Wel of geen reisverzekering afsluiten, waarop letten?

Wel of geen reisverzekering afsluiten, waarop letten? Als u een reisverzekering wilt afsluiten, is de eerste keuze of het een eenmalige of doorlopende reisverzekering zal zijn. Het kan een reisverzekering zijn voor uw vakantie of voor zaken. Kortom, er zijn een aantal zaken waarop u zeker moet letten. Voor welke dekkingen kiest u bijvoorbeeld, de werelddekking? Is er een eigen risico bij een reisverzekering? Een goede en goedkope reisverzekering is afhankelijk van vier factoren: waar u heen gaat, wat u er gaat doen, hoeveel risico u wilt nemen en hoe u al verzekerd bent. Let er op of u een reisverzekering hebt met werelddekking. De VS is heel duur. Vergeet niet om reisverzekeringen onderling te vergelijken en neem uw Med1pas of EHIC kaart, de Europese zorgpas, mee. Laat uw vakantie niet in het water vallen. Bekijk of uw rechtsbijstand en rechtshulp met uw reisverzekering wordt verzorgd en hoeveel rechtshulpdekking er dan is.

Een reisverzekering afsluiten, moet dat?


Wanneer een reisverzekering afsluiten?

Een reisverzekering is meestal niet verplicht, maar wel verstandig. Vaak is het afsluiten van een reisverzekering het sluitstuk bij de planning van uw reis. Begrijpelijk, maar wel jammer. U hebt veel aan uw hoofd en dan moet u nog over de reisverzekering een besluit nemen. Als u er echt in duikt is het een beetje een hoofdpijndossier, omdat allerlei voorwaarden en prijzen van een reisverzekering moeten worden vergeleken. Anders betaalt u bijna altijd zeker te veel voor uw reisverzekering. Bekijk ook of u moet bijbetalen als u in het buitenland behandeld moet worden of door een ongelukje in het ziekenhuis belandt. Vooral de particuliere ziekenhuizen in het buitenland zijn duur. Een reisverzekering is zeker aan te bevelen, maar wat voor verzekering wordt het?

Keuze voor een eenmalige of een doorlopende reisverzekering?

Vanuit kostenoogpunt is voor wie een paar keer per jaar op reis gaat en wat weekenden meepakt, een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een eenmalige reisverzekering. Een doorlopende verzekering is voordeliger bij meer dan drie weken vakantie per jaar. Het is ook gemakkelijk en comfortabel. Geregeld is immers geregeld. Een nadeel kan zijn dat een doorlopende reisverzekering stilzwijgend bij dezelfde verzekeraar wordt verlengd, terwijl u misschien een jaartje rustiger aan wilt doen, tussentijds een betere aanbieding ziet of bijvoorbeeld een keer naar een ander werelddeel wilt gaan. En dat valt misschien niet onder de lopende verzekering. Heeft u met andere woorden wel een wereld dekking voor het land waar u naartoe gaat.

Welke dekkingen geeft de reisverzekering, wat is gedekt?

Vrijwel alle reis verzekeringen bestaan uit vier onderdelen:
 1. Een verzekering van de bagage;
 2. Een tegemoetkoming in de geneeskundige kosten;
 3. Een verzekering voor onvoorziene kosten;
 4. Een ongevallenverzekering;
 5. 24/7 week hulp van een alarmcentrale.

Let op een mogelijke overlap van polissen en dubbele dekking

U ziet direct dat er overlap mogelijk is met polissen die u al hebt. Bijvoorbeeld een autoverzekering, een pechhulp dienst via de ANWB, een rechtsbijstand of de ziektekostenverzekering. Het is dus verstandig om vooraf af te wegen welke onderdelen van het pakket u in welke mate aanvullend wilt verzekeren. Maar niet alle verzekeraars bieden u die mogelijkheid. Ook hier moet u zelf gaan shoppen en vergelijken met wat u al hebt. Bedenk daarbij hoe groot uw eigen risico moet zijn. In dit artikel worden de ziektekosten er apart uitgelicht.

Naar welk land gaat u?

Als u voor een vakantie verblijft in het buitenland, maar nog wel gewoon in Nederland woont, bent u in ieder geval verzekerd voor de Wlz (Wet Langdurige zorg) en de Zorgverzekeringswet. Dit geldt weer niet als u in het buitenland gaat werken of langer dan een jaar in het buitenland verblijft. Met deze verzekering bent u, na wat administratieve handelingen, al behoorlijk verzekerd. Immers Nederland heeft met een groot aantal omringende landen afspraken gemaakt. Maar let op de VS. De ziektekosten daar zijn hoog en rechtvaardigen vaak een extra verzekering.

De afspraken binnen de EU over medische verzorging

De volgende afspraken zijn in de EU gemaakt:
 • De EU en Europese Economische Ruimte, inclusief Zwitserland en Australië. Als u bij uw zorgverzekeraar een Europese zorgkaart aanvraagt en krijgt, heeft u in deze landen recht op de nodige medische zorg volgens het wettelijke verzekeringspakket van het betreffende land. Deze EHIC kaart kunt u van tevoren aanvragen bij uw ziektekostenverzekeraar. Let er wel op, dat er een bijbetaling gevraagd worden voor het deel, waarvoor u niet verzekerd bent. Bovendien is het zo, dat de EHIC kaart slechts 1 jaar geldig is en dus ieder jaar opnieuw moet worden aangevraagd.

Wat kunt u met de Europese zorgkaart EHIC?

Dit maakt EHIC mogelijk:
 • U hoeft medisch noodzakelijke zorgkosten bij een tijdelijk verblijf in het buitenland in de meeste gevallen niet voor te schieten. Let op, in sommige landen betaalt u een eigen bijdrage en in privé-ziekenhuizen geldt de EHIC vaak niet.
 • U hebt recht op medisch noodzakelijke zorg volgens de wet van het land waar u zich op dat moment bevindt.
 • Met de gegevens op de EHIC declareert de buitenlandse zorgaanbieder de medische kosten bij de zorgverzekeraar.

111-formulier

In sommige landen is ook de EHIC niet voldoende en kan de zorgverlener om een 111-formulier vragen. Het gaat dan om behandelingen voor spoedeisende hulp in een staatsziekenhuis in de volgende landen:
 • Bosnië-Herzegovina.
 • Marokko.
 • Turkije.
 • Montenegro.
 • Servië.
 • Tunesië.

In deze landen is de zorg beperkt tot spoedeisende medische zorg.

Australië en overige landen

In Australië kunt u gebruik maken van de Europese Verzekeringskaart. U hebt dan recht op spoedeisende medische zorg. In de overige landen geldt dat u voor de vergoeding van kosten altijd bent aangewezen op de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar en uw reisverzekering.

Bent u bij ziekte voldoende verzekerd, het kost maar een paar euro?

Of u dus zonder een aanvullende reisverzekering voldoende verzekerd bent hangt van een aantal zaken af:
 • Allereerst waar u heen gaat. Enerzijds is alleen het recht op spoedeisende hulp me wat te beperkt. Anderzijds geldt dat zolang u binnen de EU/EER blijft en u een Europese Verzekeringskaart heeft, er niet zo veel aan de hand lijkt. Daarbij zij nog opgemerkt dat de wettelijke pakketten in andere landen soms minder luxe kunnen zijn dan u graag zou zien, wat weer een reden kan zijn om wel een aanvullende reisverzekering te nemen. Bovendien wordt de hoogte van die vergoeding bepaald door de tarieven die gangbaar zijn in Nederland of zoals aangegeven in uw polis.
 • In de EU-landen plus onder meer Turkije en Marokko is het zo dat de basisverzekering alle kosten van spoedeisende zorg vergoedt en voor de niet-spoedeisende zorg de dekking zich beperkt tot het Nederlandse tarief van zorg.
 • Wat gaat u doen op vakantie. De wat gevaarlijker sporten, zoals duiken en bergbeklimmen, worden nog wel eens uitgesloten. Een aanvullende verzekering is dan op zijn plaats.
 • Een aanvullende zorgverzekering. Hebt u naast een basisverzekering ook al een aanvullende zorgverzekering, dan loont het zeker om na te gaan of een reisverzekering met ziektekosten wel nodig is.

Altijd de zorgpas of Med1pas meenemen

Met de Nederlandse basisverzekering en de Zorgpas bent u in beginsel verzekerd tegen medische kosten op reis of een vakantie in het buitenland. Of neem uw Med1pas mee op creditcard formaat (Europees Medisch Paspoort). Regelmatig moet u op reis wel de kosten voorschieten. Die kunt u bij thuiskomst weer declareren bij de ziektekostenverzekeraar.

Wat zijn de uitsluitingen bij een reisverzekering, wat is niet verzekerd?

Niet alles is verzekerd. Er zijn uitsluitingsclausules. Uitsluitingen zijn er voor bijvoorbeeld voor schades die ontstaan:
 • Terwijl u bijvoorbeeld voor uw werk op reis was;
 • Door fraude;
 • Als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid;
 • Als gevolg van alcohol of andere middelen.

Wat gaat u in het buitenland doen, skivakantie?

Ook voor wie op wintersport gaat, is er een speciale verzekering: de wintersportverzekering. Deze dekt ook de opgelopen schade die een gewone reisverzekering normaliter niet dekt. Denk aan de gipsvlucht als u onverhoopt uw been breekt. Maar let op: enkele wintersporten worden door sommige verzekeraars ook van de dekking uitgeloten, zoals snowboarden of het skiën buiten de piste.

Niet verzekeren betekent meer risico

Zonder verzekering op reis gaan kan u op kosten jagen als er in het buitenland wat gebeurt. Daarom is het wijs om een extra verzekering af te sluiten. Dat hoeft niet de duurste verzekering te zijn dat alles dekt en veel overlap heeft met waarvoor u al verzekerd bent, maar die keuze is ook afhankelijk van hoeveel u risico u bereid bent te nemen.

Ander verzekeringen: ANVR en SGR

Vergeet ook niet om u te verzekeren van de steun van het ANVR en SGR. Het ANVR staat voor het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen. De SGR voor de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Een reisbureau kan failliet gaan en er kan altijd iets tussen komen of misgaan.

Een annuleringsverzekering afsluiten

Vergeet ook de annuleringsverzekering niet die de kosten dekt wanneer de reis onverhoopt en noodgedwongen niet door kan gaan of wanneer u noodgedwongen eerder naar huis moet terugkeren dan de bedoeling was. Lees de polisvoorwaarden goed na voor de voorwaarden waaronder u recht hebt op een vergoeding. Bekende redenen zijn:
 • Het overlijden van een direct familielid;
 • Ziekte;
 • Ontslag.

Onderzoek Consumentenbond

De Consumentenbond vindt een reisverzekering noodzakelijk door de post onvoorzien en hulp. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook deze bond bevestigt dat u goed moet vergelijken en niet oververzekerd hoeft te zijn bij een juiste keuze. De dekkingen kunnen fors verschillen per verzekeraar en ook het eigen risico. Hiermee kunt u uiteraard rekening houden.

Slot reisverzekering afsluiten

U ziet het, erg eenvoudig is het niet om de juiste reisverzekering af te sluiten. Maar het uitzoekwerk is zeker de moeite waard. Begin er dan ook niet te laat mee. Vaak zijn er ook goede aanbiedingen. Wellicht kunt u meerdere reisgenoten naast uw gezin meeverzekeren op uw polis.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartVerzekeringen: aansprakelijkheid, rechtsbijstand en uitvaartWaar kan je jezelf niet voor verzekeren? Nederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook b…
Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Is een reisverzekering afsluiten altijd verstandig?Een kwart van de Nederlanders blijkt onverzekerd op vakantie te gaan. Doet u er verstandig aan om altijd een reisverzeke…
Wat dekt een reisverzekering wel en niet?Wat dekt een reisverzekering wel en niet?Als je van plan bent om op vakantie te gaan, dan wordt meestal aangeraden om een reisverzekering af te sluiten. Wat valt…
Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Reisverzekering verplicht (Schengenvisum, visum)Een reisverzekering afsluiten is ook in 2021 erg verstandig, maar niet altijd wettelijk verplicht. Wanneer is dit wel he…

Verzekeren en de OpstalverzekeringVerzekeren en de OpstalverzekeringDe opstalverzekering is in 2024 verplicht als u ook een hypotheek op uw huis neemt. Uw eigen huis is een groot bezit dat…
Levensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteLevensverzekering: renteverzekering: lijfrente en erfrenteEr zijn verschillende soorten levensverzekeringen. In dit artikel gaat het om de renteverzekering. Er zijn twee soorten:…
Reacties

Elly, 04-07-2010
Wij gaan dit jaar op vakantie met de motor naar duitsland en oostenrijk wij hebben allebei een zorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering allebei een anwb abonnement met europadekking en je heb natuurlijk ook je motorverzekering met groenekaart zou je nu ook nog een aparte reisverzekering nodig hebben Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Elly,
Ik ken de voorwaarden uit uw aanvullende polis niet, maar waar u vooral op moet letten is dat u een werelddekking voor zorg hebt, de kosten volledig worden vergoed en u desnoods direct wordt gerepatrieerd. Pas op met een particulier ziekenhuis in het buitenland, want die kosten worden niet altijd volledig gedekt. Bekijk ook hoe u bent verzekerd bij diefstal en verlies van spullen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Conny, 28-12-2009
Ik weet nog niet wat voor vakantie ik ga houden. Ik heb al jaren eendoorlopende reis + annuleringsverzekering gehad en nooit gebruik van gemaakt. Laatste vakantie was de koffer kapot gegaan en nu bleek ik een eigen risico van 100 euro te hebben dus daar had ik niets aan. Ik overweeg helemaal geen verzekering af te sluiten en gewoon goed op mijn eigen spullen te letten. Misschien dat ik alleen een annuleringsverzekering neem maar een reisverzekering, is dat nou echt nodig? Ik ben voor mijn ziektekosten goed verzekerd, aanvullen met werelddekking.
Ik hoor het graag. Met vriendelijke groet,
Conny Reactie infoteur, 04-07-2020
Beste Conny,
1. Eigenlijk moet je een verzekering alleen nemen, als je het risico niet kunt of wilt dragen. Verder zijn er natuurlijk een aantal verplichte verzekeringen, waar je niet onder uit komt.
2. Als een annuleringsverzekering relatief weinig kost, zou ik daar niet moeilijk over doen, en wat betreft een reisverzekering is van belang of je al goed verzekerd bent, met ook voldoende zekerheid in het buitenland, en of je op reis ook gevaarlijke dingen gaat doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cees, 16-07-2009
Beste Zeemeeuw,

Wij zijn aanvullend verzekerd, toch vraag ik me af of het niet verstandig is om een reisverzekering af te sluiten voor Brazilie waar we voor een half jaar naar toe gaan. Dank voor uw meedenken.

Cees Reactie infoteur, 05-01-2020
Beste Cees,
1. Het hangt van uw aanvullende verzekering af waarvoor en gedurende hoe lang u ook bent verzekerd voor ziektekosten in Brazilie. Is het een werelddekking, en welke tarieven voor medische hulp zijn gedekt. Is alleen de spoedeisende hulp gedekt, en zo verder. Ik zou, zeker omdat het om een wat langere periode gaat, het een ander klimaat is, in Brazilie de criminaliteit hoog kan zijn, altijd ook een goede reisverzekering afsluiten. Waarom zou u onnodig risico nemen. U kunt ook spullen kwijt raken of bestolen worden.
2. Weet ook bij de reisverzekering goed, waarvoor u bent verzekerd. Reisverzekeringen zijn er ook in vele soorten en smaken. Vraag de verzekeraar daarvoor eventueel het hemd van het lijf. Loop ook daar geen onnodig risico.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Kiki Ng, 14-11-2008
Geachter heer/mevrouw,

Ik wil dit jaar naar hongkong gaan mar is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten of zit het er standaard in het verzekeringspakket?

Als vast bedankt voor uw aandacht,

Kiki ng Reactie infoteur, 05-01-2020
Beste Kiki ng,
Voor Hong Kong kunt u het beste een reisverzekering met werelddekking afsluiten. Overigens kan het zo zijn, dat u een aanvullende zorgverzekering heeft met werelddekking. In dat geval kunt u het beste ook contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

L. A. Ten Bhömer, 18-02-2008
Geachte Heer/Mevr, Graag wil ik van U een mening! Wij gaan naar tunesië met vakantie.
Moet ik daar dan een aparte reisverzekering voor afsluiten? Met dank voor U aandacht,
L.A. ten Bhömer Reactie infoteur, 05-01-2020
Voor Tunesië en bijvoorbeeld Turkije moet u bij uw zorgverzekeraar een 111-formulier aanvragen. In deze landen is de zorg beperkt tot spoedeisende medische zorg. Hoewel al of niet bijverzekeren een individuele kwestie is, lijkt alleen spoedeisende zorg me te beperkt. Bekijk ook de voorwaarden van de reisverzekering, denk aan de baggage en dergelijke, altijd goed.

Ik wens u een fijne en veilige reis toe,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.