Notebook-verzekering

Notebook-verzekering Een notebook-verzekering kan je bij aanschaf al bij de dealer afsluiten. Wacht er niet te lang mee, want voor de verzekeringsdekking mag het apparaat niet ouder dan 3 maanden zijn. Gebruikte laptops of computers komen niet in aanmerking.

Welke dekking biedt een PC-verzekering?

Standaard verzekerd is in de regel schade veroorzaakt door:
  • onoordeelkundig gebruik;
  • te hoge spanning;
  • een ongeluk of val.

Van belang voor bezitters van een laptop is vooral de mogelijkheid om de dekking uit te breiden voor diefstal. Die geldt ook wanneer de laptop op een reis in het buitenland beschadigd is geraakt of gestolen werd. Kan men de materiële schade bij een gestolen laptop vaak nog te boven komen, erger is het dat vreemden toegang hebben tot je gegevens. Lees hier welke bescherming een mechanisch slot en elektronische oplossingen kunnen bieden.

Bij diefstal geldt: Wie zijn notebook in de bibliotheek op tafel laat staan om naar het toilet te gaan, krijgt geen vergoeding van zijn verzekering. De gebruiker moet zijn notebook óók niet op station naast zich neerzetten terwijl hij snel een plaatsbewijs uit de automaat wil trekken. In het geval van diefstal heeft hij ook in dit geval het nakijken. De verzekering vergoedt alleen dán als de gebruiker zijn laptop de hele tijd in de gaten heeft gehouden of op het lichaam heeft gedragen. Ook slordigheid wordt niet beloond: wie zijn apparaat in de bus of in het café laat liggen, is zelf schuld en moet ook zelf voor de kosten opdraaien.

Wat kost een notebook-verzekering?

Een computerverzekering kan je al afsluiten voor een maandelijks bedrag van pakweg 5 euro, maar de uiteindelijke premie is afhankelijk van de waarde van de apparatuur en de gewenste dekking. Een verzekering die dekking biedt tegen diefstal kost uiteraard meer dan een verzekering die alleen uitkeert bij beschadiging.

De verzekering dekt de kosten van reparatie of zorgt in het ergste geval voor een vervangend apparaat. De verzekerde heeft daarbij alleen recht op een "compensatie in natura", maar niet op een betaling in contanten. Voor de bezitter geldt wél een eigen risico. Bij reparatie of vervanging vanwege een beschadiging wordt een eigen bijdrage van gemiddeld 10 procent gevraagd, in geval van diefstal tenminste 25 procent.

Bovendien is er de maandelijkse afschrijving van de apparatuur want de verzekering dekt alleen de huidige waarde van de computer of laptop. In de verzekeringsbranche bedraagt die na één jaar nog slechts 80 procent, na twee jaar nog slechts 60 procent van de oorspronkelijke koopprijs.

Rekenvoorbeeld

Een laptop, die oorspronkelijk 1000,- heeft gekost, moet na 15 maanden worden hersteld als gevolg van een kortsluiting. Omdat de de huidige waarde 800 bedraagt, geldt dat de verzekerde zelf 100 bij moet dragen in de kosten. Aangezien hij tot dusver al een totaal van 89,25 euro aan verzekeringspremies heeft betaald, ontvangt hij per saldo uit de verzekering maximaal 610,75 euro.

In geval van diefstal zou het plaatje er enigszins anders uitzien. Dan zou de vergoeding vanwege de verzekeraar 460,48 euro bedragen, nog altijd een aardig bedrag, dat bij de aanschaf van een nieuwe laptop toch nuttig is. Na 30 maanden zou de verzekeringsmaatschappij na aftrek van de reeds betaalde maandelijkse premies nog slechts 271,50 euro bijdragen aan een vervanging, en dat is nauwelijks eenderde van de oorspronkelijke koopprijs.

Heb je een PC-verzekering nodig?

Uiteindelijk zou je jezelf moeten afvragen hoe hoog het risico is dat je laptop wordt gestolen of op de grond valt. Als daarbij belangrijke gegevens verloren gaan, helpt de verzekering sowieso niet; Geregelde externe opslag van eigen werk biedt nog steeds de beste bescherming. Ook voor verliezen en herstel als gevolg van softwarefouten, virussen of hackers kan je de computerverzekering niet ter verantwoording roepen. En voor het verhelpen van "schoonheidsfouten" zoals krassen geven ze ook niet thuis.

Ook inboedelverzekering dekt schade

De toegevoegde waarde van een computer- of notebookverzekering bestaat uit de aansprakelijkheid in geval van diefstal van de apparatuur buitenshuis en bij een aantal schades door eigen toedoen. Andere schades worden meestal door de inboedelverzekering gedekt (als je er een hebt natuurlijk). En materiaalschade of constructiefouten vallen in de regel in de eerste twee jaar na aankoop onder de fabrieksgarantie.

Overigens: de verzekering aanvaardt alleen dán de aansprakelijkheid voor monitor, printer of scanner wanneer deze randapparatuur als totaalpakket samen met de computer is aangekocht. Individuele componenten die de klant achteraf heeft aangeschaft, worden niet gedekt door de verzekering.

En de consument die een laptop of pc goedkoop op de kop kan tikken omdat hij heeft gekozen voor een demonstratiemodel, kan dat apparaat niet laten verzekeren.

Verloren laptop toenemend risico voor bedrijfsnetwerken

De toenemende inzet van notebooks en netbooks in bedrijven crëeert overigens ook nieuwe beveiligingsrisico's. Een Duits onderzoek uit 2009 wees uit dat ca. 57 procent van alle succesvolle netwerkaanvallen op diefstal van laptops was terug te voeren.
© 2009 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
All risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingAll risk inboedelverzekering biedt de beste dekkingDe meeste mensen kennen de all risk autoverzekering, maar voor de inboedelverzekering is deze dekking ook mogelijk. De p…
Verhuizen? Uw inboedelverzekering verhuist meeDagelijks vinden er vele verhuizingen plaats. Een wijziging in uw persoonlijke situatie vaak gevolgen voor uw verzekerin…

Zorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenZorgverzekering: vergoeding alternatieve geneeswijzenAlternatieve geneeswijzen zijn geneeswijze waarvan het niet wetenschappelijk is vastgesteld of ze daadwerkelijk werken.…
Verzekering: aanvullende tandheelkundige verzekeringVerzekering: aanvullende tandheelkundige verzekeringVeel mensen sluiten een aanvullende verzekering af voor de tandarts. Dit komt omdat iedereen een grote kans heeft te mak…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-09-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.