Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrente

Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrente Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. In dit artikel gaat het om de renteverzekering. Er zijn twee soorten: de lijfrenteverzekering en de erfrenteverzekering. Een lijfrente is een verzekering die uitkeert wanneer op de einddatum de verzekerde in leven is. De uitkering stopt na het verstrijken van een bepaalde periode of bij overlijden. Een lijfrente kan ook afgesloten worden zodat er uitgekeerd wordt bij overlijden van de verzekerde aan de begunstigde. Een renteverzekering keert periodiek uit. Dat kan elke drie maanden zijn, maar ook elk jaar. De premiebetaling kan periodiek plaatsvinden, maar kan ook voldaan worden met een koopsom. Onder bepaalde voorwaarden is de premie aftrekbaar van het inkomen voor de inkomensbelasting.

Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is een vorm van de renteverzekering. Lijfrenten worden vaak gebruikt als aanvulling op het pensioen.

Llijfrenten

Er zijn twee soorten lijfrenten:
  • Lijfrente op één leven: uitkering bij overlijden is ten gunste van een ander
  • Lijfrente op twee levens: uitkering bij leven en/of overlijden

Een lijfrente keert periodiek uit aan een bepaald persoon. Indien diegene overlijdt, is er geen recht meer op uitkering. Als de verzekerde overlijdt voordat de uitkeringsperiode start, dan vervalt ook het recht op uitkering.

Een lijfrente kan direct ingaan of uitgesteld zijn. Een direct ingaande lijfrente kan alleen worden afgesloten tegen koopsom.

Erfrenteverzekering

Naast de lijfrente heb je ook nog de erfrenteverzekering. Een erfrenteverzekering is een renteverzekering die periodiek uitkeert aan de begunstigde, zodra de verzekerde overlijdt. Bij deze verzekering is het risico van overlijden afgedekt.

De periodieke uitkering gaat door tot de einddatum, terwijl het betalen van de premie verschuldigd is tot de einddatum van betaling of tot het overlijden van de verzekerde.

Voorbeeld: Een man sluit op 30-jarige leeftijd een erfrenteverzekering af met daarin de afspraak dat als hij voor zijn 65ste overlijdt de uitkering aan de begunstigde plaatsvindt. Hij betaalt elk jaar zijn premie, maar overlijdt op 50-jarige leeftijd. Dan krijgt de begunstigde nog vijftien jaar een uitkering van de verzekering. Als de man op 35-jarige leeftijd overlijdt, zou de verzekering dus 30 jaar moeten uitkeren aan de begunstigde.

Ook erfrenten maken vaak deel uit van een pensioenvoorziening.
© 2007 - 2020 Jour, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…
Levensverzekering: premie, uitkering & belastingLevensverzekering: premie, uitkering & belastingWat is een levensverzekering? Waarom zou u een levensverzekering afsluiten? Wat is de hoogte van de premie en welke fact…
Wat is lijfrenteverzekering?Wat is lijfrenteverzekering?Wat is een lijfrenteverzekering? Met een lijfrenteverzekering kunt u aanvullend pensioen opbouwen. De premie of de uitke…
Contraverzekering afsluiten bij lijfrenteContraverzekering afsluiten bij lijfrenteStel u hebt jaren premies betaald en wilt het opgebouwde kapitaal maandelijks in 2020 laten uitkeren met een lijfrente-u…

Wel of geen reisverzekering afsluiten, waarop letten?Wel of geen reisverzekering afsluiten, waarop letten?Als u een reisverzekering wilt afsluiten in 2020, is de eerste keuze of het een eenmalige of doorlopende reisverzekering…
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…

Reageer op het artikel "Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrente"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Leo Glas, 07-02-2018 14:46 #2
Bij mijn erfrenteverzekering is de premie niet aftrekbaar. Als ik overlijd, krijgt mijn echtgenote een periodieke uitkering tot haa AOW-leeftijd. Is die uitkering belast in box 1 of in box 3?
Vriendelijke groet,
Leo Glas

C. Meuffels, 03-07-2013 10:39 #1
Is de rente van een erfrentepolis, als 65 jarige aftrekbaar?

Infoteur: Jour
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Reacties: 2
Schrijf mee!