Basisverzekering 2019: eigen bijdrage medicijnen tot 250

Basisverzekering 2019: eigen bijdrage medicijnen tot 250 De eigen bijdrage medicijnen en geneesmiddelen wordt maximaal 250 euro in 2019, een meevaller. De basisverzekering 2019 verandert namelijk op een aantal punten ten opzichte van 2018. De gecombineerde leefstijlinterventie wordt vanaf 2019 betaald uit de basisverzekering en de vergoeding voor het zittend vervoer wordt vanuit de basisverzekering verruimd. Wat zijn de wijzigingen in de basisverzekering 2019, wat merkt u van de veranderingen in het basispakket?

Basispakket 2019 en maximum aan eigen bijdrage medicijnen


Eigen bijdrage medicijnen wordt afgetopt op 250 euro

Een meevaller voor wie veel medicijnen gebruikt en daarvoor veel zelfs moet betalen. Wat u zelf moet betalen wordt maximaal 250 euro, maar er verandert meer in 2019.

Basisverzekering 2019 is verplicht

De basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Voor de basisverzekering en het bijbehorende basispakket gelden richtlijnen van de Rijksoverheid. Bij elke verzekeraar kunt u zich voor de basisverzekering verzekeren en bent u daarmee verzekerd van dezelfde basisvoorzieningen. Een aanvullend zorgpakket of aanvullende zorgverzekering kan per zorgaanbieder anders zijn. Dat wil niet zeggen dat het basispakket elk jaar hetzelfde is, soms komt er wat bij, soms gaat er wat af.

Veranderingen in het basisverzekering 2019

Een aantal veranderingen vallen er op:
 • De maximering van de eigen bijdrage voor medicijnen is daar een goed voorbeeld van. Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen voor de medicijnen die u gebruikt. Deze eigen bijdrage die u niet moet verwarren met het verplicht eigen risico kan in een aantal gevallen fors oplopen. Om hier wat aan te doen wordt de eigen bijdrage voor medicijnen in 2019 aan een maximum gebonden. Dat wil zeggen dat als u een hogere eigen bijdrage hebt dan 250 euro per jaar, het meerdere vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Een openstaand verplicht eigen risico wordt niet vergoed.
 • Vergoeding van een gecombineerde leefstijlinterventie, GLI. Een gecombineerde leefstijlinterventie is een programma dat is opgesteld voor met name volwassenen met overgewicht. Onderdelen zijn een advies en begeleiding bij een gezondere voeding en eetgewoonten, meer bewegen en het komen tot een gedragsverandering. Dit programma wordt in 2019 vanuit de basisverzekering betaald. Als hierbij nog aanvullende zorg nodig is, geldt daarvoor wel het verplicht eigen risico.
 • Oefentherapie bij COPD. In 2018 was het nog zo dat u in geval van ernstige COPD en oefentherapie eerste twintig behandelingen zelf moest betalen, als u daarvoor niet aanvullend verzekerd was. In 2019 wordt de behandeling tot een maximum van 70 behandelingen in het eerste jaar vanuit de basisverzekering bekostigd. Dit valt wel onder het verplicht eigen risico.

Het verplicht eigen risico verandert niet in 2019

Het verplicht eigen risico voor de basisverzekering is in 2019 gelijk aan 385 euro, evenveel dus als in 2018. Het gevolg van een gelijkblijvend verplicht eigen risico kan wel zijn dat de zorgpremie voor uw basisverzekering omhoog gaat. De verschillen per aanbieder kunnen groot zijn. Goed vergelijken is dus verstandig.

Zittend ziekenvervoer

De vergoeding die u krijgt voor zittend ziekenvervoer vanuit in de basisverzekering wordt in 2019 verruimd. Dat kan het vervoer van en naar een behandeling zijn per auto, een taxi of het openbaar vervoer. Ambulancevervoer valt hier niet onder. In geval van chemotherapie is sprake van nog een uitbreiding. Dan worden in 2019 ook het vervoer van en naar consulten, onderzoek en controles vanuit de basisverzekering betaald. Een voorwaarde is uiteraard dat dit vervoer moet samenhangen met de behandeling

Paracetamol, vitaminen en mineralen

De kosten voor paracetamol, vitaminen en mineralen die zonder een recept bij de apotheek of drogist kunnen worden gekocht, worden vanaf 2019 niet langer gedekt door de basisverzekering. In 2018 was dat deels (in bepaalde gevallen) nog wel mogelijk.

Basisverzekering 2019

Voor het overige zit in uw basisverzekering:
 • Het bezoek aan de huisarts en medisch specialisten.
 • De opname in een ziekenhuis.
 • De kraamzorg en verloskundige hulp.
 • Maximaal drie IVF-behandelingen.
 • Het vervoer per ambulance en zittend vervoer.
 • Voor chronische zieken alle fysiotherapie vanaf de 21e behandeling.
 • Maximaal drie uren dieetadvies.
 • Logopedie en ergotherapie.
 • De meeste geneesmiddelen.

Stijgende zorgpremie in 2019

Het basispakket wordt in 2019 op een aantal punten uitgebreid, het verplicht eigen risico blijft gelijk, de kosten in de zorg nemen toe. Dit kan tot een forse premiestijging leiden. Bovendien beschikt niet elk zorgaanbieder over een even grote financiële buffer. Dat alles zorgt ervoor dat het in 2018 extra de moeite waard wordt om te bekijken of het overstappen naar een basisverzekering bij een ander zorgaanbieder loont. Overstappen kan tot 31 december 2018.

Lees verder

© 2018 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Basisverzekering 2020 uitgebreidBasisverzekering 2020 uitgebreidDe basisverzekering 2020 wordt per 1 januari 2020 uitgebreid. Er gaan geen behandelingen uit de basisverzekering die ook…
Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020De zorgpremie 2020 gaat gemiddeld genomen met 37 euro omhoog. Gemiddeld, misschien zit u al bij een zorgverzekeraar die…
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Collectieve zorgverzekering 2020 en eigen risico 2020Collectieve zorgverzekering 2020 en eigen risico 2020Let op de collectieve zorgverzekering 2020 en de korting. De collectiviteitskorting is in 2020 ook voor de zorgverzekeri…

Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering 2020?Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering 2020?De prepaid juridische hulp kan in 2020 een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijsta…
Bronnen en referenties
 • Rijksoverheid

Reageer op het artikel "Basisverzekering 2019: eigen bijdrage medicijnen tot 250"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Gepubliceerd: 19-09-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Special: Ziektekosten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!