Verplichting een zorgverzekering afsluiten

Verplichting een zorgverzekering afsluiten In Nederland bestaat een verplichting om een zorgverzekering af te sluiten. Nederlanders die niet verzekerd zijn, hebben geen recht op medische zorg. In de praktijk krijgen ze toch medische zorg in het geval ze het nodig hebben. De rekening hiervoor moeten ze zelf betalen. Deze rekening blijft vaak onbetaald. De zorgverzekering is een flinke aanslag op het maandelijks te besteden bedrag. Per volwassene moet er iedere maand een premie worden voldaan tussen de € 91 en € 140 (basisverzekering plus aanvullende dekking) aan zorgpremie. Hoewel de basisverzekering verplicht is, zijn ongeveer 150.000 mensen onverzekerd. Deze mensen vormen een grote kostenpost voor de samenleving. Ze krijgen niet de medische zorg die ze zouden moeten krijgen, met alle gevolgen van dien. Er ontstaan grotere medische problemen en in geval van nood zullen ze wel medische zorg krijgen.

De rekening die hier uit voort komt, zal in de meeste gevallen niet te verhalen zijn op de onverzekerde persoon. Een korte opname in het ziekenhuis, loopt al in de duizenden euro’s.

Wie is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?

Iedereen die in Nederland woont, moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Verzekerden tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij de ouders, volwassenen moeten minimaal de basisverzekering afsluiten. Er bestaat geen verplichting om aanvullende dekkingen bij te sluiten. Ook mensen die niet in Nederland wonen, maar hier wel loonbelasting betalen, moeten een zorgverzekering afsluiten.

Aantal onverzekerden terugdringen

Het aantal mensen dat onverzekerd is, vormt een steeds groter probleem. In de praktijk blijken vooral jongeren die 18 jaar zijn geworden, allochtonen en inburgeraars onverzekerd te blijven. Ook kinderen blijken vaak onverzekerd te zijn, ondanks het feit dat ze gratis zijn meeverzekerd met de ouders (ze moeten wel aangemeld worden). Met ingang van 15 maart 2011 zijn er maatregelen getroffen tegen het aantal onverzekerden. Dit doen ze aan de hand van de wet “Actieve opsporing onverzekerden”.

Actieve opsporing onverzekerden

Deze wet wordt uitgevoerd door het College voor Zorgverzekeringen, Sociale Verzekeringsbank en het Centraal Justitieel Incasso Bureau samen. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) kan door bestanden te vergelijken achterhalen welke mensen niet verzekerd zijn. Deze mensen krijgen een brief waarin ze worden aangespoord om een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die dit nalaten krijgen een boete opgelegd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Indien bij een latere controle blijkt dat ze nog steeds niet verzekerd zijn, volgt een tweede boete. Daarna heeft het CVZ nog als middel om voor deze onverzekerden een zorgverzekering af te sluiten. De premie hiervoor zal worden ingehouden op hun loon of uitkering.

Meeverzekeren van kinderen

Kinderen zijn gratis meeverzekerde, maar de ouders moeten de kinderen wel zelf opgeven bij de verzekeraar. Hiervoor hebben ze vier maanden de tijd na de geboorte. Het blijkt dat het vaak wordt vergeten om kinderen op te geven bij de verzekeraar.

Wat kost de zorgverzekering per maand?

De premie voor de basisverzekering kan oplopen tot € 110. Daarnaast kan er eventueel nog een aanvullende verzekering worden afgesloten. Dit is een uitbreiding op de basisverzekering. Deze aanvulling verschillen wat betreft de dekking en de premie die daarvoor verschuldigd is. De gezinnen met lage inkomens kunnen recht hebben op zorgtoeslag om de maandelijkse lasten te drukken.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?De zorgverzekering is een verzekering tegen de kosten van geneeskundige zorg. Sinds 2006 kennen wij de basisverzekering…
Geen zorgverzekeringEen zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zor…
Wat is de beste zorgverzekering als je zwanger bent?Wat is de beste zorgverzekering als je zwanger bent?Wellicht heb je plannen om zwanger te worden, of ben je op het moment zwanger. In dat geval kan het handig zijn om eens…

Zeer kleine kans op brand, toch brandverzekering afsluitenDe inboedelverzekering en de opstalverzekering keren een bedrag uit bij schade aan uw inboedel of uw huis door een verze…
Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekOverlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheekHet afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht bij een hypotheek. Een overlijdensrisicoverzeker…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.