InfoNu.nl > Financieel > Verzekering > Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?

Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?

Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering? De prepaid juridische hulp kan in 2019 een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijstandverzekering wordt er hulp geboden als een conflict nog niet bestond op het moment dat de verzekering werd afgesloten. Bij de prepaid juridische hulp kan wel rechtshulp worden geboden, ook als u bij de juridische afdeling van de verzekering nog geen klant bent. Dat is de prepaid rechtsbijstandsverzekering. Wat zijn de voor- en nadelen?

Rechtsbijstandverzekering afsluiten


Rechtsbijstandverzekering: regulier of prepaid?

Bekende aanbieders van de rechtsbijstandsverzekering zijn DAS, ARAG AEGON en Univé. Een conflict kan altijd ontstaan en dan kan juridische hulp zeer welkom zijn, maar juridische hulp is vaak ook niet goedkoop. Daarom bieden grote verzekeraars een rechtsbijstandverzekering aan. Daarbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen de reguliere rechtsbijstandsverzekering en de prepaid rechtshulp.

De reguliere rechtsbijstandsverzekering

De reguliere rechtsbijstandsverzekering kent meerdere pakketten, let daar dus op. Net alles is dus automatisch verzekerd als er een conflict optreedt en u juridische hulp en bijstand nodig hebt. Veel voorkomende modules zijn:
  • Verkeer.
  • Consument en wonen.
  • Inkomen.
  • Letselschade.
  • Relaties en familie.

Hebt u problemen rond een erfenis, problemen met de buren of wacht u een ontslag, dan biedt dus niet elke module u de gevraagde rechtshulp. Een ander punt bij de reguliere rechtsbijstandverzekering is dat een conflict dat al bestaat op het moment dat u de verzekering afsluit, niet door de verzekering wordt gedekt. De verzekeraars eisen meestal dat u een half jaar verzekerd moet zijn voordat u de rechtshulp inschakelt, de noodzaak tot rechtshulp moet dus onverwacht zijn. Eigenlijk is dat de kern van elke verzekering, als de schade er al is voordat u verzekerd bent, dan is er geen dekking. Anders is dat bij de prepaid juridische hulp.

De prepaid juridische hulp en rechtsbijstand

Met de prepaid rechtsbijstandverzekering kunt u wel een rechtsverzoek op afroep doen. De prepaid-versie is eigenlijk geen verzekering maar een pakket aan rechtshulp waarop u een beroep kunt doen. Ook hier zijn verschillende pakketten mogelijk. Bij de prepaid rechtshulp betaalt u van te voren een vast bedrag. De verzekeraar rekent een som voor het voortraject (advies) en als u dat wilt is er ook een natraject. U weet precies wat het u gaat kosten. U kunt ook kiezen voor een pakket waarbij u ook allerlei juridische zaken zelf doet. De prepaid rechtshulp is niet goedkoop, maar in de meeste gevallen goedkoper wanneer u zelf een advocaat inschakelt. De kosten van deze pakketten schommelen tussen de 300 euro en 800 euro.

Wat te doen, prepaid of regulier: voordelen en nadelen?

Bij de reguliere rechtsbijstandverzekering kunnen de kosten lager zijn, u betaalt een paar tientjes per maand. Maar ja, als u vele jaren geen gebruik hoeft te maken kan deze verzekering toch aardig in de papieren lopen. Een groot voordeel van de reguliere verzekering zal zijn dat als u er een beroep op doet, de rechtsbijstand veel uitgebreider kan zijn dan bij de prepaid rechtshulp. Als de zaak waarvoor u bijstand wilt hebben te recent is, dan kunt u alleen nog kiezen voor de prepaid rechtshulp of voor het zelf inschakelen van een advocaat. Een eigen advocaat zal dan een uurtarief in rekening brengen en niet een vast bedrag zoals bij de prepaid rechtshulp. Bij complexe rechtszaken en slepende rechtszaken kan een prepaid pakket ook niet de juiste oplossing voor u zijn. De prepaid rechtshulp is er op gericht om een conflict snel op te lossen.

reguliere rechtshulp of prepaid?

voordelen/nadelenreguliere rechtsbijstandsverzekeringprepaid
voordelenrelatief goedkooprelatief duur
voordelenu betaalt een maandelijks bedragu betaalt een bedrag ineens
voordelenook complexe zakengericht op een snelle afhandeling
nadelengeen dekking voor nieuwe zakenwel dekking voor nieuwe zaken

Vergelijk de pakketten

Vergelijk dus de pakketten die bestaan voor rechtshulp en welk pakket het beste bij u past.

Lees verder

© 2018 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet Juridisch Loket: gratis juridisch adviesHet kan iedereen overkomen dat je om wat voor reden dan ook juridisch advies nodig hebt. Je kunt dan een advocaat of een…
Verzekeren: juridische hulp, rechtsbijstandverzekering 2019Verzekeren: juridische hulp, rechtsbijstandverzekering 2019Hoe kunt u zich verzekeren van juridische hulp? Niet alles is verplicht, maar een goede rechtsbijstand is in 2019 echt n…
Rechtsbijstand in een rechtszaakRechtsbijstand in een rechtszaakEen rechtsbijstandsverzekering is tegenwoordig geen overbodige luxe. Er is sprake van steeds complexere regelgeving die…
Wanneer stap je naar de rechter?Als je het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld de gemeente of je wordt verdacht van een strafbaar feit, d…
Eigen bijdrage voor (gesubsidieerde) rechtsbijstand in 2019Eigen bijdrage voor (gesubsidieerde) rechtsbijstand in 2019Iedereen die te maken krijgt met een juridisch probleem kan besluiten om een procedure te starten en de zaak aan de rech…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Succo, Pixabay

Reageer op het artikel "Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 06-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Special: Verzekeringen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!