorkomen, sluit zich dus snel aan bij de stichting.
Compensatieregeling 18 juni 2014, aanmelden uiterlijk op 16 augustus 2015
Er komt nu compensatie voor iedereen die voor 1998 een beleggingsverzekering heeft gekocht onder de naam Koersplan of vergelijkbare polissen zoals Bonusplan, Kapitaalplan, PremieSpaarplan, Spaareffect, AOW-privéplan, Mixplan, Koopsom, Toekomstplan, Vermogensplan, Fiscaalvoordeelplan en Garantieplusplan. Het bedrag dat de gedupeerde krijgt hangt af van de looptijd van de verzekering, de betaalde premie en het bedrag van de polis. Van geval tot geval zal er een ander compensatiebedrag uitrollen en gemiddeld zou het om 300 tot 400 euro gaan. Of dat genoeg is, is nu nog onduidelijk. Als uw product van Aegon voor 14 juni 2013 is gestopt, kunt u dit product van Spaarbeleg tot 16 augustus 2015 voor herberekening aanmelden. Is het later beëindigd, dan voert Aegon automatisch een herberekening uit. Vanaf het tweede kwartaal van 2015 kunt u over de uitkomst hiervan van Aegon nader bericht verwachten.
Wat betekent dit voor de andere gedupeerden?
Maar niet iedereen heeft zich via Stichting Woekerpolis aangemeld, zij lijken buiten de boot te vallen. Naar schatting gaat het om 700.000 polishouders. Aegon heeft een eigen compensatieregeling bekend gemaakt die geldt voor houders van:
- Koersplan;
- Bonusplan;
- Kapitaalplan;
- PremieSpaarplan;
- Spaareffect;
- AOW-privéplan;
- Mixplan;
- Koopsom;
- Toekomstplan;
- Vermogensplan;
- Fiscaalvoordeelplan;
- Garantieplusplan.
De polis moet zijn afgesloten afgesloten tussen 1 januari 1989 en 1 januari 1999. De regeling die Aegon de overige 700.000 polishouders beschikbaar stelt houdt in hoofdlijnen in dat Aegon de hoge overlijdensrisicopremie met terugwerkende kracht verlaagt naar een marktconform tarief. Hoeveel u dat scheelt is per polis verschillend. Loopt uw polis nog bij Aegon, dan past Aegon de regeling automatisch toe. Hebt u de polis al eerder afgekocht, dan kunt u met Aegon hierover contact opnemen.
Conclusie woekerpolissen, eindelijk een compensatieregeling
Het kan lang duren voordat een polis ook echt als woekerpolis wordt aangemerkt en nog langer voordat u een schadevergoeding krijgt. Toch is er voortgang. De uitspraak met betrekking tot Koersplan van Aegon onderstreept dit nog eens en op 21 september 2013 kwam Aegon tot een akkoord. Al met al heeft het juridische gevecht met Aegon acht jaar geduurd en wie geen lid is van Koersplan de weg kwijt kan waarschijnlijk nog langer wachten. Maar Aegon zal ook hen nu tegemoet komen met de op 18 juni 2014 aangekondigde compensatieregeling. De overige polishouders (naar schatting 700.000) krijgen met een regeling te maken die door Aegon zelf wordt voorgesteld en veel lager kan uitpakken dan de compensatie voor degenen die de rechtszaak tegen Aegon hebben gewonnen.