Medicijnen 2020: eigen bijdrage tot 250

Medicijnen 2020: eigen bijdrage tot 250 De eigen bijdrage medicijnen en geneesmiddelen is maximaal 250 euro in 2020, een meevaller. De basisverzekering 2020 maakt dit mogelijk. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt betaald uit de basisverzekering en de vergoeding voor het zittend vervoer wordt vanuit de basisverzekering verruimd. Wat zijn de wijzigingen in de basisverzekering 2020, wat merkt u van de veranderingen in het basispakket?

Basispakket 2020 en maximum aan eigen bijdrage medicijnen


Eigen bijdrage medicijnen wordt afgetopt op 250 euro

Een meevaller voor wie veel medicijnen gebruikt en daarvoor veel zelfs moet betalen. Wat u zelf moet betalen is maximaal 250 euro.

Basisverzekering 2020 is verplicht

De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Voor de basisverzekering en het bijbehorende basispakket gelden richtlijnen van de Rijksoverheid. Bij elke verzekeraar kunt u zich voor de basisverzekering verzekeren en bent u daarmee verzekerd van dezelfde basisvoorzieningen. Een aanvullend zorgpakket of aanvullende zorgverzekering kan per zorgaanbieder anders zijn. Dat wil niet zeggen dat het basispakket elk jaar hetzelfde is, soms komt er wat bij, soms gaat er wat af.

Veranderingen in het basisverzekering 2020

Een aantal veranderingen vallen er op:
 • De maximering van de eigen bijdrage voor medicijnen is daar een goed voorbeeld van. Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen voor de medicijnen die u gebruikt. Deze eigen bijdrage die u niet moet verwarren met het verplicht eigen risico kan in een aantal gevallen fors oplopen. Om hier wat aan te doen is de eigen bijdrage voor medicijnen aan een maximum gebonden. Dat wil zeggen dat als u een hogere eigen bijdrage hebt dan 250 euro per jaar, het meerdere vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Een openstaand verplicht eigen risico wordt niet vergoed.
 • Vergoeding van een gecombineerde leefstijlinterventie, GLI. Een gecombineerde leefstijlinterventie is een programma dat is opgesteld voor met name volwassenen met overgewicht. Onderdelen zijn een advies en begeleiding bij een gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en het komen tot een gedragsverandering. Dit programma wordt vanuit de basisverzekering betaald. Als hierbij nog aanvullende zorg nodig is, geldt daarvoor wel het verplicht eigen risico.
 • Oefentherapie bij COPD. In 2020 is de behandeling COPD tot een maximum van 70 behandelingen in het eerste jaar vanuit de basisverzekering bekostigd. Dit valt wel onder het verplicht eigen risico.

Het verplicht eigen risico verandert niet in 2020

Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering is in 2020 gelijk aan 385 euro, evenveel dus als in 2019. Het gevolg van een gelijkblijvend verplicht eigen risico kan wel zijn dat de zorgpremie voor uw basisverzekering omhoog gaat. De verschillen per aanbieder kunnen groot zijn. Goed vergelijken is dus verstandig.

Zittend ziekenvervoer

De vergoeding die u krijgt voor zittend ziekenvervoer vanuit in de basisverzekering is verruimd. Dat kan het vervoer van en naar een behandeling zijn per auto, een taxi of het openbaar vervoer. Ambulancevervoer valt hier niet onder. In geval van chemotherapie is sprake van nog een uitbreiding. Dan wordt ook het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles vanuit de basisverzekering betaald. Een voorwaarde is uiteraard dat dit vervoer moet samenhangen met de behandeling

Paracetamol, vitaminen en mineralen

De kosten voor paracetamol, vitaminen en mineralen die zonder een recept bij de apotheek of drogist kunnen worden gekocht, worden in 2020 niet gedekt door de basisverzekering.

Basisverzekering 2020 en 2021

Voor het overige zit in uw basisverzekering:
 • Het bezoek aan de huisarts en medisch specialisten.
 • De opname in een ziekenhuis.
 • De kraamzorg en verloskundige hulp.
 • Maximaal drie IVF-behandelingen.
 • Het vervoer per ambulance en zittend vervoer.
 • Voor chronische zieken alle fysiotherapie vanaf de 21e behandeling.
 • Maximaal drie uren dieetadvies.
 • Logopedie en ergotherapie.
 • De meeste geneesmiddelen.

Stijgende zorgpremie in 2020

Het basispakket is op een aantal punten uitgebreid, het verplicht eigen risico blijft gelijk, de kosten in de zorg nemen toe. Dit kan tot een forse premiestijging leiden. Bovendien beschikt niet elk zorgaanbieder over een even grote financiële buffer. Dat alles zorgt ervoor dat het in 2020 en 2021 extra de moeite waard wordt om te bekijken of het overstappen naar een basisverzekering bij een andere zorgaanbieder loont. Overstappen kan tot 31 december 2020.

Lees verder

© 2018 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basisverzekering 2020 uitgebreidBasisverzekering 2020 uitgebreidDe basisverzekering 2020 wordt per 1 januari 2020 uitgebreid. Er gaan geen behandelingen uit de basisverzekering die ook…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?Bij de aanmelding voor een zorgverzekering is er in 2021 doet zich de vraag voor of een verzekeraar verplicht is om u aa…
Goedkoopste premie zorgverzekering 2020 en zorgpremie 2020Goedkoopste premie zorgverzekering 2020 en zorgpremie 2020Let op de premie zorgverzekering 2020 en de veranderingen in de zorgverzekering 2020. Besparen op de premie zorgverzeker…

Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?De prepaid juridische hulp kan een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijstandverzek…
Zorgverzekering 2019: zorgpremie vergelijkenZorgverzekering 2019: zorgpremie vergelijkenDe zorgpremie 2019 stijgt, zo laat het kabinet ons weten, maar het kabinet gaat daar niet over. De zorgverzekeraar waar…
Bronnen en referenties
 • Rijksoverheid
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.