Verzekeringsfraude, het total loss-sprookje

Verzekeringsfraude, het total loss-sprookje Snel even een kapot mobieltje melden bij de maatschappij: veel mensen bedriegen hun verzekering, en dat meestal zonder enig schuldgevoel: "Een beetje valsspelen mag best. Per slot van rekening heb ik jarenlang premie betaald en er is nooit wat gebeurd..."

Steeds meer schademeldingen wekken argwaan

Onlangs, bij bezoek aan vrienden 'n moment van onoplettendheid, één onverdachte beweging, en daar stort plotseling de dure flatscreen-tv van de gastheer op de grond. Total loss!

Zo klinkt een klassieke schademelding zoals medewerkers van verzekeringsmaatschappijen die dagelijks moeten aanhoren. Gecombineerd met het verzoek van de verzekerde om s.v.p. aan de vrienden even het bedrag voor een nieuwe flatscreen-tv over te boeken. Het kost de verzekeraars miljoenen, maar steeds vaker komt men dergelijke fraudeurs op het spoor.

De rol van schade-experts

Als schade-experts van dergelijke gevallen horen, worden ze meteen wantrouwig. Doorgaans worden in gevallen zoals hier beschreven door verzekeringsmaatschappijen experts op het gebied van consumenten-elektronica ingehuurd om te onderzoeken of de beschrijvingen van de schademelder wel kunnen kloppen. Of zich dus een gebeurtenis daadwerkelijk heeft kunnen afspelen zoals de klant het voorwendt. Is de mobiele telefoon bijvoorbeeld echt gevallen? Experts moeten dan uitmaken of de verzekerde daadwerkelijk aanspraak kan maken op een nieuw apparaat.

Gefingeerde schademeldingen

Ongeveer tien procent van alle schademeldingen die bij schade- en ongevallenverzekeraars jaarlijks worden geclaimd, zijn volgens ramingen van de bedrijfstak gefingeerd. Daarbij worden schades zomaar verzonnen of hoger ingezet dan ze eigenlijk waren.

Vaak zijn apparaten veel erger beschadigd dan wanneer dit gebeurt als dergelijke apparatuur per ongeluk naar beneden valt. Zo worden bijvoorbeeld volledig ingedeukte laptops opgevoerd, of compleet verbrijzelde flatscreens. Of mobiele telefoons, die zo erg zijn toegetakeld, dat men nauwelijks geloven kan dat ze bij het bellen uit de hand gegleden zijn. In zulke gevallen is het zeer waarschijnlijk dat de verzekeringsklant de zijn maatschappij wil bedriegen.

Meeste fraude bij aansprakelijkheids- en inboedelverzekeringen

Het meeste getroffen door fraude worden particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen en inboedelpolissen. Dat is voor een deel te wijten aan het feit dat deze verzekeringen het meest verkocht worden. Maar het heeft er ook mee te maken dat veel verzekerden van mening zijn dat het in deze twee sectoren relatief eenvoudig is om vals te spelen. Dat heeft in ieder geval een Duits onderzoek uitgewezen dat in opdracht van een assurantiecollectief werd uitgevoerd. Daarbij werden ongeveer 1000 verzekerden door de marktonderzoekers ondervraagd, waarvan velen de open bekentenis deden dat ze in de afgelopen vijf jaar verzekeringsfraude hadden gepleegd.

Verzekeringsfraude in alle lagen van de bevolking

Uit het onderzoek bleek dat verzekeringsfraude door iedereen wordt begaan, zelfs door religieuzen of ambtenaren bij de politie. Veel ondervraagden gaven aan van dergelijke onregelmatigheden te hebben gehoord in de kennissenkring. Anderen wilden niet reageren op dit punt.

De verantwoordelijken voor het onderzoek trokken uit de resultaten de conclusie dat maar weinig mensen een gevoel van onrecht kennen als het gaat om verzekeringsfraude. In tegendeel, de overtuiging was wijdverbreid dat een beetje vals spelen best wel mag: “per slot van rekening heb ik jarenlang premie betaald en nog nooit een schade geclaimd..."
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn auto is total loss! Wat krijg ik uitgekeerd?Mijn auto is total loss! Wat krijg ik uitgekeerd?Bij een autoschade is de hoogte van de uitkering uit de autoverzekering afhankelijk van het schadebedrag en van de waard…
Wat krijg je terug als je auto total loss is?Iedere autobezitter in Nederland moet een autoverzekering hebben. Je moet namelijk verplicht verzekerd zijn voor schade…
Autoschade claimen of schade zelf betalen?In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen heeft het claimen op een autoverzekering gevolgen voor de hoogte van…
Uitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagUitgekeerde dagwaarde na autoschade is te laagNa een ongeval krijgt u of de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd, of de dagwaarde. De uitgekeerde dagwaarde is vaak te w…
WAM verzekeringWAM verzekeringDe WAM verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) is een verplichte verzekering welke men af moet sl…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 31-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.