WAM verzekering
De WAM verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) is een verplichte verzekering welke men af moet sluiten wanneer men met een motorrijtuig aan het verkeer deelneemt. Met de WAM verzekering wordt schade die je met een auto of ander motorrijtuig aan anderen veroorzaakt gedekt.
Wat is de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)
De
Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen eist vanaf 1 januari 1965 dat men voor een motorrijtuig waar men houder of bezitter van is of waarvan het kenteken aan gekoppeld is een speciale aansprakelijkheidsverzekering afgesloten moet worden, de WAM verzekering. Met de
WAM verzekering wordt de aansprakelijkheid van een viertal (bekende en onbekende) personen gedekt wanneer een van hen schade veroorzaakt met het verzekerde motorrijtuig.
- Bezitter
- Houder
- Bestuurder
- Passagiers
WAM verzekering afsluiten
Je moet in de volgende gevallen een
WAM verzekering afsluiten:
- Wanneer het motorrijtuig op de weg geplaatst wordt of wanneer men met het voertuig op de weg rijdt
- Wanneer het motorrijtuig buiten een openbare weg aan het verkeer deelneemt
- Wanneer er een kentekenbewijs is afgegeven voor het motorrijtuig
In Nederland is het zo dat aanhangers automatisch onder de verzekering van het trekkende voertuig vallen. Men hoeft dus geen aparte WAM verzekering voor aanhangwagens af te sluiten.
Bij het afsluiten van een WAM verzekering moet men er goed op letten dat de verzekering die men afsluit daadwerkelijk een WAM verzekering is en geen verzekering met onderdelen van de
WAM verzekering. Wanneer men geen officiële WAM verzekering heeft kan men voor nare verrassingen komen te staan wanneer schade wordt aangebracht door toedoen van het motorrijtuig. De WAM verzekering moet afgesloten zijn bij een schadeverzekeraar die volgens de Wet of het financieel toezicht in Nederland met zijn bedrijf dergelijke verzekeringen af mag sluiten.
WAM verzekeringen worden altijd aangemeld en geregistreerd bij het WAM register van de Dienst voor het Wegverkeer in Veendam.
Dekking van de WAM verzekering
De WAM verzekering dekt niet alle veroorzaakte schade. Zo hoeft de WAM verzekering op enkele uitzonderingen na enkel verkeersschade te dekken. Daarnaast mag de bestuurder in enkele gevallen van de WAM dekking uitgesloten worden en is de verplichte dekking gelimiteerd, behalve wanneer het om gevaarlijke stoffen gaat. Tot slot wordt enkel schade aan personen en zaken gedekt.
Hoewel de WAM verzekering praktisch gezien een verzekering van het motorrijtuig is en niet van de aansprakelijke gebruiker, is de aansprakelijke gebruiker ook verzekerd wanneer men tijdelijk in een vervangend motorrijtuig rijdt wanneer het verzekerde motorrijtuig niet beschikbaar is vanwege bijvoorbeeld een reparatie.
Schade: welke WAM verzekeraar moet men aanspreken?
Door de WAM verzekering kan degene die schade lijdt of geleden heeft door toedoen van een verzekerd motorrijtuig de schade verhalen op de
WAM verzekeraar. Omdat in het geval van de WAM verzekering het voertuig verzekerd is en niet een persoon, doet het er niet toe of men weet wie de eigenaar of bestuurder van het voertuig is. Het enige dat men hoeft te weten is het kenteken (of in geval van bromfietsen: het verzekeringsplaatje) van het voertuig waarmee de schade aangericht is. Je kan iemand echter alleen aansprakelijk stellen wanneer je kan bewijzen dat de toegebrachte schade enkel en alleen door de verzekerde veroorzaakt is. Dit wordt ook wel burgerlijke aansprakelijkheid genoemd.
Verjaring WAM verzekering
Wanneer de schade opgelopen is dient de schadelijder binnen een bepaalde tijd een vordering in te stellen, anders verloopt deze mogelijkheid. Dit wordt ook wel verjaring genoemd. De schadelijder dient binnen drie jaar (te rekenen vanaf het moment van het ongeval) een vordering in te stellen bij de WAM verzekeraar.
Het waarborgfonds
Soms wordt de schade met een motorrijtuig niet aangericht door een verzekerde persoon, of door een persoon dat men niet kent. Onder meer autodieven, onverzekerden, geweldplegers en 'medeplichtigen' zijn niet opgenomen in de lijst van gedekte personen. Bij wie moet een schadelijder de schade dan verhalen? Voor dit soort casussen is het waarborgfonds in het leven geroepen. Het
waarborgfonds treedt op als 'verzekeraar' van bovengenoemde personen. Ook als de WAM verzekeraar van verzekerden failliet is gegaan of wanneer de mensen op grond van hun levensovertuiging geen verzekering afgesloten hebben (de zogenaamde 'gemoedsbezwaarden') kan men bij het waarborgfonds terecht. De schadelijder moet de schadeclaim echter eerst indienen bij de aansprakelijke partij of aan kunnen tonen dat hij actief geprobeerd heeft de aansprakelijke persoon te achterhalen (in geval van onbekende schadeveroorzakers). Het waarborgfonds keert - net als WAM verzekeraars - enkel uit op het moment dat de burgerlijke aansprakelijkheid vaststaat. In geval van materiële schade geldt bovendien een eigen risico.
Vragen over de WAM verzekering?
Wanneer je specifieke vragen hebt over de WAM verzekering kun je beste contact opnemen met een WAM verzekeraar. Deze kan je (vaak vrijblijvend) adviseren over de WAM verzekering.