Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht?

Acceptatie zorgverzekering 2021 verplicht? Bij de aanmelding voor een zorgverzekering is er in 2021 doet zich de vraag voor of een verzekeraar verplicht is om u aan te nemen. Is er een acceptatieplicht, ook voor de aanvullende verzekering? Als u chronisch ziek bent of hoge ziektekosten hebt is een afwijzing heel vervelend. Een oplossing kan zijn om de goedkoopste basisverzekering bij een nieuwe verzekeringsmaatschappij af te sluiten en de aanvullende zorgverzekering bij u uw oude zorgverzekeraar te laten.

Afgewezen voor een zorgverzekering, wat nu?


Basisverzekering voor iedereen gelijk

De basisverzekering 2021 is voor iedere Nederlander gelijk. Waar u de basisverzekering ook afsluit, de dekking vanuit dit basispakket is voor iedereen gelijk. De zorgpremie die u moet betalen voor een basisverzekering kan per zorgverzekeraar anders zijn. Met andere woorden, voor hetzelfde pakket betaalt u bij de ene aanbieder meer dan bij de andere. Vergelijk het met twee winkels die hetzelfde product verkopen, maar waarbij de ene winkel 10% duurder is dan de andere. In dat geval zult u niet aarzelen: u koopt bij de winkel die het goedkoopste is. Hetzelfde kunt u doen voor uw basisverzekering 2021.

Acceptatieplicht basisverzekering

Als u zich bij een zorgverzekeraar aanmeldt voor de basisverzekering is de verzekeraar verplicht om u aan te nemen. Ook als u overstapt. Deze acceptatieplicht van zorgverzekeraars is wettelijk geregeld.

De basisverzekering zorg is verplicht voor iedereen

Iedere Nederlander, iedere ingezetene in ons land of in ons land werkt is wettelijk verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. Met deze verzekering bent u gedekt tegen de standaardkosten van de huisarts, de specialist, het ziekenhuis of de medicijnen van de apotheker. Bepaalde kosten komen ten laste van uw eigen risico. Dat verplicht eigen risico is in 2021 gelijk aan 385 euro. Niet alle medische kosten worden door de basisverzekering gedekt, een aantal zaken wordt uitgesloten. Zo zit de vergoeding voor tandheelkundige zorg aan personen die 18 jaar of ouder zijn niet in het basispakket opgenomen en worden de meeste cosmetische ingrepen en plastische chirurgie niet door de basisverzekering vergoed. Het is raadzaam om de actuele samenstelling van de basisverzekering te kennen en zo te bepalen of u wellicht een aanvullende verzekering nodig hebt (tandzorg, fysio). Zo kunt u voorkomen dat u wordt geconfronteerd met hoge zorgkosten voor eigen rekening.

Een aanvullende zorgverzekering afsluiten in 2021

Wie extra zorg nodig heeft bovenop wat standaard vanuit de basisverzekering wordt aangeboden, kan het beste ook een aanvullende verzekering afsluiten. Veel chronisch zieken hebben een aanvullende verzekering. Vele mensen hebben een aparte verzekering voor de tandarts of kiezen voor een aanvullende verzekering met daarin veel fysiotherapie. In al die gevallen kan een aanvullende verzekering een goede keuze zijn. De keuze is individueel bepaald.

Wat kost dat?

Ook de hoogte van de zorgpremie kan een belangrijke rol spelen. Daarom loont het zeker de moeite om op het internet allerlei zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken om te achterhalen welke verzekeraar de goedkoopste zorgpremie heeft.

Geen acceptatieplicht voor een aanvullende zorgverzekering

De basisverzekering kent dan wel een acceptatieplicht, maar er bestaat geen acceptatieplicht voor de aanvullende zorgverzekering. Dat betekent dat een verzekeringsmaatschappij u kan weigeren of de zorgpremie zo hoog kan maken, dat het voor u niet meer interessant is om hiervoor te kiezen. In dat geval is het aan te raden om de aanvullende zorgverzekering niet te veranderen en te blijven bij uw huidige zorgverzekeraar. Voor de basisverzekering daarentegen kunt u wel gewoon op zoek gaan naar de goedkoopste aanbieder, daar geldt de plicht immers wel.

Overstappen naar een andere zorgverzekering in 2021

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekering en een andere zorgaanbieder, moet u goed de tijd in de gaten houden. U kunt uw oude verzekering tot uiterlijk 31 december van een jaar opzeggen. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars pas gedurende november met de hoogte van de premie. Zodra die premies bekend zijn, moet u aan de slag. Als u een bestaande verzekering wilt opzeggen om over te stappen, kunt u het beste de bestaande verzekering opzeggen als de nieuwe verzekering echt rond is. Vraag anders de nieuwe maatschappij of zij de verzekering voor u kunnen opzeggen. Vaak is er een opstapservice. Snel op zoek dus naar de goedkoopste premie zorgverzekering 2021 en laagste zorgpremie 2021.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?Basisverzekering 2021: waaruit kiezen?De basisverzekering zorg 2021 is wettelijk voor iedereen in Nederland verplicht en gelijk, iedereen heeft tenminste rech…
Overstappen zorgverzekering 2021Overstappen zorgverzekering 2021Als de premie zorgverzekering 2023 omlaag gaat of minder hard stijgt door het overstappen naar een andere verzekering, z…
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Hogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenHogere zorgtoeslag 2021 bij laag inkomenDe zorgtoeslag 2021 is een inkomensafhankelijke regeling. Dat betekent dat wie een relatief laag inkomen heeft meer zorg…

Op latere leeftijd een andere zorgverzekering sluitenOp latere leeftijd een andere zorgverzekering sluitenOuderen durven vaak niet over te stappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. De angst bestaat dat ze bij de nieuw…
Redenen om geen spaarverzekering af te sluitenRedenen om geen spaarverzekering af te sluitenIn het verleden werden er veel kinderspaarplannen afgesloten. Onder klinkende namen werden deze zogenaamde spaarplannen…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 21-10-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.