Levensverzekering: premie, uitkering & belasting

Levensverzekering: premie, uitkering & belasting Wat is een levensverzekering? Waarom zou u een levensverzekering afsluiten? Wat is de hoogte van de premie en welke factoren spelen mee bij het totstandkomen van de premie van de levensverzekering? Moet er belasting worden betaald over de uitkering van de levensverzekering? En hoe kunt u de levensverzekering beëindigen (afkopen)?

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering die tot uitkering komt op een afgesproken datum, bij het al dan niet in leven zijn van de verzekerde. Een levensverzekering kan zowel uitkeren bij het overlijden als bij het in leven zijn van de verzekerde op een vooraf afgesproken datum. Er zijn ook tussenvormen, die beide mogelijkheden combineren. Een gedeelte van de levensverzekering wordt uitgekeerd bij het in leven zijn; een ander gedeelte als de verzekerde overlijdt. De uitkering vanuit de levensverzekering kan periodiek of eenmalig zijn.

Waarom een levensverzekering?

Waarom zou u een levensverzekering afsluiten? Mogelijke redenen zijn het sparen voor de aflossing van uw hypotheekschuld, het aflossen van schulden als u overlijdt, het sparen voor toekomstige lasten of het bekostigen van uw uitvaart (levensverzekering uitvaart).

Hoogte premie levensverzekering

De premie wordt periodiek, meestal maandelijks, betaald. Overigens is het goedkoper om de verschuldigde premie jaarlijks in plaats van maandelijks te voldoen. De hoogte van de premie varieert en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd van de verzekerde persoon, het meeverzekeren van premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en de vraag of een levensverzekering aan de hypotheek kan worden gekoppeld. Ook levensstijl speelt een rol bij de hoogte van de levensverzekering. Als u rookt, hebt u een verhoogd risico om te overlijden, dus zal de premie hoger zijn. De hoogte van de premie kan jaarlijks naar boven worden bijgesteld. U wordt ieder jaar ouder en uw risico op overlijden neemt toe. Maar het is ook mogelijk om een levensverzekering met een gelijkblijvende premie af te sluiten.

Uitkering levensverzekering

De uitkering van de levensverzekering kan op verschillende momenten worden uitgekeerd. U kunt een datum afspreken met de verzekeringsmaatschappij om uit te keren als u nog in leven bent, zodat u de uitkering uit de levensverzekering kunt gebruiken als aanvulling op uw pensioen. U kunt er ook voor kiezen om de datum van uitkering af te stemmen op het moment dat uw hypotheek afloopt, zodat u met de uitkering uw hypotheek kunt aflossen. De levensverzekering kan ook na uw dood worden uitgekeerd aan de nabestaanden, om de begrafenis te bekostigen.

Belasting levensverzekering

Vroeger was de levensverzekering vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Nu is dit niet standaard het geval. Of u een vrijstelling krijgt voor de vermogensrendementsheffing, hangt af van de voorwaarden die uw verzekeraar hanteert.

Levensverzekeringen vergelijken

Er zijn redelijk veel aanbieders van levensverzekering op de markt. De voorwaarden zijn niet altijd transparant voor een doorsnee consument. Bovendien zijn bepaalde levensverzekeringen woekerpolissen gebleken. Het is belangrijk om te letten op de hoogte van de premie. Al is er een gering verschil in percentages, dit kan om honderden euro's gaan op basis van de gehele looptijd. Let ook op de kleine lettertjes: het afkopen van de levensverzekering, bijvoorbeeld.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen levensverzekering en lijfrenteDe levensverzekering is vaak een enigszins morbide verzekering, omdat je rekening gaat houden met je eigen overlijden. M…
Levensverzekering, de meest gestelde vragenEen levensverzekering is een verzamelnaam van verzekeringen waarbij de premie en de uitkering verband houden met het in…
Basisvormen van de levensverzekeringEen uitkering uit levensverzekering is afhankelijk van het in leven zijn van de verzekerde. Bij het overlijden of bij he…
Zelfmoord en euthanasie  Keert de levensverzekering uit?Zelfmoord en euthanasie Keert de levensverzekering uit?De uitkering uit een levensverzekering is afhankelijk van het wel of niet in leven zijn van de verzekerde. Voor de uitke…

Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?De basisverzekering zorg 2021 is wettelijk voor iedereen in Nederland verplicht en gelijk, iedereen heeft tenminste rech…
Lijfrente BegrippenLijfrente BegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste begrippen besproken met betrekking tot lijfrente, op alfabetische volgorde. Afkoo…
Bronnen en referenties
  • Levensverzekering.me
  • Wikipedia
  • Belastingdienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.