Schadevrije jaren autoverzekering en royementsverklaring

Schadevrije jaren autoverzekering en royementsverklaring Hoeveel schadevrije jaren hebt u en hoe ziet u dat terug? Het aantal schadevrije jaren wordt op de polis vermeld. Het kritisch vergelijken van een autoverzekering kan zorgen voor een lagere premie voor uw autoverzekering of motor. Dit komt door de bonus malus ladder en het bonus-malus systeem. Er gelden inmiddels nieuwe regels. U wilt bij de overstap naar een andere verzekeraar uw opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar de nieuwe verzekering. Hoe dit bonus malus systeem eruit ziet, wordt hier besproken. U kunt het aantal schadevrije jaren dat u hebt opgebouwd, ook opvragen met de voorbeeldbrief in dit artikel. Verlies geen schadevrije jaren en let op de royementsverklaring. Kies tot slot voor een voordelige en zo mogelijk goedkope autoverzekering. Let op, u kunt uw schadevrije jaren kwijtraken als u een jaar geen auto rijdt. U kunt schadevrije jaren ook overdragen met een afstandsverklaring.

Schadevrije jaren auto en de royementsverklaring

Een royementsverklaring is een officiële verklaring van de huidige autoverzekeraar. Hiermee kunt u de opgebouwde schadevrije jaren overdragen aan een nieuwe verzekeraar. Daarbij is een vrijwaringsbewijs nodig, onder vermelding van uw polisnummer. Als u de polis wilt royeren, vervalt de polis bij de huidige verzekeringsmaatschappij en wordt daar definitief stop gezet. De schadevrije jaren van een autoverzekering worden geregistreerd in Roy-data, een centrale database van verzekeraars. Na een royementsverklaring vindt restitutie van de resterende premie plaats. U kunt ook de polis bij de huidige verzekeraar opschorten. De voorwaarden van de verzekering blijven dan behouden en gaan over op de nieuwe auto, zodra u dat wilt. In dat geval vindt geen restitutie van de premie van de autoverzekering plaats. Bedenk wel dat schadevrije jaren doorgaans maar tot één jaar na beëindiging van de motorrijtuigenverzekeringen geldig blijven. U bent ze dus ook zo weer kwijt.

Schadevrije jaren en de bonus malus ladder

Als u in een jaar geen schade claimt, stijgt u een trede op de ladder. Bijvoorbeeld van trede 15 naar trede 16, wat een korting kan opleveren van 75%. Als er wel schade is valt u terug naar een lagere trede en resteert een lagere korting. Zie onderstaand voorbeeld met een schade 1 tot meer dan 3 keer in een jaar:

Modelvoorbeeld bonus malus ladder en bonus malus schaal voor uw motorvoertuig en autoverzekering, voorbeeld:

TredeKortingTrede na 0 claimsTrede na 1 claim Trede na 2 claimsTrede na 3 of meer claims
2080%201581
1980%201471
1875%191361
1775%181251
1675%171141
1572,5%161041
1472,5%15931
1370%14831
1265%13721
1162,5%12621
1060%11511
955%10411
850%9311
740%8211
630%7111
520%6111
410%5111
30%4111

Veel schade hebben kan resulteren in 0% korting op de premie. In de offerte voor uw polis moet staan op welke trede van de ladder u terecht komt en hoe wordt omgegaan met een schade.

Welke schadevrije jaren autoverzekering tellen mee

Elk jaar kunt u een schadevrij jaar opbouwen. Maar ook als u meer dan twee jaar schadevrij in een auto van de zaak rijdt kunnen die jaren mee tellen bij uw totaal opgebouwde schadevrije jaren. De werkgever moet dan wel verklaren dat de gegevens kloppen. Deze schadevrije jaren worden alleen niet 1 op 1 doorvertaald naar de bonus malus. In de meeste gevallen is het als volgt:
  • Een werkgeversverklaring van 1 of 2 jaren geeft geen recht bonus.
  • Een werkgeversverklaring van 3 jaren geeft recht op 1 jaar bonus schadevrij.
  • Een werkgeversverklaring van 4 jaren geeft recht op 2 jaren bonus schadevrij.
  • Een werkgeversverklaring van tenminste 5 jaar geeft recht op 3 jaren bonus schadevrij.

Bonus malus autoverzekering valt soms tegen

De bonus malus kan nog wel eens tegen vallen als u een no claim beschermer had in een periode waarin u ook schade veroorzaakte. De no claim verzekering voorkwam dat u op de bonus malus ladder terugviel bij uw huidige verzekering, maar zal geen stand houden bij een andere verzekeraar. Uw jaar met schade wordt namelijk gewoon doorgegeven aan de Roy data. Een andere verzekeringsmaatschappij zal dan naar het werkelijk aantal schadevrije jaren kijken, waardoor u lager op de bonus malus ladder terecht komt dan u wellicht gedacht had.

Ook waar u woont en zelfs postcode van belang

Niet alleen de schadevrije jaren bepalen de hoogte van de premie, maar bijvoorbeeld ook hoeveel kilometer u per jaar rijdt, uw beroep en waar u woont. Uw postcode kan van belang zijn. Denk aan de grote steden waar de kans op diefstal groter is en sommige regio's en postcodes waar gemiddeld meer van schade sprake is.

Voorbeeldbrief verzoek tot royement motorrijtuigenverzekering als opzegbrief

Een opzegbrief als verzoek voor een royementsverklaring zou er als volgt uit kunnen zien:

Plaatsnaam, datum

Aan:
  • Naam Verzekeringsmaatschappij
  • Adres
  • Postcode Woonplaats

Betreft: Opzegging motorrijtuigenverzekering, polisnummer: ______________

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij verzoek ik u de motorrijtuigenverzekering onder polisnummer: _______________ te royeren met ingang van ___-___-_____.

Het royementsaanhangsel alsmede de no-claimverklaring zie ik graag met spoed tegemoet. De teveel betaalde premie over de onverdiende premietermijn zie ik eveneens graag spoedig tegemoet op rekening ____________.

In afwachting van uw reactie teken ik,

Hoogachtend,

Zeemeeuw

Een jaaroverzicht

Elk jaar krijgt u een overzicht van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Dit krijgt u bij de jaarlijkse nota of bij het bewijs van premiebetaling. Het aantal gespaarde jaren wordt ook vermeld op het polisblad.

Schadevrije jaren verliezen of overdragen met afstandsverklaring

Schadevrije jaren kunt u niet alleen verliezen als u schade hebt, maar ook als u een lease auto gaat rijden, naar een andere verzekeraar overstapt die minder no-claim toepast of bijvoorbeeld een jaar niet verzekerd bent. Ook bij een verzekering van een oldtimer moet u oppassen als daarbij geen schadevrije jaren worden opgebouwd. Vaak kunt u met een afstandsverklaring uw schadevrije jaren aan een partner overdragen.

Slot schadevrije jaren

U doet er goed aan om voordat u met uw autoverzekering of motorverzekering overstapt na te gaan hoeveel schadevrije jaren u werkelijk hebt opgebouwd. Niet elke verzekering gaat met schadevrije jaren hetzelfde om. Niet elke verzekeraar heeft dezelfde bonus malus ladder. Belangrijk, want wie veel jaren schadevrij heeft opgebouwd zal graag veel minder premie betalen dan een ander.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
No-claim korting op je autoverzekeringNo-claim korting op je autoverzekeringBij een autoverzekering is het gebruikelijk dat je korting krijgt op de premie. De hoogte van deze korting is afhankelij…
Negatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenNegatieve schadevrije jaren en een autoverzekering afsluitenWanneer je veel schade rijdt in relatief korte tijd kun je negatieve schadevrije jaren krijgen, ook wel een malusregistr…
Bonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingBonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingHebt u al een bonusbeschermer voor uw autoverzekering, een no-claimkorting? Met veel schadevrije jaren betaalt u ook vee…
Het bonus-malussysteemHet bonus-malussysteem is een onderdeel van een voertuigverzekering. Dit systeem beloont de goede chauffeurs en straft d…

Autoverzekering: prijsverschil per postcodeAutoverzekering: prijsverschil per postcodeBij een autoverzekering wordt de premie berekend op basis van specifieke kenmerken van voertuig en bestuurder. Nieuw is…
Goedkope verzekeringen: goedkoopste verzekering is ook goedVeel mensen hebben het niet zo ruim en moeten elk dubbeltje omkeren om aan hun vaste lasten te kunnen voldoen. Toch word…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.