Geen zorgverzekering

Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zorgverzekering hebben. De overheid gaat hier beter op controleren. U kunt toch zorg krijgen als u hier zelf voor betaalt, wellicht kunt u een betalingsregeling treffen met een zorgverlener. Bij medisch noodzakelijke zorg krijgt u altijd zorg, ook als u geen zorgverzekering heeft. De betaling voor deze zorgkosten zal dan achteraf geregeld moeten worden.

Verplicht een zorgverzekering

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt en loonbelasting betaalt. Ook voor mensen die in Nederland komen wonen en een buitenlandse zorgverzekering heeft. Vanaf 15 maart 2011 zal er actief worden gecontroleerd of iedereen wel een zorgverzekering heeft. Heeft u nog geen zorgverzekering, dan loopt u het risico op een boete en wordt u alsnog aangemeld bij een zorgverzekeraar.

Controle op geen zorgverzekering

U bent dus verplicht een basiszorgverzekering te hebben. Vanaf 15 maart 2011 wordt hier actief op gecontroleerd. U ontvangt dan van het CVZ, College voor Zorgverzekeringen, een brief/aanmaning om een verzekering af te sluiten. Heeft u na 3 maanden nog steeds geen zorgverzekering afgesloten, dan kunt u een boete verwachten. De hoogte van deze boete is driemaal de standaardpremie. Deze boete kan maximaal twee keer opgelegd worden. Het CVZ meldt u uiteindelijk aan bij een zorgverzekering. U kunt niet kiezen welke zorgverzekering u krijgt. De premie betaalt u dan een jaar lang aan het CVZ. Deze premie wordt ingehouden op uw loon of uitkering. Indien u die niet heeft ontvangt u een acceptgiro. In de preiode dat u geen zorgverzekering had, was u dus niet verzekerd, en moet u de zorgkosten gewoon zelf betalen.

Ikzoekdekking.nl

De overheid heeft een campagne opgericht over de verplichte zorgverzekering en de gevolgen als u niet verzekerd bent. Deze campagne heeft ‘Zoek dekking!’.

Geen zorgverzekering, toch zorg

Als u geen zorgverzekering heeft, heeft u ook geen recht op een vergoeding voor de zorgkosten van een zorgverzekeraar. Zorgkosten moet u dan dus zelf betalen. U kunt proberen een zorgverlener te vinden die met u een betalingsregeling wil treffen. Zo zou u dan toch zorg kunnen krijgen. Kinderen, tot 18 jaar, kunnen gratis een zorgverzekering krijgen. Als de ouders geen zorgverzekering hebben kunnen de kinderen toch gewoon ingeschreven worden bij een zorgverzekering. Kinderen kunnen dit niet zelf doen, de ouders zijn verplicht een zorgverzekering voor hun kind te regelen.

Recht op medisch noodzakelijke zorg

Iedereen in Nederland heeft recht op medisch noodzakelijke zorg. Dus ook als u geen zorgverzekering heeft. Medisch noodzakelijke zorg is zorg in levensbedreigende situaties, zoals bijvoorbeeld een hartaanval. Alle artsen en zorgverleners zijn verplicht u deze te bieden. Voor kinderen en zwangere vrouwen geldt dit ook voor bepaalde zorg als er niet meteen sprake is van een levensbedreigende situatie. De zorgkosten moeten dan nog wel geregeld worden.

Betalingsachterstand zorgverzekering

Het kan gebeuren dat u uw premie niet heeft kunnen betalen. In dat geval heeft u een betalingsachterstand van uw zorgverzekering en wordt u gezien als wanbetaler. Na 2 tot 6 maanden betalingsachterstand ontvangt u een brief van uw zorgverzekeraar. Hierin doen ze een aanbod voor een betalingsregeling. Na meer dan 6 maanden betalingsachterstand wordt u aangemeld bij het College voor Zorgverzekering (CVZ). Deze houden dan rechtstreeks een bedrag in op uw salaris of uitkering. Dit bedrag is 130% van uw normale premie. Pas zodra alles is betaald worden de inhoudingen gestopt en hoort u weer gewoon te betalen. Indien u geen inkomen heeft ontvangt u een incasso van het Centraal Justitioneel Incasso Bureau (CJIB). Alleen indien u onder het sociaal minimum leeft wordt er een andere regeling getroffen. Als u schuldhulpverlening krijgt wordt de verhoogde premie inhouding gestopt. Het kan gebeuren dat bij een betalingsachterstand de aanvullende verzekering wordt beëindigd. Zorg er dan ook voor dat u reageert op de brieven van de zorgverzekeraar en dat u meewerkt aan een betalingsregeling. Bij een betalingsachterstand kunt u uw zorgverzekering niet opzeggen. Als u overstapt naar een andere zorgverzekering betaalt u daardoor twee keer premie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CAK: premie 2021 omhoog (wanbetaler Zorginstituut Nederland)CAK: premie 2021 omhoog (wanbetaler Zorginstituut Nederland)Is de premie zorgverzekering niet op tijd betaald en achterstand in betalen? Dan komt het Zorginstituut Nederland ZIN in…
Als je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt krijg je een boete. En die kan fors oplopen. Voor de zorgverzekering moeten…
Is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?De zorgverzekering is een verzekering tegen de kosten van geneeskundige zorg. Sinds 2006 kennen wij de basisverzekering…
Achterstand in premiebetaling zorgverzekeringAchterstand in premiebetaling zorgverzekeringVeel gezinnen hebben moeite om maandelijks de premie voor de zorgverzekering te betalen. Consumenten laten de nota voor…

Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
Bronnen en referenties
  • Overheidsloket.overheid.nl rijksoverheid.nl zorgverzekeringslijn.nl kiesbeter.nl
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.